Home / HEADER-NEWS / Verhofstadt, μεταρρυθμίσεις και …αποχαιρετιστήρια

Verhofstadt, μεταρρυθμίσεις και …αποχαιρετιστήρια

Δημοσιεύτηκε: 8:24 μμ Ιούλιος 22nd, 2015  


ΔΤ ΟΛΤΕΕ-036_ Verhofstadt, μεταρρυθμίσεις και …αποχαιρετιστήρια

Αθήνα, 22-7-2015

Αριθμ. Δ.Τ.: 036

Verhofstadt, μεταρρυθμίσεις και …αποχαιρετιστήρια

Ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας «Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατικών για την Ευρώπη» επιτέθηκε στον πρωθυπουργό κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 8ης-7-2015 για την απροθυμία της Ελληνικής Κυβέρνησης να προβεί σε μεταρρυθμίσεις. Ως απόδειξη για τους ισχυρισμούς του, ο κ. Φερχόφστατ προέβαλε …την επιλογή των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης (!), που όλοι πλην ενός είναι (κατά τις πληροφορίες του) στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατ’ αρχήν είναι αξιοθαύμαστη η πληροφόρηση των ευρωπαίων ηγετών για τα δρώμενα της Ελληνικής Διοίκησης. Εάν ήταν και αντικειμενική, θα είχαν παρατηρήσει ότι η διαδικασία επιλογής ήταν καθόλα σύννομη. Μπορεί η κυβέρνηση να μην επιχείρησε την «υπέρβαση», αλλά τουλάχιστον δεν παρανόμησε. Στο κάτω-κάτω, η επιλογή αφορούσε σε μόλις 13 στελέχη, τα οποία οφείλουν να προωθούν την Κυβερνητική πολιτική στην Εκπαίδευση και εκ του λόγου αυτού δεν είναι απαράδεκτο να χαίρουν της ιδιαίτερης εμπιστοσύνης της εκάστοτε Κυβέρνησης. Το τι συμβαίνει όμως πιο κάτω από την επιφάνεια, αυτό που διαποτίζει όλη τη δομή της δημόσιας διοίκησης, είναι κάτι που δεν είδε ο κ. Φερχόφστατ και αρνείται να αντιμετωπίσει και η Κυβέρνηση.

Στη δημόσια διοίκηση έχει εγκατασταθεί από δεκαετίες η «Φεουδαλική» αντίληψη, η οποία την διακατέχει από την κορυφή μέχρι τη βάση, από τα ανώτατα στελέχη μέχρι τους τελευταίους «υποτελείς». Ενδεικτική είναι η από 30-6-2015 «εγκύκλιος» της ΔΔΕ Χαλκιδικής με θέμα «Αποχαιρετιστήρια επιστολή».

Η εγκύκλιος στέφεται από το Εθνόσημο και το λογότυπο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Υπουργείο Παιδείας …κλπ. Ακολουθούν το λογότυπο και τα πλήρη στοιχεία της εκδώσας Υπηρεσίας. Στο τέλος της εγκυκλίου τίθεται η επίσημη στρόγγυλη σφραγίδα της Υπηρεσίας με την ένδειξη «Ελληνική Δημοκρατία, …κλπ». Ακολουθεί ευρύτατος πίνακας υπηρεσιακών αποδεκτών. Ανάμεσα στο «Εθνόσημο» και στη «στρόγγυλη σφραγίδα» της Υπηρεσίας, ένας Διευθυντής Δ.Ε. που αποχωρεί από την υπηρεσία χρησιμοποιεί το …κενό διάστημα για να δημοσιοποιήσει τις προσωπικές του σκέψεις για την πορεία του στην εκπαίδευση, να στείλει χαιρετίσματα και ευχές σε φίλους και γνωστούς…

 

Ακόμη και έτσι, δεν επρόκειτο να «ξεφωνίσουμε» την συγκεκριμένη πρακτική (την οποία δεν αποτόλμησαν ούτε Υπουργοί κατά την αποχώρησή τους) εάν δεν ήταν προκλητική και η υπηρεσιακή συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της θητείας του συγκεκριμένου.

Λίγο πριν τη δύση της επαγγελματικής του καριέρας και της αυτοδίκαιης λύσης της υπαλληλικής σχέσης με το Δημόσιο, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής επιλέγει την πρόκληση με την ευθεία και απροκάλυπτη παρέμβαση, εκ της θέσεως του, στα συνδικαλιστικά δρώμενα.

