Home / Featured / Χάος με τις προσλήψεις στο Δημόσιο σε υγεία και παιδεία. Αναπληρωτές με δόσεις…

Χάος με τις προσλήψεις στο Δημόσιο σε υγεία και παιδεία. Αναπληρωτές με δόσεις…

Δημοσιεύτηκε: 6:47 μμ Αύγουστος 6th, 2015  


kathigitis
Πηγή Μακεδονία
Από dictyo.gr
94593666
Τόλμα να αρρωστήσεις και δεν θα έχεις ούτε τα απαραίτητα έτσι όπως πάμε.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν στο “συμψηφισμό” των προβλεπομένων νέων προσλήψεων στο Δημόσιο για το τέλος του 2015 με τις φετινές επαναπροσλήψεις των διαθεσίμων και των απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων την περίοδο 2013 -14, οι οποίες έγιναν με νόμο του κ. Γιώργο Κατρούγκαλου.
Για φέτος προβλεπόταν 11.000 νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο Δημόσιο. Ωστόσο, με νόμο που πέρασε ο κ. Κατρούγκαλος επαναπροσλήφθηκαν 3.000 απολυμένοι και 6.000 διαθέσιμοι στο Δημόσιο, δηλαδή 9000 συνολικά.
Έτσι, οι δανειστές, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, παρακάμπτοντας –όπως φαίνεται μέχρι τώρα- το ζήτημα της ανάκλησης των επαναπροσλήψεων στο Δημόσιο, επιμένουν στο να συμψηφιστούν οι 9000 επαναπροσλήψεις με τις αντίστοιχες προβλεπόμενες προσλήψεις.
Αν κάτι τέτοιο συμβεί, τότε, μόλις 3.000 νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού θα είναι δυνατό να γίνουν για φέτος, μιας και συνολικά μόλις 11.000 προβλέπονται.
Πέραν, όμως των αβέβαιων δημοσιονομικών αντοχών, το ΥΠΕΣΔΑ έχει να αντιμετωπίσει δύο ακόμα άγνωστους συντελεστές στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές:
1. Η συμφωνία προβλέπει πως η μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου πρέπει να μειώνεται σαν ποσοστό του ΑΕΠ μέχρι το 2019. Κάτι τέτοιο, θα φέρει νέες πιέσεις για μειώσεις μισθών στο Δημόσιο. Και αυτό γιατί η αναμενόμενη συρρίκνωση του ΑΕΠ στο β’ εξάμηνο του 2015 και το α’ εξάμηνο του 2016 θα αυξήσει δραματικά τη μισθολογική δαπάνη σαν ποσοστό του ΑΕΠ κατά την αντίστοιχη περίοδο.
2. Αν συνεχίσει να ισχύει ο μνημονιακός κανόνας για μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις από το Δημόσιο και, ταυτόχρονα, υπάρξει ένα φθινοπωρινό κύμα έως … 50.000 συνταξιοδοτήσεων λόγω της αλλαγής των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης (σ.σ. αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι τις 18 Αυγούστου), τότε θα προκύψει μία γιγάντια ανάγκη για νέες προσλήψεις.
Μόνιμοι γενικοί γραμματείς, μειώσεις μισθών στους αποφοίτους Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, νέα κινητικότητα
Από εκεί και πέρα, το ΥΠΕΣΔΑ προωθεί τις ακόλουθες αλλαγές στο Δημόσιο:
– Τοποθέτηση μόνιμων γενικών γραμματέων στα Υπουργεία
– Αποσύνδεση του βαθμολογίου από το μισθολόγιο
– Άνοιγμα της μισθολογικής “ψαλίδας” μεταξύ των αποφοίτων της Δευτεροβάθμιας και της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (υπέρ των δεύτερων) με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο
· Νέο σχήμα κινητικότητας μετά από την αξιολόγηση του προσωπικού και των δομών του Δημοσίου.
capital.gr, aftodioikisi.gr

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...