Home / HEADER-NEWS / Αγώνας δρόμου για την εξεύρεση των κονδυλίων για προσλήψεις αναπληρωτών

Αγώνας δρόμου για την εξεύρεση των κονδυλίων για προσλήψεις αναπληρωτών

Δημοσιεύτηκε: 9:32 πμ Ιούλιος 29th, 2015  


Ypepth

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί για ακόμη μια χρονιά το Υπουργείο Παιδείας για να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια για αναπληρωτές. Το προηγούμενο σχολικό έτος η τότε πολιτική ηγεσία είχε εξασφαλίσει 10-11.000 πιστώσεις μέσω του ΕΣΠΑ και 2.000 πιστώσεις κρατικού προϋπολογισμού. Επειδή το σύνολο των 13.000 πιστώσεων δεν επαρκούσε για την κάλυψη των κενών υιοθετήθηκε η λύση της έγκρισης πιστώσεων από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων το οποίο έδωσε άλλες 3.000 πιστώσεις που κατευθύνθηκαν ως επί το πλείστον στη Β/θμια για την οποία δε μπορούν να γίνουν προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ.

Η φετινή πολιτική ηγεσία έχει εξασφαλίσει τα ίδια κονδύλια με το 2014-15 για προσλήψεις αναπληρωτών μέσω ΕΣΠΑ. Σημειώνουμε ότι οι πιστώσεις υπολογίζονται σε ανθρωπομήνες. Δηλαδή οι 10-11.000 πιστώσεις αντιστοιχούν  σε 100.000-110.000 ανθρωπομήνες. Δεδομένου ότι οι συμβάσεις των αναπληρωτών δεν είναι δεκάμηνες άλλα σε πολλές περιπτώσεις είναι 9μηνες, 8μηνες γίνεται αντιληπτό ότι οι πιστώσεις του ΕΣΠΑ μπορούν να δώσουν περίπου 13.000 προσλήψεις αναπληρωτών ίσως και περισσότερες ανάλογα με το χρόνο που θα αποφασίσει η πολιτική ηγεσία να διαθέσει τις πιστώσεις.

Μέχρι τέλη της εβδομάδας ίσως και στις αρχές της επόμενης θα εκδοθούν οι σχετικές προσκλήσεις  της αρμόδιας διαχειριστικής αρχής προς το Υπουργείο ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες κατάρτισης των τεχνικών δελτίων. Επειδή το ΕΣΠΑ για την εκπαίδευση είναι συνολικά μειωμένο κατά 40% επιλέχθηκε η λύση της εμπροσθοβαρούς καταβολής χρημάτων. Δηλαδή αντί να επιμεριστούν τα 600 εκατομμύρια ευρώ σε 100.000 εκατομμύρια για καθένα από τα επόμενα  6 έτη επιλέχθηκε να διατεθεί  το 50% των χρημάτων στα  σχολικά έτη 2015-16 (150.000.000 ευρώ) και 2016-17 (140.000.000 ευρώ).

Για τα επόμενα έτη δηλαδή μετά το 2017-18 όπου οι πιστώσεις θα μειωθούν υπάρχει η δυνατότητα μέσω της αξιοποίησης της ρήτρας αναθεώρησης από μέρος της χώρας μας να εξασφαλιστούν νέα κονδύλια ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα από τα σχολικά έτη 2017-18 και έπειτα λόγω της εμπροσθοβαρούς καταβολής των πιστώσεων.

Πρόβλημα με τις πιστώσεις του ΕΣΠΑ φαίνεται να υπάρχει με την Περιφέρεια Αττικής, καθώς η κατανομή των κονδυλίων στους λεγόμενους Άξονες έγινε με βάση το κατά κεφαλήν εισόδημα του 2010 με αποτέλεσμα για την Αττική να αντιστοιχούν λιγότερα χρήματα. Μέσα στη χρονιά αναμένεται να κατατεθεί αίτημα για αναθεώρηση και εκ νέου υπολογισμό της κατανομής των πιστώσεων με βάση τα στοιχεία για το κατά κεφαλήν εισόδημα του 2014. Εφόσον το αίτημα γίνει δεκτό η νέα κατανομή θα αφορά το 2016-17 και έπειτα.

 Χθες πραγματοποιήθηκε, όπως ενημερωθήκαμε, η συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας με τον κ. Σταθάκη. Στη συνάντηση κατατέθηκε αίτημα για 5.000 πιστώσεις, δηλαδή 50.000 ανθρωπομήνες απασχόλησης, από τον κρατικό προϋπολογισμό. Απάντηση αναμένεται να δοθεί τις επόμενες μέρες. Σε περίπτωση που εξασφαλιστούν οι 5.000 πιστώσεις σε συνδυασμό με αυτές του ΕΣΠΑ , το σύνολο των πιστώσεων θα ανέλθει στα επίπεδα του 2014-15. Ενδεχομένως να αξιοποιηθεί και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων όπως έγινε το προηγούμενο έτος χωρίς να υπάρχει ακόμα κάτι το οριστικό.

