Home / HEADER-NEWS / Ανατροπές στην Εκπαίδευση

Ανατροπές στην Εκπαίδευση

Δημοσιεύτηκε: 1:14 μμ Ιούνιος 8th, 2015  


ypep8-marousi-5

Ένα νομοσχέδιο «μαμούθ», που αφορά όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης προωθεί για δημόσια διαβούλευση ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς – στο τέλος της εβδομάδας -, ώστε να γίνουν οι τελικές βελτιώσεις και να πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή.

Το άσυλο

Στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση βασική αλλαγή είναι ότι καταργούνται τα Συμβούλια Ιδρύματος και η ηλεκτρονική ψηφοφορία, ενώ οι εκλογές των πρυτανικών αρχών θα γίνονται ξανά με τη συμμετοχή των φοιτητών σε ποσοστό 60% . Επίσης μέσα στο 2016 όλα τα ΑΕΙ υποχρεωτικά θα πρέπει να κάνουν εκλογές με τον νέο νόμο, ενώ επαναφέρεται ο όρος άσυλο, που δεν υπήρχε στο προηγούμενο νόμο.

Οι «αιώνιοι φοιτητές» επανέρχονται και όσοι είχαν διαγραφεί μπορούν με μία αίτησή τους να ξαναγραφτούν και να πάρουν τα πτυχία τους εφόσον το επιθυμούν. Αναβαθμίζονται σε μάστε τα 5ετή πτυχία Πολυτεχνειών , Γεωπονικών και Σχολής Καλών Τεχνών.

Αλλαγές προωθεί το υπουργείο Παιδείας και όσον αφορά τη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων και κυρίως το καθεστώς εργασίας των εκπαιδευτικών που εργάζονται σε αυτά. Οι ρυθμίσεις αυτές – που ήδη έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις των ιδιοκτητών σχολείων – προβλέπουν τα εξής:

  • Στα ιδιωτικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης απαγορεύεται η χορήγηση άδειας φροντιστηρίου και άδειας κέντρου ξένων γλωσσών. Η συστέγαση διαφορετικών μονάδων παροχής εκπαίδευσης (τυπικής ή άτυπης) και κατάρτισης, οι οποίες ανήκουν στο αυτό φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή ένωση προσώπων, επιτρέπεται, εκτός από τη συστέγαση ιδιωτικών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών».
  • Τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών καταθέτουν στις οικείες διευθύνσεις εκπαίδευσης του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων το αναλυτικό εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων, από όπου πρέπει να προκύπτει ο αριθμός των τμημάτων και των μαθητών του κάθε τμήματος, οι ώρες διδασκαλίας κάθε μαθήματος και ο διδάσκων κάθε διδακτικής ώρας.
  • Οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών καταθέτουν αμελλητί στις οικείες διευθύνσεις εκπαίδευσής, οι οποίες είναι αρμόδιες για τον έλεγχο των τυπικών προσόντων των διδασκόντων, αντίγραφα των συμβάσεων εργασίας που συνάπτου με τους διδάσκοντες. Οι ανωτέρω διευθύνσεις εκπαίδευσης υποχρεούνται να χορηγούν στης διευθύνσεις του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), στους επιθεωρητές εργασιακών σχέσεων και στις διευθύνσεις του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ όλα τα στοιχεία που αφορούν προγράμματα ώρες διδασκαλίας, συμβάσεις κ.λπ.
  • Οι ημέρες διακοπών και αργίες  των φροντιστηρίων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Κέντρων ξένων γλωσσών ισχύουν όπως στα δημόσια σχολεία , ενώ κατά τις ημέρες αργιών και διακοπών οι καθηγητές δεν υποχρεούνται να παρέχουν την εργασία τους δικαιούμενοι των αντίστοιχων αποδοχών. Σε περίπτωση απασχόλησης των καθηγητών σε ημέρες Κυριακής, οι αποδοχές των εργαζομένων προσαυξάνονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
  • Το εβδομαδιαίο ωράριο πλήρους διδασκαλίας στα φροντιστήρια και στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών καθορίζεται στις 21 ώρες. Η συμπλήρωση πλήρους εβδομαδιαίου ωραρίου συνεπάγεται την απονομή 25 ενσήμων μηνιαίως, ανεξαρτήτως της κατανομής των διδακτικών ωρών μέσα στη εβδομάδα.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΔΩ

(TEΛΕΥΤΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ)


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...