Home / HEADER-NEWS / Μεταφορά του ERASMUS + από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ στο ΙΚΥ. Κανονικά η λειτουργία του

Μεταφορά του ERASMUS + από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ στο ΙΚΥ. Κανονικά η λειτουργία του

Δημοσιεύτηκε: 3:55 μμ Ιούλιος 13th, 2015  


erasmusplus_photo

Μεταφορά του προγράμματος Erasmus + για τη Νεολαία στο ΙΚΥ

Απάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΝΕΔΙΒΙΜ σε δελτίο τύπου του Παιδείας

Σε απάντηση στο ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ καθ. Δημήτρη Χασάπη με αξιωματούχους της της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής  για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν παρουσιαστεί στην υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS+ για τη Νεολαία στην Ελλάδα» προχώρησε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Μεταξύ των άλλων σημειώνεται  πως ο έλεγχος στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ για το έτος 2014, ούτε καν έχει αρχίσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο, γιατί πολύ απλά ο έλεγχος έχει ήδη ολοκληρωθεί, με βάση την Υπουργική Απόφαση με αρ. πρωτ. ΕΜΠ/664/23.01.2015, από ανεξάρτητους ορκωτούς ελεγκτές και τα αποτελέσματα του τα έχει ήδη στα χέρια του ο κύριος Χασάπης από 3.6.2015.

Παράλληλα χαρακτηρίζεται ως κακόβουλη η αναφορά  σε «αντιμετώπιση των προβλημάτων που ενδεχομένως θα προκύψουν από τον έλεγχο του Ελεγκτικού στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ», γεγονός το οποίο αποδεικνύει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου δεν έχουν καν μεριμνήσει να διαβάσουν τα αποτελέσματα του ελέγχου που ήδη πραγματοποιήθηκε στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ τα οποία έχουν περιέλθει σε γνώση τους από 3.6.2015.

Το ΔΣ του ΙΝΕΔΙΒΙΜ αναφέρει ότι «όπως πολύ καλά επίσης γνωρίζουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου, το βασικό ζήτημα σχετικά με την εξέλιξη της υλοποίησης του προγράμματος Erasmus+ για τον τομέα Νεολαία, είναι  η αναστολή της χρηματοδότησης του προγράμματος στη χώρα μας, γεγονός το οποίο οφείλεται στη μη αποστολή των απαραίτητων εγγράφων από το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή…».

Προς το τέλος της ανακοίνωσης τονίζεται ότι «οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, παραβλέποντας όλα τα ανωτέρω και μάλιστα ελλείψει νέας Υπουργικής Απόφασης ορισμού Εθνικής Μονάδας Συντονισμού του προγράμματος Erasmus+ για τον τομέα Νεολαία, προχώρησαν την 1η.7.2015 στον ορισμό μελών ειδικής ομάδας έργου για τη μεταφορά του προγράμματος στο ΙΚΥ, πράξη διοικητικά αυθαίρετη.

Ακολουθεί η 

 του Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης

Σε απάντηση του από 29/6/2015 Δελτίου Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, με θέμα «Συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ καθ. Δημήτρη Χασάπη με αξιωματούχους της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής  για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν παρουσιαστεί στην υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS+ για τη Νεολαία στην Ελλάδα», το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, δηλώνει τα εξής:

1. Αναληθώς αναφέρεται στο ανωτέρω Δελτίο Τύπου «οικονομικός έλεγχος που πραγματοποιείται με εντατικούς ρυθμούς από το Ελεγκτικό Συνέδριο στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ»:

Όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο έλεγχος στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ για το έτος 2014, ούτε καν έχει αρχίσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο, γιατί πολύ απλά ο έλεγχος έχει ήδη ολοκληρωθεί, με βάση την Υπουργική Απόφαση με αρ. πρωτ. ΕΜΠ/664/23.01.2015, από ανεξάρτητους ορκωτούς ελεγκτές και τα αποτελέσματα του τα έχει ήδη στα χέρια του ο κύριος Χασάπης από 3.6.2015.

Θα πρέπει δε, να σημειωθεί η κακόβουλη αναφορά σε «αντιμετώπιση των προβλημάτων που ενδεχομένως θα προκύψουν από τον έλεγχο του Ελεγκτικού στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ», γεγονός το οποίο αποδεικνύει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου δεν έχουν καν μεριμνήσει να διαβάσουν τα αποτελέσματα του ελέγχου που ήδη πραγματοποιήθηκε στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ τα οποία έχουν περιέλθει σε γνώση τους από 3.6.2015.

