Home / HEADER-NEWS / Υπουργός Παιδείας – Το πολυνομοσχέδιο προχωράει κανονικότατα

Υπουργός Παιδείας – Το πολυνομοσχέδιο προχωράει κανονικότατα

Δημοσιεύτηκε: 11:00 πμ Αύγουστος 5th, 2015  


MPALTAS

Πηγή efsyn

Συντάκτης:

Στη διαπραγμάτευση «δεν νικήσαμε, αλλά ούτε συντριβήκαμε» υπογραμμίζει ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς, συμπληρώνοντας ότι «δημιουργήθηκε ρωγμή στην Ευρώπη, που δύσκολα επουλώνεται». Για την Αριστερά σημειώνει ότι πρέπει «να γίνουμε όλοι περισσότερο ταπεινοί» και διαβεβαιώνει ότι το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας «προχωράει κανονικότατα».

• Στο ξεκίνημα κάθε σχολικής χρονιάς παρατηρούνταν μεγάλα κενά στα σχολεία και τα προβλήματα επιδεινώθηκαν τα τελευταία χρόνια. Τα προβλήματα αυτά θα περιοριστούν αυτόν τον Σεπτέμβριο;

Ολες οι προσπάθειές μας εκεί συντείνουν τούτες τις μέρες. Τα παιδιά πρέπει να βρουν δασκάλους και βιβλία στη θέση τους την ημέρα που αρχίζουν τα μαθήματα.

• Σχετικά με το επικείμενο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου σας, αναγνωρίσατε πρόσφατα πως ο χρόνος ψήφισής του εξαρτάται από την επίτευξη συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Θα εξαρτηθεί και το περιεχόμενό του τελικά; Ολοι θυμόμαστε ότι πριν από μήνες οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν αξιώσει την απόσυρση του νόμου για τα Πανεπιστήμια…

Ποτέ δεν αναγνώρισα κάτι τέτοιο. Απορώ μάλιστα από πού συνάγετε την ερώτηση. Ούτε οι «εκπρόσωποι των δανειστών» αξίωσαν ποτέ την απόσυρσή του. Η σχετική φημολογία εκφράζει μόνο ευσεβείς πόθους εγχώριων δυνάμεων. Οπως έχω επαναλάβει σε όλους τους τόνους, το πολυνομοσχέδιο προχωράει κανονικότατα. Αναμένει πλέον την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

• Βρίσκεται σε εξέλιξη ένας έντονος εσωκομματικός διάλογος στον ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τη συμφωνία που έφερε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες. Αρκετοί κατηγορούν την κυβέρνηση ότι ήταν απροετοίμαστη, πως δεν είχε επεξεργαστεί εναλλακτική διέξοδο, εξ ου και υπέκυψε στον εκβιασμό των εταίρων…

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Εγγραφές νεοεισαχθέντων στα Πανεπιστήμια

Η «επιχειρησιακή» εμφάνιση του σχεδίου Σόιμπλε αποκάλυψε τις πραγματικές προθέσεις μιας ισχυρής μερίδας του άρχοντος συγκροτήματος της Γερμανίας απέναντι, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρώπη συνολικά. Πρόκειται για σχέδιο μεγάλης εμβέλειας. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έδωσαν τη μάχη στο όνομα της Ελλάδας, αλλά και στο όνομα ολόκληρης της δημοκρατικής Ευρώπης. Προφανώς δεν νικήσαμε. Αλλά ούτε συντριβήκαμε. Η συμφωνία είναι κακή σε σχέση με όσα διεκδικούσαμε και διεκδικούμε τόσα χρόνια. Αλλά είναι σαφώς καλύτερη από όσα ήθελε το τελεσίγραφο Τουσκ, που οδήγησε στο δημοψήφισμα. Δημιουργήθηκε ρωγμή στην Ευρώπη που δύσκολα επουλώνεται. Κατά τη γνώμη μου, από εδώ οφείλει να ξεκινήσει η συζήτηση.

