Home / HEADER-NEWS / Πάνω από 2.000 ευρώ η επιβάρυνση μιας οικογένειας με μαθητή σε ιδιωτικό σχολείο

Πάνω από 2.000 ευρώ η επιβάρυνση μιας οικογένειας με μαθητή σε ιδιωτικό σχολείο

Δημοσιεύτηκε: 11:43 πμ Αύγουστος 10th, 2015  


xrima

Δυσάρεστη έκπληξη για χιλιάδες οικογένειες αποτελεί η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει ΦΠΑ 23% σε ιδιωτικά σχολεία, κολέγια και ΙΕΚ, γεγονός που εκτοξεύει το κόστος των διδάκτρων.

Η αύξηση που θα επέλθει στα δίδακτρα ξεκινάει από 1.000 ευρώ και ξεπερνάει τις 2.000 ευρώ το χρόνο για πιο ακριβά σχολεία.

Σήμερα δεν επιβάλλονται δίδακτρα στην ιδιωτική εκπαίδευση, ωστόσο το μέτρο θα περάσει ως προαπαιτούμενο από τη Βουλή φέρνοντας ανατροπές στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς για τα επόμενα χρόνια.

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση της είδησης σχετικά με την απαίτηση των δανειστών για επιβολή συντελεστή Φ.Π.Α. 23% στα ιδιωτικά σχολεία, τυχόν εφαρμογή της οποίας θα επιφέρει δραματικές επιπτώσεις σε χιλιάδες γονείς, μαθητές και εργαζόμενους, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ελλάδος απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτο, τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γ. Σταθάκη και τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Α. Μπαλτά.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται: «Πληροφορηθήκαμε μέσω δημοσιευμάτων για την απαίτηση των εκπροσώπων των δανειστών να υπαχθούν τα ιδιωτικά σχολεία στο συντελεστή 23% του Φ.Π.Α. Ως εκπρόσωποι ιδιωτικών εκπαιδευτικών είμαστε υποχρεωμένοι να σας ενημερώσουμε για τις βαρύτατες συνέπειες που θα έχει η αποδοχή αυτού του μέτρου εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, αλλά και για τη βαθιά ταξική διάστασή του.

Αίτημα της ελληνικής κοινωνίας είναι η αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης ως παρόχου δημόσιου αγαθού υψηλής ποιότητας σε όλους. Ωστόσο, η ελληνική δημόσια εκπαίδευση – ιδιαίτερα μετά την καταστροφική πολιτική της τελευταίας πενταετίας – δεν παρέχει πλήρεις και ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της προσχολικής και πρωτοβάθμιας  εκπαίδευσης, όπου το κράτος αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών, με αποτέλεσμα χιλιάδες παιδιά να αναγκάζονται να φοιτήσουν στην ιδιωτική εκπαίδευση ελλείψει δημόσιων προσχολικών μονάδων και νηπιαγωγείων. Το ίδιο συμβαίνει και με τους εργαζόμενους που υποχρεώνονται να εγγράψουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία, επειδή πολλά δημόσια σχολεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο βεβαρημένο ωράριο της εργασίας τους.

Οι συγκεκριμένες κατηγορίες γονέων δεν ανήκουν στη μεγαλοαστική τάξη, είναι κυρίως μικρομεσαίοι που  απευθύνονται σε μικρά ιδιωτικά σχολεία της γειτονιάς και ιδίως στα ποιοτικά, μη κερδοσκοπικά σχολεία, τα οποία από επιλογή διατηρούν τα δίδακτρά τους χαμηλά για να εξυπηρετήσουν κοινωνικές ανάγκες. Η επιβολή του εν λόγω μέτρου θα έχει ως συνέπεια είτε την αύξηση των διδάκτρων – με αποτέλεσμα πολλά μικρά σχολεία να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο του κλεισίματος και εκατοντάδες συνάδελφοί μας να βρεθούν άνεργοι – είτε τη μετακύλιση του κόστους στις απολαβές των εργαζόμενων, όπως συνέβη με την αύξηση του συντελεστή Φ.Π.Α. σε φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και σε κέντρα ξένων γλωσσών. Ταυτόχρονα θα οδηγήσει σε απόγνωση χιλιάδες γονείς που τα παιδιά τους θα βρεθούν ξαφνικά και βίαια εκτός του οικείου εκπαιδευτικού περιβάλλοντός τους με στέρηση πολύτιμων εκπαιδευτικών υπηρεσιών, ενώ θα ανατραπεί πλήρως ο οικογενειακός τους προγραμματισμός λίγες μόλις ημέρες πριν από τη έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Θεωρούμε ότι το κράτος μπορεί να διασφαλίσει ισοδύναμα έσοδα, εάν οι υπηρεσίες του φροντίσουν επιτέλους να καταπολεμηθούν οξύτατα φαινόμενα φοροαποφυγής και αδήλωτης εργασίας που παρατηρούνται στην ιδιωτική εκπαίδευση και στο χώρο της απασχόλησης γενικά, αντί να επιβάλλει ένα οριζόντιο μέτρο που πλήττει με τον ίδιο τρόπο ανόμοιες εκπαιδευτικές μονάδες. Τα μεγάλα ιδιωτικά σχολεία της ελίτ, για ευνόητους λόγους, δεν θα αισθανθούν τις επιπτώσεις του μέτρου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ιδιωτική εκπαίδευση ως κοινωνικό αγαθό για πολίτες που προσφεύγουν σ’ αυτήν λόγω των αδυναμιών και ελλείψεων της δημόσιας θα εξαλειφθεί και θα παραμείνει η ιδιωτική εκπαίδευση ως προνόμιο για μερικές εκατοντάδες οικογενειών της άρχουσας τάξης. Μια τέτοια εξέλιξη θα οξύνει ακόμη περισσότερο τις ήδη διευρυμένες κοινωνικές και εκπαιδευτικές ανισότητες.