Ο υπουργός Παιδείας έχει κάνει λόγο για 20.000 κενά εκπαιδευτικών σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη στην ΕΡΤ.  Τα κενά ξεπερνούν τις 20.000. Το προηγούμενο σχολικό έτος οι προσλήψεις αναπληρωτών έφθασαν τις 17.505 χωρίς να καλυφθεί το σύνολο των κενών καθώς ακολουθήθηκε η μέθοδος της επάρκειας και όχι της πληρότητας αφού οι πιστώσεις δεν επαρκούσαν για την κάλυψη του συνόλου των κενών.

Με βάση στοιχεία των αιρετών σε ΚΥΣΠΕ και ΚΥΣΔΕ προκύπτει ότι τα κενά το προηγούμενο έτος ξεπέρασαν τις 20.000 και αν σε αυτά προστεθούν οι φετινές παραιτήσεις θα ξεπεράσουν τις 23.000. Αναμένουμε τις επόμενες μέρες να μάθουμε τις λύσεις που θα υιοθετήσει η πολιτική ηγεσία για την κάλυψη των κενών το καινούργιο σχολικό έτος που ξεκινά την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου.

Καλόγηρος Βασίλειος

news.gr

Σχετικά Άρθρα

5.000 πιστώσεις για αναπληρωτές ζητάει το Υπ. Παιδείας

Παραδοχή Μπαλτά – Χρήματα μόνο για το 10.000 αναπληρωτές. Αύξηση ωραρίου και “πιθανοί διορισμοί”

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Οι 5.000 προσλήψεις μέσα από κοινοτικά κονδύλια είναι ο επόμενος στόχος του υπουργείου Παιδείας ώστε να καλύψει τα μεγάλα κενά που σύμφωνα με τον ίδιο τον υπουργό υπολογίζονται σε 20.000.

Τηλεδιάσκεψη πραγματοποίησαν χθες ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς και ο αναπληρωτής υπουργός Τάσος Κουράκης με τους δεκατρείς περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης, ζητώντας τους όσο το δυνατόν γρηγορότερα να κάνουν καταγραφή των κενών ανά εκπαιδευτικό και ανά ειδικότητα.

«Κάναμε κοινωνό τον κ. Σταθάκη για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με τους αναπληρωτές, του θέσαμε όσο το δυνατόν πιο αναλυτικά τις διαστάσεις του προβλήματος και ελπίζουμε ότι θα βρούμε τη λύση, ώστε όντως όλα τα σχολεία να αρχίσουν κανονικά, με τα ωράρια που υπάρχουν, όπως πάντα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλτάς, εξερχόμενος από το υπουργείο Οικονομικών. Αντικείμενο της συνάντησης, στην οποία ήταν παρών και ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Τάσος Κουράκης καθώς και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Δημήτρης Χασάπης, ήταν η εύρεση πόρων από τον προϋπολογισμό για την πρόσληψη περίπου 5.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών για το ερχόμενο σχολικό έτος.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με  το υπουργείο Παιδείας έχουν εξασφαλιστεί κοινοτικά κονδύλια για 10.000 αναπληρωτές. Σύμφωνα με τόνο υπουργό, συνεχίζονται οι προσπάθειες εξεύρεσης κι από άλλες πηγές, καθώς ένα μέρος των προσλήψεων θα γίνει από κρατική χρηματοδότηση. Παρά τους χαμηλούς τόνους που κρατάει το υπουργείο στις αλλαγές που θα φέρει στην εργασία των εκπαιδευτικών, είτε πρόκειται για περιορισμό των αδειών ή ακόμα και των εγκρίσεων για συνταξιοδότηση για παράλληλες αναθέσεις, για αύξηση στις ώρες διδασκαλίες χωρίς απαραίτητα να την κατοχυρώσει θεσμικά , η ηγεσία φαίνεται να είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες ώστε να κλείσει η ψαλίδα των κενών μέσα στον πρώτο μήνα λειτουργία των σχολείων.

Τηλεδιάσκεψη πραγματοποίησαν χθες ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς και ο αναπληρωτής υπουργός Τάσος Κουράκης με τους δεκατρείς περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης, ζητώντας τους όσο το δυνατόν γρηγορότερα να κάνουν καταγραφή των κενών ανά εκπαιδευτικό και ανά ειδικότητα.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...