Home / HEADER-NEWS / Οι εργαζόμενοι και οι γονείς θα πληρώσουν την επιβολή του ΦΠΑ στα φροντιστήρια

Οι εργαζόμενοι και οι γονείς θα πληρώσουν την επιβολή του ΦΠΑ στα φροντιστήρια

Δημοσιεύτηκε: 8:19 πμ Αύγουστος 26th, 2015  


fpa

Στις πλάτες των εργαζομένων, είτε είναι εκείνοι που αναγκάζονται να στείλουν τα παιδιά τους σε φροντιστήρια είτε εκείνοι που εργάζονται σε αυτά, πέφτει και η αύξηση του ΦΠΑ στα φροντιστήρια, που ήρθε στο πλαίσιο της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές. Οι σχετικές διατάξεις που συμπεριλαμβάνονταν στα προαπαιτούμενα για τη συμφωνία της κυβέρνησης, προβλέπουν ΦΠΑ 23% σε επιχειρήσεις που παρέχουν στις εγκαταστάσεις τους φροντιστηριακή εκπαίδευση κάθε είδους και βαθμίδας.

Χιλιάδες γονείς με παιδιά στη Μέση Εκπαίδευση, Γυμνάσιο και Λύκειο, θα δουν από αυτό το Σεπτέμβρη αυξημένο τον ήδη φουσκωμένο και δυσβάσταχτο λογαριασμό της παραπαιδείας στην οποία ωθούνται, κυρίως για την εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Με βάση, λοιπόν, τιμολόγια φροντιστηρίων για την περσινή σχολική χρονιά, για ένα μαθητή Λυκείου, τα μηνιαία δίδακτρα στα φροντιστήρια κυμαίνονταν στα 150 – 200 ευρώ για την Α’ Λυκείου και από 200 μέχρι 280 ευρώ για τη Β’ Λυκείου, αναλόγως με τα μαθήματα που επιλέγει να παρακολουθήσει ο μαθητής. Από 300 ευρώ – μέση τιμή – το μήνα ξεκινά το πακέτο μαθημάτων για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου που προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές, φτάνοντας ή ξεπερνώντας και τα 400 ευρώ το μήνα (ή 4.000 ευρώ το χρόνο) αναλόγως την κατεύθυνση.

Πέρσι, ένας γονιός που έχει π.χ. ένα παιδί στην Α’ Λυκείου και ένα στη Γ’ Λυκείου, το οποίο προετοιμαζόταν για τις πανελλαδικές εξετάσεις, πλήρωσε περίπου 6.000 ευρώ σε φροντιστήρια. Μετά την επιβολή του ΦΠΑ, το ποσό φέτος θα είναι αυξημένο κατά 23%, δηλαδή θα φτάνει περίπου 7.400 ευρώ, με την αφαίμαξη να εντείνεται, τη στιγμή που τα εισοδήματα χτυπιούνται. Στα παραπάνω προστίθενται βέβαια και τα τεράστια ποσά που δίνουν επίσης οι γονείς κάθε χρόνο για τα παιδιά τους από την ηλικία του δημοτικού σε κέντρα ξένων γλωσσών, καθώς η ξενόγλωσση εκπαίδευση είναι στην ουσία υπόθεση ιδιωτών και σε αυτήν επίσης αυξάνονται τα δίδακτρα κατά 23%.

Οπως σημειώνει μιλώντας στο «Ρ» ο Βασ. Τόγιας, πρόεδρος της ΑΣΓΜΕ, το μέτρο έρχεται να αποτελέσει έναν ακόμα έμμεσο φόρο προς τους γονείς που αντέχουν ακόμα να στέλνουν τα παιδιά τους στα φροντιστήρια, πληρώνοντας εκατοντάδες ευρώ ιδίως για τις τελευταίες τάξεις του Λυκείου, ποσό το οποίο θα εκτοξευθεί. «Απαιτούμε την κατάργηση του μέτρου και να παρθούν άμεσα μέτρα για τους εργαζόμενους γονείς που πλήττονται από την κρίση, μέσα από το σχολείο, με Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη και Ενισχυτική Διδασκαλία που θα λειτουργεί με μόνιμο προσωπικό», σημειώνει, τονίζοντας πως «αυτή την αύξηση θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι γονείς, ενώ ακόμα και στις περιπτώσεις που η αύξηση απορροφηθεί από τα φροντιστήρια, θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι σε αυτά, μέσα από περικοπές στα ωρομίσθιά τους».
«Απορρόφηση» ΦΠΑ με μειώσεις ωρομισθίων

