Home / HEADER-NEWS / Τα κριτήρια που ενδεχομένως θα γίνουν οι μετεγγραφές το 2015. Τρόπος εισαγωγής αποφοίτων παλαιότερων ετών

Τα κριτήρια που ενδεχομένως θα γίνουν οι μετεγγραφές το 2015. Τρόπος εισαγωγής αποφοίτων παλαιότερων ετών

Δημοσιεύτηκε: 12:56 μμ Ιούνιος 7th, 2015  


foitites180812

Σύμφωνα με άρθρο της  εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ 7-6-2015 οι  μετεγγραφές θα γίνονται  με μόρια από 9 κριτήρια.

Κάθε ΑΕΙ θα κοινοποιεί στο υπουργείο Παιδείας τον αριθμό φοιτητών που μπορεί να μετεγγράψει και δεν μπορεί να υπερβαίνει το 15% των εισακτέων του.

Οι υποψήφιοι θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους και η χορήγηση του δικαιώματος μετεγγραφής πραγματοποιείται κατά φθίνουσα σειρά του συνόλου των μορίων που ο δικαιούχος θα συγκεντρώνει από τα ακόλουθα εννέα κριτήρια:

1]Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και αυτό των μελών της οικογένειάς του για το τρέχον οικονομικό έτος (όπως και για όλα τα ποσά των υπολοίπων κριτηρίων), δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των 3.000 ευρώ (τα ποσά αναπροσαρμόζονται με απόφαση του υπουργού): μόρια 5.

2]Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και αυτό των μελών της οικογένειάς του δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των 6.000 ευρώ (3.001€ ως 6.000€): μόρια 4.

3]Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και αυτό των μελών της οικογένειάς του δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των 8.000 ευρώ (6.001€ ως 8.000€): μόρια 3. Η μοριοδότηση των παραπάνω περιπτώσεων, όπως αναφέρεται, γίνεται πάντα διαζευκτικώς, λαμβάνεται δε κατ’ αυτήν υπόψη το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα της σχετικής δήλωσης του δικαιούχου.

4]Ο δικαιούχος να είναι ορφανός και από τους δύο γονείς: μόρια 2.

5]Να είναι μέλος πολύτεκνης οικογένειας: μόρια 2.

6]Να είναι μέλος τρίτεκνης οικογένειας: μόριο 1.

7]Να έχει αδελφό ή αδελφή προπτυχιακό φοιτητή που φοιτά σε πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ ή στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες ή στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ), καθώς και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους ή ο δικαιούχος να ανήκει στην κατηγορία των πολύδυμων τέκνων που συμμετείχαν το ίδιο σχολικό έτος στις πανελλαδικές εξετάσεις: μόριο 1.Στην περίπτωση αυτή των δικαιούχων, μεταξύ του τόπου κατοικίας των γονέων ή του έχοντος την επιμέλεια και του τόπου σπουδών του αδελφού, προτεραιότητα για τη μετεγγραφή έχει ο τόπος που δεν είναι οι πόλεις Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

8]Να έχει γονείς, τέκνα, αδέλφια ή σύζυγο που έχουν αναπηρία 67% και άνω, πιστοποιούμενη από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ή τις παθήσεις που αναφέρονται στο παράρτημα της υπ’ αριθ. Φ.151/17897/Β6/14 (Β’ 358) κοινής υπουργικής απόφασης: μόριο 1.

9] Ο δικαιούχος να είναι ορφανός από τον έναν γονέα ή να είναι τέκνο άγαμης μητέρας: μόριο 1.

Σε περίπτωση ισοψηφίας λαμβάνονται υπόψη τα μόρια εισαγωγής στα ΑΕΙ. Το νομοσχέδιο που αναφέρει ΤΟ ΒΗΜΑ  σε λίγες μέρες θα τεθεί σε διαβούλευση όποτε ενδεχομένως κάτι να αλλάξει.

…………………………………………

Σχόλια του διαχειριστή: Οι παραπάνω ρυθμίσεις σίγουρα είναι πιο δίκαιες με αυτές που ίσχυαν μέχρι σήμερα όμως: -συνεχίζεται  να δίνονται μόρια σε ειδικές κατηγορίες χωρίς οικονομικά κριτήρια. Θα έπρεπε να υπάρχει ένα πόσο ανά όριο ανά άτομο (π.χ 10.000)  που να μην δικαιούται μετεγγραφή π.χ  6 μελή οικογένεια με συνολικό εισόδημα πάνω από 60.000 ευρώ να μην δικαιούται μετεγγραφή. -δίνει πολύ λίγα μόρια στη περίπτωση που  περίπτωση αδελφού ή αδελφής προπτυχιακό φοιτητή που φοιτά σε πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ. Μόλις ένα μόριο! -δεν δίνονται μόρια στην επίδοση. Άλλο πράγμα η μετεγγραφή για 100 μόρια και άλλο για 1000.

Μια πρόταση : Κάποιος που η επίδοση του μέχρι τη σχολή που ζητά μετεγγραφή  είναι μέχρι 500 μόρια να παίρνει 1,5 μόρια, από 501-1000 ένα μόριο και από 1001-1500 μισό μόριο και από 1501 και πάνω κανένα μόριο

Καλοδήμος Δ | Υπεύθυνος ΣΕΠ | ΚΕΣΥΠ Λαμίας

https://sep4u.gr/

……………………………………………………………………

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου θα πρέπει οι σχολές της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να γνωστοποιήσουν στο Υπουργείο Παιδείας τον αριθμό των φοιτητών που μπορούν να μετεγγράψουν για το ακαδημαϊκό έτος 2015-16 ενώ από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος η διαδικασία αυτή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως και την 1η Μαρτίου .

