Home / Featured / ΟΕΦΕ – Ανακοίνωση για τον ΦΠΑ σε Φροντιστήρια και ΚΞΓ

ΟΕΦΕ – Ανακοίνωση για τον ΦΠΑ σε Φροντιστήρια και ΚΞΓ

Δημοσιεύτηκε: 7:38 μμ Ιούλιος 16th, 2015  


OEFE
Αξιότιμες και αξιότιμοι συνάδελφοι,
όπως έχετε ήδη πληροφορηθεί οι υπηρεσίες φροντιστηρίων, ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών υπάγονται σε Φ.Π.Α. 23% μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.
Ήδη από το μεσημέρι της Τρίτης 14/7 το Διοικητικό Συμβούλιο είχε ξεκινήσει κύκλο έντονων πολιτικών παρεμβάσεων για την αποσαφήνιση των πρώτων συγκεχυμένων πληροφοριών περί ένταξης των φροντιστηρίων στο καθεστώς Φ.Π.Α. Με συντονισμένες προσπάθειες όλων των μελών του Δ.Σ. το υπόμνημα διαμαρτυρίας με τις θέσεις της Ο.Ε.Φ.Ε. έφτασε από νωρίς στα χέρια του Υπουργού Ε. Τσακαλώτου, ενώ παράλληλα δεχόταν πιέσεις από συμπολιτευόμενους και αντιπολιτευόμενους βουλευτές για την εξαίρεση του κλάδου από το μέτρο του Φ.Π.Α.
Μέχρι 23:52 μμ. της Τετάρτης που λάβαμε την τελευταία ενημέρωση και πριν την ψήφιση του Νομοσχεδίου ο κλάδος είχε εξαιρεθεί. Το Νομοσχέδιο, όμως, ψηφίστηκε και αναρτήθηκε με τις τροποποιήσεις, όπου και τα φροντιστήρια υπάγονται στην κατηγορία των υπηρεσιών με Φ.Π.Α. 23%.
Το Δ.Σ. της Ο.Ε.Φ.Ε. έπραξε με γνώμονα την υπεράσπιση των συμφερόντων του κλάδου, τα δε μέλη του συντονισμένα κινήθηκαν προς την κατεύθυνση διατήρησης του προηγουμένου καθεστώτος (Υπηρεσίες Εκπαίδευσης χωρίς Φ.Π.Α.).
Η επιχειρηματολογία του κλάδου προς το παρόν συνοψίζεται στα κάτωθι:
Πρόκειται για εξοντωτικό μέτρο, το οποίο συνιστά κατάφωρη αδικία σε βάρος ενός κλάδου της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ειδικότερα:
1. Ενώ μέχρι πρότινος ο κλάδος είχε εξαιρεθεί με το άρθρο 22 του ν. 2859/2000 (Κώδικας ΦΠΑ) αυτόματα και προφανώς εσπευσμένα με το νομοσχέδιο εντάσσεται στην υψηλότερη κλίμακα του 23%.
2. Με την υπαγωγή στο καθεστώς του Φ.Π.Α. απειλείται με οικονομική εξόντωση ένας κλάδος, ο οποίος εξαιτίας της οικονομικής κρίσης ήδη έχει οδηγηθεί σε συρρίκνωση και σίγουρα θα ισοπεδωθεί.
– Αυτό σημαίνει κλείσιμο φροντιστηρίων, απώλεια θέσεων απασχόλησης, απώλεια φόρων και ασφαλιστικών εισφορών για το κράτος.
3. Η οικογένεια, η οποία επιλέγει το νόμιμο φροντιστήριο είναι αδύνατο να αντεπεξέλθει στην επιβάρυνση των διδάκτρων πλέον Φ.Π.Α. 23%, τα δε φροντιστήρια ως μικρές επιχειρήσεις αδυνατούν να απορροφήσουν το προστιθέμενο ποσό.
– Αυτό σημαίνει στροφή των γονιών στην παραοικονομία των παρανόμων εκπαιδευτικών, οι οποίοι θα οργιάσουν προσφέροντας αδήλωτες υπηρεσίες. Άρα θα συντελεστεί τεράστια και ανεξέλεγκτη φοροδιαφυγή.
4. Ενώ στο πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία μετακινήθηκε ο κλάδος των φροντιστηρίων ως προς τις δομές, τα προγράμματα, την ασφάλιση των εργαζομένων στο Υπουργείο Παιδείας από το Υπουργείο Εργασίας με το νομοσχέδιο αυτό εξαιρείται από άλλους φορείς εκπαίδευσης και υπάγεται σε καθεστώς Φ.Π.Α. εμπορικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης.
– Αυτό είναι άδικο και αδόκιμο.
Παρά την ένταση των ημερών με ψύχραιμη και συντεταγμένη συμπεριφορά ο κλάδος δια του Δ.Σ. θα προβεί:
Α. στην ανάδειξη των νομικών και αντισυνταγματικών πτυχών του ζητήματος σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο,
Β. στην ανάδειξη του θέματος στα μέσα ενημέρωσης,
Γ. σε επαφές με πολιτικούς και ομοειδείς εκπαιδευτικούς φορείς για την άσκηση πίεσης με σκοπό την αναστολή του μέτρου,
Δ. σε φοροτεχνικές ημερίδες για την ενημέρωση όλων των μελών.
Με εκτίμηση
Το Δ.Σ. της Ο.Ε.Φ.Ε.

