Home / HEADER-NEWS / Παράταση της διαβούλευσης του Πολυνομοσχεδίου έως τη Δευτέρα 29/6. Πλήθος τα σχόλια.

Παράταση της διαβούλευσης του Πολυνομοσχεδίου έως τη Δευτέρα 29/6. Πλήθος τα σχόλια.

Δημοσιεύτηκε: 8:32 πμ Ιούνιος 24th, 2015  


opengov

Παράταση Δημόσιας Διαβούλευσης για το Σχέδιο Νόμου «Ρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα, την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και άλλες διατάξεις»

Λόγω της μεγάλης συμμετοχής που έχει εκδηλωθεί στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για τη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, υπό τον τίτλο: «Ρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα, την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και άλλες διατάξεις», παρατείνεται η διάρκειά της.

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2015 και ώρα 09:00.

Αριστείδης Μπαλτάς

Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων

πηγή https://www.opengov.gr/ypepth/?p=2450

……………………………………………………………………………….

Πλήθος τα άρθρα για την ανώτατη εκπαίδευση στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που έχει δοθεί για διαβούλευση ως την Παρασκευή, αλλά το 90% των σχολίων που έχουν καταγραφεί στην ιστοσελίδα του open.gov αφορά εκείνα τα ελάχιστα που σχετίζονται με την προϋπηρεσία και τα μόρια των εκπαιδευτικών στα σχολεία της χώρας. «Ζωηρή» είναι η διαβούλευση εκπαιδευτικών και πολιτών επί του πολυνομοσχεδίου το μεσημέρι της Τρίτης 23 του μήνα, καθώς τα σχόλια είχαν φτάσει τα 2.288, από τα οποία κάτι παραπάνω από τα μισά, ήτοι τα 1.189, είχαν γίνει για το άρθρο 47 το οποίο αφορά τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Δεύτερο σε σχολιασμό, με 309 σχόλια, έρχεται το άρθρο 12 του πολυνομοσχεδίου για τις μετεγγραφές, με τους πολυτέκνους να ζητούν τα «προνόμιά» τους πίσω.
Η διαβούλευση επί του σχεδίου θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι (ώρα 14.00) της Παρασκευής 26 Ιουνίου και στη συνέχεια θα προωθηθεί με τις αλλαγές που τυχόν θα γίνουν προς ψήφιση στη Βουλή.
Πάντως, όπως αναφέρεται σε δήλωση του υπουργού Παιδείας κ. Αριστείδη Μπαλτά στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, «η πρότασή μας αποτελεί μεταβατικό στάδιο ως την κατάθεση του νέου θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα αναμορφώσει συνολικά τον χάρτη της εκπαίδευσης και της έρευνας και θα αποτελέσει αντικείμενο ουσιαστικού και διευρυμένου διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».
Προτάσεις
«Ως δασκάλα με μεταπτυχιακό θεωρώ πως η προϋπηρεσία είναι μία. Το νόμιμο είναι να αναγνωρίζεται εκεί όπου είναι το βασικό πτυχίο. Λέτε ότι θα μετράει για τους διορισμούς. Για να διοριστούμε όμως κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον, θα πρέπει να δουλεύουμε ως αναπληρωτές και να μαζεύουμε προϋπηρεσία. Πώς να τη μαζεύουμε αν εγκλωβιστούμε σε έναν πίνακα που θα εξαφανιστεί σε δύο χρόνια και μαζί με αυτόν και εμείς; Αναγνώριση της προϋπηρεσίας στη γενική αγωγή και μη αναδρομική ισχύ στην παράγραφο 4» αναφέρει σε σχόλιό της η εκπαιδευτικός κυρία Κατερίνα Καραλή.
«Παρακαλώ το υπουργείο να λάβει υπόψη του και να μοριοδοτήσει τα ακαδημαϊκά προσόντα (μεταπτυχιακά κ.τ.λ.) στους πίνακες αναπληρωτών (και στους πίνακες διορισμών). Θεωρώ άδικο να παίρνουν εκπαιδευτικοί επιπλέον μόρια λόγω κοινωνικών κριτηρίων και όχι λόγω ακαδημαϊκών προσόντων. Ευχαριστώ» αναφέρει άλλη εκπαιδευτικός που υπογράφει ως Βίκη.
«Πουλάω σπίτι λόγω… σπουδών»
«Εχω βάλει αγγελία να πουλήσω το σπίτι μου για να μπορέσω να σπουδάσω το παιδί μου»αναφέρει πολίτης που υπογράφει με το όνομα Καρανάσιου στο άρθρο 12 που αφορά τις μετεγγραφές φοιτητών. «Εδώ πέρασε όχι εκεί που ήθελε. Αναγκαστικά στο εξωτερικό θα σπουδάσει αυτό που από μικρός ονειρευόταν, γιατρός, και αριστεύει, όμως εάν δεν τα καταφέρω θα αναγκαστεί να διακόψει. Δώστε του τη δυνατότητα να επιστρέψει στη χώρα. Τσακίσατε εμάς οικονομικά και ψυχικά, μην καταστρέφετε και τα παιδιά μας, Ελληνες που πληρώνουμε και πληρώνουμε, δεν φοροδιαφεύγουμε, δεν κλέβουμε και είχαμε ένα όνειρο να σπουδάσουν τα παιδιά μας αυτό που ονειρεύτηκαν» αναφέρεται στο ίδιο σχόλιο.
Φροντιστήρια, άσυλο, «αιώνιοι»
Ογδόντα έξι σχόλια είχαν καταγραφεί στο άρθρο 48 που αφορά «Θέματα Ιδιωτικών Σχολείων, Φροντιστηρίων και Κέντρων Ξένων Γλωσσών», στην πλειονότητά τους κατά των ρυθμίσεων που αφορούν τα φροντιστήρια τα οποία εξαναγκάζονται να αποκτήσουν «προφίλ» ιδιωτικών σχολείων, κάτι που κρίνεται ως θεσμική προσπάθεια περιορισμού των δραστηριοτήτων τους.
Μόνο έντεκα είναι τα σχόλια που αφορούν το ακαδημαϊκό άσυλο, από πολίτες που στην πλειονότητά τους διαφωνούν με τα κρούσματα βίας στο εσωτερικό των ΑΕΙ.
Στα 42 είναι τα σχόλια για το άρθρο που αφορά τη «φοιτητική ιδιότητα». Υπάρχουν αναφορές για θέματα όσων φοιτούν για δεύτερο πτυχία και ζητείται να τους παρέχονται δωρεάν τα συγγράμματα, ενώ κάποιοι ζητούν κάρτα σίτισης και «πάσο» στα μέσα μαζικής μεταφοράς για μεγαλύτερους ηλικίας φοιτητές. Γίνεται πάντως μια αναφορά στο ότι οι «αιώνιοι» φοιτητές προκαλούν πρόβλημα στην αξιολόγηση των ΑΕΙ. Ειδικότερα ένα σχόλιο δείχνει και πώς μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα: «Ο χώρος των αιθουσών διαλέξεων και των εργαστηρίων σε ορισμένα τμήματα είναι περιορισμένος. Ειδικά στις πολυτεχνικές σχολές, η εκπλήρωση των εργαστηριακών υποχρεώσεων, στην πλειονότητα των μαθημάτων, είναι απαραίτητη προκειμένου ο φοιτητής να δικαιούται να εξεταστεί το μάθημα».
Ωστόσο πολλοί αναφέρονται σε ένα «παράθυρο» για διαγραφές και αφορά την τροποποίηση της παραγράφου 10 του άρθρου 33 του Ν. 4009/11 για την αποτυχία ενός φοιτητή περισσότερες από τρεις φορές σε ένα μάθημα: «[…] Σε περίπτωση αποτυχίας, ο φοιτητής συνεχίζει ή όχι τη φοίτησή του σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στον Οργανισμό του ιδρύματος, στους οποίους περιλαμβάνεται και ο μέγιστος αριθμός επαναλήψεων της εξέτασης σε ένα μάθημα».
ΤΟ ΒΗΜΑ
……………….
Μόνο για ένα άρθρο του πολυνομοσχεδίου έγιναν 1.321 Σχόλια σχόλια και προτάσεις
Συνολικά επί του πολυνομοσχεδίου κατατέθηκαν 2567 σχόλια και προτάσεις