 

Ο πάλαι ποτέ συνδικαλιστής πρώτης γραμμής, πρωτοκλασάτο στέλεχος των Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. – Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. κατά το παρελθόν, ενόψει της αναρρίχησης του στη δημόσια διοίκηση, εγκατέλειψε την τοπική ΕΛΤΕΕ μαζί με όλα τα επηρεαζόμενα μέλη, προκειμένου να στηρίξει κομματική παράταξη της τοπικής ΕΛΜΕ στην οποία και εντάχθηκε. Στη συνέχεια αυτοαναδείχθηκε σε απηνή διώκτη των Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. – Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. και των εκπροσώπων τους, πρωταγωνιστώντας στον αγώνα για τη φίμωση και τη διάλυσή τους. Τα τελευταία χρόνια μας υποχρέωσε αρκετές φορές να ασχοληθούμε με τις πράξεις του. Με λύπη το κάνουμε και τώρα, για τελευταία φορά ελπίζουμε.

Από τον «απολογισμό» του τέως Διευθυντού απουσιάζουν επιδεικτικά:

α) Η συμβολή του στην …Τέχνη και στην καλλιτεχνική Παιδεία με την απαγόρευση των επισκέψεων μαθητών στην έκθεση της σειράς 347 χαρακτικών του Πάμπλο Πικάσο στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, την οποία εξέδωσε τον Μάρτιο του 2008 ως Διευθυντής Δ.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης, με το πρόσχημα ότι ήταν …«άσεμνα». Ο τότε βουλευτής και νυν Αν. Υπουργός Παιδείας κ. Τάσος Κουράκης υπέβαλε σχετική ερώτηση (βλ https://news.in.gr/culture/article/?aid=880297).

β) Η συμβολή του στην …Διαφάνεια από τη θέση του Προέδρου του Κ.Υ.Σ.Δ.Ε., την οποία κατείχε από το 2013 μέχρι και την τελευταία ημέρα της υπηρεσίας του, όπως η Απόφαση για την αναγκαστική μετάταξη 4.000 περίπου εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης στην Πρωτοβάθμια, σε εφαρμογή διατάξεων του Ν. 4172/2013, επειδή «πλεόναζαν», χωρίς να έχουν τοποθετηθεί μέχρι και σήμερα σε οργανικές θέσεις.

γ) Η συμβολή του στην …Δικαιοσύνη από τη θέση του Προέδρου του Κ.Υ.Σ.Δ.Ε. με την απόλυση το Δεκέμβριο του 2013 της εκπαιδευτικού που συνέλαβε τον υιό τέως Πρωθυπουργού να αντιγράφει στις εξετάσεις:

(βλ.

και https://www.oiele.gr/i-oiele-elave-epiteloys-ta-katharogrammena-praktika-tis-skandalodoys-apofasis-toy-kysde-gia-tin).

δ) Η συμβολή του στην …χρηστή Διοίκηση από τη θέση του Δ.Δ.Ε. Χαλκιδικής που μας υποχρέωσαν σε διαρκείς αναφορές και καταγγελίες. Ενδεικτικά βλ. https://www.oltee.gr/?p=3315, https://www.oltee.gr/?p=3295 με κορυφαίο παράδειγμα το πρόσφατο «bulling» κατά εκπαιδευτικού βλ. https://www.oltee.gr/?p=4070, https://www.oltee.gr/?p=4063 και https://www.oltee.gr/?p=4109.

ε) Τη συμβολή του στον …υγιή Συνδικαλισμό όταν από την επί δεκαετία (1990-2000) θέση του μέλους του Δ.Σ. της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. (της οποίας υπήρξε και Πρόεδρος) ελάμβανε μέχρι και …ολική απαλλαγή από τις εκπαιδευτικές του υποχρεώσεις, αλλά όταν ανέλαβε Διευθυντής Δ.Ε. Χαλκιδικής στέρησε τις νόμιμες συνδικαλιστικές διευκολύνσεις στο Γ.Γ. της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. εξαναγκάζοντάς μας σε προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

 