 

5 Σχόλια

  1. Παρανομοι εκπαιδευτικοι; Τι βλεπουν τα ματακια μου; Για δες κατι νομιμους που πληρωνουν 3ευρω την ωρα σε συναδελφους.

  2. Φανταστείτε τί έχει να γίνει στις ήδη απαξιωτικές αμοιβές των φροντιστηρίων…παράνομοι εκαπιδευτικοί? Πότε μας σεβαστήκατε ?

  3. Έχω ένα μικρό κέντρο γλωσσών. Ουδέποτε πλήρωσα καθηγητή 3 ευρώ την ώρα γιατί σέβομαι το επάγγελμά μου και τον εαυτό μου .10 ευρώ καθαρά και κανονικά δώρα.Έτσι το αισθάνομαι έτσι κάνω. Φορολογούμαι ασύστολα,τρέχω να καλύψω ό,τι απαιτείται για να είμαι νόμιμη και σωστή,….πλήρωσε ένσημα…πλήρωσε ΟΑΕΕ…πλήρωσε μηχανικούς για βεβαιώσεις στατικής επάρκειας…κατόψεις….πυρασφάλεια….καθαρίστρια…..υλικό(μαρκαδόρους,μελάνια,χαρτί, τόνερ κλπ.κλπ.)…..τις δόσεις δανείου,….διόρθωνε ατελείωτες ώρες ….και ξαφνικά πρέπει να εξηγήσω γιατί δεν είναι σωστό να φορολογούμαι με αυτόν τον τρόπο και να πληρώνουν οι γονείς ΦΠΑ 23% . Δεν έχω τίποτα με τους καθηγητές που κάνουν μάθημα κατ’οίκον , αλλά να πληρώνουν κι αυτοί αυτά που πληρώνω εγώ , να έχουν τις ίδιες ευθύνες και να κάνουν την ίδια δουλειά. Είναι απλά γελοίο να θέλει το κράτος να κρατήσει βιώσιμα τα ασφαλιστικά ταμεία και να χτυπήσει την ανεργία με τέτοια μέτρα. Όσο για τα 3 ευρώ την ώρα που δίνουν συνάδερφοι ιδιοκτήτες ΚΞΓ σε καθηγητές , για μένα είναι εξίσου γελοίοι.Ευχαριστώ.

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...