Home / HEADER-NEWS / Εγκλωβισμένοι απόφοιτοι των ΙΕΚ του 2015

Εγκλωβισμένοι απόφοιτοι των ΙΕΚ του 2015

Δημοσιεύτηκε: 7:13 πμ Ιούλιος 27th, 2015  


iek

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες τελειόφοιτοι Ιουνίου 2015 των ΙΕΚ καθώς τους ζητείται υποχρεωτική πρακτική άσκηση προκειμένου να λάβουν μέρος στις εξετάσεις πιστοποίησης ή να διαθέτουν 120 ένσημα στην ειδικότητά τους. Οι ίδιοι κάνουν λόγο για προχειρότητα, αδικία και υποβάθμιση του θεσμού των ΙΕΚ και  συνακόλουθα των Πτυχιούχων Επαγγελματικής Κατάρτισης ΙΕΚ καθώς όταν κατέθεταν αιτήσεις τον Οκτώβριο του 2013 δεν είχαν ενημερωθεί ότι τροποποιήθηκε ο κανονισμός των ΙΕΚ και η πρακτική άσκηση κατέστη υποχρεωτική από προαιρετική που προέβλεπε το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο.

Όπως αναφέρουν σε επιστολή τους προς τον Υπουργό Παιδείας « το  Γ΄ εξάμηνο των σπουδών μας, έχει παρέλθει από τον Δεκέμβριο 2014 και μέχρι σήμερα εμποδιζόμαστε για να ασκήσουμε την Πρακτική μας (άδικα μεν, αλλά έστω) με συνέπεια εμείς να είμαστε στον αέρα και  να χάνουμε τη χρονιά της Πιστοποίησης ΕΟΠΠΕΠ χωρίς καμιά επίσημη ενημέρωση και οι εκατοντάδες Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, Σχολεία, Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας Εφορείες, Αρχαιολογικοί χώροι, ΙΚΑ κ.λ.π, υποστελεχωμένοι να στερούνται την βοήθεια της συμμετοχής μας επί 6 μήνες κάθε φορά από εδώ και στο εξής!».

Οι τελειόφοιτοι των ΙΕΚ απαιτούν δίκαια να κερδίσουν το χαμένο χρόνο που τους στέρησε το Υπουργείο Παιδείας. «Ζητάμε να εξαιρεθούμε ώστε να κάνουμε το Ε΄εξάμηνο Πρακτικής Άσκησης προαιρετική π.χ πριν και αμέσως μετά την συμμετοχή μας στην Πιστοποίηση. Θέλουμε λοιπόν, όπως δικαιούμαστε, να πάρουμε τώρα τη Β.Ε.Κ (Βεβαίωση Επαγγελ-ματικής Κατάρτισης) απαραίτητο έγγραφο, ώστε να λάβουμε μέρος στην Πιστοποίηση  ΕΟΠΠΕΠ β΄2015, να πάρουμε το πτυχίο μας και να εργαστούμε. Η Πιστοποίηση το γνωρίζεται πως είναι απαιτητική και μόνο το 50% επιτυγχάνει. Αφήστε μας λοιπόν να φτάσουμε μέχρι εκεί. Όχι άλλα αθέμιτα εμπόδια.Τα δημόσια έσοδα που χάνονται από τις εισφορές συμμετοχής είναι τεράστια (τα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη των υποψηφίων ανέρχονται σε 950.000€ ενώ 285.000€ είναι κάθε φορά οι δαπάνες των εξετάσεων Πιστοποίησης, ΦΕΚ 30-4-2014 τεύχος δεύτερο Αρ. Φύλλου 1098 απόφαση αριθμ.2944 περί Συστήματος Πιστοποίησης Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης υποψηφίων κ.λ.π)».

Τα θέματα που θίγουν οι χιλιάδες τελειόφοιτοι των ΙΕΚ παρατίθενται αναλυτικά σε επιστολή που ακολουθεί. Πολλά σχόλια για τα προβλήματά τους κατατέθηκαν και στο υπό κατάθεση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας και συγκεκριμένα στο άρθρο 6. Μάλιστα σε κάποια από τα σχόλια επισημαίνεται ότι υπάρχουν ειδικότητες όπου δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν την πρακτική άσκηση σε φορείς του δημοσίου ενώ και στον ιδιωτικό τομέα λόγω της συρρίκνωσής του είναι δύσκολο να βρεθούν επιχειρήσεις με αποτέλεσμα οι τελειόφοιτοι να είναι εγκλωβισμένοι.

