Home / Featured / Άποψη: “Προσωρινή αναστολή της Ευέλικτης Ζώνης και των Ερευνητικών Εργασιών”;

Άποψη: “Προσωρινή αναστολή της Ευέλικτης Ζώνης και των Ερευνητικών Εργασιών”;

Δημοσιεύτηκε: 10:22 μμ Αύγουστος 5th, 2015  


project

Συμβολή στο ξεπέρασμα της κρίσης

από https://blogs.sch.gr/perge/ του Περικλή Γεωργιάδη

Η λύση για τον κ. Υπουργό είναι απλή:

Ας αναστείλει προσωρινά, και για όσο διαρκεί η έλλειψη διδακτικού προσωπικού στα σχολεία, τη διδασκαλία του μαθήματος της Ερευνητικής Εργασίας/Project (και του αντίστοιχο στην Πρωτοβάθμια Ευέλικτη Ζώνη). Οι 3 ώρες που θα εξοικονομηθούν στο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα να μην αντικατασταθούν από τίποτε άλλο.

Το 99,9% της εκπαιδευτικής κοινότητας -μαθητές, καθηγητές, διευθυντές, προϊστάμενοι, σχολικοί σύμβουλοι- θα είναι ευχαριστημένοι.

  • Το μάθημα διδάσκεται από όλες τις ειδικότητες, άρα κανείς εκπαιδευτικός δε θα βρεθεί θιγόμενος· οι καθηγητές Τεχνολογίας που θα μπορούσαν, ήδη έχουν πάρει πολλές παραπάνω ώρες στα Γυμνάσια με την αναβάθμιση του μαθήματος εκεί.
  • Το μάθημα αποτελεί βιτρίνα και μόνο, αποθέωση της λογοκλοπής, κι εθίζει το μαθητή στην απάτη και τις αστραφτερές χάντρες.
  • Ακόμη κι αυτό που θα μπορούσε ίσως να προσφέρει, μηδενίζεται τη στιγμή που η ανάθεσή του αποτελεί την έσχατη λύση συμπλήρωσης διδακτικού ωραρίου.
  • Εντέλει, έχει προνομιακή μεταχείριση τόσο στην αξιολόγησή του, όσο και στη συμβολή του στο Γενικό Βαθμό του μαθητή· δεν έχει γραπτή εξέταση, αλλά μετρά όσο και μαθήματα με τριπλή γραπτή εξέταση (Φυσική, Χημεία, Βιολογία) που διδάσκονται αληθινά για 6 ή 9 ώρες (Γλώσσα, Λογοτεχνία, Αρχαία) την εβδομάδα.

Οι μόνοι που θα γκρινιάξουν θα είναι αυτοί που σχεδιάζουν επί χάρτου, μακρυά από την εκπαιδευτική πραγματικότητα, κι αυτοί που χτίζουν καριέρες και διδακτορικά με ερωτηματολόγια όπου το δείγμα προσέρχεται οικειοθελώς κι η «επεξεργασία» γίνεται κατ” ανάθεση σε τρίτους…

Καλά τα μεταξωτά βρακιά, αλλά οι πισινοί έχουν πάψει να είναι επιδέξιοι.

Με μια πρώτη ματιά η άποψη του συναδέλφου ίσως θεωρηθεί ακραία. Όμως με ένα απλό ψάξιμο στο διαδίκτυο, αν δε θυμόμαστε καλά, θα δούμε τις θέσεις της ΔΟΕ και Συλλόγων εκπαιδευτικών και άλλων για την Ευέλικτη Ζώνη….

