Home / Featured / Μεγάλες αλλαγές φέρνει η Υπ. Απόφαση με την θέσπιση κριτηρίων στην Ειδική Αγωγή

Μεγάλες αλλαγές φέρνει η Υπ. Απόφαση με την θέσπιση κριτηρίων στην Ειδική Αγωγή

Δημοσιεύτηκε: 8:36 πμ Αύγουστος 8th, 2015  


posginetemoriodotisisstouspinakeseidikiagogis6050

Του Ζαχαρία Καψαλάκη

Η θέσπιση κριτηρίων στην Ειδική Αγωγή θα φέρει μεγάλες ανατροπές από δω και πέρα,  στους κατόχους τους, καθώς θέτει παραμέτρους που οι περισσότεροι τίτλοι να μην τηρούν.

Για τα μεταπτυχιακά προβλέπει:

1. Ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών να έχει αποκτηθεί από Παιδαγωγικό Τμήμα ή Τμήμα Ανθρωπιστικών σπουδών ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ. Τίτλοι από άλλα Τμήματα πρέπει να έχουν εκπαιδευτική εφαρμογή στην ΕΑΕ.

2. Το πρόγραμμα σπουδών να είναι 2ετές και να περιλαμβάνει πρακτική άσκηση σε δομές Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

3. Τα 6/8 των μαθημάτων του Προγράμματος Σπουδών να είναι σχετικά με τις κατηγορίες αναπηριών ή ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών του νόμου 3699/2008, Άρθρο 3 ή την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία για την ΕΑΕ.

Για δε τα διδακτορικά:

 1. Ο διδακτορικός τίτλος σπουδών να έχει αποκτηθεί από Παιδαγωγικό Τμήμα ή Τμήμα Ανθρωπιστικών σπουδών ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ. Τίτλοι από άλλα Τμήματα πρέπει να έχουν παιδαγωγική εφαρμογή στην ΕΑΕ.

2. Η διδακτορική διατριβή θα πρέπει να έχει θέμα σχετικά με τις κατηγορίες αναπηριών και ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών του νόμου 3699/2008, Άρθρο 3 ή την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία για την ΕΑΕ.

3. Ο Επιβλέπων καθηγητής ή τουλάχιστον ένα μέλος της τριμελούς επιτροπής θα πρέπει να έχει γνωστικό αντικείμενο σχετικό με τις κατηγορίες αναπηριών ή ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών του νόμου 3699/2008, Άρθρο 3 ή την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία για την ΕΑΕ.

Βέβαια υπάρχει και ένα παραθυράκι το οποίο λέει ότι: Η κάλυψη των απαιτούμενων κριτηρίων που αφορούν στα έτη σπουδών, στην εξειδίκευση ανά αναπηρία, στην πρακτική άσκηση και στο εκπαιδευτικό ίδρυμα φοίτησης δύναται να οδηγούν σε προσωρινή συνάφεια με την ΕΑΕ για ένα μεταβατικό στάδιο μέχρι τις 31 Αυγούστου 2016.

Δεν θίγονται οι παλιοί

Η τελευταία παράγραφος της εγκυκλίου είναι ξεκάθαροι για τους τίτλους που χρησιμοποιήθηκαν ήδη και έχουν πάρει προϋπηρεσία στην ειδική αγωγή ως το σχολικό έτος 2014 – 2015.

Συγκεκριμένα αναφέρει: Όλοι οι μεταπτυχιακοί-διδακτορικοί τίτλοι των υποψηφίων αναπληρωτών για ένταξη στους πίνακες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ) καθώς και του ΕΕΠ-ΕΒΠ πλην όσων αναγράφουν ρητά Ειδική Αγωγή ή Σχολική Ψυχολογία, εξετάζονται ως προς τη συνάφειά τους με την ΕΑΕ, από την αρμόδια Επιτροπή του ΙΕΠ. Προϋπηρεσίες οι οποίες αποκτήθηκαν από ένταξη στους πίνακες αναπληρωτών ΕΑΕ, καθώς και του ΕΕΠ-ΕΒΠ, με μεταπτυχιακό- διδακτορικό τίτλο, έως και το σχολικό έτος 2014-2015 δεν θίγονται.

