Home / HEADER-NEWS / PALSO Ν.Ηρακλείου: Παράνομη και δυσμενώς επιλεκτική η ένταξη των κέντρων ξένων γλωσσών στο καθεστώς ΦΠΑ

PALSO Ν.Ηρακλείου: Παράνομη και δυσμενώς επιλεκτική η ένταξη των κέντρων ξένων γλωσσών στο καθεστώς ΦΠΑ

Δημοσιεύτηκε: 11:53 πμ Ιούλιος 18th, 2015  


palso-620x3303

Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο απέστειλε ο Σύλλογος PALSO Ν.Ηρακλείου, μέσω της οποίας χαρακτηρίζει την ένταξη των κέντρων ξένων γλωσσών στο καθεστώς ΦΠΑ παράνομη και δυσμενώς επιλεκτική.

Αναλυτικά η επιστολή του Συλλόγου:

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Ειλικρινά δηλώνουμε την έκπληξη, την απορία αλλά και την έντονη δυσαρέσκειά μας για την αιφνιδιαστική, άνευ ουσίας και δημοσιονομικού οφέλους, επιβολή, και μάλιστα ύψους 23%, ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση για τους κάτωθι λόγους:

  • Αποτέλεσε προεκλογική σας εξαγγελία καθώς και έκτοτε πολλάκις επαναλαμβανόμενη θέση σας η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (Κέντρων Ξένων Γλωσσών και Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης εν προκειμένω) και των χαμηλών εισοδημάτων (κατά συντριπτική πλειοψηφία πελάτες ΚΞΓ & ΦΜΕ).
  • Εξαιρούνται του επιβαλλομένου ΦΠΑ μεγάλου και πολύ μεγάλου μεγέθους ιδιωτικές εκπαιδευτικές επιχειρήσεις (Ιδιωτικά σχολεία, κολλέγια, Κ.Ε.Κ, Ι.Ε.Κ, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης 1 & 2), καθώς και τα ιδιαίτερα μαθήματα, χώρος στον οποίο,  όπως είναι γνωστό τοις πάσι, θεριεύει (πλην λίγων περιπτώσεων) η κάθε είδους παρανομία.
  • Καταργείται το άρθρο 22 του Κώδικα ΦΠΑ-Νόμος 2859/2000-ΦΕΚ 248Α. Επισυνάπτουμε σχετικό έγγραφο του τότε Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.
  • Καταργείται η 6η Ευρωπαϊκή οδηγία 31977L0388-77/388/EEC-17/5/1977, βάσει της οποίας τα κράτη-μέλη της ΕΕ υποχρεούνται να απαλάσσουν τις υπηρεσίες εκπαίδευσης από την καταβολή Φ.Π.Α.
  • Στην περίπτωση επιμονής σας στην επιβολή ΦΠΑ και μάλιστα 23% στα δίδακτρα ΚΞΓ ή ΦΜΕ αναπόφευκτα θα οδηγηθούμε αφ’ενός στο βέβαιο αφανισμό αμφότερων των κλάδων των ΚΞΓ και ΦΜΕ, αφού οι, κατά κύριο λόγο, χαμηλού εισοδήματος πελάτες τους δε θα δύνανται να ανταπεξέλθουν και αφ’ετέρου θα στερηθούν οι μαθητές το δικαίωμα στην ποιοτική ξενόγλωσση, σε ό,τι μας αφορά, μόρφωσή τους.
  • Τονίζουμε το γεγονός ότι ήδη τα νομίμως λειτουργούνται ΚΞΓ και ΦΜΕ καταβάλουν φόρο εισοδήματος και για τα μη εισπραχθέντα δίδακτρα, για τα οποία όμως έχουν εκδόσει αποδείξεις, όπως επιβάλλει η σχετική νομοθεσία, με το κράτος να αρνείται πεισματικά, παρά τα κατά καιρούς αιτήματά μας, εδώ και χρόνια να εξαιρέσει τα εν λόγω ποσά από τη φορολογητέα μας ύλη. Αντιλαμβάνεστε ότι η διατήρηση επιβολής ΦΠΑ θα οδηγήσει αναπόφευκτα, στην καταβολή και του αντίστοιχου ΦΠΑ επί των ανείσπρακτων εκδοθέντων αποδείξεων, ο οποίος θα επιβαρύνει επιπλέον οικονομικά τα μέλη μας με εύλογα καταστρεπτικές για τον κλάδο μας συνέπειες.

Υπενθυμίζουμε δε, κύριε Πρωθυπουργέ, πρόσφατη δική σας τοποθέτηση ότι «των νόμων προέχει το δίκαιο των λαών» και, σε ό, τι μας αφορά, το δίκαιο και του κλάδου μας, αλλά και του χαμηλού εισοδήματος λαϊκών στρωμάτων, τα οποία αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των πελατών μας.

Εν τέλει προς τι η κατ’ επιλογή δημιουργία, για να μην πούμε επιβολή, δύο ταχυτήτων σε ό, τι αφορά τον Φ.Π.Α στην ιδιωτική εκπαίδευση; Ας φανταστούμε όλοι τις συνέπειες ύπαρξης καταστημάτων κάθε είδους, όπου ανά κλάδο και ανά επάγγελμα, τα μισά θα υποχρεούνται σε καταβολή ΦΠΑ, ενώ τα άλλα μισά ΟΧΙ. Διατελούμε με τη βεβαιότητα ότι αμφότεροι θα εγκύψετε με τη δέουσα προσοχή και ευαισθησία επί του θέματος και ότι θα επανεξετάσετε και αναιρέσετε την επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

https://www.candianews.gr/


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...