Όπως έχει γράψει το news.gr η ρύθμιση που φέρνει το Υπουργείο Παιδείας στο πολυνομοσχέδιο προβλέπει ότι ο αριθμός των μετεγγραφομένων είναι ίσος με το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων, κατά το έτος αναφοράς, ανά Σχολή ή Τμήμα/Εισαγωγική Κατεύθυνση των Α.Ε.Ι., όπως αυτό θα οριστεί από τις οικείες Σχολές ή Τμήματα. Οι Σχολές ή τα Τμήματα εκάστου Α.Ε.Ι. μπορούν να εισηγηθούν αιτιολογημένως μεγαλύτερο ποσοστό. Σε περίπτωση δεκαδικού υπολοίπου, κατά τον αριθμητικό υπολογισμό των θέσεων, γίνεται στρογγυλοποίηση στην αμέσως μεγαλύτερη ακέραιη μονάδα.

Δεν εμπίπτουν στο ποσοστό του 15% οι ακόλουθες κατηγορίες:

α) Τα τέκνα των θυμάτων της τρομοκρατίας, που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 1897/1990 (Α *120), έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στην πόλη που ο γονέας ή ο έχων την επιμέλεια δηλώνει ως μόνιμη κατοικία του και

β) Φοιτητές που έχουν αναπηρία (σωματική, διανοητική ή ψυχική) 67% και άνω, πιστοποιουμένη από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή φοιτητές που πάσχουν από τις αναφερόμενες στο παράρτημα της υπ’ αριθ. Φ.151/17897/Β6/14 (Β 2 358) κοινής υπουργικής απόφασης παθήσεις, όπως αυτή εκάστοτε τροποποιείται και αντικαθίσταται, ή έχουν πραγματοποιήσει δωρεά οργάνου ή μυελού των οστών σε συνάνθρωπο. Οι φοιτητές αυτοί έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στην πόλη που ο γονέας ή ο έχων την επιμέλεια δηλώνει ως μόνιμη κατοικία ή στην πόλη που πιθανώς τους παρέχεται ιατρική μέριμνα, σύμφωνα με βεβαίωση της επιτροπής της προαναφερόμενης ΚΥΑ.

Η κατάληψη των θέσεων θα πραγματοποιείται με βάση μοριοδοτούμενα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί ενώ σε περίπτωση ισοψηφίας κατά την μοριοδότηση, λαμβάνονται υπόψη τα μόρια εισαγωγής στα Α.Ε.Ι. των δυνητικά δικαιούχων κατά φθίνουσα σειρά κατάταξης.

ΠΛΑΦΟΝ 15%
0-3000 ευρώ κατά κεφαλήν 5 μόρια
30001-6000 ευρώ κατά κεφαλήν 4 μόρια
6001-8000 ευρώ κατά κεφαλήν 3 μόρια
Ορφανός από 2 γονείς 2 μόρια
Πολύτεκνος 2 μόρια
Τρίτεκνος 1 μόριο
Πολύδυμα τέκνα 1 μόριο
Με αδερφό/ή που σπουδάζει αλλού 1 μόριο
Ορφανός από 1 γονέα 1 μόριο
Γονείς, τέκνα, αδέλφια αναπηρία 67% συγκεκριμένων παθήσεων 1 μόριο

news.gr

…………………………………………………………………………

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ:

Το 10% των υποψηφίων παλαιότερων ετών για πανελλαδικές εξετάσεις παρατείνεται ως το 2016-17.

Οπως ορίζεται στο νομοσχέδιο, απόφοιτοι Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων του σχολικού έτους 2014-15 και προηγούμενων οι οποίοι συμμετείχαν ή προετοιμάστηκαν για να συμμετέχουν στις Πανελλαδικές σύμφωνα με το σύστημα εισαγωγής του Ν. 2525/1997, έχουν το δικαίωμα να διαγωνισθούν με το ανωτέρω καταργηθέν σύστημα κατά τα δύο επόμενα σχολικά έτη (2015-16 και 2016-17) προκειμένου να εγγραφούν στο 10% των θέσεων των τμημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης.

Εναλλακτικά, έχουν το δικαίωμα κατά τα δύο επόμενα σχολικά έτη να συμμετέχουν στις Πανελλαδικές σύμφωνα με το νέο σύστημα εισαγωγής που ψηφίστηκε προ ημερών, αλλά δεν θα έχουν δικαίωμα εγγραφής σε κάποιο ειδικό ποσοστό θέσεων των πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Απαιτείται να καταθέσουν ως τις 25 Φεβρουαρίου στο σχολείο από όπου αποφοίτησαν ενυπόγραφη αίτηση με την οποία θα δηλώνουν Ομάδα Προσανατολισμού και μαθήματα στα οποία θα διαγωνισθούν. Το νομοσχέδιο που αναφέρει ΤΟ ΒΗΜΑ  σε λίγες μέρες θα τεθεί σε διαβούλευση όποτε ενδεχομένως κάτι να αλλάξει.

https://sep4u.gr/


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...