Τι δείχνει η πρώτη ανάγνωση…

Με την  πρώτη ανάγνωση της εγκυκλίου τι αποκομίζεις:

1. Προσωπικά πιστεύω ότι πολύ λίγοι είναι οι τίτλοι που θα έχουν συνάφεια, καθώς τα περισσότερα μεταπτυχιακά που είναι από Ιταλία και Κύπρο, αλλά και Αγγλία είναι διάρκειας ενός έτους και χωρίς πρακτική άσκηση.

2. Πολλοί εκπαιδευτικοί που εργάζονται στις δομές της Ειδικής Αγωγής με τα μεταπτυχιακά έχουν πάρει παιδαγωγική επάρκεια. Θα συνεχίσει να ισχύει;

3. Η εγκύκλιος – πιστεύω – είναι νομικά ευάλωτη, γιατί τα μεταπτυχιακά προέρχονται από χώρες της Ε. Ε. και όταν αποκτήθηκαν δεν υπήρχαν αυτοί περιορισμοί.

4. Τέλος να σημειώσουμε ότι η εγκύκλιος αυτή θα φέρει μεγάλες ανατροπές στην Ειδική Αγωγή, καθώς θα αφήσει εκτός εκπαιδευτικούς με σπουδές και γνώση και κυρίως εκπαιδευτικούς που όταν σπούδαζαν δεν ίσχυαν οι παραπάνω δικλίδες!

e-mesara.gr

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

ΣΧΟΛΙΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ

«Οι προυπηρεσιες των παλαιοτερων δεν πειραζονται και οχι τα μεταπτυχιακα… Τα ματαπτυχιακα ολα εμπιπτουν στην υπουργική απόφαση.»


 

7 Σχόλια

  1. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Σ.

    Οι προυπηρεσιες των παλαιοτερων δεν πειραζονται και οχι τα μεταπτυχιακα… Τα ματαπτυχιακα ολα εμπιπτουν στην υπουργική απόφαση..

    • είναι αναδημοσίευση δεν μπορώ να το πειράξω, το σχόλιο σας καταγράφηκε.

      • ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Σ.

        θεωρώ την υπουργική απόφαση απαράδεκτη και αφήνει μάλιστα κενά για να τα συμπληρώσει κατά τρόπο που να βολεύει κάποιους.. Τα μονοετή μεταπτυχιακά είναι χιλιάδες και οι εκπαιδευτικοί μπήκανε σ αυτή τη διαδικασία γνωρίζοντας πως τα μεταπτυχιακά τους είναι συναφή. Το αναδρομικό της απόφασης είναι αδιανόητο… και ναι μεν έχει αναδρομική ισχύ για τους τίτλους δεν έχει όμως για την κτηθείσα προϋπηρεσία.. Είναι αστείοι πραγματικά.. Σκέφτηκαν πόσοι εκπαιδευτικοί έκαναν αυτά τα μεταπτυχιακά για να έχουν μια θέση στους πίνακες; Πόσα χρήματα και χρόνο ξόδεψαν; Επικοινωνούν οι άνθρωποι;

  2. Για εμενα που κανω μεταπτυχιακο με διαρκεια 1,5 χρονο τι θα ισχυει;

  3. Ειναι αδιανοητο αυτο που συμβαινει!!!!! Δηλαδη οσοι κανουν μεταπτυχιακο στην ειδικη αγωγη δν εχουν κατοχυρωμενη τη συναφεια με την εαε? δν μπορω να καταλαβω…κ αντε οσοι μπηκαν στν πινακα με το μεταπτυχιακο αποτι καταλαβα δν επηρεαζονται και δικαιως!!!!οι υπολοιποι π ειναι στη διαδικασια του μεταπτυχιακου ηδη???

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...