Home / HEADER-NEWS / Η αξιολόγηση του μαθητή από το σχολείο “ρυθμίζει” και τη μελλοντική του συμπεριφορά

Η αξιολόγηση του μαθητή από το σχολείο “ρυθμίζει” και τη μελλοντική του συμπεριφορά

Δημοσιεύτηκε: 7:34 μμ Ιούλιος 2nd, 2015  


mathites

Η αξιολόγηση του μαθητή από το σχολείο “ρυθμίζει” και τη μελλοντική του συμπεριφορά

Σύνθεση απόψεων Παντέρας Νίκος ΠΕ70

https://fresheducation.gr/?p=7775

To σχολείο και οι εκπαιδευτικοί έχουν αναπτύξει κατηγορίες αξιολόγησης των μαθητών που τους αντιμετωπίζουν ως θεσμικές αφαιρέσεις. Όχι  δηλαδή ως συγκεκριμένα πρόσωπα που έχουν πραγματικούς δεσμούς με την πολιτιστική και οικονομική αναπαραγωγή. Οι κατηγορίες αξιολόγησης που χρησιμοποιούνται από το σχολικό μηχανισμό, στην ουσία  είναι κοινωνικές κατασκευές που επιβάλλονται σε κάποιες άλλες, που ενώ υπάρχουν δεν εμφανίζονται ποτέ. Έτσι κατηγορίες αξιολόγησης των μαθητών όπως: «πολύ καλός», «άριστος», «έξυπνος», «τεμπέλης», άλλες άτυπες και άλλες τυπικές, στην ουσία είναι ιστορικά διαμορφωμένες και «φυτρώνουν» στη φύση των υπαρχόντων θεσμών, όπως είναι το σχολείο. Επειδή όμως αυτές οι κατηγορίες αξιολόγησης βασίζονται σε θεσμικές αφαιρέσεις, και αποτελούν στην ουσία έναν κοινότυπο μέσο όρο αξιολόγησης ο εκπαιδευτικός έχει ευκολότερο έργο στις αξιολογήσεις του εφόσον δεν εξετάζει βαθύτερους κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες που οδήγησαν το μαθητή να αξιολογηθεί με συγκεκριμένο χαρακτηρισμό.

Από την άλλη, η  χρήση συγκεκριμένων και επίσημων αξιολογικών κρίσεων για την επίδοση του μαθητή από το σχολείο αποκτά επιστημονικό κύρος, διότι προέρχεται από ένα επιστημονικό- σχολικό μηχανισμό. Με αυτό τον τρόπο δίνεται και η «ευκαιρία» να μη γίνεται  προσπάθεια  βαθύτερης εξέτασης της θεσμικής ενοχής των αξιολογικών κρίσεων ιδιαίτερα σε μαθητές με αρνητικές κρίσεις.

Οι αρνητικές αξιολογικές κρίσεις όμως μεταδίδουν και μια ποιότητα κατωτερότητας σε εκείνους που αξιολογούνται. Ένας «ολόκληρος» θεσμός, το σχολείο, αναφέρεται σε ένα άτομο με την αξιολογική του  κρίση και έτσι ουσιαστικοποιείται και η ιδιότητα αυτή του ατόμου στο διηνεκές, και στις σχέσεις του με τους άλλους θεσμούς που θα γνωρίσει στη ζωή του. Δύσκολα θα ξεφύγει από αυτούς τους χαρακτηρισμούς, όταν ο πρώτος και ο επίσημος θεσμός που ήρθε σε επαφή τον αξιολόγησε αρνητικά.  Όλα αυτά κάνουν όχι μόνο δύσκολη την αλλαγή των συνθηκών που οδήγησαν το μαθητή να αξιολογηθεί αρνητικά ,αλλά ρυθμίζουν και τη μελλοντική συμπεριφορά του, ενεργώντας στην ουσία  το άτομο να επαληθεύσει μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Michael Aplle, Ιδεολογία και αναλυτικά προγράμματα, Παρατηρητής, σ.σ 271-278

Michael F.D Young, Κnowledge and control, London 1971 σ.2

Για την μερική αναπαραγωγή χρησιμοποιήστε ενεργό link στο www.fresheducation.gr ή στο www.xenesglosses.eu


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...