Home / HEADER-NEWS / 18 βουλευτές της Ν.Δ. ζητούν με ερώτηση την επανεξέταση του ΦΠΑ 23% σε Κ.Ξ.Γ. και φροντιστήρια

18 βουλευτές της Ν.Δ. ζητούν με ερώτηση την επανεξέταση του ΦΠΑ 23% σε Κ.Ξ.Γ. και φροντιστήρια

Δημοσιεύτηκε: 9:59 μμ Αύγουστος 4th, 2015  


frontistirio

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την επανεξέταση της επιβολής ΦΠΑ 23% στα φροντιστήρια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, στα κέντρα εκμάθησης ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών, ζητούν με ερώτηση τους 18 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ αυτών και ο Βουλευτής Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση τους οι Βουλευτές επισημαίνουν τον παραλογισμό της εκτίναξης του ΦΠΑ στα φροντιστήρια στο 23%, τονίζοντας ότι η απαλλαγή των φροντιστηρίων από το ΦΠΑ, προβλεπόταν και από την οδηγία 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (άρθρο 132).

Επιπλέον υπογραμμίζουν ότι μέσω της επιβολής του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ στα φροντιστήρια, ενισχύεται καταφανέστατα η παραοικονομία και η αδήλωτη εργασία μέσα από τα «μαύρα» ιδιαίτερα μαθήματα, τα οποία απαλλάσσονται από την καταβολή ΦΠΑ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΘΕΜΑ: «Επανεξέταση της επιβολής ΦΠΑ 23% στα φροντιστήρια»

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Μέχρι και την πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου «Επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης», τα φροντιστήρια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, εκμάθησης ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών απαλλάσσονταν από την καταβολή ΦΠΑ. Αυτό άλλωστε προέβλεπε και η οδηγία 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (άρθρο 132), στο πλαίσιο εναρμόνισης της εθνικής με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και λόγω του εκπαιδευτικού χαρακτήρα  των παρεχόμενων υπηρεσιών. Μετά την ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου, η απαλλαγή  παύει να υφίσταται και ο ΦΠΑ εκτοξεύεται στο 23%.

Η Κυβέρνηση, πιστή στις δογματικές της αντιλήψεις, επικεντρώθηκε στην επιβολή φόρων, καταβάλλοντας μηδενική προσπάθεια μείωσης των κρατικών δαπανών. Προκειμένου να συνεχίσει να προστατεύει την «ιερή αγελάδα» του δημοσίου, φορτώνει πρόσθετα βάρη σε παραγωγικές, μικρομεσαίες και μη κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις.

Η εκτίναξη του ΦΠΑ στα φροντιστήρια από το 0% στο 23% είναι μία από τις ακραίες φορολογικές επιβαρύνσεις που θα αποδειχθούν στην πράξη δυσβάσταχτες, αλλά και εξαιρετικά επιζήμιες για την πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας. Πρόκειται για ένα μέτρο που θα φέρει, πρώτα απ΄ όλα ένα βαρύ χτύπημα στην εκπαίδευση. Διανύουμε μια ιδιαίτερα δυσμενή περίοδο για τη χώρα, όπου οφείλουμε να επενδύσουμε στη γνώση και να δώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια στα νέα παιδιά, προκειμένου να προοδεύσουν και να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις. Αντί για αυτό δημιουργούμε, ως Πολιτεία, προσκόμματα στην πρόσβαση στην εκπαίδευση και την καθιστούμε απρόσιτη για τους οικονομικά ασθενέστερους.  Γιατί η πιθανότατη αύξηση των διδάκτρων θα ανατρέψει τους ήδη εύθραυστους οικογενειακούς προγραμματισμούς, στερώντας από μεγάλο αριθμό παιδιών τη δυνατότητα επιπλέον μόρφωσης.  Μια δυνατότητα που θα αποτελεί πλέον προνόμιο των ανώτερων οικονομικών στρωμάτων, διευρύνοντας τις κοινωνικές ανισότητες.

Ταυτόχρονα με την επιβολή του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ ενισχύεται καταφανέστατα η παραοικονομία και η αδήλωτη εργασία μέσα από τα «μαύρα» ιδιαίτερα μαθήματα και τα οικοδιδασκαλεία, κάτι που θέτει σε αμφισβήτηση και την τελική αποτελεσματικότητα του μέτρου ως προς το στόχο της αύξησης των εσόδων. Πόσο μάλλον όταν σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών για το ΦΠΑ, απαλλάσσονται όλα ανεξαιρέτως τα ιδιαίτερα μαθήματα όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και ανεξαρτήτως γνωστικού αντικειμένου.

Αλλά και στο πεδίο της οικονομίας οι επιπτώσεις από την επιβολή του μέτρου εκτιμάται ότι θα είναι εξαιρετικά αρνητικές. Ο θιγόμενος επαγγελματικός κλάδος θα οδηγηθεί σε περεταίρω συρρίκνωση είτε λόγω της απώλειας πελατών είτε λόγω της απορρόφησης του φόρου που θα οδηγήσει σε δραματική μείωση των εσόδων τους και μοιραία στην απώλεια θέσεων εργασίας. Κατά συνέπεια θα οδηγήσει και σε απώλεια κρατικών εσόδων τόσο από φόρους όσο και από καταβολή εισφορών.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

-Προτίθεστε να επανεξετάστε άμεσα το μέτρο της επιβολής ΦΠΑ 23% στα φροντιστήρια;

-Η επιβολή ΦΠΑ 23% στα κέντρα εκπαίδευσης είναι συμβατή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία;

-Είναι αληθείς οι ισχυρισμοί της Ομοσπονδίας των Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών ότι η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών είναι πρόθυμη να προχωρήσει στην καθιέρωση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, αντί του 23% και αν ναι τι προτίθεστε να πράξετε;

-Προτίθεστε να θεσπίσετε ισχυρά κίνητρα φοροαπαλλαγής για τους πολίτες που συλλέγουν αποδείξεις από ιδιαίτερα μαθήματα;


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...