Το άρθρο 68 του πολυνομοσχεδίου αναφέρει για την πρακτική άσκηση τα ακόλουθα
:

β) Η παράγραφος 5 του άρθρου 23 του ν.4186/2013 (Α΄193) αντικαθίσταται ως εξής:

«Οι σπουδαστές των Ι.Ε.Κ. είναι δυνατόν να πραγματοποιούν την Πρακτική Άσκηση ή τη Μαθητεία σε φυσικά πρόσωπα, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. και δημόσιες υπηρεσίες με τους όρους και τις προϋποθέσεις του παρόντος νόμου με ευθύνη του Ι.Ε.Κ. στο οποίο φοιτούν. Η περίοδος της πρακτικής άσκησης μπορεί να είναι συνεχιζόμενη ή τμηματική».

γ) Η παράγραφος 7 του άρθρου 23 του ν.4186/2013 (Α΄193), όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 3 του άρθρου 47 του ν.4264/2014 (Α΄118), αντικαθίσταται ως εξής:

«7. Η φοίτηση στα Ι.Ε.Κ. ξεκινά κατά το χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο, διαρκεί πέντε (5) συνολικά εξάμηνα και επιμερίζεται σε τέσσερα (4) εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης συνολικής διάρκειας έως 1.200 διδακτικές ώρες, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα προγράμματα σπουδών και σε ένα (1) εξάμηνο Πρακτικής Άσκησης ή Μαθητείας συνολικής διάρκειας 960 ωρών. Το εξάμηνο Πρακτικής Άσκησης ή Μαθητείας δύναται να λαμβάνει χώρα τμηματικά και εφόσον ο εκπαιδευόμενος έχει ολοκληρώσει τα δύο πρώτα εξάμηνα. Ο μέγιστος αριθμός ανά εκπαιδευτή καθορίζεται σε τριάντα (30) καταρτιζόμενους, σε εργαστηριακά ή θεωρητικά ή και μεικτά μαθήματα. Δικαίωμα φοίτησης στα Ι.Ε.Κ. έχουν οι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας μη υποχρεωτικής τυπικής εκπαίδευσης ή ΣΕΚ ή ανώτατης εκπαίδευσης».

Η επιστολή τελειόφοιτων των ΙΕΚ 2015:

Κύριε Υπουργέ Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ,

  • Διορθώστε την προχειρότητα και την αδικία που έχουμε  υποστεί οι τελειόφοιτοι ΙΕΚ του Δ΄ εξαμήνου (2013Β-2015). Είμαστε 11.451 άνθρωποι σπουδαστές των Δημοσίων ΙΕΚ άλλοι τόσοι των Ιδιωτικών ΙΕΚ και σε ένα εξάμηνο έρχονται οι επόμενοι  άλλοι 20.000 σπουδαστές. Άλλοι είμαστε νέοι, άλλοι 40άρηδες, 50άρηδες  ανάμεσα μας είναι πολλοί άνεργοι και υποαπασχολούμενοι, όλοι οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα. Η αιτία της αδικίας είναι διπλή:
  • 1) εμείς έχουμε εγγραφεί στις σπουδές μας, γνωρίζοντας τις προϋποθέσεις του προηγούμενου κανονισμού λειτουργίας ΙΕΚ, που προέβλεπε Προαιρετική

Πρακτική Άσκηση για αποφοίτηση.  Σύμφωνα όμως με τις διατάξεις του

4186/2013 που ψηφίστηκε εν αγνοία μας, 17/9/2013[a] ένα δεκαπενθήμερο

πριν τις αιτήσεις εγγραφών μας (7-18/10/2013 περίοδος αιτήσεων εγγραφής)[b]

με το ΦΕΚ  193/2013, όπου ο νόμος αναφέρεται στα ΙΕΚ σε ένα γενικόλογο

άρθρο χωρίς ευκρινώς να περιγράφεται η δεσμευτική προϋπόθεση για    ολοκληρωμένη φοίτηση στο σχήμα Υποχρεωτική Πρακτική-ΒΕΚ (Βεβαίωση επαγγελματικής Κατάρτισης)- Πιστοποίηση, έχουμε παραπλανηθεί, με συνέπεια να εμποδιζόμαστε να αποφοιτήσουμε.

