Home / HEADER-NEWS / Αγιασμός με… διπλάσια κενά

Αγιασμός με… διπλάσια κενά

Δημοσιεύτηκε: 8:51 μμ Σεπτέμβριος 11th, 2015  


sxoleio32

Τη δύσκολη εξίσωση, με συντελεστές την καλύτερη χρηματοδότηση αλλά και τις μεγαλύτερες ανάγκες στα σχολεία σε σχέση με πέρυσι, προσπάθησε να εξηγήσει χθες η υπηρεσιακή υπουργός Παιδείας, Φρόσω Κιάου, ανακοινώνοντας πως οι κενές θέσεις στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση αυτή τη στιγμή φτάνουν κατ’ εκτίμηση τις 6.000.

Τη στιγμή που, όπως τόνισε, η χρηματοδότηση η οποία συνολικά εξασφαλίστηκε καλύπτει τις ανάγκες για 19.000 θέσεις έναντι 17.000 πέρυσι.

«Δυστυχώς, τα κενά που δεν καλύφθηκαν πέρυσι, οι 3.500 συνταξιοδοτήσεις και οι αυστηροί περιορισμοί του ΕΣΠΑ ως προς την κατανομή των σχετικών κονδυλίων δυσκολεύουν την κατάσταση» δήλωσε η κ. Κιάου στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε εν όψει της έναρξης σήμερα της σχολικής χρονιάς. «Πέρυσι μπορούσαν να μεταφερθούν πιστώσεις από τη μια περιφέρεια στην άλλη, φέτος όμως όχι.

Πέρυσι, όλη η Ειδική Αγωγή καλύφθηκε από τα ΕΣΠΑ, φέτος ένα μόνο μικρό μέρος», τόνισε, θέλοντας να εξηγήσει την αδυναμία κάλυψης περισσότερων κενών και κατ’ επέκταση τη διαφορά σε σχέση με πέρυσι, αφού το 2014-2015 ήταν περίπου 3.000 ενώ φέτος διπλασιάστηκαν.

Ωστόσο, όπως με έμφαση τόνισε, πρόκειται κυρίως για ειδικές δράσεις, ενώ σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό της κάλυψης των κενών, βασικές προτεραιότητες είναι τα Δημοτικά, τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα και εν γένει τα βασικά μαθήματα στη δευτεροβάθμια.

Κατά τ’ άλλα, «σε όποιες περιφέρειες παρατηρηθούν σημαντικές ελλείψεις, δηλαδή ορισμένα ολοήμερα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά που δεν θα καλυφθούν από ΕΣΠΑ, το υπουργείο θα καταβάλει προσπάθεια να τα καλύψει σταδιακά από εθνικούς πόρους».

Πάντως, δύο είναι οι περιφέρειες με το μεγαλύτερο πρόβλημα, η Αττική και το Νότιο Αιγαίο, κυρίως σε ό,τι αφορά τα ολοήμερα και την Ειδική Αγωγή. Αντιθέτως, περιφέρειες όπως η Κεντρική ή η Δυτική Μακεδονία μπορεί να έχουν έως και πλεόνασμα θέσεων.

Η συνολική εικόνα σύμφωνα με τα αριθμητικά δεδομένα έχει ως εξής:

Εγκρίθηκαν πιστώσεις για 12.000 θέσεις από το ΕΣΠΑ και για 7.000 από εθνικούς πόρους, ήτοι 2.000 από τον τακτικό προϋπολογισμό, 1.000 από τον προϋπολογισμό του υπουργείου λόγω αδειών άνευ αποδοχών κ.ά. και 4.000 από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, οι οποίες εκτιμάται ότι θα είναι περισσότερες καθώς εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση συνολικά και όχι με πιστώσεις ανά θέση ή άλλη κατηγοριοποίηση.

«Είναι αρκετά τα χρήματα για το φτωχό ΠΔΕ, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι φέτος εξασφαλίστηκαν 72 εκατ. ενώ πέρυσι 43 εκατ. ευρώ».

Ειδικότερα, υπενθύμισε πως τα αντίστοιχα δεδομένα πέρυσι ήταν: πιστώσεις για 11.000 θέσεις από ΕΣΠΑ και για 6.000 από εθνικούς πόρους, σύνολο 17.000 και με προσλήψεις που γίνονταν μέχρι και τον Μάιο.

«Στο πλαίσιο του εφικτού, είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο» είπε η υπουργός και τόνισε ότι «τα σχολεία θα ανοίξουν και θα λειτουργήσουν ομαλά», συμπληρώνοντας πως τις πρώτες ημέρες μετά τις εκλογές θα έχει γίνει η οριστική τοποθέτηση των αναπληρωτών, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα ο μεγαλύτερος αριθμός θα είναι στη θέση του.

Οσο για τα προβλήματα κατά την έναρξη, εκτιμά ότι ελάχιστα σχολεία θα έχουν σοβαρό πρόβλημα, ενώ στα μέτρα αντιμετώπισης περιλαμβάνεται και η γνωστή λύση των δίμηνων μετακινήσεων σε κοντινές περιοχές.

Κατά τ’ άλλα, στο κυνηγητό του χρόνου που πραγματοποιείται από την 1η Σεπτεμβρίου περιλαμβάνονται τα εξής αποτελέσματα:

-2.600 αποσπάσεις από τις 2/9.

-Εξασφάλιση κονδυλίων για τις σχολικές καθαρίστριες ύστερα από έκδοση σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου στις 9/9.

-Διευθέτηση του ζητήματος μεταφοράς των μαθητών σε συνεργασία με την Περιφέρεια.

-Απεμπλοκή του θέματος της πρακτικής άσκησης των 25.000 σπουδαστών ΙΕΚ με κοινή υπουργική απόφαση στις 8/9.

-Αποσπάσεις εξωτερικού στις 7/9 ύστερα από άδεια του ΣτΕ. Τοποθετήθηκαν και οι τελευταίοι 340.

-Εγκρίθηκαν πιστώσεις για Πανεπιστήμια και ΤΕΙ (70 εκατ. και 25 εκατ. αντιστοίχως).


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...