Home / HEADER-NEWS / Νηπιαγωγοί Ειδικής Αγωγής (ΠΕ61) – Μία ειδικότητα με επαγγελματικές προοπτικές

Νηπιαγωγοί Ειδικής Αγωγής (ΠΕ61) – Μία ειδικότητα με επαγγελματικές προοπτικές

Δημοσιεύτηκε: 4:01 μμ Ιούνιος 15th, 2015  


NIPIAGOGIO

Μπορεί σε πολλές ειδικότητες εκπαιδευτικών να υπάρχει κορεσμός και η λέξη αναπλήρωση να φαντάζει μακρινή – δε μιλάμε για διορισμό γιατί τα τελευταία χρόνια είναι ελάχιστοι- ωστόσο υπάρχει μια ειδικότητα όπου υπάρχει έλλειψη εκπαιδευτικών. Αυτή δεν είναι άλλη από την ΠΕ61, όπως είναι ο κωδικός της, δηλαδή τους νηπιαγωγούς αποφοίτους Τμήματος Ειδικής Αγωγής.

Αυτή τη στιγμή που γράφουμε το άρθρο, ο πίνακας αναπληρωτών αριθμεί μόλις 29 νηπιαγωγούς ΠΕ61 και μάλιστα μόλις 3 ήταν αυτοί που εντάχθηκαν έχοντας πτυχίο το 2014, ενώ όπως διαπιστώνει κανείς από τον πίνακα που ακολουθεί ελάχιστες είναι οι εγγραφές που γίνονται κάθε χρόνο.

ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ – ΠΕ 61 ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΠΤΥΧΙΟ
3 2014
2 2013
5 2012
3 2011
1 2010
1 2009

Ο μικρός αριθμός εγγραφών ερμηνεύεται από το γεγονός ότι εγγραφή ως ΠΕ61 μπορούν να πραγματοποιήσουν όσοι έχουν πτυχίο Παιδαγωγικού Τµήµατος Ειδικής Αγωγής, µε κατεύθυνση Ειδικής Αγωγής Νηπιαγωγών. Στη χώρα μας υπάρχει μόλις ένα Τμήμα το Παιδαγωγικό Ειδικής Αγωγής στο Βόλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που παρέχει ενιαίο πτυχίο με δύο (2) κατευθύνσεις: 1) κατεύθυνση με πτυχίο Ειδικής Αγωγής Νηπιαγωγού και 2) κατεύθυνση με πτυχίο Ειδικής Αγωγής Δασκάλου.

Την κατεύθυνση του νηπιαγωγού, σύμφωνα την επιλέγουν ελάχιστοι εισαχθέντες αφού ο συνολικός αριθμός των αποφοίτων ανέρχεται σε 46 άτομα σε σύνολο 1.128. Για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος ενδέχεται να αποφοιτήσουν περίπου 8 άτομα ενώ την κατεύθυνση του νηπιαγωγού, που δηλώνεται στο τρίτο έτος, την επέλεξαν περίπου 15 φοιτητές. Σημειώνουμε ότι δεν υπάρχει πλαφόν ατόμων που θα επιλέξουν μια από τις δυο προσφερόμενες κατευθύνσεις δασκάλων ή νηπιαγωγών και ικανοποιούνται οι προτιμήσεις όλων των φοιτητών. Τα μαθήματα των δυο κατευθύνσεων είναι κοινά εκτός από 2 ενώ διαφοροποίηση υπάρχει στις πρακτικές.

Πόσες είναι οι ανάγκες για νηπιαγωγούς ειδικής αγωγής

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αιρετού στο ΚΥΣΠΕ κ. Μπράτη για το τρέχον σχολικό έτος πραγματοποιήθηκαν 577 προσλήψεις νηπιαγωγών στις δομές της Ειδικής Αγωγής. Εξ αυτών μόνο οι 28 εντάσσονταν στον κλάδο ΠΕ61 με αποτέλεσμα οι υπόλοιπες ανάγκες να καλυφθούν από πτυχιούχους Τμημάτων νηπιαγωγών γενικής εκπαίδευσης με μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή. Το προηγούμενο σχολικό έτος οι προσλήψεις έφθασαν τις 582.

Δεδομένου ότι οι απόφοιτοι του Τμήματος Ειδικής Αγωγής με κατεύθυνση νηπιαγωγών (ΠΕ61), προηγούνται των νηπιαγωγών με μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή αντιλαμβάνεται κανείς ότι για τα επόμενα χρόνια, με τη διατήρηση του υπάρχοντος πλαισίου προσλήψεων, οι προοπτικές εργασίας έστω και με το καθεστώς του αναπληρωτή είναι θετικές.

 

Καλόγηρος Βασίλειος


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...