  • Για την ισχύ του νεότερου αυτού νόμου κατά την εγγραφή στις σπουδές μας, δεν ενημερωθήκαμε ουδέποτε, ουδέποτε έχουμε συγκατατεθεί και δεν έχουμε υπογράψει, κανένα τέτοιου είδους κανονισμό λειτουργίας ΙΕΚ.
  • Η απόδειξη της παραπλάνησης εκτός των δημοσίων εγγράφων, βρίσκεται στις περισσότερες ιστοσελίδες ενημέρωσης των Δημοσίων ΙΕΚ, στη ΓΓΔΒΜ[c] και στο ανενεργό ΙΝΕΔΙΒΙΜ[d] που είτε διατηρούν 2 χρόνια μετά, τον παλαιότερο κανονισμό λειτουργίας, σύμφωνα με την Προαιρετική Πρακτική Άσκηση για αποφοίτηση, είτε δεν παρέχουν κανενός είδους πληροφόρηση. Η νεότερη νομοθεσία βρίσκεται στο ΦΕΚ  4264/ 15-5-2014 άρθρο 47, παράγραφος 7 που άρχισε να ισχύει από  το επόμενο έτος των σπουδών μας και μεταξύ των άλλων τροποποιήσεων προβλέπει ρητά είτε Υποχρεωτική Πρακτική Άσκηση για αποφοίτηση, είτε 120 ένσημα στην ειδικότητα. Αναλυτικότερα, αυτός ο κανονισμός λειτουργίας ορίστηκε με την Υπουργική Απόφαση 5954/2014 (ΦΕΚ 1807 τ.Β’ /02.07.2014) τα οποία όμως δεν συνοδεύονται από διευκρινιστικές και εφαρμοστικές εγκυκλίους για την Πρακτική Άσκηση μέχρι και σήμερα. Τροποποιήθηκε δε πολλαπλά (στις ώρες 960 από 1050 Πρακτικής, στα ένσημα 120 από 150 προϋπηρεσίας, στο εξάμηνο έναρξης από το Β΄στο Γ΄, την ημερολογιακή έναρξη και την διάρκεια της Πρακτικής κ.λ.π) 1 χρόνο μετά τις σπουδές μας, πάλι εν αγνοία μας, χωρίς ενημέρωση από κανένα συντελεστή και σε κανένα τουλάχιστον Δημόσιο ή Ιδιωτικό ΙΕΚ[e] της επικράτειας.
  •      2) Σύμφωνα λοιπόν με την νεότερη νομοθεσία ΦΕΚ  4264/ 15-5-2014 άρθρο 47, παράγραφος 7, ξεκινάμε από το Γ΄ εξάμηνο των σπουδών μας την Υποχρεωτική Πρακτική μας Άσκηση 960 ωρών= Ε΄εξάμηνο σπουδών (εάν δεν μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτό το εξάμηνο, όπως όσοι διαθέτουν 120 ένσημα προϋπηρεσίας ,στην ίδια ειδικότητα).

Όμως Κε Υπουργέ, το  Γ΄ εξάμηνο των σπουδών μας, έχει παρέλθει από τον Δεκέμβριο 2014 και μέχρι σήμερα εμποδιζόμαστε για να ασκήσουμε την Πρακτική μας (άδικα μεν, αλλά έστω) με συνέπεια εμείς να είμαστε στον αέρα και  να χάνουμε τη χρονιά της Πιστοποίησης ΕΟΠΠΕΠ χωρίς καμιά επίσημη ενημέρωση και οι εκατοντάδες Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, Σχολεία, Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας Εφορείες, Αρχαιολογικοί χώροι, ΙΚΑ κ.λ.π, υποστελεχωμένοι να στερούνται την βοήθεια της συμμετοχής μας επί 6 μήνες κάθε φορά από εδώ και στο εξής! Έτσι λοιπόν,