Μέχρι στις 7  το πρωί, σήμερα Τετάρτη 24 Ιουνίου κατατέθηκαν συνολικά 2.567 σχόλια και προτάσεις στη διαβούλευση επί του πολυνομοσχεδίου που αφορά και τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης και την  ιδιωτική εκπάιδευση.

Από το σύνολο των σχολείων τα 1321 έγινα μόνο  στο άρθρο 47: Θέματα αναπληρωτών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Τη δεύτερη θέση με  349 σχόλια κατέχει το άρθρο 12 για τις Μετεγγραφές των φοιτητών

Στην τρίτη θέση με 103 σχόλια βρίσκεται το άρθρο 68: Θέματα Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς (Γ.Γ.Δ.Β.Μ.Ν.Γ.), και,

Στην τέταρτη θέση με 93 σχόλια το άρθρο 48: Θέματα Ιδιωτικών Σχολείων, Φροντιστηρίων και Κέντρων Ξένων Γλωσσών

Θυμίζουμε ότι ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς, στην επιστολή του η οποία δημοσιεύεται στον ιστότοπο όπου πραγματοποιείται η δημόσια διαβούλευση επί του πολυνομοσχεδίου σημειώνει ότι:

Η πρότασή μας αποτελεί μεταβατικό στάδιο έως την κατάθεση του νέου θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα αναμορφώσει συνολικά το χάρτη της εκπαίδευσης και της έρευνας και θα αποτελέσει αντικείμενο ουσιαστικού και διευρυμένου διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Τονίζεται  ότι ακόμη δεν έχει δημοσιοποιηθεί από το υπουργείο Παιδείας   η αιτιολογική έκθεση, η οποία συνοδεύει το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, ενώ κανονικά θα έπρεπε από τη πρώτη στιγμή να ήταν εις γνώση όσων συμμετέχουν στη διαβούλευση.

Πηγή

https://www.esos.gr/arthra/38890/mono-gia-ena-arthro-toy-polynomoshedioy-eginan-1321-sholia-sholia-kai-protaseis


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...