Home / HEADER-NEWS / Ανακοινώσεις ΟΛΜΕ – Σχετικά με άδειες αναπληρωτών και ωρομισθίων και τα προβλήματα της Τ.Ε.Ε.

Ανακοινώσεις ΟΛΜΕ – Σχετικά με άδειες αναπληρωτών και ωρομισθίων και τα προβλήματα της Τ.Ε.Ε.

Δημοσιεύτηκε: 2:11 μμ Σεπτέμβριος 15th, 2015  


olme2

Aθήνα, 15/9/15

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

To ΔΣ. της ΟΛΜΕ, με αφορμή το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει αναπληρώτρια καθηγήτρια η οποία βρίσκεται ήδη σε αναρρωτική άδεια αντιμετωπίζοντας σοβαρές δυσκολίες και προβλήματα, θεωρεί ότι η συγκεκριμένη περίπτωση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σύνολο ανάλογων περιστατικών, με κοινό χαρακτηριστικό την αδυναμία του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου να τα καλύψει επαρκώς.

Συνεπώς ,εκτιμά, ότι είναι αναγκαία η συνολική αναθεώρηση του τρόπου αντιμετώπισης όλων ανεξαιρέτως των εκπαιδευτικών που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα .

Για το λόγο αυτό ζητά:

Την εξίσωση των συναδέλφων αναπληρωτών και ωρομισθίων με τους μόνιμους σε ό,τι αφορά τις αναρρωτικές άδειες, ώστε να παρέχεται ο ίδιος αριθμός αναρρωτικών αδειών.

Τη δυνατότητα άσκησης αποκλειστικά διοικητικού έργου σε σχολικές μονάδες ή/και σε άλλες δομές της εκπαίδευσης, με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα, κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας τους.

Την άμεση συμπλήρωση του άρθρου 13 του ΠΔ 50/96, όπως έχει συμπληρωθεί από τα άρθρα 17 του ν. 3402/2005 και 1 του ν. 3194/2003, και της απόφασης 19 της 217ης ολομέλειας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (18-09-2008), ώστε να συμπεριληφθούν πολλές άλλες σοβαρές ασθένειες που εντάσσουν τους εκπαιδευτικούς σε ειδικές κατηγορίες μετάθεσης.

Τη μείωση ωραρίου λόγω προβλημάτων υγείας και σε εκπαιδευτικούς, όπως ισχύει και για τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (παρ. 8 άρθρου 30 του ν. 3731/2008 και αρ. 8 του ν. 2880/2001, όπως αναφέρονται στη ΔΙΑΔΠ/Φ. Β.3/11-2-2013).

Επισημαίνεται ιδιαίτερα, ότι σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 268/2012 Γνωμοδότηση του ΣΤ΄ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η μείωση ωραρίου για λόγους υγείας δεν εξαιρεί τους εκπαιδευτικούς αλλά αντίθετα με σαφήνεια τους εντάσσει όπως ρητά αναφέρει : « επομένως, η κατά τα ανωτέρω διευκόλυνση του μειωμένου κατά μία (1) ώρα την ημέρα ωραρίου εργασίας συνιστά αυτοτελές δικαίωμα των υπαλλήλων που καλύπτουν τις νόμιμες προϋποθέσεις, το οποίο δεν απονέμεται μόνο σε όσους από αυτούς εργάζονται με το γενικώς ισχύον ωράριο εργασίας, καθόσον τέτοιος περιορισμός δεν τάσσεται ρητά στο νόμο, αλλά, σωρευτικά και σε όσους ήδη απολαμβάνουν ειδικού ωραρίου, το οποίο θεσπίζεται από άλλες διατάξεις που ρυθμίζουν τις εργασιακές τους συνθήκες» και κάθε άλλη απόπειρα ερμηνείας της ευθέως την καταστρατηγεί .

………………………………………………………………………………………

Aθήνα, 15/9/15

Α.Π.: 10

ΠΡΟΣ: την Υπ. Παιδείας κα Αγγ. Ευφρ. Κιάου-Δημάκου

ΘΕΜΑ: Επείγοντα προβλήματα της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

Σας στέλνουμε υπόμνημα για ορισμένα επείγοντα προβλήματα που απασχολούν την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση καθώς και τα αντίστοιχα μέτρα που προτείνουμε για την άμεση επίλυσή τους:

Α) Θεωρούμε αναγκαίο για φέτος και επειδή οι τομείς και οι ειδικότητες των εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα επαναλειτουργούν μετά από δύο χρόνια, να ληφθεί πρόνοια ώστε να λειτουργήσουν τα νέα αυτά τμήματα στη Β΄ τάξη με λιγότερους μαθητές ανά τμήμα από όσους προβλέπεται στις διατάξεις για την λειτουργία των ΕΠΑΛ, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να ξεκινήσουν αυτές οι ειδικότητες.

Κατ’ επέκταση προτείνεται για προφανείς λόγους να ισχύσει το ίδιο και για όλες τις άλλες ειδικότητες των ΕΠΑΛ.

Β) Επισημαίνουμε την ανάγκη να διατεθούν στις σχολικές μονάδες της Τ.Ε.Ε. αμέσως όλα τα βιβλία ειδικότητας και να ληφθεί ειδική μέριμνα για την εκτύπωση και διανομή βιβλίων που θα διδαχτούν στις ειδικότητες που επαναλειτουργούν στα ΕΠΑΛ μετά την επιστροφή των καθηγητών που ήταν σε διαθεσιμότητα – γιατί τα τελευταία δύο χρόνια αυτά τα βιβλία δεν εκτυπώνονταν.

Γ) Σχετικά με το νέο κανονισμό (Υ.Α. με Αρ. Πρωτ. 95978/Δ4/17-06-2015) των ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ (ΕΚ): στο Άρθρο 12, σε όσα διαλαμβάνονται σχετικά με στον χαρακτηρισμό των εργαστηρίων κατεύθυνσης του Μηχανολογικού Τομέα δεν περιλαμβάνεται το εργαστήριο των Εργαλειομηχανών από τα πιο βασικά εργαστήρια του μηχανολογικού τομέα, με βαρύ και εξειδικευμένο εξοπλισμό, που απαιτεί και ανάλογη αντιμετώπιση. Προτείνουμε να συμπεριληφθεί μαζί με τα υπόλοιπα.

Δ) Τέλος, θεωρούμε αναγκαίο να εξασφαλιστεί στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ η δυνατότητα πρόσβασης και στα ΑΕΙ, η οποία μετατέθηκε -και με ασαφή τρόπο- σε μεταγενέστερο έτος απ’ αυτό που ο μαθητής έλαβε το απολυτήριό του, με το νόμο 4310/2014 .

ΟΛΜΕ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ένταξη του μαθήματος της κολύμβησης στο ΕΣΠΑ

Εγκρίθηκε από την Υπουργό κ. Νίκη Κεραμέως και την αρμόδια Υφυπουργό κ. ...