Το ΙΚΥ όντως βρίσκεται σε έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Προεξοφλείται δε ότι εκεί δε θα υπάρξουν προβλήματα, ενώ έχει δημοσίως αναδειχθεί ο σφικτός εναγκαλισμός (σύγκρουση συμφερόντων) μεταξύ Εθνικής Αρχής και Εθνικής Μονάδας Συντονισμού.

Παράλληλα, θα έπρεπε οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, να γνωρίζουν ότι η με Α.Π. ΕΜΠ/664/23.01.2015 Υπουργική Απόφαση ουδέποτε ανακλήθηκε, ενώ επιπλέον, τίθεται θέμα διπλής χρηματοδότησης, εφόσον η σχετική δαπάνη για το ίδιο αντικείμενο θα καλυφθεί δύο φορές από πόρους του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, γεγονός που έχει τεθεί σε γνώση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

2. Όπως πολύ καλά επίσης γνωρίζουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου, το βασικό ζήτημα σχετικά με την εξέλιξη της υλοποίησης του προγράμματος Erasmus+ για τον τομέα Νεολαία, είναι  η αναστολή της χρηματοδότησης του προγράμματος στη χώρα μας, γεγονός το οποίο οφείλεται στη μη αποστολή των απαραίτητων εγγράφων από το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επισημάναμε δε, την ευθύνη της Εθνικής Αρχής, για τη δεινή θέση στη οποία περιήλθε η Εθνική Μονάδα, η οποία ήταν καθ’ όλα έτοιμη για δεχθεί τον απαιτούμενο έλεγχο, έχοντας υποβάλλει την ετησία έκθεση αναφοράς  2013, εντός του μηνός Ιουλίου. Βεβαίως, ήταν σε γνώση της Εθνικής Αρχής ότι, η καθυστέρηση αυτή καθιστούσε επισφαλή τόσο την εκκρεμούσα χρηματοδότηση του φορέα μας όσο και την συνέχιση υλοποίησης του Προγράμματος.

3.Το Ίδρυμα με την παράδοση της έκθεσης ελέγχου από τους Ορκωτούς Ελεγκτές, απέστειλε την με Α.Π. 604/2/754/9.1.2015 επιστολή του νόμιμου εκπροσώπου της ΕΜΣ στην Εθνική Αρχή, με επισυναπτόμενη την ετήσια αναφορά δράσης του προγράμματος Νέα Γενιά σε Δράση, καθώς και την έκθεση των ορκωτών λογιστών, οι οποίοι διενήργησαν τον οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο 2013.

Η Εθνική Αρχή όφειλε να προβεί στην άμεση αποστολή της Ετήσιας Δήλωσης Διασφάλισης Ποιότητας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως δεσμεύτηκε κατά την διάρκεια επίσκεψης ελέγχου, από το κλιμάκιο ελεγκτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε  στα γραφεία μας  και στα γραφεία της Εθνικής Αρχής, από 2 έως 4 Δεκεμβρίου 2014,  για την υλοποίηση των Προγραμμάτων  του Erasmus + (Youth) και Youth In Action στην Ελλάδα.

4.Η παράλειψη αυτή, επισημαίνεται και από την αρμόδια Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε παρατηρήσεις που έχουν καταγραφεί σε βάρος της Εθνικής Αρχής. Η παρατήρηση αυτή, καθώς και η έλλειψη εθνικής συγχρηματοδότησης του Προγράμματος Erasmus+ (Youth), από το Υπουργείο Παιδείας, αποτελούν άλλωστε και τους λόγους που έχουν οδηγήσει στην αναστολή της χρηματοδότησης του προγράμματος. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου έχουν αναλυτικά και εγκαίρως ενημερωθεί από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, σχετικά με τις εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες που προκύπτουν από το γεγονός ότι, η Μονάδα του προγράμματος είναι σε καθεστώς αναστολής χρηματοδότησης, καθώς και για την αδυναμία υπογραφής συμβάσεων στους εγκεκριμένους φορείς R3/2014 αλλά και την αδυναμία καταβολής προκαταβολών στα προγράμματα που έχουν ήδη ξεκινήσει να υλοποιούνται.

