Home / Featured / Αξιοκρατία ή… «κολλητιλίκια»; – Όταν είσαι 5 χρόνια διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης και 138ος (στους 184) στη λίστα εκπαιδευτικών προσόντων..

Αξιοκρατία ή… «κολλητιλίκια»; – Όταν είσαι 5 χρόνια διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης και 138ος (στους 184) στη λίστα εκπαιδευτικών προσόντων..

Δημοσιεύτηκε: 10:52 πμ Ιούνιος 12th, 2015  


manager2

Μερικές αλήθειες πρέπει να λέγονται, όσο πικρές κι αν είναι.

Μερικές αλήθειες πρέπει να λέγονται, όσο πικρές κι αν είναι. Από αυτές τις αλήθειες γράφεται τελικά η Ιστορία ενός τόπου, στα μεγάλα αλλά και στα μικρά. Και τούτο το σημείωμα στοχεύει στο να παρουσιάσει αλλά και να θυμίσει αλήθειες. Με αφορμή το γεγονός ότι ο μέχρι πρότινος διευθυντής εκπαίδευσης Κρήτης, εκπρόσωπος όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων και υπουργών, Απόστολος Κλινάκης, δεν κατάφερε να εκλεγεί διευθυντής στο σχολείο του. (ΔΕΙΤΕ: Ούτε διευθυντής στο σχολείο του ο Α. Κλινάκης!- Οι συνάδελφοί του τον «αντάμειψαν» για τις πολιτικές κατά της Παιδείας!).

Όταν τον Γενάρη του 2010, ο Απόστολος Κλινάκης ορίστηκε – υπάρχει αμφισβήτηση ότι έγινε επιλογή, αν δηλαδή επελέγη συγκριτικά με άλλους…- περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης από την τότε υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, ακούστηκαν και γράφηκαν πολλά. Αμφισβητήθηκε ότι ήταν επαρκέστερος επιστημονικά από τους 4 άλλους εκπαιδευτικούς που είχαν καταθέσει αίτηση να αναλάβουν επικεφαλής της περιφερειακής διεύθυνσης. Και οι 4 άλλοι είχαν διδακτορικά ή μεταπτυχιακά. Ο κ. Κλινάκης δεν διευκρινιζόταν αν είχε, και όταν οι δημοσιογράφοι, μετά από την αμφισβήτηση, ρωτούσαν τον ίδιο, απαντούσε, «ουδέν σχόλιον»…

Στο βιογραφικό του, που δόθηκε στη δημοσιότητα με τον ορισμό του, ασαφώς αναφερόταν ότι είχε «δίπλωμα μετεκπαίδευσης στην Επιστήμη της Αγωγής του διδασκαλείου Ρεθύμνης, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης – Θεωρητικές επιστήμες» και ότι «είχε συμμετοχή σε πολλά επιμορφωτικά προγράμματα, καθώς και σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και στην Κύπρο». Φυσικά είχε το πτυχίο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας (και του αντίστοιχου Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης).

Πολλοί ήξεραν ότι μπήκε επικεφαλής της εκπαίδευσης στην Κρήτη – κάνοντας το «άλμα» από πρόεδρος των δασκάλων και νηπιαγωγών του Ηρακλείου- επειδή τον προώθησε τότε παράγοντας του νομού, που είχε στενή σχέση με την υπουργό, αλλά και λόγω του ότι ήταν μέλος της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ. Αυτό το τελευταίο δεν αναφέρθηκε ποτέ στο βιογραφικό του από το υπουργείο…

Φυσικά, εφόσον έχεις τα προσόντα, δεν είναι κακό ούτε να στηριχτείς από κάποιον παράγοντα, ούτε από το κόμμα σου. Αν όμως παρακαμφθούν άλλοι πιο άξιοι – με αντικειμενικά επιστημονικά κριτήρια και πτυχία- για να προωθηθείς, αυτό δείχνει ότι απλώς υπάρχει ένα βόλεμα κάποιου «ημετέρου»…

Αυτά για να θυμηθούμε τα γεγονότα και τις ερμηνείες και να μπούμε στο κλίμα της εποχής του τέλους του 2009 και των αρχών του 2010, όταν ορίστηκε περιφερειακός.

Πάμε τώρα να δούμε μερικές αλήθειες που επιβεβαιώνουν και δικαιώνουν απόλυτα εκείνους που τότε φώναξαν για έναν ορισμό που δεν είχε σχέση με την αξιοκρατία, αλλά με όλους τους άλλους λόγους (κόμμα, υποστήριξη συγκεκριμένου παράγοντα κλπ).  Μάλιστα εκείνος που τότε φώναξε πολύ δυνατά ήταν ο γνωστός εκπαιδευτικός Ζαχαρίας Καψαλάκης, διεκδικητής της θέσης του περιφερειακού διευθυντή, ο οποίος όμως κατηγορήθηκε από μερικούς ότι αμφισβήτησε την επιστημονική επάρκεια του Α. Κλινάκη, απλά επειδή ο ίδιος δεν είχε επιλεγεί!

