Home / HEADER-NEWS / Εμπορικό Επιμελητήριο Αθηνών – Κτύπημα ΦΠΑ στην παιδεία και τα κέντρα ξένων γλωσσών

Εμπορικό Επιμελητήριο Αθηνών – Κτύπημα ΦΠΑ στην παιδεία και τα κέντρα ξένων γλωσσών

Δημοσιεύτηκε: 2:08 μμ Ιούλιος 17th, 2015  


letter

Μέσα στον ορυμαγδό των μέτρων που πηγάζουν από το νέο μνημόνιο, ισχυρό πλήγμα δέχονται τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών και οι υπηρεσίες εκπαίδευσης που παρέχονται από τα φροντιστήρια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης!

Ένας τομέας που απέχει πολύ από το να χαρακτηρίζεται απλώς κερδοσκοπικός, ένας τομέας που άπτεται της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού και του μέλλοντος της χώρας, δέχεται ισχυρό κτύπημα με την επιβολή ΦΠΑ 23%!

Φαίνεται πως οι κυβερνώντες, έχασαν το μέτρο και, μέσα στην παραζάλη και την υποταγή στο μνημόνιο, επιβάλουν απαγορευτικούς φόρους και στους τομείς εκείνους οι οποίοι αποτελούν προϋπόθεση ανάκαμψης και εξόδου από την κρίση. Πριονίζουν έτσι το κλαδί πάνω στο οποίο στηρίζεται το μέλλον της χώρας.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου του ΕΕΑ κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου για το θέμα αυτό: «Η επιβολή ΦΠΑ και μάλιστα του ανώτερου συντελεστή 23%, στα Φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών θα έχει αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις τόσο στον κλάδο, όσο και στους εκπαιδευόμενους νέους. Το κλείσιμο πολλών κάντρων είναι προ των πυλών και η ανεργία των εργαζόμενων σε αυτά, επίσης. Είναι βέβαιο ότι οι απαγορευτικές τιμές που θα διαμορφωθούν στην αγορά, θα αποτελέσουν ισχυρό κίνητρο άνθισης κάθε είδους παραφροντηστηρίων, παραεργασιας και μαύρης εργασίας. Η ποιότητα της εκπαίδευσης θα πέσει αναγκαστικά και η ποιότητα της γνώσης ξένων γλωσσών θα υποστεί καθίζηση. Τέτοιες εξελίξεις στην παιδεία μας, σε εποχή παγκοσμιοποίησης, είναι άκρως επικίνδυνες για την ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας στη διεθνή οικονομική σκηνή. Η κυβέρνηση οφείλει να καταλάβει ότι οι υποτιθέμενες φορολογικές εισπράξεις που προσδοκά  θα ωχριούν μπροστά στις τεράστιες ζημίες που θα προκληθούν στην κοινωνία και στην εθνική οικονομία».

Σημειώνουμε ότι η επιβολή ΦΠΑ πραγματοποιείται στο Ν/ΣΧ, με την τροποποίηση της  περίπτωση ιβ της παραγράφου 1 του άρθρου 22 του ν.2859/2000 με μετάβαση από την απαλλαγή στην υπαγωγή στο ΦΠΑ 23%, «η παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης γενικά και οι στενά συνδεόμενες με αυτή παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών, που παρέχονται από δημόσια εκπαιδευτήρια ή από άλλα πρόσωπα αναγνωρισμένα από την, κατά περίπτωση, αρμόδια αρχή, εκτός από τα φροντιστήρια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και τα κέντρα ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών».

Σ.

…………………………………………………………………………………………

ΕΠΙΒΟΛΗ ΦΠΑ 23% ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Η επιβολή Φ.Π.Α. στα δίδακτρα των κέντρων ξένων  γλωσσών και των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης που προβλέπεται μεταξύ των μέτρων του επερχόμενου τρίτου μνημονίου της χώρας με τους δανειστές της, αποτελεί ένα νέο δυσβάσταχτο χαράτσι για την ελληνική οικογένεια.

Τη στιγμή που το εισόδημα των πολιτών πλήττεται για άλλη μια φορά από τα νέα μέτρα του μνημονίου πώς θα μπορέσουν οι γονείς να αντεπεξέλθουν; Θα στερήσουν τα παιδιά τους από το απαραίτητο για τη σταδιοδρομία τους αγαθό της γνώσης;

Βαθιά πεποίθηση του Επιμελητηρίου μας είναι ότι για την ανάπτυξη της χώρας προτεραιότητα είναι να επενδύσουμε στην εκπαίδευση. Ουδέποτε στο παρελθόν έχει επιβληθεί ΦΠΑ σε εκπαιδευτικές υπηρεσίες. Με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο η απόκτηση γνώσης εξισώνεται με τα είδη πολυτελείας αφού επιβαρύνεται με το ΦΠΑ που ισχύει για τσιγάρα, ουίσκι, κοσμήματα κλπ.

Είναι ακόμα ένα μέτρο προς την κατεύθυνση του αφανισμού των ελάχιστων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που απέμειναν στη χώρα μας. Τα κέντρα ξένων γλωσσών και τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης που αδυνατούν ήδη να εισπράξουν τα μειωμένα δίδακτρά τους πώς θα ζητήσουν από τους γονείς αυξημένα δίδακτρα;

Θεωρούμε ότι είναι θλιβερό να επιβάλλεται φόρος στη γνώση και ότι θα πρέπει να εξαιρεθούν τα κέντρα ξένων γλωσσών και τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης από την επιβολή ΦΠΑ, όπως εξαιρούνται τα ιδιωτικά σχολεία, τα κολλέγια, τα ΙΕΚ, τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης και τα ιδιαίτερα μαθήματα.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...