5.Προκαλεί τεράστια έκπληξη αλλά και απογοήτευση το γεγονός ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου, αντί να επιλύσουν τα ανωτέρω εξαιρετικής σημασίας ζητήματα, προκαλούν νέες καθυστερήσεις και σύγχυση, με την -άνευ ουδεμίας προειδοποίησης, αιτιολόγησης ή πρότερης ενημέρωσης του ΙΝΕΔΙΒΙΜ- αυθαίρετη αναφορά σε απόφαση για τη μεταφορά του προγράμματος ERASMUS+ Νεολαία, στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Να υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό, ότι ο μόνος φορέας που καταστατικά έχει την αρμοδιότητα να διαχειρίζεται προγράμματα για τη Νέα Γενιά, με βάση το ν. 4115/2013, είναι το ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

6.Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, παραβλέποντας όλα τα ανωτέρω και μάλιστα ελλείψει νέας Υπουργικής Απόφασης ορισμού Εθνικής Μονάδας Συντονισμού του προγράμματος Erasmus+ για τον τομέα Νεολαία, προχώρησαν την 1η.7.2015 στον ορισμό μελών ειδικής ομάδας έργου για τη μεταφορά του προγράμματος στο ΙΚΥ, πράξη διοικητικά αυθαίρετη.

Για όλα τα ανωτέρω το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΝΕΔΙΒΙΜ έχει επανειλημμένα εγγράφως και αρμοδίως ενημερώσει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, ζητώντας άμεση και υπεύθυνη παρέμβαση, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί εφικτό.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ  ΤΟΥ ΙΝΕΔΙΒΙΜ

……………………………………………………………………………

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Κανονικά συνεχίζεται το πρόγραμμα Erasmus+ για τη νεολαία όπως δήλωσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Παιδείας. Για το εν λόγω πρόγραμμα υπήρχαν προβλήματα που επεσήμανε σε ερώτησή του ο βουλευτής κ. Νικολόπουλος και τα οποία επιβεβαίωσε και ο Αριστείδης Μπαλτάς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, τον Απρίλιο του 2014 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το έθεσε σε αναστολή πληρωμών  για δύο λόγους: Διότι ως εθνική Μονάδα συντονισμού κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν υπέβαλε τα αντίστοιχα έγγραφα και ειδικότερα δεν υπέβαλε την ετήσια δήλωση διασφάλισης -δηλαδή διασφάλισης της χρηστής διαχείρισης- για το 2013.

Όταν μετά τις εκλογές άλλαξε η πολιτική ηγεσία το πρόβλημα που είχε να αντιμετωπίσει ήταν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήθελε να σταματήσει τελείως το πρόγραμμα που απασχολούσε το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, γιατί δεν ήταν εντάξει στις υποχρεώσεις του. Όταν μπήκαν οι ορκωτοί λογιστές, έκαναν περίπου εξήντα παρατηρήσεις, κάποιες από τις οποίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεώρησε καίριας σημασίας, σημαντικές.

«Προκειμένου, λοιπόν, να μην καταστραφεί ολόκληρο το πρόγραμμα, με σύντομες ενέργειες του Υπουργείου Παιδείας και μετάβαση του Γενικού Γραμματέα στις Βρυξέλλες, κατορθώσαμε να πείσουμε την Επιτροπή να μεταφέρει τη διαχείριση που είχε το ΙΝΕΔΙΒΙΜ στο ΙΚΥ και από εκεί και πέρα να διασφαλιστεί η συνέχιση της χρηματοδότησης με αποκλειστικό φορέα διαχείρισης το ΙΚΥ που μέχρι τότε είχε εμφανίσει άψογο πρόσωπο σε σχέση με την Ευρώπη. Εκεί βρισκόμαστε. Το θεωρούμε κατόρθωμα αυτό, παρά μομφή» υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας.

Για το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης  ο Αριστείδης Μπαλτάς δήλωσε ότι είμαστε σε διαδικασίες ελέγχου και βρίσκουμε πάρα, πάρα πολλά πράγματα. Δεν τα δημοσιοποιούμε πριν οριστικοποιήσουμε αυτούς τους ελέγχους. Πιστέψτε με, όμως, τα πράγματά πάνε πολύ καλύτερα. Και ό,τι αφορά την κακοδιαχείριση και τα προηγούμενα προβλήματα δεν έχουν καμία σχέση με το Υπουργείο το δικό μας.

news.gr

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...