Ηδη, καταγγελίες από πλευράς εκπαιδευτικών που εργάζονται σε φροντιστήρια στη Θεσσαλονίκη, αποκαλύπτουν πως δύο τουλάχιστον φροντιστήρια μείωσαν τα ήδη χαμηλά ωρομίσθια και τις ώρες διδασκαλίας εργαζομένων. Ειδικότερα, ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης – Βορείου Ελλάδος αναφέρεται σε μία περίπτωση φροντιστηρίου που προέβη σε μειώσεις ημερομισθίου περίπου 10% και ωρών διδασκαλίας σε όλους τους εργαζομένους του, μετακινώντας σε αυτούς το κόστος του ΦΠΑ. Σε αντίστοιχη λογική, άλλο ένα φροντιστήριο επίσης στη Β. Ελλάδα ανακοίνωσε μειώσεις 20% στα ωρομίσθια και μειώσεις στις ώρες διδασκαλίας τους. Αντίστοιχες νύξεις έχουν γίνει από ιδιοκτήτες φροντιστηρίων και σε άλλες περιπτώσεις, που φοβούνται μείωση των πελατών και των κερδών τους λόγω της αύξησης του ΦΠΑ και προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα εντείνοντας την πίεση στους εργαζόμενους.

«Είναι φανερό ότι τα πράγματα για τους εργαζόμενους θα χειροτερεύουν αν δεν αποφασίσουν να σηκώσουν κεφάλι. Είναι φανερό ότι η γραμμή των εργοδοτών είναι ενιαία, ενιαία θα πρέπει να είναι και η απάντηση των εργαζομένων», σημειώνει ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης – Βορείου Ελλάδος, με αφορμή τα παραπάνω. «Οι εργοδότες «κλαίγονται» ότι δε βγαίνουν, αλλά κανείς τους δεν μπαίνει στη διαδικασία να μας απαντήσει: Ολα τα προηγούμενα χρόνια μέχρι και πέρσι, που είχαν απίστευτη κερδοφορία, γιατί δεν την μοιράστηκαν με τους εργαζόμενους, συνεχίζοντας βέβαια το αίσχος των ατομικών συμβάσεων και των εξευτελιστικών ωρομισθίων;», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Ο Σύλλογος καλεί σε οργάνωση στο σωματείο, σε δημιουργία επιτροπών αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε φροντιστήριο. Επίσης, καλεί: «Να παλέψουμε να μην περάσει η μείωση αποδοχών με οποιοδήποτε τρόπο, είτε με μείωση ωρών είτε με μείωση ωρομισθίου. Να υπογράφουμε συμβάσεις στο πνεύμα της ΣΣΕ που υπήρχε και όχι στο αίσχος των ατομικών συμβάσεων με απαράδεκτους και παράνομους όρους. Να παλέψουμε ώστε συνάδελφοι που δεν μπαίνουν στα καλοκαιρινά τμήματα να επαναπροσληφθούν στην αρχή της νέας χρονιάς, τουλάχιστον με τις περσινές τους αποδοχές. Να καταργηθεί η μνημονιακή διάταξη του ΦΠΑ στο 23% στα δίδακτρα, να ελαφρυνθεί η λαϊκή οικογένεια στο θέμα αυτό. Να υπογραφεί ουσιαστική ΣΣΕ για τους εργαζόμενους του κλάδου που να καλύπτει τις ανάγκες μας».

Πηγή: Ριζοσπάστης


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...