Home / Featured / Η έκθεση του Γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Αποφάσεις που αφορούν εκπαιδευτικούς

Η έκθεση του Γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Αποφάσεις που αφορούν εκπαιδευτικούς

Δημοσιεύτηκε: 10:53 πμ Ιούλιος 21st, 2015  


o-genikos-epitheoritis-dimosias-dioikisis-leandros-rakintzis-arxeio

Το 1,7% των υποθέσεων αποτελούσε η θεματική κατηγορία των εκπαιδευτικών στην έκθεση του 2014 που ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Στον πίνακα  που ακολουθεί παρουσιάζονται οι  πειθαρχικές αποφάσεις των οποίων υποβλήθηκαν ενστάσεις  όσον αφορά το Υπουργείο Παιδείας καθώς και ο αριθµός των πειθαρχικών αδικηµάτων στα οποία αυτά αφορούν ανά κατηγορία παραπτώµατος.

ΦΟΡΕΑΣ

ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ

ΑΝΩΤΕΡΟ ΟΡΓΑΝΟ

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΓΕΔΔ

ΥΠΟΠΑΙΘ

ΠΠΣ ΠΕ ΔΕ Ν.ΑΙΓΑΙΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ

1

ΠΠΣ ΠΔ Κ ΔΕ ΑΝΑΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ

2

ΠΠΣ ΠΕ ΚΑΙ ΔΕ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ

1

ΠΠΣ ΠΕ ΚΑΙ ΔΕ ΚΕΝΤΡ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ

3

ΠΠΣ ΠΕ Κ ΔΕ ΚΡΗΤΗΣ

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ

2

ΠΠΣ ΠΕ Κ ΔΕ ΔΥΤ.ΕΛΛΑΔΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ

3

ΠΠΣ ΠΕ Κ ΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ

1

ΠΠΣ ΠΕ Κ ΔΕ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ

1

ΠΠΣ ΥΠ.ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ

1

ΠΕΡ.ΔΝΤΗΣ ΕΚΠ. Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ

ΠΠΣ ΠΕ Κ ΔΕ Ν.ΑΙΓΑΙΟΥ

4

ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΠΠΣ ΠΕ Κ ΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

1

ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΠΠΣ ΠΕ ΚΑΙ ΔΕ ΔΥΤ.ΕΛΛΑΔΟΣ

2

Ελεγκτικό έργο 

Για το έτος 2014 οι υποθέσεις που έλεγξε ο ΓΕ∆∆ έφτασαν τις 1565 και επιλέχθηκαν από έναν υπερδεκαπλάσιο αριθµό εισερχοµένων επώνυµων και ανώνυµων καταγγελιών και αναφορών οι οποίες µετά το στάδιο της διερεύνησης, κρίθηκε ότι δεν χρήζουν περαιτέρω ελέγχου.

Όπως φαίνεται στον Πίνακα 1 που ακολουθεί, από τις θεµατικές διαφοροποιήσεις των ελεγχθεισών υποθέσεων, θα πρέπει να τονισθεί ο διπλασιασµός, σε σχέση µε την προηγούµενη χρονιά των ελέγχων που αφορούσαν την εκπαίδευση, αλλά και η αύξηση των υποθέσεων που είχαν ως θέµα παρεκκλίσεις από τις θεσπισµένες διοικητικές διαδικασίες.

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ 2012 2013 2014
Εκπαιδευτικά 2 10 27

Από το σύνολο των ενστάσεων κατά πειθαρχικών αποφάσεων που υπέβαλε κατά το 2014 ο ΓΕ∆∆ όσον αφορά το Υπουργείο Παιδείας παρατίθενται ενδεικτικά οι παρακάτω περιλήψεις:

Εκπαιδευτικός στην Κρήτη 

Ένσταση κατά απόφασης του Πρωτοβάθµιου Πειθαρχικού Συµβουλίου Περιφερειακής ∆ιεύθυνσης Πρωτοβάθµιας και ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης Κρήτης, µε την οποία επιβλήθηκε η ποινή της προσωρινής παύσης έξι (6) µηνών µε πλήρη στέρηση αποδοχών σε εκπαιδευτικό για το πειθαρχικό παράπτωµα της αναξιοπρεπούς ή ανάρµοστης ή ανάξιας για υπάλληλο συµπεριφοράς εντός ή εκτός υπηρεσίας.

Ο εγκαλούµενος εκπαιδευτικός κατήρτισε µε πρόθεση πλαστό έγγραφο και προέβη στην χρησιµοποίηση του µε σκοπό να παραπλανήσει άλλον για γεγονός που µπορεί να έχει έννοµες συνέπειες. Ειδικότερα το πλαστό έγγραφο που φερόταν να έχει εκδοθεί από Γυµνάσιο της Κρήτης, σε τυποποιηµένο κανονικό έντυπο έφερε όλα τα διακριτικά ενός δηµοσίου εγγράφου. Πλαστογράφησε την υπογραφή του ∆ιευθυντή του Γυµνασίου και έθεσε τη στρογγυλή σφραγίδα.

Ο προαναφερόµενος δε αριθµός πρωτοκόλλου αφορούσε έγγραφο για την εφαρµογή του εκπαιδευτικού προγράµµατος. Σκοπός της ανωτέρω συνεχούς και ενιαίας αξιόποινης πράξης ήταν η πρόσκληση για διαµονή αλλοδαπού υπηκόου στη χώρα.

