Home / Featured / Συνέντευξη – Τι είπε ο Β. Κουρμπέτης για τη συνάφεια των διδακτορικών και Μεταπτυχιακών τίτλων με την ΕΑΕ

Συνέντευξη – Τι είπε ο Β. Κουρμπέτης για τη συνάφεια των διδακτορικών και Μεταπτυχιακών τίτλων με την ΕΑΕ

Δημοσιεύτηκε: 12:02 πμ Αύγουστος 16th, 2015  


eidiki

Συνέντευξη  στο esos παραχώρησε ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για τον Ορισμό των κριτηρίων για τη χορήγηση συνάφειας των διδακτορικών και μεταπτυχιακών τίτλων με την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (ΕΑΕ) Βασίλης Κουρμπέτης .

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

esos: Γιατί τώρα; Γιατί τέτοια αντίδραση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Από τον Φλεβάρη του 2012 που έκλεισε το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (ΠΙ) το υπουργείο Παιδείας έχει χάσει τον θεσμικό του Επιστημονικό Σύμβουλο. Η απουσία του ΠΙ ως θεσμού γίνεται αισθητή για άλλη μια φορά.

Ο διάδοχος φορέας, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) έχει καθυστερήσει αρκετά να βρει την επιστημονική του ταυτότητα.

Το  Τμήμα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΠΙ δεν υπάρχει στο νέο φορέα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αποσπασματική και πλημμελή επιστημονική υποστήριξη της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.

Η πολιτική ηγεσία έχοντας υπόψη τις διατάξεις της παρ. 11 του άρθρου 28 του ν. 4186/2013, όπου προβλέπεται η συγκρότηση επιστημονικής επιτροπής στο ΙΕΠ, η οποία θα εξετάζει τις συνάφειες των Διδακτορικών και Μεταπτυχιακών τίτλων με την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (ΕΑΕ) ζητά στις 21/7/2015 την συγκρότηση  της επιτροπής και εννέα  ημέρες αργότερα η επιτροπή συγκροτείται σε σώμα.

Την επόμενη κιόλας μέρα συνεδριάζει και   εισηγείται  τον ορισμό κριτηρίων για τη χορήγηση συνάφειας των διδακτορικών και μεταπτυχιακών τίτλων με την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (ΕΑΕ).

Στις 05- 08- 2015 εκδίδεται η σχετική Υπουργική Απόφαση.

esos: Υπάρχουν αντιδράσεις επί του περιεχομένου της υπουργικής απόφασης. Τι απαντάτε ως πρόεδρος της Επιτροπής;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι πρώτες αντιδράσεις μπορούν να χαρακτηριστούν από συντεχνιακές έως προσωπικά αγανακτισμένες. Ελάχιστες είναι οι θετικές αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τον τύπο. Συνδικαλιστικοί φορείς θέλουν να είναι μέλη της επιτροπής, Ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια ανησυχούν για την αυστηρότητα των κριτηρίων, γονείς εκπαιδευτικών που ανησυχούν για το επαγγελματικό μέλλον των παιδιών τους, εκπαιδευτικοί απόφοιτοι Πανεπιστημίων της Βουλγαρίας, Ιταλίας , Κύπρου και μερικοί της Αγγλίας διαμαρτύρονται . Εκατοντάδες mail και τηλεφωνήματα δέχονται το ΙΕΠ, το υπουργείο Παιδείας , ο Πρόεδρος και μέλη της Επιτροπής.  Καθημερινά και όλο το 24ωρο δέχομαι κάθε γνωστή μορφή επικοινωνίας  μέχρι σήμερα το  Δεκαπενταύγουστο.

esos: Γιατί όμως ορίστηκαν κριτήρια για τη χορήγηση συνάφειας των Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών τίτλων με την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (ΕΑΕ);

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Επειδή ο νόμος το ορίζει. Επειδή πρέπει να λειτουργούμε με μετρήσιμα και αντικειμενικά κριτήρια.

Επειδή στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις και αυτό πρέπει να σταματήσει.

Επειδή οι Μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών πρέπει να δηλώνουν κάποια εξειδίκευση. Επειδή η διεθνής πρακτική το επιτάσσει.

