Home / HEADER-NEWS / Φρούτα εισαγωγής υποβαθμισμένης ποιότητας έτρωγαν οι μαθητές

Φρούτα εισαγωγής υποβαθμισμένης ποιότητας έτρωγαν οι μαθητές

Δημοσιεύτηκε: 11:35 πμ Ιούνιος 22nd, 2015  


Vouli-Olomeleia-aithousa

«Δεν ήταν καλή –χρησιμοποιώ απλά αυτή τη λέξη- η εκτέλεση του προγράμματος. Δεν θέλουμε να επαναληφθούν φαινόμενα σαν κι αυτά της διανομής προϊόντων υποβαθμισμένης ποιότητας… Εισαγόμενα έτρωγαν οι μαθητές και, μάλιστα, βρέθηκαν υπολείμματα. Μέχρι και αχλάδια από την Αργεντινή έχουν έρθει. Δεν θέλω να πω περισσότερες λεπτομέρειες». Τα παραπάνω δήλωσε πριν λίγες μέρες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Αποστόλου με αφορμή ερώτηση για τη ματαίωση του προγράμματος δωρεάν διανομής φρούτων στους μαθητές.

Ο βουλευτής που κατέθεσε την ερώτηση, κ. Χατζηδημητρίου επεσήμανε ότι «τα παιδιά μας στερήθηκαν τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και δεύτερον, χάσαμε 3,1 εκατομμύρια που ήταν χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 1,3 εκατομμύριο ήταν το συμπλήρωμα από τη δική μας την πλευρά. Και αυτά τα χρήματα, αυτές τις εποχές, θα ήταν μια ενίσχυση προς τους αγρότες της χώρας μας, όπως και να το κάνουμε».

Ο αναπληρωτής υπουργός απέδωσε την ματαίωση του προγράμματος στο γεγονός ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου, σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμού, δεδομένου ότι δεν υποβλήθηκε ούτε μια προσφορά από υποψήφιο ανάδοχο της συγκεκριμένης προκήρυξης που αφορούσε το αντικείμενο του διαγωνισμού. Δηλαδή, δεν υπήρχε κάποιος ο οποίος ζήτησε μέσα από διαδικασίες, που ήδη είχαν δρομολογηθεί, την ανάληψη της διανομής νωπών και μεταποιημένων προϊόντων, αυτών δηλαδή που αφορούσαν τα σχολεία.

Δεύτερον, υπήρξε πρόβλημα λόγω του περιορισμένου χρονικού διαστήματος για την υλοποίηση του έργου, καθώς δεν ήταν δυνατή ενδεχόμενη εκ νέου προκήρυξη και διενέργεια του διαγωνισμού μετά τη λήξη της προθεσμίας, στην οποία δεν εμφανίστηκαν αυτοί που θα αναλάμβαναν το έργο, καθώς υπάρχει θεσμικό πλαίσιο που ορίζει συγκεκριμένες προϋποθέσεις οι οποίες δεν ήταν δυνατόν να εκπληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους.

Ο κ. Αποστόλου ανέφερε στη δευτερολογία του ότι δεν αποσύρθηκε η συγκεκριμένη απόφαση για το πρόγραμμα διανομής φρούτων και λαχανικών εξαιτίας του 1,3 εκατομμυρίου ευρώ, τα οποία αφορούν την κρατική συμμετοχή. «Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει διαθέσιμα για να καλύψουμε πολλαπλάσιες, θα έλεγα, υποχρεώσεις -αν υπήρχαν- από την εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε ότι «η επιθυμία μας είναι, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας, να υλοποιήσουμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όχι μόνο σε επίπεδο χρήσης των νωπών προϊόντων, των φρούτων κλπ., αλλά και σε επίπεδο ενημέρωσης των μαθητών πάνω στην αναγκαιότητα να εντάξουν στο διαιτολόγιό τους τα συγκεκριμένα προϊόντα. Μιλώ γι’ αυτό που αναφέρατε εσείς προηγουμένως, την αντιμετώπιση, δηλαδή, της παχυσαρκίας. Εμείς το λέμε υγιεινή διατροφή».

Το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ετοιμάζει το συγκεκριμένο έργο για τον ερχόμενο χρόνο. Επίσης ξεκινά ένα πρόγραμμα που αφορά ιδιαίτερα δράσεις ενημέρωσης των σχολείων, των παιδιών για την αναγκαιότητα κατανάλωσης φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός ενημέρωσε ότι έχει υπογραφεί  ένα πρόγραμμα ύψους 2.200.000 ευρώ. Φορέας υλοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος, μετά από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, είναι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός της Ζαγοράς Πηλίου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις, ενημερώσεις.

Καλόγηρος Βασίλειος

news.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...