Κατά του εγκαλουµένου ασκήθηκε ποινική δίωξη για το αδίκηµα της πλαστογραφίας και η υπόθεση έχει παραπεµφθεί ενώπιον του Μονοµελούς Πληµµελειοδικείου Ρεθύµνης.

∆εδοµένου ότι ο εγκαλούµενος εκπαιδευτικός παραπέµφθηκε µόνο για το πειθαρχικό παράπτωµα της αναξιοπρεπούς ή ανάρµοστης ή ανάξιας για υπάλληλο συµπεριφοράς εντός ή εκτός υπηρεσίας, όπως ορίζεται στο εδάφιο ε΄ της παρ. 1 του άρθρου 107 του ν.3528/2007 όπως τροποποιήθηκε, συµπληρώθηκε και ισχύει µε το ν.4057/2012 και όχι και για το παράπτωµα της παράβασης καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα ή άλλους ειδικούς ποινικούς νόµους το Πειθαρχικό Συµβούλιο όφειλε κατά την άποψή µας να λάβει υπόψη και αξιολογήσει τα πραγµατικά περιστατικά που στοιχειοθετούν την υποκειµενική και αντικειµενική υπόσταση του αδικήµατος όπως διατυπώνονται στο ποινικό κατηγορητήριο και στη συνέχεια να συµπληρώσει το πειθαρχικό κατηγορητήριο µε το πειθαρχικό παράπτωµα της παράβασης καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα ή άλλους ειδικούς ποινικούς νόµους ως είχε δυνατότητα.

Υπάλληλος Πανεπιστημίου Κρήτης

Ένσταση κατά απόφασης του Πρωτοβάθµιου Πειθαρχικού Συµβουλίου Περιφερειακής ∆ιεύθυνσης ΠΕ και ∆Ε Κρήτης µε την οποία επιβλήθηκε η ποινή της προσωρινής παύσης πέντε (5) µηνών µε πλήρη στέρηση των αποδοχών σε υπάλληλο του Πανεπιστηµίου Κρήτης για τα πειθαρχικά αδικήµατα α)της παράβασης του υπαλληλικού καθήκοντος, β)της παράβασης καθήκοντος κατά τον Ποινικό κώδικα και άλλους ειδικούς ποινικούς νόµους γ)της απόκτησης οικονοµικού οφέλους ή ανταλλάγµατος προς όφελος του ιδίου του υπαλλήλου ή τρίτου προσώπου και δ)της αναξιοπρεπούς ή ανάρµοστης ή ανάξιας για υπάλληλο συµπεριφοράς εντός ή εκτός υπηρεσίας.

Ο εγκαλούµενος υπάλληλος, όπως διαπιστώθηκε από το πόρισµα της διενεργηθείσας Ε∆Ε, ως αναπληρωτής Προϊστάµενος του αρµοδίου Τµήµατος και επιφορτισµένος µε την διαχείριση των µετρητών του ταµείου του Πανεπιστηµίου, παραλάµβανε µετρητά από το ταµείο προκειµένου να προβεί στην πληρωµή υπαλλήλων. Τα χρήµατα αυτά αντί να τα χρησιµοποιεί για την άµεση εξόφληση των δικαιούχων, τα κρατούσε και τα χρησιµοποιούσε προκειµένου να αποκοµίσει οικονοµικό όφελος, ήτοι να τακτοποιεί προσωπικές οικονοµικές υποχρεώσεις. Από τις ενέργειες του εγκαλούµενου υπαλλήλου προκλήθηκε στο ίδρυµα συνολική ζηµία 9.845,95 ευρώ.

Εκπαιδευτικός στην Κεντρική Μακεδονία

Ένσταση κατά απόφασης του Πειθαρχικού Συµβουλίου Περιφερειακής ∆ιεύθυνσης Α/θµιας και Β/θµιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας µε την οποία επιβλήθηκε η ποινή της προσωρινής παύσης έξι (6) µηνών µε πλήρη στέρηση αποδοχών σε εκπαιδευτικό για τα πειθαρχικά παραπτώµατα α) της παράβασης καθήκοντος και β) της παράβασης των παρ. 1 και 2 του άρθρου 32 του ν.3528/2007.

Ο εγκαλούµενος εκπαιδευτικός φέρεται να κατείχε το 50% των µετοχών εταιρείας περιορισµένης ευθύνης µε έδρα το Κίεβο της Ουκρανίας, να ελάµβανε µερίσµατα από την ανωτέρω εταιρεία χωρίς να έχει δηλώσει στην υπηρεσία του τη συµµετοχή του σε αυτή. Ειδικότερα, όπως προέκυψε ο εκπαιδευτικός ήταν µέλος και συνιδιοκτήτης της ανωτέρω ΕΠΕ και είχε λάβει από τη συµµετοχή του αυτή µε µορφή µερίσµατος το ποσό των 201.051,80 δολαρίων ΗΠΑ.

Προγραμματισμός δράσης ΣΕΔΔ για το 2015

Μονάδα ΣΕΕ∆∆ Αριθµός Επιθεωρήσεων- Ελέγχων Αριθµός διερευνήσεων- αξιολογήσεων καταγγελιών
Τοµέας ΣΤ (Αφορά σε θέµατα Παιδείας, Θρησκευµάτων και Κατάρτισης, στο προανακριτικό έργο, στην παρακολούθηση της υλοποίησης των προτάσεων των εκθέσεων του ΣΕΕ∆∆ και στην επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων για το έργο του ΣΕΕ∆∆) 58 280

Καλόγηρος Βασίλειος 

news.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...