Home / HEADER-NEWS / ΟΙΕΛΕ – Συγκλονιστικά ευρήματα της Επιθεώρησης Εργασίας στα Εκπαιδευτήρια «ΚΩΣΤΕΑ-ΓΕΙΤΟΝΑ»

ΟΙΕΛΕ – Συγκλονιστικά ευρήματα της Επιθεώρησης Εργασίας στα Εκπαιδευτήρια «ΚΩΣΤΕΑ-ΓΕΙΤΟΝΑ»

Δημοσιεύτηκε: 3:34 μμ Ιούνιος 9th, 2015  


OIELE_logo

ΙΔΟΥ ΟΙ «ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ» (ΚΑΤΑ ΣΙΕΙΕ) – ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΚΩΣΤΕΑ-ΓΕΙΤΟΝΑ»

Τις προηγούμενες ημέρες ο ΣΙΕΙΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επαίρεται πως τα ιδιωτικά σχολεία είναι «πρωταθλητές νομιμότητας» στον τομέα της μαύρης εργασίας. Βέβαια, η έρευνα του ΣΕΠΕ (που διεξήχθη την περίοδο των Μνημονίων) στην οποία αναφέρεται το χαμηλό ποσοστό των ιδιωτικών σχολείων αναφέρει πως το συνολικό ποσοστό μαύρης εργασίας στην Ελλάδα το 2014 φτάνει το αστρονομικό …2,5% (!!), γεγονός που καθιστά την έρευνα απολύτως αναξιόπιστη.

Η ΚΕΚΑΛΥΜΜΕΝΗ ΜΑΥΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Ας περάσουμε όμως στο όνειδος της μαύρης εργασίας στην ιδιωτική εκπαίδευση που διαφέρει σε χαρακτηριστικά από την αδήλωτη εργασία στον ευρύτερο ιδιωτικό τομέα. Στα ιδιωτικά σχολεία δεν είναι εύκολο να υπάρχει εντελώς αδήλωτος εργαζόμενος. Όμως πολλοί σχολάρχες προβαίνουν στην κεκαλυμμένη μαύρη εργασία. Άνθρωποι που διδάσκουν στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια δεν δηλώνονται ως εκπαιδευτικό προσωπικό, αλλά ως διοικητικό. Από την διαδικασία αυτή οι σχολάρχες επωφελούνται – με δεκάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως – ως εξής:

  1. Καταβάλλουν στους δήθεν διοικητικούς σημαντικά χαμηλότερο μηνιαίο μισθό (οι διοικητικοί αμείβονται με τον κατώτατο μισθό που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ, ενώ οι εκπαιδευτικοί τουλάχιστον με το μισθό του δημόσιου εκπαιδευτικού)
  2. Δεν τους πληρώνουν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες
  3. Γλιτώνουν χρήματα από τη μη βαθμολογική εξέλιξη των εργαζόμενων, καθώς δεν τους αναγνωρίζεται η εκπαιδευτική προϋπηρεσία
  4. Γλιτώνουν χρήματα από τη διαφορά στην καταβολή ασφαλιστικών εισφορών
  5. Οι δήθεν διοικητικοί υπάγονται σε διαφορετικό εργασιακό καθεστώς με ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα που τους καθιστά απολύτως ευάλωτους

Όπως γίνεται αντιληπτό η κεκαλυμμένη μαύρη εργασία στα ιδιωτικά σχολεία, η οποία είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένη, είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί σε έναν τυπικό έλεγχο λόγω της ιδιαιτερότητας των ιδιωτικών σχολείων (προστατευτικές μπάρες, παρουσία security κ.λπ.). Όμως, ένας έλεγχος  που έλαβε χώρα σε ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της Αθήνας, στα εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα, έβγαλε συγκλονιστικά ευρήματα και συντρίβει την επιχειρηματολογία των σχολαρχών περί δήθεν «πρωταθλητών της νομιμότητας».

Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΩΣΤΕΑ-ΓΕΙΤΟΝΑ
Μετά από έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας στο σχολείο διαπιστώθηκαν (όπως ενημερωθήκαμε από εκπαιδευτικούς) οι εξής βαρύτατες παραβιάσεις της εκπαιδευτικής νομοθεσίας:

  • Μεγάλος αριθμός αδιόριστων εκπαιδευτικών
  • Αδήλωτα τμήματα νηπιαγωγείου και ξένων γλωσσών
  • Παραβίαση του δηλωθέντος ωραρίου
  • Απλήρωτες υπερωρίες (κατά συρροή).

Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες. Η ΟΙΕΛΕ θα τις παρακολουθεί στενά και θα ενημερώνει συνεχώς για το θέμα.

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Οι αρμόδιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης δεν έχουν προχωρήσει σε ουσιαστικό έλεγχο των σχολείων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχει καταγγελθεί από συναδέλφους ότι τα σχολεία ήταν προειδοποιημένα για τους ελέγχους που θα τους γίνονταν ώστε να λάβουν τα μέτρα τους και να συγκαλύψουν τη σωρεία παρανομιών που αναφέραμε.

ΟΙΕΛΕ

………….

Η ΔΙΑΨΕΥΣΗ

Το esos επικοινώνησε με τον ΚΟΣΤΕΑ-ΓΕΙΤΟΝΑ, ο οποίος διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της ΟΙΕΛΕ.

Συγκεκριμένα   με γραπτή απάντηση που απέστειλε ο ΚΟΣΤΕΑΣ-ΓΕΙΤΟΝΑΣ στο esos, αναφέρει τα εξής:

A. Την Πέμπτη 3 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε έλεγχος από κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εργασίας Παλλήνης στα Eκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα για υποτιθέμενη απασχόληση ανασφάλιστων εργαζομένων και οφειλών στη μισθοδοσία του προσωπικού.

B. Αποτέλεσμα του ελέγχου ήταν ότι όλοι οι εργαζόμενοι ήταν κανονικά ασφαλισμένοι και οι νόμιμες αποδοχές τους είχαν καταβληθεί πλήρως, παρά τις δύσκολες οικονομικές εποχές που διανύει η χώρα μας και σε αντίθεση με πολλές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που αναγκάζονται να καθυστερούν τη μισθοδοσία τους.

Γ Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της ΟΙΕΛΕ με τίτλο ‘ΙΔΟΥ ΟΙ «ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ» (ΚΑΤΑ ΣΙΕΙΕ) – ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΚΩΣΤΕΑ-ΓΕΙΤΟΝΑ» για τον εν λόγω έλεγχο, βασίζεται σε «μαρτυρίες εκπαιδευτικών» και όχι στο επίσημο έγγραφο του κλιμακίου επιθεώρησης.

Δ. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το νόμο και εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας, κατά τη διάρκεια της διδακτικής διαδικασίας, αρμόδιος φορέας για τη διενέργεια ελέγχου είναι οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κλιμάκια των οποίων έχουν προβεί σε επανειλημμένους ελέγχους χωρίς να βρουν καμία παραβίαση της εκπαιδευτικής νομοθεσίας.

E. Καθώς το τέλος του ακαδημαϊκού έτους πλησιάζει και βρίσκει την εκπαιδευτική μας κοινότητα να μεγαλώνει ως αποτέλεσμα της αύξησης του μαθητικού πληθυσμού, θεωρούμε προτεραιότητα του εκπαιδευτικού μας οργανισμού τη διατήρηση του θετικού κλίματος και της εύρυθμης λειτουργίας μας στη βάση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας.

https://www.esos.gr/arthra/38709/o-kosteas-geitonas-diapseydei-tin-oiele-peri-eyrimaton-paratypion-apo-toys-eleghoys-tis


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...