• Υπάρχουν τώρα όμως περιθώρια να ασκήσει η κυβέρνηση ευρύτερα αριστερή και προοδευτική πολιτική υπό τον σκληρό έλεγχο των δανειστών, που θα επιφέρει η συμφωνία για το νέο δάνειο;

Πάντα υπάρχουν περιθώρια. Αν η κυβέρνηση παραμείνει σταθερή στις θέσεις και στον στρατηγικό προσανατολισμό της. Αναλαμβάνοντας όλες τις πρωτοβουλίες που θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα χρόνια δεινά μας. Ξεδιπλώνοντας «αντίμετρα» που θα προστατεύουν όσους πλήττονται περισσότερο. Και αν παράλληλα η κοινωνία αναπτύξει τις ήδη σημαντικές πρωτοβουλίες οριζόντιας αλληλεγγύης αλλά και την «οικονομία των αναγκών» που οδηγεί σε μια πολύ διαφορετική προοπτική παραγωγικής ανασυγκρότησης. Αυτά δεν υπόκεινται σε δημοσιονομική προσαρμογή.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Κυρώσεις εκπαιδευτικού προσωπικού για τη μη συμμετοχή σε διαδικασίες αξιολόγησης

• Θεωρείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συνεχίσει να είναι ενωμένος υπό τις παρούσες εσωκομματικές αντιθέσεις;

Ολοι βρεθήκαμε μπροστά σε εντελώς νέα δεδομένα. Φάνηκαν να διαψεύδονται αυτά για τα οποία πολεμήσαμε τόσα χρόνια. Αισθανόμαστε όλοι τη δυσκολία να βρούμε προσανατολισμό στη νέα κατάσταση. Ετοιμες λύσεις ή σχέδια δεν υπάρχουν. Το να αναγνωρίσουμε αυτή την κατάσταση, όλοι για όλους, αποτελεί τη βασική προϋπόθεση ενότητας. Και από εκεί μπορούμε να προχωρήσουμε. Πάντως δεν κατανοώ καθόλου το πώς υπουργοί αρνήθηκαν να εξουσιοδοτήσουν τον πρωθυπουργό τους να διαπραγματευθεί.

• Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής κάνατε μια τοποθέτηση που συζητήθηκε, λέγοντας ότι είναι χρήσιμο να υπάρχει ένα κόμμα που δεν καθοδηγεί, αλλά υπηρετεί τον λαό. Υπάρχει η κουλτούρα αυτή στην Αριστερά σήμερα; Ή χρειάζεται η επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ;

Η σχετική κουλτούρα υπάρχει. Αλλά συχνά κρύβεται πίσω από άλλα μελήματα. Για να αναπτυχθεί χρειάζεται να γίνουμε όλοι περισσότερο ταπεινοί. Απέναντι στα καθημερινά δεινά όσων έχουν πληγεί από τα μνημόνια και σήμερα πλήττονται περισσότερο. Αλλά και απέναντι στον σιωπηλό ηρωισμό που επέδειξαν εκείνοι που αντιστάθηκαν και έφτιαξαν το μεγάλο «όχι».

• Ορισμένοι «βλέπουν» εκλογές τους επόμενους μήνες. Συμμερίζεστε αυτή την εκτίμηση;

Ο πολιτικός χρόνος εξακολουθεί να είναι πολύ πυκνός. Κάθε πρόβλεψη είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένη. Αυτό που έχουμε μπροστά μας σήμερα είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Μετά ξανασυζητάμε.

Αναδημοσίευση από paideia-ergasia,

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

H πρώτη προκήρυξη πανεπιστημιακού τμήματος για εισαγωγή απόφοιτων ΙΕΚ

Εκδόθηκε η πρώτη προκήρυξη πανεπιστημιακού τμήματος, με την οποία καλούνται οι απόφοιτοι ...