Home / Featured / Προϋποθέσεις για απαλλαγή από τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Σχολεία που απαλλάσσονται

Προϋποθέσεις για απαλλαγή από τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Σχολεία που απαλλάσσονται

Δημοσιεύτηκε: 1:17 μμ Αύγουστος 21st, 2015  


fpa

Οι προϋποθέσεις για την απαλλαγή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Οριστική είναι η φορολόγηση των ιδιωτικών σχολείων με συντελεστή ΦΠΑ 23%, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Η ΓΓΔΕ ξεκαθαρίζει ότι ο ΦΠΑ θα επιβληθεί στα ιδιωτικά σχολεία με συντελεστή 23%, εξέλιξη που οδηγεί σε πρόσθετες επιβαρύνσεις από 1.000 έως 1.500 ευρώ ανά μαθητή.

Τα ιδιωτικά σχολεία καλούνται έως τις 31 Αυγούστου να υποβάλλουν τη σχετική δήλωση μεταβολής του ΦΠΑ στο αρμόδιο τμήμα της εφορίας.

Συγκεκριμένα η απαλλαγή περιορίζεται μόνο στην περίπτωση οργανισμών δημοσίου δικαίου. Οσον αφορά στους οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου, η απαλλαγή αυτή ισχύει υπό τον όρο ότι οι εν λόγω οργανισμοί:

1. Δεν έχουν ως σκοπό τη συστηματική επιδίωξη του κέρδους, τα ενδεχόμενα δε κέρδη τους δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διανέμονται, αλλά να διατίθενται για τη διατήρηση ή τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

2. Η διοίκηση και διαχείριση των εν λόγω οργανισμών πρέπει να ασκείται ουσιαστικά χωρίς μισθό, από πρόσωπα που δεν έχουν, είτε αυτά τα ίδια είτε μέσω τρίτων προσώπων, άμεσο ή έμμεσο συμφέρον από τα αποτελέσματα της εκμετάλλευσης των σχετικών δραστηριοτήτων.

3. Οι τιμές τους πρέπει να είναι κατώτερες από αυτές που καθορίζονται για ανάλογες πράξεις εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες υπόκεινται στον ΦΠΑ.

4. Η απαλλαγή δεν πρέπει να δημιουργεί κίνδυνο στρέβλωσης των όρων του ανταγωνισμού.

Οι ανωτέρω προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται αθροιστικά, ενώ δεν εξετάζεται η εκπλήρωσή τους στην περίπτωση της προσχολικής εκπαίδευσης, η οποία εξακολουθεί να απαλλάσσεται, ανεξάρτητα αν παρέχεται από οργανισμούς δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου (βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία). Εως 31.08.2015 οι ιδιωτικοί φορείς των οποίων η εκπαιδευτική δραστηριότητα πλέον δεν απαλλάσσεται, οφείλουν να υποβάλλουν δήλωση μεταβολών για την υπαγωγή τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

Στο μεταξύ, με την ίδια ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% υπάγονται εφεξής τόσο το μοσχαρίσιο κρέας, όσο και όλα ανεξαιρέτως τα είδη κρέατος από ζώα και πτηνά, τα παρασκευάσματα και τα προϊόντα ανάμειξης αυτών των κρεάτων, ανεξάρτητα από τον τρόπο που παρασκευάζονται, συντηρούνται, διατηρούνται ή παρουσιάζονται προς πώληση, με την προϋπόθεση ότι είναι κατάλληλα για τη διατροφή του ανθρώπου.

https://www.dikaiologitika.gr/

Εως και 2.000 ευρώ η μέση αύξηση στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων

Μονόδρομος είναι πλέον η αύξηση των διδάκτρων στην ιδιωτική εκπαίδευση. Χθες η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων κάλεσε όλες τις επιχειρήσεις να προσέλθουν στις εφορίες μέχρι και το τέλος Αυγούστου προκειμένου να υπαχθούν στο νέο καθεστώς επιβολής ΦΠΑ 23%.

Σε διευκρινιστικό σημείωμα σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, αναφέρεται ότι οι νέες διατάξεις ισχύουν από τις 20 Ιουλίου, γεγονός που έχει φέρει στα πρόθυρα νευρικής κρίσης ειδικότερα τα φροντιστήρια, τα οποία θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτούν τα θερινά τμήματα, καθώς οι εγγραφές έγιναν με χαμηλότερα δίδακτρα απ’ ό,τι προβλέπονται τώρα με το νέο φόρο.

Παρά τις προσπάθειες που επισημαίνουν ότι θα γίνουν ώστε να μην επωμιστούν οι γονείς τον ΦΠΑ, οι ιδιοκτήτες ξεκαθαρίζουν ότι είναι αδύνατον, μετά από πέντε χρόνια που έχουν κάνει τεράστιες μειώσεις στα δίδακτρα, να απορροφήσουν τη διαφορά. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τα ιδιωτικά σχολεία τονίζουν ότι η μέση αύξηση στα δίδακτρα (σ.σ.: σε περίπτωση που μεταφέρουν εκεί το σύνολο του φόρου) θα είναι 1.500 με 2.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων (ΣΕΙΕ), Χαράλαμπο Κυραϊλίδη, η πορεία προς το λουκέτο είναι προδιαγεγραμμένη για ένα υψηλό ποσοστό των ιδιωτικών σχολείων, κυρίως βέβαια των μικρών επιχειρήσεων.

https://www.dikaiologitika.gr/

………………………………………….

Μερικά από τα σχολεία που απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ

Πάνω από 30.000 οικογένειες αναμένεται να ωφεληθούν από την ευνοϊκή μεταχείριση για τα ιδιωτικά σχολεία που δεν έχουν σκοπό το κέρδος. Απαλλάσσονται από το ΦΠΑ 23% τα σχολεία των Πρεσβειών, τα σχολεία που ανήκουν σε θρησκευτικά ιδρύματα καθώς και τα Αρσάκεια.

Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τέσσερις προϋποθέσεις εξαίρεσης ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων από την επιβολή ΦΠΑ 23%.

Κεντρικός άξονας για την απαλλαγή είναι να μην έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα.

Η εξαίρεση αφορά λοιπόν σε σχολεία όπως

  • Τα Αρσάκεια
  • Τα Γαλλικά, Γερμανικά, Αμερικανικά
  • Της Λεοντείου
  • Της Αρχιεσκοπισκοπής Αθηνών
  • Των Μητροπόλεων…

πηγή https://360pedia.gr/


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...