Home / HEADER-NEWS / Τι είπε ο Πρωθυπουργός για τα θέματα Παιδείας στη σημερινή του επίσκεψη στο Υπουργείο

Τι είπε ο Πρωθυπουργός για τα θέματα Παιδείας στη σημερινή του επίσκεψη στο Υπουργείο

Δημοσιεύτηκε: 4:06 μμ Ιούνιος 2nd, 2015  


anoiktos-o-tsipras-se-sunantisi-me-ntaboutoglou.w_hr

Μαρούσι, 2 Ioυνίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων

Επίσκεψη στο Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων πραγματοποίησε σήμερα ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον  Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Τον Πρωθυπουργό υποδέχθηκε στη κεντρική είσοδο ο Υπουργός Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων Αριστείδης Μπαλτάς και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν συνοδεία του Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων Αναστάσιου Κουράκη στον χώρο που πραγματοποιήθηκε η μετάδοση των θεμάτων των πανελλαδικών.

Με το πέρας της διαδικασίας ο Πρωθυπουργός παρέστη στην καθιερωμένη  εβδομαδιαία επιτελική συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας. Μετά τη συζήτηση που διήρκησε 1 ½ ώρα ο Πρωθυπουργός συνοδευόμενος από την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων έκανε δηλώσεις σε εκπροσώπους των ΜΜΕ. Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας  εκτός από τα σχετικά με το Υπουργείο θέματα προέβη σε βαρυσήμαντες πολιτικές δηλώσεις.

Ο Πρωθυπουργός αφού συνεχάρη όλους και όλες όσοι και όσες συνέβαλλαν στην ομαλή διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων, χαρακτήρισε το θεσμό ως έναν από τους εγκυρότερους και πιο αδιάβλητους θεσμούς του ελληνικού κράτους. Απευθυνόμενος στα δεκάδες χιλιάδες παιδιά όπου και φέτος πέρασαν αυτή τη δύσκολη διαδικασία, συνεχάρη όχι μόνο εκείνους και εκείνες που αισθάνονται ότι πέτυχαν τους στόχους τους, όσους και όσες αγωνιούν για την προσπάθεια τους, αλλά εκείνους και εκείνες που νιώθουν πως «σκόνταψαν» καθώς «στη ζωή το πιο σημαντικό πράγμα είναι να μπορεί κανείς όταν σκοντάφτει να σηκώνεται και να προχωρά, αυτή είναι η μεγαλύτερη εμπειρία και δύναμη, ακόμα κι όταν κανείς σκοντάψει να σηκωθεί και να προχωρήσει».

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως στόχος της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι η βελτίωση του θεσμού των Πανελλαδικών εξετάσεων και πως στη σκέψη όλων είναι το πώς θα μετεξελιχθεί αυτή η διαδικασία, σε μία δοκιμασία όπου θα μετρά περισσότερο τις ικανότητες των υποψηφίων και λιγότερο τη στιγμή. «Υποχρέωση της πολιτείας είναι να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εκείνες ώστε οι νέοι άνθρωποι να μπορέσουν να δημιουργήσουν σε αυτή τη χώρα, στόχος είναι να επενδύσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό αυτής της χώρας, στους νέους και στις νέες αλλά και στους επιστήμονες που φεύγουν μαζικά τα τελευταία χρόνια από τη χώρα μας και στελεχώνουν τις επιστημονικές δομές στην Ευρώπη και στην Αμερική».

Στόχος για την κυβέρνηση και την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι να δημιουργήσει εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε οι νέοι άνθρωποι και οι επιστήμονες «να μπορέσουν να ζήσουν, να προκόψουν και να δώσουν σε αυτή τη χώρα, να ζήσουν με αξιοπρέπεια και σε συνθήκες δικαιοσύνης».

Η Παιδεία, ο Πολιτισμός, ο Αθλητισμός και η Έρευνα είναι όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας «τομείς όπου θα κρίνουν τη δυνατότητα της νέας ελληνικής κυβέρνησης να κάνει μεγάλες τομές στην ελληνική κοινωνία. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε  πως η νέα κυβέρνηση έχει έρθει για να «ανατρέψει τα κατεστημένα, να δώσει ένα όραμα στην κοινωνία που θα αφορά την επόμενη μέρα, την επόμενη εποχή, την μεταμνημονιακή εποχή».

Αναφορικά με τη πορεία των διαπραγματεύσεων, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως ο ελληνικός λαός γνωρίζει πως -όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα αυτής της σκληρής διαπραγμάτευσης- η επόμενη μέρα θα έχει δυσκολίες. Ο ελληνικός λαός γνωρίζει τη διαφορά ανάμεσα σε μια κυβέρνηση που διαπραγματεύεται σκληρά και στις προηγούμενες κυβερνήσεις που υπέγραφαν τις απαιτήσεις των δανειστών.