  • Απαιτούμε δίκαια να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο που μας στερήσατε. Ζητάμε να εξαιρεθούμε ώστε να κάνουμε το Ε΄εξάμηνο Πρακτικής Άσκησης προαιρετική π.χ πριν και αμέσως μετά την συμμετοχή μας στην Πιστοποίηση. Θέλουμε λοιπόν, όπως δικαιούμαστε, να πάρουμε τώρα τη Β.Ε.Κ (Βεβαίωση Επαγγελ-ματικής Κατάρτισης) απαραίτητο έγγραφο, ώστε να λάβουμε μέρος στην Πιστοποίηση  ΕΟΠΠΕΠ β΄2015, να πάρουμε το πτυχίο μας και να εργαστούμε.
  • Η Πιστοποίηση το γνωρίζεται πως είναι απαιτητική και μόνο το 50% επιτυγχάνει. Αφήστε μας λοιπόν να φτάσουμε μέχρι εκεί. Όχι άλλα αθέμιτα εμπόδια.Τα δημόσια έσοδα που χάνονται από τις εισφορές συμμετοχής είναι τεράστια (τα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη των υποψηφίων ανέρχονται σε 950.000€ ενώ 285.000€ είναι κάθε φορά οι δαπάνες των εξετάσεων Πιστοποίησης, ΦΕΚ 30-4-2014 τεύχος δεύτερο Αρ. Φύλλου 1098 απόφαση αριθμ.2944 περί Συστήματος Πιστοποίησης Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης υποψηφίων κ.λ.π)[f].
  • Επίσης εκκρεμούν από τον ΕΟΠΠΕΠ επαγγελματικά περιγράμματα (τάχα σε νέες ειδικότητες- παλιές με νέο όνομα), με συνέπεια να μην υπάρχουν οι ερωτήσεις Πιστοποίησης στην Τράπεζα Θεμάτων και η ύλη.  Π.χ νέες ειδικότητες όπως Βοηθοί Νοσηλευτών Γεν. Νοσηλείας ή Βοηθοί Φυσιοθεραπείας κ.λ.π. Ας παρθεί  επί τέλους η απόφαση, προσωρινά να ισχύσουν ερωτήσεις και ύλη παρόμοιων παλαιότερων ειδικοτήτων!
  • Επί πλέον εξακολουθεί το πρόβλημα στον ΕΟΠΠΕΠ καθώς δεν παράγει έργο, όπως να μας ορίσει μια λίστα με παρεμφερείς ειδικότητες στην κύρια ειδικότητα που αφορά στην κατοχύρωση προϋπηρεσίας σε αρκετούς εργαζόμενους σπουδαστές. Έχουμε πολλά τέτοια παραδείγματα σε παρόμοιες ή παρεμφερείς ειδικότητες  με 120 ένσημα προϋπηρεσίας και δικαιούμαστε να λάβουμε ΒΕΚ, αλλά η προχειρότητα του Υπουργείου ή και οι συντεχνίες μας εμποδίζουν.
  • Για τους νεότερους που θα αποφοιτήσουν φροντίστε ώστε να υπάρξει συντονισμός για τη άσκηση της Υποχρεωτικής Πρακτικής και μέριμνα. Ειδικότητες όπως Προσωπικό Ασφαλείας, Φύλακες Αρχαιολογικών Χώρων, Συντηρητές Αρχαιοτήτων, Σχεδιαστές κοσμημάτων και λοιπά έχουν ιδιαίτερο αντικείμενο και μόνο η Πρακτική στο Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο Τομέα μπορεί να τους απεγκλωβίσει ώστε να αποφοιτήσουν. Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα με απαράδεκτα δυσμενή εξέλιξη εξ’ αιτίας του πρόχειρου σχεδιασμού, της νεότερης νομοθεσίας.
  • Η Πρακτική Άσκηση θα ήταν καλό να παραμείνει στο χρόνο υποχρεωτικής φοίτησης διότι  υποτίθεται ότι δίνει επιπλέον πιστωτικές μονάδες, αλλά για να συμβαίνει αυτό θα πρέπει και να έχει θεσμοθετηθεί αυτό το προσόν στους αποφοίτους από το 2013Β και μετά, γεγονός που δεν ισχύει, διότι αυτή τη στιγμή τα πτυχία απόφοιτων Προαιρετικής εξισώνονται με τα πτυχία απόφοιτων Υποχρεωτικής Άσκησης. Οπότε για πιο λόγο ακριβώς μας ταλαιπωρείτε, για τις συντεχνίες μήπως?
  • Συνοψίζοντας,  σας συστήνουμε προσοχή στο θέμα αυτό που αφορά πολλές χιλιάδες ενήλικων ανθρώπων. Με την αδυναμία να προτάξετε πολιτική λύση, δημιουργούνται  στρατιές εγκλωβισμένων ανέργων ανθρώπων (που με θράσος από τον ΟΑΕΔ αμφισβητείται και το δικαίωμα της διατήρησης της κάρτας ανεργίας στους σπουδαστές ΙΕΚ, κάτω από τέτοιες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες. Εισερχόμαστε όλοι σε μια νέα οδυνηρή εποχή και οι συνέπειες θα είναι βίαιες, αν δεν υπάρξει μέριμνα.

news.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...