Home / HEADER-NEWS / ΕΣΑμεΑ: Όχι στο διωγμό των εκπαιδευτικών ΑμεΑ

ΕΣΑμεΑ: Όχι στο διωγμό των εκπαιδευτικών ΑμεΑ

Δημοσιεύτηκε: 2:26 μμ Ιούλιος 17th, 2015  


anapiria

Το άνοιγμα της Γενικής Εκπαίδευσης στους εκπαιδευτικούς με αναπηρία αποτελούσε πάγιο και διαχρονικό αίτημα του αναπηρικού κινήματος.

Στην ψήφιση του ν. 4283/2014 μετά από πολλές πιέσεις της ΕΣΑμεΑ συμπεριλήφθηκε τελικά διάταξη στο άρθρο 8, η οποία αφορούσε στην πρόσληψη εκπαιδευτικών με αναπηρία σε ποσοστό 5% στη γενική εκπαίδευση και όχι σε ποσοστό 10 % όπως ήταν συμφωνημένο με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

Η διάταξη όμως του άρθρου 8 εκτός του ότι μείωνε το ποσοστό πρόσληψης κατά προτεραιότητα από 10% σε 5% παρουσίαζε και άλλη μία αντίφαση, αφού στο πρώτο εδάφιο ορίζεται ότι «Για το Σχολικό έτος 2014-2015 μπορούν να προσλαμβάνονται ως αναπληρωτές εκπαιδευτικοί στη Γενική Εκπαίδευση σε ποσοστό 5% κατά προτεραιότητα σε κλάδο και ειδικότητα άτομα……που έχουν αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω και η οποία βεβαιώνεται με πιστοποιητικό του ΚΕΠΑ…» και στο τελευταίο εδάφιο καθορίζεται ότι «η παρούσα παράγραφος ισχύει από 1.5.2015».

Η διάταξη περιορίζει μέσω του πρώτου εδαφίου την εφαρμογή της στο σχολικό έτος 2014-2015 ενώ με το τελευταίο εδάφιο αναιρείται ακόμα και η εφαρμογή της το τρέχον σχολικό έτος. Με λίγα λόγια, η πρόσληψη των εκπαιδευτικών με αναπηρία στη Γενική Εκπαίδευση θα ξεκινούσε στο χρόνο ολοκλήρωσης του σχολικού έτους 2014-2015: δηλαδή ακυρωνόταν απολύτως! Μετά από έντονη διαμαρτυρία της ΕΣΑμεΑ στην πρώην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για τη διόρθωση της διάταξης, τονίστηκε ότι η παρούσα διάταξη θα είχε ημερομηνία έναρξης την 01.05.2015, αλλά θα ίσχυε για κάθε σχολικό έτος από εδώ και στο εξής.

Η ενημέρωση όμως από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπ. Παιδείας είναι ότι στη νέα εγκύκλιο που ετοιμάζεται για την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών, δεν υπάρχει πρόβλεψη για πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών με αναπηρία σε ποσοστό 5%, γιατί η διάταξη του άρθρου 8 του ν.4283/2014 ίσχυε μόνο για το Σχολικό έτος 2014-2015 και όχι για το έτος 2015-2016!

Το βέβαιο είναι ότι αν ισχύσει το άρθρο 8 με τον τρόπο που ερμηνεύεται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου σας και σε συνδυασμό με την κατάργηση του Πίνακα Α΄ και το υφιστάμενο καθεστώς πρόσληψης εκπαιδευτικών με αναπηρία στην ειδική εκπαίδευση, οδηγεί την πλειοψηφία των εκπαιδευτικών με αναπηρία στην ανεργία και στον κοινωνικό αποκλεισμό. Στην ουσία διαμορφώνεται ένα ιδιότυπο καθεστώς διωγμού των εκπαιδευτικών με αναπηρία από την εκπαίδευση.

www.dikaiologitika.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...