Η Ελλάδα και η Ευρώπη γνωρίζει πως η κυβέρνηση έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, η αποδοχή του οποίου από την πλευρά των θεσμών, των εταίρων, των πιστωτών στην Ευρώπη θα σηματοδοτήσει και το τέλος των σεναρίων της διαίρεσης της Ευρώπης, ειδικά και μετά την τελευταία κατάθεση από την ελληνική πλευρά ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για συμφωνία που αρμοδίως ετέθη χθες βράδυ στους θεσμούς. Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει «παραχωρήσεις διότι είναι ένας συμβιβασμός απαιτεί παραχωρήσεις». Η ελληνική κυβέρνηση δεν περιμένει να της θέσουν σχέδιο, η Ελλάδα καταθέτει σχέδιο. «Είναι σαφές πως η απόφαση για το αν επιθυμούν προσαρμογή στο ρεαλισμό και την έξοδο από την κρίση χωρίς διαίρεση της Ευρώπης είναι απόφαση της πολιτικής ηγεσίας της Ευρώπης, σε εκείνους που εκλέγονται και λογοδοτούν στους λαούς για τις αποφάσεις τους. Το θέμα της Ελλάδας δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα, είναι ένα κεντρικό θέμα για την προοπτική της Ευρώπης, ένα ευρωπαϊκό και παγκόσμιο θέμα».

Τέλος, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση κινείται με σχέδιο, στρατηγική και αποφασιστικότητα στις διαπραγματεύσεις, έχοντας  πάντοτε κατά νου «ότι εκπροσωπούμε την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού που θέλει προοπτική εξόδου από την κρίση, θέλει λύση και όχι απλά συμφωνία και κυρίως, δεν θέλει η χώρα να ξαναγυρίσει στο χθες των σκληρών μνημονίων και της υποτέλειας. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να ξαναδώσουμε προοπτική και αξιοπρέπεια στον ελληνικό λαό και να βάλουμε το λιθαράκι μας ώστε να οικοδομήσουμε μία Ευρώπη της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, του αλληλοσεβασμού και της αλληλοκατανόησης. Είμαι αισιόδοξος ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα προσεγγίσει με σεβασμό τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, θα προσχωρήσει στο ρεαλισμό για να βγούμε από την κρίση όλοι μαζί, με μεγαλύτερη αισιοδοξία ώστε να μπορέσουμε να ατενίσουμε το μέλλον της ενωμένης Ευρώπης και των λαών, με περισσότερη σιγουριά και ελπίδα για το μέλλον».

………………………..

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

«Εχουμε καταθέσει ρεαλιστικό σχέδιο και έχουμε κάνει υποχωρήσεις» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του επειτα από την επίσκεψη στο υπουργείο Παιδείας προσθέτοντας ότι πλέον το δίλημμα είναι στην ηγεσία της Ευρώπης.

«Διαπραγματετυόμαστε με σχέδιο και στρατηγική, σε αντίξοες συνθήκες. Όλη η Ελλάδα γνωρίζει την διαφορά ανάμεσα σε μία κυβέρνηση που διαπραγματεύεται και στις προηγούμενες που απλώς υπέγραφαν ότι τους ζητούσαν» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: Οι Έλληνες θα πρέπει να είναι περήφανοι, ανεξάρτητα από την παράταξη στην οποία ανήκουν. Η Ελλάδα έχει κάταθέσει προτάσεις, έχουμε κάνει παραχωρήσεις που είναι φυσιολογικό σε μία διαπραγμάτευση, αλλά έχουμε καταθέσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από τη κρίση. Η επόμενη ημέρα της διαπραγμάτευσης θα έχει δυσκολίες…»

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι αυτό που ζητά ο ελληνικός λαός, είναι η κυβέρνηση να ξεπεράσει τις δυσκολίες σε συνθήκες δικαιοσύνης και ισότητας. Η κατάληξη της διαπραγμάτευσης, θα σηματοδοτήσει και το τέλος της διαίρεσης της Ευρώπης.