Ζητούμε από την ελληνική πλευρά αντί της εφαρμογής ενός μέτρου που θα προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα σε χιλιάδες μαθητές, γονείς και εργαζόμενους, να αντιπροτείνει ισοδύναμα μέτρα καταπολέμησης της διαφθοράς στην ιδιωτική εκπαίδευση και στην ιδιωτική οικονομία ευρύτερα που θα έχουν με βεβαιότητα αντίστοιχη ή και μεγαλύτερη αποδοτικότητα».

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΜΕ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ.

Τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την ενδεχόμενη επιβολή ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία απαριθμεί ο υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, Θεόδωρος Φορτσάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Φορτσάκη η αποχώρηση χιλιάδων μαθητών από τα ιδιωτικά σχολεία και η κατεύθυνσή τους προς τα δημόσια θα επιβαρύνει τη λειτουργία των τελευταίων, που ήδη μετρούν μεγάλα κενά και ελλείψεις εκπαιδευτικών. Επίσης σε κίνδυνο θα τεθεί και το μέλλον των εκπαιδευτικών που διδάσκουν στα ιδιωτικά σχολεία, ενώ προβλήματα θα δημιουργηθούν και από τα φορολογικά έσοδα που θα στερηθεί το κράτος.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του κ. Φορτσάκη:

«Η ενδεχόμενη επιβολή ΦΠΑ σε ποσοστό 23% στις υπηρεσίες εκπαίδευσης που παρέχουν τα ιδιωτικά σχολεία αποτελεί μία ακόμη αλλαγή προς τη λάθος κατεύθυνση, μετά την πρόσφατη επιβολή του ίδιου συντελεστή ΦΠΑ στα φροντιστήρια και στα κέντρα ξένων γλωσσών. Πρόκειται για μέτρο το οποίο, εάν υιοθετηθεί, θα προκαλέσει σωρεία προβλημάτων, καθώς δεν έχει προηγηθεί διάλογος και σχετική μελέτη.

Ενδεικτικά, χιλιάδες μαθητές θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν το ιδιωτικό σχολείο και να καταφύγουν στο δημόσιο, αφού δεν θα μπορούν να καταβάλλουν τα αυξημένα δίδακτρα. Το δημόσιο σχολείο όμως είναι άγνωστο πως θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτή την αιφνίδια αλλαγή, δεδομένου ότι η νέα σχολική χρονιά αναμένεται ούτως ή άλλως να ξεκινήσει με χιλιάδες ελλείψεις εκπαιδευτικών.

Περαιτέρω, αυτή η φορολογική επιβάρυνση θα θέσει σε κίνδυνο το μέλλον των εκπαιδευτικών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, λόγω της συνακόλουθης συρρίκνωσης αυτού. Τέλος, η αναμενόμενη ενίσχυση των φορολογικών εσόδων θα αποδειχθεί φενάκη, καθώς το Κράτος θα στερηθεί πολύτιμα φορολογικά έσοδα από τις δραστηριότητες των ιδιωτικών σχολείων, που θα μειωθούν δραματικά. Η Κυβέρνηση οφείλει να καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε να μη ληφθεί αυτό το μέτρο, το οποίο θα αλλοιώσει το πεδίο της εκπαίδευσης».

newsbomb.gr, news.gr, newsbeast.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των επιτυχόντων στα ΑΕΙ και στα ΔΙΕΚ

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων παρατίθενται πληροφορίες για τις διαδικασίες επιλογής ...