Home / HEADER-NEWS / Αφανείς βελτιώσεις στην τεχνική εκπαίδευση αλλά μένουν πολλά να γίνουν

Αφανείς βελτιώσεις στην τεχνική εκπαίδευση αλλά μένουν πολλά να γίνουν

Δημοσιεύτηκε: 10:19 πμ Σεπτέμβριος 25th, 2015  


epal10

Κωνσταντίνος Αδριανουπολίτης

Εκπαιδευτικός – Ερευνητής

Πρόεδρος Ε.Ε.Τ.Ε.Κ.

Αθήνα Σεπτέμβριος 2015

Μετά την περιπέτεια που πέρασε η Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, κατά την περίοδο υπουργίας Αρβανιτόπουλου, η οποία την έφερε στα πρόθυρα διάλυσης, σημειώνονται βήματα βελτίωσης της κατάστασης όπως:

1. Επανήλθαν στις θέσεις τους οι καθηγητές οι οποίοι ήταν σε διαθεσιμότητα – ομηρία και οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να φοιτήσουν σε ειδικότητες της αρεσκείας τους.

2. Συσσωματώθηκαν οι ειδικότητες ΕΠΑ.Λ., ΕΠΑ.Σ. σε ένα τύπο σχολείου το Επαγγελματικό Λύκειο.

3. Καταργήθηκαν τα ηλικιακά όρια εγγραφής στα ημερήσια και εσπερινά ΕΠΑ.Λ. τα οποία δημιουργούσαν εμπόδια στην εγγραφή μαθητών.

4. Απαλλάχθηκαν οι απόφοιτοι Λυκείου από την παρακολούθηση των γενικών μαθημάτων τα οποία είχαν ξαναδιδαχθεί.

5. Δόθηκε η δυνατότητα στους απόφοιτους ΓΕ.Λ. οι οποίοι εγγράφονται στη Β¨ τάξη ΕΠΑ.Λ. να συμμετέχουν στις ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις για τα ΤΕΙ (Ομάδα Α΄)

6. Εκδόθηκε νέα Υ.Α. για τη λειτουργία των Εργαστηριακών Κέντρων, η οποία δίνει λύσεις σε χρόνια προβλήματα.

7. Οι Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Ε.Κ.) μετατρέπονται σε μεταγυμνασιακά ΙΕΚ.

8. Εφαρμόζεται πρόγραμμα  χορήγησης εξάμηνης υποτροφίας σε 7.000 απόφοιτους ΕΠΑ.Λ., ΕΠΑ.Σ., Ι.Ε.Κ. για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας οι οποίοι αμείβονται με καθαρές αποδοχές 480€ μηνιαίως.

9. Στη νέα συμφωνία (μνημόνιο 3), η χώρα έχει δεσμευτεί α) Να εκσυγχρονίσει και να επεκτείνει την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΕΕΚ) β) Να θεσπίσει ένα σύγχρονο πλαίσιο ποιότητας για την ΕΕΚ κ.τ.λ.

Παρά ταύτα δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι η σημερινή κατάσταση στην Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση είναι ικανοποιητική.

Οι φετινές εγγραφές στην Α΄ τάξη ΕΠΑ.Λ. εμφανίζονται μειωμένες, λόγω κυρίως της κατάργησης της τράπεζας θεμάτων στο Γενικό Λύκειο.

Η επικρατούσα άποψη είναι ότι το ΓΕ.Λ. γίνεται πιο εύκολο, η προαγωγή από τάξη σε τάξη είναι επίσης μια εύκολη υπόθεση και  η εισαγωγή στα ΑΕΙ (πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι.) γίνεται και με χαμηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Όλο αυτό το σκηνικό οδηγεί τους μαθητές στο ΓΕ.Λ., το οποίο στην ελληνική κοινωνία θεωρείται το κανονικό, το «καλό» σχολείο το οποίο οδηγεί στα πανεπιστήμια.

Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου  παιδείας σύντομα θα βρεθεί στην ανάγκη να κάνει βαθιές τομές στο εκπαιδευτικό σύστημα, οι οποίες δε θα είναι πάντα αρεστές.

Ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης δε μπορεί να γίνει με μείωση του μαθητικού δυναμικού των Επαγγελματικών Λυκείων.

Στην Ανώτερη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση το Γενικό Λύκειο και το Επαγγελματικό Λύκειο αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία, σε ότι αφορά τις μαθητικές ροές μετά το Γυμνάσιο.

Όταν έγινε η κατάργηση της τράπεζας θεμάτων, ήταν σίγουρο ότι η μαθητική ροή προς το Γενικό Λύκειο θα αυξανόταν.

Εάν λοιπόν υπάρχει πολιτική βούληση για αποδυνάμωση της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και προώθηση όλων των μαθητών προς τα πανεπιστήμια, τότε δικαιολογούνται τέτοιες κινήσεις.

Η σημερινή, όμως δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας δεν αφήνει περιθώρια για πειραματισμούς.

Ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση της Τ.Ε.Ε. αποτελούν εθνική αναγκαιότητα για οικονομική ανάπτυξη και ανασυγκρότηση της παραγωγικής μας βάσης και όχι απλά μνημονιακή υποχρέωση.

Η διασύνδεση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, συνιστά ζητούμενο κρίσιμης σημασίας για τον μετασχηματισμό του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας.

Η ενίσχυση της παραγωγικής βάσης και η στοχευμένη αντιμετώπιση των διακριτών διαρθρωτικών χαρακτηριστικών της ανεργίας και κυρίως της νεανικής, αποτελούν  πρόβλημα με σοβαρότατες επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή και την πραγματική οικονομία.

Η επικέντρωση των προσπαθειών στον εκσυγχρονισμό και την επέκταση  της Τεχνικής Εκπαίδευσης και της Κατάρτισης επιβάλλεται να γίνει με σεβασμό στο γνωσιακό χαρακτήρα της ώστε να απαλειφθεί το αρνητικό στερεότυπο που τη συνοδεύει.

Και κάτι τελευταίο, εθνικοί διάλογοι για την παιδεία έχουν γίνει αρκετοί, υπάρχουν τα πορίσματα, οι προτάσεις. Λείπουν, η εφαρμογή και οι τομές που είναι απαραίτητες. Χρειάζεται ορθολογισμός και ισχυρή πολιτική βούληση.

Ίδωμεν.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...