Home / HEADER-NEWS / Σπουδές στο εξωτερικό (Μ. Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία, Κύπρο, Βουλγαρία, Τσεχία, Ουγγαρία, Ρουμανία)

Σπουδές στο εξωτερικό (Μ. Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία, Κύπρο, Βουλγαρία, Τσεχία, Ουγγαρία, Ρουμανία)

Δημοσιεύτηκε: 1:22 μμ Ιούλιος 6th, 2015  


ptyxio

Πληροφορίες για σπουδές στο εξωτερικό Μ. Βρετανία – Ιταλία – Γερμανία – Κύπρο -Βουλγαρία -Τσεχία – Ουγγαρία – Ρουμανία

Σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία

Η Βρετανία παρέχει ένα εκπαιδευτικό σύστημα παγκοσμίου φήμης με τίτλους σπουδών που μπορούν να κάνουν την ειδοποιό διαφορά στο μέλλον σας. Προσελκύει περισσότερους από 600.000 διεθνείς σπουδαστές κάθε έτος σε μια πληθώρα προγραμμάτων σπουδών που ποικίλλουν από προγράμματα εκμάθησης αγγλικής γλώσσας έως διδακτορικά. Είναι ο πρώτος προορισμός και για τους έλληνες φοιτητές. Η Βρετανία κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως σε πολλούς τομείς της εκπαίδευσης συμπεριλαμβανομένων των κλάδων Μηχανικής, Επιστημών, Νομικής, Χρηματοοικονομικών και επιχειρήσεων. Εχοντας μόνο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού, η Βρετανία παράγει το 8% των διεθνών επιστημονικών δημοσιεύσεων. Το βρετανικό εκπαιδευτικό σύστημα δίνει στους σπουδαστές την ελευθερία να συνδυάζουν προγράμματα και μαθήματα από διαφορετικούς τομείς σπουδών, επομένως μπορείτε να προσαρμόσετε το πτυχίο σας στις δικές σας ανάγκες και ενδιαφέροντα. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι εισαγωγής στα βρετανικά πανεπι- στήμια: Απευθείας εισαγωγή με κριτήριο τους (υψηλούς, 18+) βαθμούς του Απολυτηρίου και των Πανελλαδικών Εξετάσεων σε συνδυασμό με την πιστοποίηση αγγλικής γλώσσας. Foundation Year: Εισαγωγή κατόπιν ετήσιας προετοιμασίας στην αγγλική γλώσσα και σε μαθήματα σχετικά με την ειδικότητα σπουδών που έχετε επιλέξει. International Baccalaureate (IB): Εξετάσεις Διεθνούς Απολυτηρίου. GCE A-Levels: Πανβρετανικές εξετάσεις. Τα μαθήματα που εξετάζονται είναι τρία και τουλάχιστον τα δύο σχετίζονται με το αντικείμενο ειδικότητας σπουδών. Οι εξετάσεις γίνονται μία φορά τον χρόνο και η διαχείριση των θεμάτων και των βαθμών γίνεται στη Βρετανία.
Μπορείτε να αναζητήσετε τις σπουδές επιλογής σας ανάμεσα σε 150.000 προγράμματα σε κολέγια και πανεπιστήμια σε Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία.Οι υποψήφιοι θα πρέπει να αποστείλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά από τις 15 Σεπτεμβρίου έως και τις 15 Ιανουαρίου, μέσω του διαδικτυακού τόπου www. ucas.com, με την υποβολή του απολυτηρίου λυκείου μαζί με τη βεβαίωση πρόσβασής τους για την επιτυχή συμμετοχή τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, πιστοποιητικό GCE A-Level ή Foundation και πιστοποιητικό γλωσσομάθειας (Advanced και Proficiency).