Κυρίως όμως επειδή οι μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες έχουν το δικαίωμα στην εξειδικευμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη εκπαίδευση.

esos: Ποια είναι όμως αυτή ;  Ποιος την παρέχει; Πόσο διαρκεί; Τι περιλαμβάνει;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Για να απαντηθούν οι παραπάνω ερωτήσεις πρέπει να γνωρίζουμε ποιοι είναι οι μαθητές με αναπηρίες και τι εκπαιδευτικές ανάγκες έχουν.

Δυστυχώς στη χώρα μας δεν έχουμε κατανοήσει την σοβαρότητα του προβλήματος.

Το πρόβλημα δεν είναι οι μαθητές με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες αλλά το εκπαιδευτικό μας σύστημα το οποίο περιλαμβάνει τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, την εκάστοτε πολιτική ηγεσία, την νομοθεσία και τους πολίτες.

Το εκπαιδευτικό μας σύστημα πρέπει κάποια στιγμή, άμεσα, να κατανοήσει ότι η εκπαιδευτική αντιμετώπιση μαθητών με αναπηρίες  όρασης (αμβλύωπες και τυφλοί), με αναπηρίες  ακοής (βαρήκοοι και κωφοί αλλά και Κωφοί) με νοητικές αναπηρίες (ελαφριά έως βαριά νοητική αναπηρία, μαθητές στο αυτιστικό φάσμα (και το φάσμα είναι μεγάλο) μαθητές με κινητικές αναπηρίες (από απλή κινητική αναπηρία μέχρι εγκεφαλική παράλυση και πολλαπλές αναπηρίες), μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες έως μαθητές με προβλήματα συμπεριφοράς, συγκέντρωσης και υπερκινητικότητα  και ο κατάλογος είναι μεγαλύτερος απ ότι μπορεί κανείς να φανταστεί, απαιτεί ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ.

Η εξειδίκευση αυτή δε μπορεί να αποκτηθεί ούτε με τα “αυστηρά” κριτήρια της εν λόγω επιτροπής. Τα κριτήρια της επιτροπής είναι τα απολύτως απαραίτητα για να γίνει ένα νοικοκύρεμα στο χώρο της ΕΑΕ.

Επειδή όμως αρκετά κράτησε η “φύλαξη” των μαθητών με αναπηρία είναι καιρός να πάμε στο επόμενο βήμα. Η επιτροπή απαιτεί τα βασικά.

Ο τίτλος σπουδών να έχει εκπαιδευτική εφαρμογή στην ΕΑΕ. Να είναι ένα πρόγραμμα 2ετές με πρακτική άσκηση.

Δηλαδή οι εκπαιδευτικοί να έχουν λάβει μια σφαιρική εικόνα και εμπειρία για αυτό που θα κληθούν να υπηρετήσουν.

Η εξειδίκευση στην ΕΑΕ δεν είναι αντικείμενο απλής μελέτης, εξ αποστάσεως χωρίς καμία επαφή με μαθητές με αναπηρία.

Αρκεί να δει κανείς τις απαιτήσεις για το επάγγελμα της κομμώτριας και θα διαπιστώσει ότι τα κριτήρια, για το σημαντικό αυτό επάγγελμα, απαιτούν μεγαλύτερη πρακτική άσκηση απ αυτή του ειδικού στην ΕΑΕ.

Στην άλλη άκρη του φάσματος ας δει κανείς τις απαιτήσεις των ειδικοτήτων της ιατρικής επιστήμης.

Θα διαπιστώσει την αναγκαιότητα ορισμού βασικών κριτηρίων και στην ΕΑΕ.

Η εξειδίκευση απαιτεί σπουδές, έρευνα και πρακτική που πρέπει να καλύπτεται επαρκώς για την προστασία των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών.

Δηλαδή οι μαθητές να αναπτύσσουν τις ικανότητες τους στο έπακρο και οι εκπαιδευτικοί να μην οδηγούνται σε επαγγελματική εξουθένωση πριν την ώρα τους.

Τα κριτήρια της επιτροπής δεν είναι αυστηρά.

Είναι άκρως ελαστικά και μεταβατικά.

Δεν έχουν αναδρομική ισχύ, αν και θα έπρεπε αλλά δεν είναι νόμιμο.

