Home / Featured / Σχολικά Κέντρα Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης σε κάθε Γυμνάσιο και Λύκειο

Σχολικά Κέντρα Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης σε κάθε Γυμνάσιο και Λύκειο

Δημοσιεύτηκε: 8:52 πμ Ιούνιος 20th, 2015  


sxoleio

Τον πρωτοποριακό θεσμό της αντισταθμιστικής εκπαίδευσης, που αποσκοπεί στην άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και τη στήριξη των πιο ευάλωτων ομάδων μαθητών, καθιερώνει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση. Η καθιέρωση αντισταθμιστικής εκπαίδευσης σε μόνιμη και σταθερή βάση αποτελεί μέτρο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης που μαστίζει τους μαθητές και τις οικογένειές τους, ενισχύοντας τη μορφωτική προσπάθεια των παιδιών, χωρίς να υπάρχει η ανάγκη να καταφύγουν στα φροντιστήρια. Την ίδια ώρα, με τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου, γίνεται το πρώτο βήμα για τη δημιουργία του νέου, σύγχρονου, συμμετοχικού και δημοκρατικού πανεπιστημίου, ενώ αποκαθίσταται η συνταγματική τάξη στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Σε μήνυμά του, ο υπουργός Παιδείας Αρ. Μπαλτάς καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να πάρουν μέρος στην ηλεκτρονική διαβούλευση, τονίζοντας ότι το προτεινόμενο σχέδιο νόμου «αποτελεί μεταβατικό στάδιο έως την κατάθεση του νέου θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα αναμορφώσει συνολικά τον χάρτη της εκπαίδευσης και της έρευνας και θα αποτελέσει αντικείμενο ουσιαστικού και διευρυμένου διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

Ειδικότερα, για την προώθηση των προγραμμάτων αντισταθμιστικής εκπαίδευσης, ιδρύονται Σχολικά Κέντρα Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης, τα οποία θα λειτουργούν σε κάθε γυμνάσιο ή λύκειο ή ανά ομάδες όμορων σχολικών μονάδων γυμνασίου ή λυκείου, στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και στα Ειδικά Καταστήματα Κράτησης Νέων. Επίσης, τα προγράμματα αντισταθμιστικής εκπαίδευσης μπορούν να υλοποιούνται στα τμήματα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που λειτουργούν στο πλαίσιο των εγκεκριμένων Οργανισμών θεραπείας του Ν. 4139/2013, καθώς και στο πλαίσιο της κατ’ ιδίαν διδασκαλίας των κρατουμένων στα καταστήματα κράτησης. Η δαπάνη λειτουργίας των Σχολικών Κέντρων Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης θα βαρύνει συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Τα προγράμματα αντισταθμιστικής εκπαίδευσης θα υλοποιούνται από αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς, αλλά και από μόνιμους εκπαιδευτικούς ή αναπληρωτές εκπαιδευτικούς πλήρους ωραρίου που δεν συμπληρώνουν το υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας και μέχρι συμπλήρωσης του ωραρίου αυτού. Η υπηρεσία των εκπαιδευτικών που θα απασχολούνται στα προγράμματα λαμβάνεται υπόψη ως διδακτική προϋπηρεσία για την ένταξη στους πίνακες αναπληρωτών του υπουργείου Παιδείας.

Στο μεταξύ, με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας καταργούνται για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς δύο βασικές ρυθμίσεις των μνημονιακών νόμων. Συγκεκριμένα, καταργούνται οι ελεύθερες απολύσεις, ενώ επανέρχεται για τις αποζημιώσεις το προηγούμενο καθεστώς.

Παράλληλα, χτυπιέται η μαύρη εργασία εκπαιδευτικών σε φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών, καθώς προβλέπεται ότι οι ιδιοκτήτες είναι υποχρεωμένοι να καταθέτουν στις οικείες διευθύνσεις εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας το αναλυτικό εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων, από όπου πρέπει να προκύπτει ο αριθμός των τμημάτων και των μαθητών του κάθε τμήματος, οι ώρες διδασκαλίας κάθε μαθήματος και ο διδάσκων κάθε διδακτικής ώρας. Επιπλέον, υποχρεούνται να καταθέτουν αντίγραφα των συμβάσεων εργασίας που συνάπτουν με τους διδάσκοντες.

Τέλος, απαγορεύεται η χορήγηση άδειας φροντιστηρίου και άδειας κέντρου ξένων γλωσσών στα ιδιωτικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Παρασκευή. Επίσης, την Τρίτη πρόκειται να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Π. Στεφανάκου

ΑΥΓΗ

Η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΕΔΩ

………………………

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Μεγάλη βαρύτητα δίνει το Υπουργείο Παιδείας στην αντισταθμιστική εκπαίδευση  και στα προγράμματα της Ενισχυτικής Διδασκαλίας και της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης γι αυτό και για λόγους συμβολικούς όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης  το πρώτο άρθρο στο κομμάτι που αφορά την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι για την ενισχυτική διδασκαλία.

Ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε μεταξύ των άλλων στη Βουλή ότι δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε τη βία και το σχολικό εκφοβισμό, αν δεν αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά την ενισχυτική διδασκαλία, την πρόσθετη διδακτική στήριξη, αν δεν αντιμετωπίσουμε με τμήματα υποδοχής τους μετανάστες, τους παλιννοστούντες μαθητές, που τους αφήνουμε να παλεύουν πολλές φορές σε ένα ακατάληπτο, ξένο κι εχθρικό γλωσσικό περιβάλλον.

Πράγματι στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και στο άρθρο 43 περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που έχουν ως στόχο, σύμφωνα με πληροφορίες του news.gr, την επίσπευση των διαδικασιών για την έναρξη των προγραμμάτων με την παράλληλη μείωση της γραφειοκρατικής διαδικασίας. Βέβαια μένει να τα δούμε αυτά να υλοποιούνται και στην πράξη καθώς τα προηγούμενα χρόνια τα προγράμματα λειτούργησαν αποσπασματικά και στην ουσία απαξιώθηκαν λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στην έναρξή τους.

Ακολούθως παρουσιάζονται βασικά στοιχεία για την αντισταθμιστική εκπαίδευση όπως προκύπτουν από το άρθρο του Υπουργείου Παιδείας.

Προσλήψεις σε Πρόσθετη και Ενισχυτική σε Λύκεια  και Γυμνάσια

Τα Σχολικά Κέντρα Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης που θα λειτουργούν σε Γυμνάσια και Λύκεια θα στελεχώνονται από προσωρινούς αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς που προσλαμβάνονται με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, λαμβάνοντας υπόψη την κατάταξη των υποψηφίων στον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ορίζεται η διαδικασία υποβολής αίτησης και τα κριτήρια επιλογής, καθώς επίσης οι όροι σύναψης, τροποποίησης και λύσης των συμβάσεων των ανωτέρω εκπαιδευτικών.

Συμπλήρωση ωραρίου για μόνιμους και αναπληρωτές πλήρους ωραρίου

Στη ρύθμιση του Υπουργείου υπάρχει πρόβλεψη ώστε με απόφαση του Υπουργού να προβλέπεται η κατά προτεραιότητα στελέχωση των Σχολικών Κέντρων Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης ( Γυμνάσια και Λύκεια) από μόνιμους εκπαιδευτικούς ή αναπληρωτές εκπαιδευτικούς πλήρους ωραρίου που δεν συμπληρώνουν το υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας και μέχρι συμπλήρωσης του ωραρίου αυτού.

Περιπτώσεις Ειδικών Αξιολογικών πινάκων

Σχολικά Κέντρα Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης τα οποία είναι δυνατό να λειτουργούν στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας καθώς επίσης στα γυμνάσια και γενικά λύκεια που λειτουργούν στα Ειδικά Καταστήματα Κράτησης Νέων όπως και στην περίπτωση της κατ’ ιδίαν διδασκαλίας των κρατουμένων στα καταστήματα κράτησης, η πρόσληψη μονίμων, προσωρινών αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών λαμβάνει χώρα βάσει αντίστοιχου ειδικού αξιολογικού πίνακα που καταρτίζεται από τον αρμόδιο Διευθυντή Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα με τα κριτήρια που προβλέπονται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Επιλογή και με συνέντευξη

Στα μαθητικά τμήματα των εγκεκριμένων Οργανισμών θεραπείας του ν.4139/2013, λόγω της ιδιαιτερότητας λειτουργίας τους, η πρόσληψη μονίμων, αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών λαμβάνει χώρα κατόπιν συνέντευξης που διενεργεί πενταμελής επιτροπή, στην οποία μετέχουν δύο εκπρόσωποι του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, δύο εκπρόσωποι της ομάδας θεραπευτών και ο επιστημονικός υπεύθυνος του τμήματος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η επιτροπή θα λάβει αιτιολογημένα υπόψη τα κριτήρια πρόσληψης που θα ορίζει η απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Τροποποίηση σύμβασης και καταγγελία αυτής

Με απόφαση του Διευθυντή Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι δυνατό να τροποποιείται ο αριθμός ωρών διδασκαλίας των εκπαιδευτικών που διδάσκουν στα Σχολικά Κέντρα Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης των περιπτώσεων α και γ της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου, σε συνάρτηση με τον αριθμό των μαθητών και τις διδακτικές τους ανάγκες. Σε περίπτωση που κατά την διάρκεια λειτουργίας της σύμβασης ο αριθμός των μαθητών μειωθεί ώστε να καθίσταται αδύνατη η απασχόληση του εκπαιδευτικού για τις ελάχιστες ώρες που προβλέπεται στο πρόγραμμα αντισταθμιστικής εκπαίδευσης, στοιχειοθετείται σπουδαίος λόγος καταγγελίας της σύμβασης.

Προϋπηρεσία και πίνακες αναπληρωτών

Η υπηρεσία των εκπαιδευτικών λαμβάνεται υπόψη ως διδακτική προϋπηρεσία για την ένταξη στους οικείους πίνακες αναπληρωτών εκπαιδευτικών του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

 

Καλόγηρος Βασίλειος

news.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...