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΕΔΩ

 


 

3 Σχόλια

  1. Η ευέλικτη ζώνη , ναι, ίσως δεν προσφέρει τα αναμενόμενα. Τα θέματα που αγγίζει μπορούν να εξαντληθούν από τον δάσκαλο σε κάποια άλλη ώρα του μαθήματος. Αλλά σε ό,τι αφορά την Ερευνητική εργασία, το επιχείρημα της λογοκλοπής δεν στέκει. Αντίθετα ο σχεδιασμός και η ολοκήρωσή της έχουν να κάνουν με αυτό που θα κληθούν τα παιδιά να κάνουν στα Πανεπιστήμια της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Δεν είναι καθόλου βιτρίνα, κάνετε λάθος! Είναι η ουσία της μάθησης και της έρευνας έξω από τα πλαίσια της σχολικής ρουτίνας και το άγχος του βαθμού.Την απάτη πού την είδατε? Πρώτη φορά το ακούω! Σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά βγαίνουν έξω από το σχολείο, φωτογραφίζουν, παίρνουν συνεντεύξεις και κάνουν και πολλές άλλες αυθεντικότατες καταγραφές και αναλύσεις. Είναι συλλογική εργασία με στάδια και με στόχους. Δεν είναι: βρίσκω από την εγκυκλοπαίδεια στοιχεία και τα φέρνω…

  2. Το μάθημα της «ερευνητικής εργασίας» ή «ΕΘΔ» στα ΕΠΑΛ αποτελεί το μοναδική διέξοδο των μαθητών από τη στείρα παραδοσιακή μάθηση/ διδασκαλία. Ειναι το «μαθημα» που αναπτύσει πραγματικές ικανότητες και δεξιότητες στους μαθητές είναι το «μαθημα» που αναπτυσει την κριτική σκέψη, συνδεει το σχολείο με την κοινωνία και την εργασία, ειναι το μάθημα που εφαρμόζονται συγχρονες παιδαγωγικές και διδακτικές μέθοδοι είναι το μάθημα στο οποιο το ενδιαφερόν του μαθητή εχει μεγαλες πιθανότητες να ειναι αυθεντικό. Η κατάργηση ενός τετοιου «μαθηματος» θα επιστρέψει το σχολείο και την μαθηση πολλα χρονια πισω….
    Σε κάθε περίπτωση οταν κατηγορουμε ένα αντικείμενο (ή μαθημα) με τοσο σοβαρους χαρακτηρισμους («λογοκλοπη», «βιτρίνα», «απάτη») πρέπει να επιχειρηματολογουμε κιολας, αλλα φαίνεται οτι τα σχολεία που φοιτήσαμε ως μαθητες δεν μας εμαθαν κατι τετοιο ε;

  3. Καθένας ξέρει τα δικά του! Για μας στο Δημοτικό η Ευέλικτη ζώνη δαιμονοποιήθηκε από τους συνδικαλιστές και τους μη διδάσκαλους της πράξης, γιατί αυτή συνηθίζεται να είναι η υποδοχή σε οτιδήποτε μας ξεβολεύει από τα συνηθισμένα! Στην πορεία βέβαια η ευέλικτη ζώνη έγινε η απαραίτητη ώρα στην οποία συμπληρώναμε τις ερευνητικές εργασίες μας, (περιβαλλοντικής αγωγής, αγωγής υγείας, διατροφής, κυκλοφοριακής αγωγής,, ραδιοφωνικές εκπομπές, κινηματογραφική παιδεία, μαθητική δημοσιογραφία) κι ένα σωρό άλλα που αν τα γράψω θα γεμίσουν σελίδες. Η κατάργηση της θα μας πάει πίσω! Πολύ πίσω! Α! και κάτι άλλο… Οι μαθητές από το Δημοτικό την ώρα της Ευέλικτης ζώνης μαθαίνουν ν αποδελτιώνουν κείμενα από τον υπολογιστή και να κρατούν μόνο τις χρήσιμες πληροφορίες. Όχι ν αντιγράφουν! Αυτό λέγεται καλλιέργεια κρητικής σκέψης. Και είναι απαραίτητη για την συνέχιση της ακαδημαϊκής τους ζωής! !

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...