Υπάρχει όμως και το λεγόμενο Clearing, δηλαδή κενές θέσεις σε διάφορα πανεπιστήμια που ανακοινώνονται συνήθως Ιούλιο. Τα δίδακτρα στην Αγγλία κυμαίνονται 7.000-12.000 ευρώ, με τα περισσότερα πανεπιστήμια να χρεώνουν 9.000 λίρες (περίπου 10.500 ευρώ) τον χρόνο. Τα πανεπιστήμια σε Ουαλία και Σκωτία έχουν πιο χαμηλά δίδακτρα. Π.χ. στο Εδιμβούργο είναι περίπου 2.100 ευρώ ενώ στην Ουαλία τα δίδακτρα επιδοτούνται έως και 60%. Επίσης χορηγούνται κρατικά δάνεια σε όλους τους σπουδα- στές με την εγγραφή τους στο πανεπιστήμιο, η αποπληρωμή των οποίων ξεκινά από τη στιγμή που ο απόφοιτος του πανεπιστημίου εργάζεται και λαμβάνει ετήσιες αποδοχές ύψους περίπου 24.000 ευρώ,

Περισσότερες πληροφορίες:
Βρετανικό Συμβούλιο:
www.britishcouncil.gr
Πλατεία Κολωνακίου 17 106 73 Αθήνα
Τηλέφωνο +30 210 369 2333/ 801 500 3692 Φαξ +30 210 363 0481
www.ucas.ac.uk
www.educationuk.org/ greece

Σπουδές στην Ιταλία

Η ζήτηση που εκδηλώθηκε για σπουδές σε ιταλικά πανεπιστήμια από ξένους φοιτητές, ακόμη και αυτούς που προέρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, έκανε τα ανώτατα ιδρύματα της γειτονικής χώρας από το 2011 να αυξήσουν τα προσφερόμενα εκπαιδευτικά προγράμματα στην αγγλική γλώσσα. Οι σπουδές στα ιταλικά πανεπιστήμια που επιλέγονται κυρίως από τους έλληνες σπουδαστές είναι η Ιατρική και η Φαρμακευτική. Οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι για την εισαγωγή τους στα ιταλικά πανεπιστήμια θα πρέπει να λάβουν μέρος σε εισαγωγικές εξετάσεις, που πραγματοποιούνται στα αγγλικά.
Τα δίδακτρα για τα κρατικά πανεπιστήμια δεν είναι ιδιαίτερα υψηλά, υπολογίζονται άλλωστε ανάλογα με το οικογενειακό ετήσιο εισόδημα κάθε φοιτητή. Συνήθως κυμαίνεται με- ταξύ 450 και 5.000 ευρώ τον χρόνο. Υπάρχει, βέβαια, πρόβλεψη για τις οικογένειες με πολύ χαμηλό οικογενειακό εισόδημα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το κόστος των ετήσιων διδάκτρων είναι εξαιρετικά μικρό (200 ευρώ τον χρόνο). Το κόστος διαβίωσης κυμαίνεται στα επίπεδα των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης, δηλαδή περίπου 1.200 ευρώ τον μήνα.
Περισσότερες πληροφορίες:
Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών Τηλ. 210-5242.646
www.iicatene.esteri.it

Σπουδές στη Γερμανία

Δημοφιλής εκπαιδευτικός προορισμός παραμένει η Γερμα- νία. Η χώρα της Κεντρικής Ευρώπης απαριθμεί περισσότερα από 390 ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία είναι κρατικά ή επίσημα αναγνωρισμένα από το γερμανικό κράτος. Εφαρμόζονται συνολικά 16.000 προγράμματα σπου- δών. Από αυτά περίπου τα 1.500 είναι αγγλόφωνα. Οι τομείς στους οποίους φαίνεται να εξειδικεύονται τα γερμανικά πανεπιστήμια είναι η Νομική, η Ιατρική αλλά και η Μηχανολογία, κλάδοι τους οποίους φαίνεται να προτιμούν και οι έλληνες σπουδαστές.
Το γεγονός ότι τα γερμανικά πανεπιστήμια είναι κρατικά σημαίνει πως η φοίτηση είναι δωρεάν για όλους τους σπουδαστές. Ακόμη και τα μεταπτυχιακά προγράμματα σε ποσοστό μάλιστα που φτάνει το 80% προσφέρονται χωρίς δίδακτρα. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια ιδρύματα σε κρατίδια της Γερμανίας καθιέρωσαν δίδακτρα για τα μεταπτυχιακά προγράμματα ή ακόμη και για όσους σπουδαστές καθυστερούν την αποφοίτησή τους τρία ή και τέσσερα εξάμηνα, ποσού 500 ευρώ το εξάμηνο. Για έναν έλληνα σπουδαστή το συνολικό μηνιαίο κόστος ζωής στη Γερμανία κυμαίνεται από 700 έως 1.200 ευρώ, ενώ μόνο για τη διαμονή σε φοιτητικές εστίες οι σπουδαστές θα πρέπει να πληρώσουν έως 400 ευρώ.