«Είναι πλέον σαφές» τόνισε ο Πρωθυπουργός «ότι η απόφαση για το αν επιθυμούν την προσαρμογή στον ρεαλισμό και την έξοδο από την κρίση δίχως διαίρεση της Ευρώπης, ανήκει στην ηγεσία της Ευρώπης. Δεν είναι μόνο ένα ελληνικό πρόβλημα, είναι ένα ευρώπαικό και παγκόσμιο θέμα. Το δίλημμα είναι ανάμεσα σε μία ρεαλιστική επιλογή εξόδου ή στην διαίρεση της Ευρώπης. Η κυβέρνηση κινείται με σχέδιο και αποφασιστικότητα και κινούμαστε με βάση την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού που θέλει λύση και δεν θέλει η χώρα να γυρίσει στο χθες των μνημονίων και της υποτέλειας».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του και σημείωσε ε «ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα προσεγγίσει με σεβασμό τις θέσεις μας και θα βάλλουμε κι εμείς το λιθαράκι για το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης».

«Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα έχει δυσκολίες» είπε σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας, από το οποίο, όπως προανήγγειλε, θα ζητάει μηνιαίο απολογισμό. «Θα είναι όμως ένα αποτέλεσμα στην κατεύθυνση της ισότητας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης κάτι που δεν προέβλεψαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Ο κ. Τσίπρας είχε σήμερα την ευκαιρία να συναντηθεί και με την υφυπουργό Οικογένειας και Νεολαίας της Γερμανίας κυρία Κάρεν Μαρκς, η οποία συμμετείχε σε σύσκεψη στο υπουργείο για την δημιουργία ελληνογερμανικού γραφείου νεολαίας. Για την κυρία Μαρκς ο πρωθυπουργός σχολίαζε σε «πηγαδάκια» ότι έχει παρακολουθήσει από κοντά τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα στη Γερμανία και γνωρίζει τις προσπάθειες που έχει κάνει η Ελλάδα για την εξεύρεση λύσης.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το υπουργείο Παιδείας ένα πολύ σημαντικό υπουργείο λέγοντας ότι «από αυτό θα κριθεί εαν πετύχαμε το στόχο μας». Επιχείρησε δε να καλύψει τον υπουργό Παιδείας κ. Αρ. Μπαλτά από την οξύτατη κριτική που έχει δεχτεί τις τελευταίες εβδομάδες για τις νομοθετικές του πρωτοβουλίες λέγοντας ότι «δεν ήρθαμε για να επαναφέρουμε τα μοντέλα του παρελθόντος». Όπως είπε στόχος της κυβέρνησής του είναι να κάνει τη διαφορά.

Τα δύο νομοσχέδια του υπουργείου Παιδείας ωστόσο – αυτό που ήδη ψηφίστηκε και το επόμενο για την ανώτατη εκπαίδευση που αναμένεται – δέχονται δριμεία κριτική απο εκπαιδευτικούς και πολιτικούς, ότι επαναφέρουν σε όλες τις βαθμίδες τα εκπαιδευτικά μοντέλα της προηγούμενης … εικοσαετίας.

Ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε και σαρωτικές αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας λέγοντας ότι στόχος είναι να «βελτιώσουμε ότι έχει να κάνει με την διαδικασία εισαγωγής στα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας». Όπως είπε οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι κάθε χρόνο μια μεγάλη δοκιμασία και πρέπει να διερευνηθεί πώς θα μεταξελιχθεί «σε διαδικασία που θα αφορά περισσότερο την ικανότητα και λιγότερο την στιγμή».

Για τους νέους και τις νέες που έδωσαν πανελλαδικές εξετάσεις, ο πρωθυπουργός είπε ότι όσοι αγωνιούν πιστεύοντας ότι σκόνταψαν, πρέπει να σκέφτονται ότι όποιος σκοντάφτει, σηκώνεται ξανά και προχωράει και οι νέοι άνθρωποι μπορούν και πρέπει να δημιουργήσουν το δικό τους μέλλον.

Δεν αναφέρθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας που αλλάζει διαρκώς διατάξεις και το αναμένει με αγωνία η ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας, αλλά ακόμη δεν έχει δοθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Ο πρωθυπουργός έφτασε στο υπουργείο Παιδείας στις 9.30 το πρωί, ξεναγήθηκε στο χώρο μετάδοσης των θεμάτων των θεμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων και στην συνέχεια συμμετείχε σε σύσκεψη με τον υπουργό Παιδείας.

Έξω από υπουργείο Παιδείας  βρίσκονταν 10 με 15 φοιτητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Αριστοτέλειου Θεσσαλονίκης που έχασαν τις μετεγγραφές τους σε κεντρικά ΑΕΙ μετά την σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που δικαίωσε τις Αρχιτεκτονικές Σχολές των δυο ΑΕΙ που πρόσβαλαν το νομικό πλαίσιο που είχε ψηφισθεί πέρυσι.

ΤΟ ΒΗΜΑ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...