Δεν είναι τιμωρητικά επειδή τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχει η πολιτεία, οι θεσμοί της και το προσωπικό που την υπηρετεί, χωρίς να παραβλέπετε η ευθύνη των πολιτών.

Για το λόγο αυτό η μερική κάλυψη των απαιτούμενων κριτηρίων που αφορούν στα έτη σπουδών, στην εξειδίκευση ανά αναπηρία, στην πρακτική άσκηση και στο εκπαιδευτικό ίδρυμα φοίτησης δύναται να οδηγούν σε προσωρινή συνάφεια με την ΕΑΕ για ένα μεταβατικό στάδιο μέχρι τις 31 Αυγούστου 2016.

Έτσι δίνεται η δυνατότητα να αποκτηθεί πλήρης κάλυψη των απαιτούμενων κριτηρίων.

Επίσης όλα τα παραπάνω είναι δυνατόν να τροποποιούνται μετά από τεκμηριωμένη αιτιολόγηση της επιτροπής, αν από την άσκηση των επιστημονικών καθηκόντων της προκύψουν σχετικές ανάγκες.

Δηλαδή τίποτα δεν είναι γραμμένο σε μάρμαρο.

Αυτή είναι μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση με την αίσθηση δικαίου εμφανή και δεν μπορεί να προσληφθεί ως αδυναμία των κριτηρίων ή της επιτροπής.

esos: Μπορείτε να μας αναφέρετε ένα παράδειγμα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Παράδειγμα: Ένα από τα κριτήρια λέει ότι το Πρόγραμμα Σπουδών να είναι διετές και να περιλαμβάνει πρακτική άσκηση.

Το διετές μπορεί να αναλυθεί σε μονάδες μαθημάτων ή σε πρόγραμμα μαθημάτων.

Η πρακτική άσκηση δεν ορίζεται ως προς το χρονικό διάστημα , είναι τόσο ευέλικτη, δεν είναι αρκετά αυστηρή.

esos: Ως Επιτροπή προτείνατε να υπάρχει πίνακας εγκεκριμένων  Μεταπτυχιακών

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όσο αφορά στον πίνακα εγκεκριμένων Πανεπιστημίων εμείς δεν προτείναμε να υπάρχει πίνακας εγκεκριμένων  Μεταπτυχιακών , διότι είναι περιοριστικός και φοβίζει τον κόσμο.

Εμείς δεν αρνηθήκαμε να εξετάσουμε  οποιαδήποτε συνάφεια, αλλά προτείναμε να εξετάσουμε  αυτές που έρχονται για πρώτη φορά φέτος.

Δεν θα εξετάσουμε συνάφειες που έχουν εγκριθεί απο το υπουργείο Παιδείας.

Δεν είναι ορθό γιατί δημιουργεί τεράστια προβλήματα.

Ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε για παράδειγμα είναι ο περιορισμός ότι ο τίτλος θα πρέπει να είναι Ειδικής Αγωγής.

Υπάρχουν συνάδελφοι όπου ο τίτλος του Μεταπτυχιακού τους  είναι μέρος της Ειδικής Αγωγής, όπως ο Αυτισμός, δεν μπορούμε να τους εξαιρέσουμε, ούτε μπορούμε  να μπούμε σ αυτή τη διαδικασία .

ΟΛΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΔΩ

https://www.esos.gr/arthra/39353/o-v-koyrmpetis-milaei-sto-esos-gia-ti-synafeia-ton-didaktorikon-kai-metaptyhiakon


 

Ένα σχόλιο

  1. «Το διετές μπορεί να αναλυθεί σε μονάδες μαθημάτων ή σε πρόγραμμα μαθημάτων. »

    Όλα τα πανεπιστήμια του εξωτερικού αλλά και τα σοβαρά του εσωτερικού για κάθε έτος σπουδών αντιστοιχούν 60 πιστωτικές μονάδες.-
    Οποιοδήποτε άλλη προαναφερθείσα μονάδα όπως Διδακτική, μονάδα μαθημάτων ή πρόγραμμα μαθημάτων είναι αλχημείες των εκάστοτε. Τα προγράμματα βγαίνουν για να αντιστοιχούν σε γνώσεις (ECTS) και όχι σε θεσούλες για να βολεύονται στα πανεπιστήμια στρατοί από διδάκτορες.

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...