Από την αρχή της θητείας του ως Διευθυντής Δ.Ε. Χαλκιδικής, επέδειξε ανεξήγητο μένος και επιθετικότητα προς τους εκπροσώπους και τα μέλη των Δ.Σ. και τα προεδρεία της Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. Χαλκιδικής και της Ομοσπονδίας μας, με σειρά έκνομων ενεργειών:

1) το Σεπτέμβριο του 2011 κάλεσε για εξέταση τον Πρόεδρο και το Γεν. Γραμματέα της Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. Χαλκιδικής, στα πλαίσια προκαταρκτικής έρευνας σχετικά με αναφερόμενα σε έγγραφο της Ένωσης,

2) το Σεπτέμβριο του 2011 «μεσολάβησε» απαντώντας σε ερώτημα του Αντιδημάρχου Παιδείας προς τους Διευθυντές των ΕΠΑ.Λ. και ΕΠΑ.Σ. Ν. Μουδανιών, προκειμένου να παύσει η παραχώρηση χώρου για τη λειτουργία του γραφείου της Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. Χαλκιδικής σε γειτνίαση με το κτιριακό συγκρότημα των σχολείων,

3) τον Απρίλιο – Μάιο του 2012 αδιαφόρησε και δεν επιλήφθηκε υπηρεσιακά για καταγγελλόμενα της Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. Χαλκιδικής και της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. για ανεπίτρεπτη και απαράδεκτη υπηρεσιακά συμπεριφορά των Δ/ντων ΕΠΑ.Λ., ΕΠΑ.Σ. και Σ.Ε.Κ. Ν. Μουδανιών,

4) το 2012 στέρησε τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και δεν χορήγησε τις νόμιμα προβλεπόμενες διευκολύνσεις στην Αντιπρόεδρο της Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. Χαλκιδικής, για το οποίο εκδόθηκαν σχετικές καταγγελίες από την Ένωση και την Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. και εντέλει επιλήφθηκαν τα ποινικά δικαστήρια,

5) παρότι χορήγησε τις νόμιμες συνδικαλιστικές άδειες στον Γενικό Γραμματέα της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. κατά τον πρώτο χρόνο της θητείας του (σχολ. έτος 2012-2013) κατά τον δεύτερο (σχολ. έτος 2013-2014) αρνήθηκε τη χορήγησή τους, γεγονός που κατήγγειλε η Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. και τελικώς προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο,

6) το Μάρτιο 2015 η Δ.Δ.Ε. Χαλκιδικής απάντησε δια του ηλεκτρονικού τύπου στην καταγγελία της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. για το bulling κατά εκπαιδευτικού (βλ. https://xenesglosses.eu/2015/03/bullying-15/) στο οποίο αναφέρεται σε …«αποτυχημένη προσπάθεια ψευδολογίας σε βάρος δημόσιων λειτουργών – εκπαιδευτικών», σημειώνει ότι …«Οι βαρύγδουποι τίτλοι, τα έντονα γράμματα, οι χαρακτηρισμοί που αρμόζουν σε λαϊκιστές και εργατοπατέρες του συνδικαλιστικού κινήματος αμαυρώνουν τον εκπαιδευτικό κόσμο και τους πραγματικούς συνδικαλιστές», «διαπιστώνει» …«ανομολόγητα κίνητρα όσων εκμεταλλεύονται τη δημοκρατία και την ιερή αρχή της ελευθερίας του λόγου», και καταλήγει ότι …«Η Διεύθυνση, προκειμένου να διασφαλίσει το κύρος της διοίκησης και να καταδείξει δημόσια την αλήθεια, όπως δημόσια ήταν η καταγγελία, θα κινηθεί με κάθε έννομο μέσο εναντίον όσων ψευδολογούν σε βάρος της»,

7) πρόσφατες πρωτοβουλίες και προκλητικά απαράδεκτες ενέργειες του Διευθυντή Δ.Ε. Χαλκιδικής, που θίγουν βάναυσα το θεσμό, το ρόλο και τη θέση του Διευθυντή Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, συνιστούν ευθεία εμπλοκή, ανάμειξη και παρέμβαση στη λειτουργία, στη δράση και στη διοίκηση τοπικής συνδικαλιστικής Ένωσης (της Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. Χαλκιδικής) και είναι προδήλως παράνομες, με ενδεχόμενες προεκτάσεις ποινικών ευθυνών:

Με έγγραφό του προς το Δήμο Νέας Προποντίδας, υπέβαλλε αίτημα για χορήγηση αντιγράφου από έγγραφο της Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. Χαλκιδικής προς το Δήμο (σχετικά με τον ορισμό εκπροσώπου της στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας), «πληροφορώντας» το Δήμο ότι η Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. έχει δήθεν …«αυτοκαταργηθεί» από το 2012 και

Με έγγραφό του προς τον Πρόεδρο και το Δ.Σ. της Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. Χαλκιδικής, ζητάει να του γνωστοποιηθεί εγγράφως: «1. Πότε πραγματοποιήθηκαν οι τελευταίες εκλογές για την ανάδειξη ΔΣ της ΕΛΤΕΕ Χαλκιδικής; 2. Εάν η ΕΛΤΕΕ Χαλκιδικής λειτουργεί νόμιμα στην παρούσα φάση, και εάν όχι, από πότε έπαψε να λειτουργεί; 3. Πού φυλάσσεται το αρχείο των πρακτικών, των βιβλίων και των σφραγίδων της ΕΛΤΕΕ Χαλκιδικής σήμερα;». Για να αιτιολογήσει το αμιγώς… «Υπηρεσιακό ενδιαφέρον του» επικαλείται καταγγελία που δήθεν υποβλήθηκε στην υπηρεσία του, την οποία όμως δεν γνωστοποιεί, ενώ είναι και αναρμόδιος να εξετάσει εάν είχε υποβληθεί.

 

Μετά από όλα αυτά, το …«σόκ» του κ. Φερχόφστατ για τους …13 Περιφερειακούς Δ/ντές Εκπαίδευσης δεν μοιάζει πλέον ως κακόγουστο αστείο, αλλά ως ξεδιάντροπη υποκρισία !!

Η Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης προϋποθέτει ένα συγκλονιστικό «πολιτισμικό σόκ» σε όλη τη δομή της, που αφορά στην κατακρήμνιση της αυθαιρεσίας, της διαπλοκής, της «φεουδαλικής» αντίληψης περί εξουσίας που διακατέχει όσους ανέρχονται στην ιεραρχία και χρησιμοποιούν τη δημόσια θέση τους κατά το δοκούν και ως …ιδιοκτησία τους.

 

Για την ανάδειξη του προφανούς, δεν υπήρχε λόγος να υπογραφεί 3ο Μνημόνιο !! Η Ομοσπονδία μας κατήγγειλε κάθε αυθαιρεσία και παρανομία της Διοίκησης και εν προκειμένω,

 

Κ Α Τ Α Γ Γ Ε Λ Λ Ε Ι    Δ Η Μ Ο Σ Ι Α

τις παραπάνω πράξεις, ενέργειες και την εν γένει απαξιωτική και προσβλητική συμπεριφορά του τέως Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής προς την Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. Χαλκιδικής και την Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

 

Ακόμη, το Δ.Σ. της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

α π ο φ ά σ ι σ ε     ν α     ε ι σ η γ η θ ε ί

στο επόμενο Τακτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας – 16η Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων των Ενώσεων – την ανάκληση και ακύρωση κάθε τιμητικής διάκρισης που απονεμήθηκε στο παρελθόν στον τέως Δ/ντή Δ.Ε. Χαλκιδικής για τις μέχρι τότε υπηρεσίες του προς την Ομοσπονδία.

 

Ευχόμαστε ολόψυχα στον συγκεκριμένο να είναι γερός, να χαρεί τη σύνταξή του και να αποκτήσει επίγνωση ότι τα θέλγητρα της εξουσίας εξαφανίζονται αμέσως μετά την παύση άσκησής της. Σε κάθε περίπτωση,

«Τα στερνά τιμούν τα πρώτα»

 

Από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

 

 

Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Ταχ. Δ/νση: Αχιλλέως 37 – 41 & Μυλλέρου, 104 36 Αθήνα

τηλέφωνο: 210-5238973, fax: 210-5202798

e-mail: oltee.oltee@gmail.com & mail@oltee.att.sch.gr

ηλεκτρον. σελ.: https://www.oltee.gr, facebook: group Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

πληροφορίες: Σταμάτης Σταματιάδης, Πρόεδρος Δ.Σ. Ο.Λ.Τ.Ε.Ε., τηλ.: 6945-752224


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...