Περισσότερες πληροφορίες:
Ινστιτούτο Goethe Τηλ. 210-3661.000
www.goethe.de/ins/gr/el/ath/bib/stu.html

Σπουδές στην Κύπρο

Για αρκετούς έλληνες υποψήφιους φοιτητές, οι σπουδές προτίμησής τους δεν περνούν από τα επιστημονικά πεδία του Μηχανογραφικού. Και αυτό γιατί τα τελευταία χρόνια έχουν την εναλλακτική επιλογή μιας σχολής σε κάποιο κυπριακό ανώτατο εκ- παιδευτικό ίδρυμα, είτε δημόσιο είτε ιδιωτικό. Στην Κύπρο λειτουργούν οκτώ πανεπιστήμια, από τα οποία τα τρία είναι δημόσια (το Ανοιχτό, το Τεχνολογικό και το Πανεπιστήμιο Κύπρου). Εκτιμάται ότι σπουδάζουν περισσότεροι από 3.000 Ελληνες. Νομική, Ψυχολογία, Παιδαγωγικά καθώς και πολυτεχνικές σχολές, όπως το Τμήμα Μηχανικών, φαίνεται πως είναι οι σχολές που βρίσκονται στις πρώτες προτιμήσεις των Ελλήνων. Δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια δεν υπάρχουν για το προπτυχιακό επίπεδο. Στα μεταπτυχιακά προγράμματα των δημοσίων ιδρυμάτων το κόστος κυμαίνεται περίπου στα 5.000 ευρώ για όλο τον κύκλο των σπουδών. Οι έλληνες υποψήφιοι σπουδαστές γίνονται δεκτοί στα κυπριακά πανεπιστήμια σε ποσοστό 10% επί του συνόλου των κυπρίων εισακτέων. Το μηνιαίο κόστος για διαμονή στη φοιτητική εστία δεν ξεπερνά τα 300 ευρώ.

Περισσότερες πληροφορίες:
Πρεσβεία Κυπριακής Δημοκρατίας Τηλ. 210-3734.800
www.mfa.gov.cy/mfa/Embassies/Embassy_Athens.nsf/

Σπουδές στη Βουλγαρία

Τα τελευταία χρόνια η επιλογή σπουδών στη Βουλγαρία φαίνεται ότι δεν περνά απαρατήρητη από τους έλληνες σπουδαστές. Στη γειτονική χώρα τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα ως επί το πλείστον διδάσκονται στη μητρική γλώσσα. Ωστόσο, υπάρχει ένας ικανοποιητικός αριθμός προγραμμάτων που είναι αγγλόφωνα. Οι έλληνες όπως και οι υπόλοιποι ξένοι σπουδαστές έχουν δύο επιλογές: είτε να παρακολουθήσουν τα αγγλόφωνα τμήματα είτε τα βουλγαρόφωνα. Στη δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να κάνουν πριν την έναρξη των επιλεγόμενων προγραμμάτων ένα προπαρασκευαστικό εννέα μηνών (το κόστος κυμαίνεται 2.000 – 3.000 ευρώ) για να μπορέσουν να εξεταστούν σε τεστ γλωσσικής επάρκειας. Αν επιτύχουν, έχουν την δυνατότητα εγγραφής σε ορισμένα πανεπιστήμια με κανονικά δίδακτρα. Οσοι προτιμήσουν τα αγγλόφωνα προγράμματα θα πρέπει να έχουν επάρκεια γλωσσομάθειας επιπέδου Β2. Οσο για τα δίδακτρα, οι ιατρικές – φαρμακευτικές σχολές, τις οποίες επιλέγουν κατά κόρον οι Ελληνες, φτάνουν ώς τα 7.000 ευρώ ετησίως, όταν στις υπόλοιπες σχολές το ετήσιο κόστος δεν ξεπερνά τα 3.500 ευρώ. Στην περίπτωση, που οι έλληνες υποψήφιοι δώσουν κρατικές εξετάσεις στη Βουλγαρία και επιτύχουν, θα πληρώσουν για δίδακτρα έως 550 ευρώ τον χρόνο και για τις ιατρικές σχολές έως 1.500. Το κόστος ζωής στη Βουλγαρία είναι φυσικά χαμηλότερο από αυτό της χώρας μας. Οι σπουδαστές μπορούν να βρουν κατάλυμα που παρέχει το πανεπιστήμιο μέχρι 150 ευρώ τον μήνα ενώ η ενοικίαση διαμερίσματος δεν θα κοστίσει πάνω από 300 ευρώ. Το συνολικό κόστος φοιτητικής διαβίωσης στη γειτονική χώρα δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ μηνιαίως.