Ας δούμε λοιπόν, από τον κατάλογο των αντικειμενικών επιστημονικών προσόντων που συνέταξε το Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ενόψει της επιλογής των διευθυντών των σχολείων, τη μοριοδότηση των υποψηφίων. Για το ίδιο του το σχολείο (1ο δημοτικό Αγίας Μαρίνας), ο κ. Κλινάκης ήταν δεύτερος ανάμεσα στους δυο. Η συνυποψήφια και νυν διευθύντρια έχει 19 μόρια, ο πρώην περιφερειακός διευθυντής 15, μαζί με τα 2 που του δίνει η θέση που κατείχε ως πρώην περιφερειακός. Άρα, στην πραγματικότητα 13. Φυσικά, ούτε διδακτορικό, ούτε μεταπτυχιακό, αλλά ούτε καν πιστοποίηση ηλεκτρονικών υπολογιστών ή πτυχίο ξένης γλώσσας.

Για να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα, ο εκπαιδευτικός που υπηρέτησε για πάνω από 5 χρόνια ως περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης στην Κρήτη, όλα, δηλαδή, τα χρόνια των μνημονίων και όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων, με βάση τον κατάλογο αντικειμενικής μοριοδότησης του υπηρεσιακού συμβουλίου, είναι ανάμεσα στους υποψήφιους διευθυντές που είχαν από τα λιγότερα μόρια! Αν αφαιρέσουμε τα 2 μόρια που έχει ως πρώην περιφερειακός, τότε στη λίστα με τους 184 υποψηφίους διευθυντές, ανάμεσα στους οποίους πολλοί είναι νέοι που θα υπηρετήσουν σε μικρά και απομακρυσμένα σχολεία, ο κ. Κλινάκης είναι στην 138η θέση! Πριν από αυτόν, βρίσκονται 137 συνάδελφοί του με ανώτερη βαθμολογία! Και αναφερόμαστε μόνο στους υποψήφιους διευθυντές και όχι όλους τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας στο Ηράκλειο. Αν αναζητήσουμε τα αντίστοιχα στοιχεία για όλους του νομού, ή για όλους όλης της Κρήτης, τότε θα πράγματα προφανώς θα είναι πολύ χειρότερα για εκείνον…

Το σημείωμα αυτό δεν έχει στόχο να συντρίψει ένα άνθρωπο, αν και ο ίδιος συνέβαλε στη συντριβή και συναδέλφων του και της ίδιας της Εκπαίδευσης. Αλλά να αναδείξει ένα στοιχείο: πώς άραγε για χρόνια επιλέγονται οι επικεφαλής; Οι άξιοι επιλέγονται ή οι αρεστοί ορίζονται; Πώς είναι δυνατό ο για 5 χρόνια περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης να είναι ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς που έχουν από τα λιγότερα επιστημονικά προσόντα;

Κι επειδή έχουμε φτάσει, με στοιχεία, σε ένα συμπέρασμα, ας αναζητήσουμε και τις διαδρομές για να ξεφύγουμε από τέτοιες καταστάσεις.

Με πρώτο πεδίο της Παιδεία, τον καθρέπτη για την ελπίδα ή την απογοήτευση μιας κοινωνίας.

candianews.gr μέσω alfavita.gr

Παραιτήθηκε και από Σχολικός Σύμβουλος

Την παραίτησή του από σχολικός σύμβουλος υπέβαλε σήμερα ο τέως Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης κ. Απόστολος Κλινάκης.

Ο κ. Κλινάκης ανέλαβε καθήκοντα σχολικού συμβούλου αμέσως μετά την παραίτησή του από Περιφερειακός Διευθυντής, ενώ χθες ήταν υποψήφιος Διευθυντής στο σχολείο του, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Μαρίνας, χωρίς να καταφέρει να πάρει σημαντικό αριθμό ψήφων!

e-mesara.gr


 

2 Σχόλια

  1. ΚΑΡΑΒΟΛΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

    Γιατί δεν μας διαφωτίζετε και για τις ¨»περγαμηνές» των νεοεκλεγέντων περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης; Έτσι για να πεισθούμε κι εμείς οι δύσπιστοι ότι παρήλθε η εποχή της αναξιοκρατίας στην Ελλάδα!!!!!!!

  2. Κρατείστε το κείμενο να το αναδημοσιεύσετε σε λίγο καιρό με μια μικρή αλλαγή στο όνομα του Περιφερειακού. Οι αναλογίες είναι εντυπωσιακές… Είμαι ένας από τους τέσσερις που αναφέρετε παραπάνω και τυχαίνει να γνωρίζω περισσότερα….

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...