Home / HEADER-NEWS / Το πολυνομοσχέδιο φέρνει αλλαγές στους πίνακες αναπληρωτών

Το πολυνομοσχέδιο φέρνει αλλαγές στους πίνακες αναπληρωτών

Δημοσιεύτηκε: 10:25 πμ Ιούνιος 2nd, 2015  


daskalos

Με το πολυνομοσχέδιο ξεκλειδώνουν οι πίνακες από τις 30-6-2010 γεγονός που θα φέρει  αλλαγές στους αναπληρωτές. Δεν θα διπλασιαστούν τα μόρια λόγω υπηρεσίας σε δυσπρόσιτα σχολεία των σχολικών ετών 2010-11, 2011-12,2012-13, 2013-14. Αντίθετα θα διπλασιαστούν τα μόρια της πιο πάνω κατηγορίας σχολείων για το σχολικό έτος 2014-15.

Εκτός από τα παραπάνω, όπως έχουμε γράψει,  ενδέχεται να περιληφθεί και ρύθμιση για την προϋπηρεσία στην Ειδική Αγωγή.  Σύμφωνα με αυτήν όσοι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί εργάστηκαν στην ειδική αγωγή και είναι κάτοχοι διδακτορικών, μεταπτυχιακών και σεμιναρίων ενδεχομένως να δουν την προϋπηρεσία τους να αυξάνεται μόνο στους πίνακες της ειδικής και όχι και στον αντίστοιχο της γενικής. Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται όσοι έχουν προσληφθεί σε δομές της Ειδικής Εκπαίδευσης από τους πίνακες της Γενικής.

‘Άλλες σημαντικές ρυθμίσεις  είναι η άρση της ποινής του διετούς αποκλεισμού  για όσους εκπαιδευτικούς δεν ανέλαβαν υπηρεσία ή παραιτήθηκαν. Η εν λόγω ρύθμιση αναμένεται να ωφελήσει κυρίως 500-600 εκπαιδευτικούς που θα εντάσσονταν στους πίνακες με το προηγούμενο καθεστώς το 2016-17. Η άρση του διετούς αποκλεισμού ίσως οδηγήσει περισσότερους αναπληρωτές να δηλώσουν το λεγόμενο «κουτάκι» στην αίτησή τους για πρόσληψη.

Επίσης θα υπάρχουν ρυθμίσεις για τις άδειες των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα θα μπορούν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί να λαμβάνουν άδειες μικρής χρονικής διάρκειας για συμμετοχή σε συνέδρια, συνδιασκέψεις, σεμινάρια και κάθε είδους συναντήσεις επιστημονικού χαρακτήρα στο εσωτερικό, εφόσον η συμμετοχή κρίνεται συμφέρουσα για την υπηρεσία ενώ θα εφαρμοστούν και για τους αναπληρωτές οι ρυθμίσεις που ισχύουν για τους μόνιμους ως προς τις άδειες εξετάσεων (παράγραφο 1 του άρθρου 5 του ν.4210/2013 (Α΄ 254) η άδεια εξετάσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 10 εργάσιμες  μέρες και χορηγείται τμηματικώς ή συνεχώς κατά την εξεταστική περίοδο που ζητά ο ενδιαφερόμενος. Για κάθε μέρα εξετάσεων θα χορηγείται άδεια μιας ημέρας).

Η πρόεδρος του Συλλόγου Αναπληρωτών Νηπιαγωγών Μαρία Σπανού, που είναι η δεύτερη πολυπληθέστερη ειδικότητα σε προσλήψεις, δήλωσε στο news.gr ότι οι ρυθμίσεις που θα εισαχθούν με το πολυνομοσχέδιο κινούνται σε θετική κατεύθυνση καθώς ικανοποιούν τους χιλιάδες αναπληρωτές στους οποίους στηρίζεται τα τελευταία χρόνια η λειτουργία των σχολείων.

Ως προς το ζήτημα της αναγνώρισης της προϋπηρεσίας της περιόδου 2010-2014 στους πίνακες αναπληρωτών, η κα Σπανού μας ανέφερε ότι  η θέση του συλλόγου είναι η προσμέτρηση της καθαρής προϋπηρεσίας, χωρίς τον υπολογισμό των δυσπρόσιτων για το διάστημα αυτό, καθώς ουδείς γνώριζε το ενδεχόμενο προσμέτρησης αυτών, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο 3848/2010 .

«Όσον αφορά το ζήτημα του διετούς αποκλεισμού των αναπληρωτών που αρνούνται να αναλάβουν υπηρεσία ή παραιτούνται, ο Σύλλογος Αναπληρωτών Νηπιαγωγών κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου είχε ζητήσει την άρση του διετούς αποκλεισμού από τον πίνακα αναπληρωτών» δήλωσε η κα Σπανού ενώ σε ερώτηση μας για το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί ρύθμιση για την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας εκπαιδευτικών ΠΕ60.50, 70.50 κατόχων διδακτορικών, μεταπτυχιακών, σεμιναρίων στην Ειδική Εκπαίδευση μας ανέφερε ότι «η θέση του συλλόγου, βάσει της πλειοψηφίας, όπως φαίνεται, είναι σύμφωνη με τη ρύθμιση και είμαστε υποχρεωμένοι να το σεβαστούμε αυτό».

Η κα Σπανού δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα που θα πρέπει σύντομα να επιλυθούν από την πολιτική ηγεσία και αναφέρθηκε στο αίτημα του Συλλόγου για την ειδική παροχή μητρότητας(6μηνη άδεια ΟΑΕΔ) για τις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς όπως και για τη μοριοδότηση των μονογονέων εκπαιδευτικών ως προς την τοποθέτησή τους στις σχολικές μονάδες.

Η ίδια   επεσήμανε πως όλα αυτά τα χρόνια οι αναπληρωτές αντιμετωπίζονται ως εκπαιδευτικοί δεύτερης κατηγορίας, με ίδιες υποχρεώσεις αλλά με διαφορετικά δικαιώματα τονίζοντας την αναγκαιότητα της άρσης των αδικιών.

 «Οι αλλαγές που φέρνει το πολυνομοσχέδιο κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση αλλά εμείς προσωπικά ως Σύλλογος δεν επαναπαυόμαστε και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για περαιτέρω αναβάθμιση των εργασιακών σχέσεων των αναπληρωτών και φυσικά για μόνιμους διορισμούς, λέξη ακριβοθώρητη τα προηγούμενα χρόνια» ανέφερε η κα Σπανού.

Να συμπληρώσουμε ότι στο πολυνομοσχέδιο ενδέχεται να συμπεριληφθεί ρύθμιση για τους περίπου 2.500 διορισμούς των εκπαιδευτικών. Για το ενδεχόμενο αυτό η Πρόεδρος του Συλλόγου δήλωσε ότι «πάγιο αίτημα του συλλόγου είναι ο άμεσος διορισμός εκπαιδευτικών, προτείνοντας πέραν του συστήματος 60- 40, ένα σύστημα διορισμού στηριγμένο στην επιτυχία του τελευταίου διαγωνισμού ΑΣEΠ , σε συνδυασμό με τα μόρια της καθαρής προϋπηρεσίας, έπειτα από την πρόσφατη απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ».

Καλόγηρος Βασίλειος

news.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...