Περισσότερες πληροφορίες
Πρεσβεία Βουλγαρίας Τηλ: 210 – 6748108

Σπουδές στην Τσεχία

Σήμερα στην Τσεχία λειτουργούν 26 δημόσια πανεπιστήμια  και 46 ιδιωτικά, αριθμός που δείχνει την παράδοση που έχει η χώρα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σημειώνεται ότι το 1348 ο  αυτοκράτορας Κάρολος Δ’ ίδρυσε πανεπιστήμιο στην Πράγα, το οποίο είναι το αρχαιότερο στην
Κεντρική Ευρώπη, και ονομάζεται Πανεπιστήμιο του Καρόλου προς τιμήν του ιδρυτή του. Η φοίτηση στα δημόσια πανεπιστημιακά ιδρύματα είναι δωρεάν για όλους, εφόσον το πρόγραμμα που παρακολουθούν είναι στην τσεχική γλώσσα. Στην περίπτωση που οι  σπουδαστές επιλέξουν προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό πρόγραμμα στα αγγλικά, κάθε ίδρυμα καθορίζει το ετήσιο ύψος διδάκτρων,που συνήθως δεν ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ. Εξαίρεση αποτελούν οι ιατρικές σχολές όπου το κόστος ανεβαίνει έως και στις  13.000 ευρώ. Το κόστος ζωής είναι σχετικά χαμηλό συγκρινόμενο  με τις δυτικές χώρες της Ευρώπης. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα καταλύματα που παρέχονται από το πανεπιστήμιο δεν ξεπερνούν τα 250 ευρώ μηνιαίως ενώ η ενοικίαση σπιτιού ενδέχεται να κοστίζει τα διπλάσια. Συνολικά ένας ξένος σπουδαστής στην  Τσεχία θα πρέπει να υπολογίζει περίπου 1.100 ευρώ ως μηνιαίο  κόστος διαβίωσης.
info
Πρεσβεία Τσεχικής Δημοκρατίας
Τηλ: 210 – 6713755
www.mzv.cz/athens/el

Σπουδές στην Ουγγαρία

Δυναμική είσοδο στην κούρσα των χωρών που επιλέγουν οι ξένοι φοιτητές κάνει και η
Ουγγαρία, με τα 32 κρατικά  πανεπιστήμια και κολέγια που  χρηματοδοτούνται από το κράτος, τα 25 πανεπιστήμια που  ανήκουν στην Εκκλησία, τα 14  ιδιωτικά κολέγια και τα 6 ιδιωτικά
πανεπιστήμια. Ιατρικές σχολές, σπουδές ψυχολογίας αλλά και  μηχανολογίας είναι αυτές που
βρίσκονται στη πρώτη θέση προτίμησης των ξένων σπουδαστών.
Είναι ενδεικτικό πως τα ετήσια δίδακτρα για τις ιατρικές σχολές  αγγίζουν τα 11.000 ευρώ ενώ για
τους υπόλοιπους κλάδους φτάνουν τα 7.000 ευρώ.
info
Πρεσβεία Ουγγαρίας
Τηλ: 210 – 7256800
www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/GR/el/

Σπουδές στη Ρουμανία

Στη Ρουμανία προσφέρονται αρκετά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά. Τα δίδακτρα καθορίζονται από το υπουργείο Παιδείας και Ερευνας. Συγκεκριμένα για τις περισσότερες σχολές το ετήσιο κόστος διδάκτρων ξεκινά από 700 έως 1.000 ευρώ ενώ για τις ιατρικές σχολές είναι σαφώς πιο αυξημένα (μέχρι και τα 5.500 ευρώ). Το συνολικό κόστος διαβίωσης υπολογίζεται περίπου σε 600 ευρώ τον μήνα.
info
Πρεσβεία Ρουμανίας
Τηλ: 210 – 6774035
atena.mae.ro/

πηγές

TA NEA, https://sep4u.gr/


 

Ένα σχόλιο

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...