Home / Featured / Το Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. δείχνει να χάνει τη μάχη των εντυπώσεων αλλά και της ουσίας

Το Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. δείχνει να χάνει τη μάχη των εντυπώσεων αλλά και της ουσίας

Δημοσιεύτηκε: 9:31 μμ Μάιος 4th, 2015  


vouli

Το Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. δείχνει να χάνει τη μάχη των εντυπώσεων αλλά και της ουσίας. Οι επιλογές της πολιτικής ηγεσίας, οι ιεραρχήσεις που έγιναν και η τακτική που ακολουθήθηκε κατάφεραν να θάψουν επικοινωνιακά σημαντικές και δημοφιλείς  ρυθμίσεις  όπως η κατάργηση της τράπεζας θεμάτων, η επανασύσταση των τομέων της τεχνολογικής εκπαίδευσης που καταργήθηκαν το καλοκαίρι του 2013 και κυρίως η διεύρυνση των επιλογών των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις. Στη δημόσια συζήτηση κυριαρχούν οι καταγγελίες φορέων για απουσία διαλόγου, η διάκριση μεταξύ Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων και η επιλογή των στελεχών εκπαίδευσης.

Το πρώτο αμιγώς εκπαιδευτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το οποίο ψηφίζεται την Παρασκευή, περιλαμβάνει όπως το λέει και ο τίτλος του επείγουσες ρυθμίσεις για την δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι περισσότερες από αυτές είναι πραγματικά επείγουσες, πολύ σημαντικές και τυγχάνουν και ιδιαιτέρως δημοφιλείς. Όλες οι ανακοινώσεις ωστόσο συλλογικών φορέων της εκπαίδευσης αλλά και η αρθρογραφία εκπαιδευτικών και δημοσιογράφων επικεντρώνεται στις ρυθμίσεις εκείνες που προσφέρονται για ιδεολογική ή πολιτική αντιπαράθεση.

Η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΟ.ΠΑΙΘ λοιπόν εντάσσοντας στο συγκεκριμένο επείγον νομοθέτημα ρυθμίσεις που όπως φαίνεται έπρεπε να συζητηθούν περισσότερο συνέβαλλε στην μετατόπιση της συζήτησης σε πεδίο ευνοϊκό για αντιπολίτευση.

Η χαμένη στην επικοινωνία ουσία του νομοσχεδίου που συζητείται από τη Δευτέρα στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων αφορά σε μια σειρά από θέματα που αποτελούν προεκλογικές και προγραμματικές δεσμεύσεις.

Λιγότερο απαιτητική η προαγωγή στο Λύκειο

Η προαγωγή και απόλυση στο Λύκειο γίνεται με εξετάσεις σε θέματα που θέτουν οι διδάσκοντες. Η Τράπεζα Θεμάτων που στην πρώτη χρονιά εφαρμογής της συνοδεύτηκε με 40%  αποτυχία, διατηρείται συμβουλευτικά για μαθητές και καθηγητές.

Ο μ.ο. για την προαγωγή από τη μια τάξη στην άλλη επιστρέφει στο 9,5 και αφορά τη συνολική απόδοση των μαθητών ολόκληρη τη χρονιά. Τερματίζεται το πολύπλοκο σύστημα προαγωγής που απαιτούσε μ.ο. 10 σε κάθε ένα από τα βασικά μαθήματα

Πρόσβαση σε περισσότερες σχολές ΑΕΙ-ΑΤΕΙ

Οι πανελλαδικές εξετάσεις του χρόνου θα γίνουν σε τέσσερα μαθήματα. Οι μαθητές θα παρακολουθούν πέντε μαθήματα προσανατολισμού και θα επιλέξουν αν θα εξεταστούν και στο πέμπτο μάθημα προκειμένου να έχουν πρόσβαση και σε σχολές ενός δεύτερου ΕΠΕ.

Εκτιμάται ότι ανάλογα με την ομάδα Προσανατολισμού οι υποψήφιοι θα έχουν πρόσβαση σε ένα αριθμό σχολών που φθάνει τις 200. Στο σύστημα που επρόκειτο να εφαρμοστεί του χρόνου οι υποψήφιοι του 2ου και του 5ου επιστημονικού πεδίου θα ήταν εγκλωβισμένοι σε επιλογή μόλις 40 σχολών.

Επανασύσταση ειδικοτήτων στα Επαγγελματικά Λύκεια

Οι τομείς και οι ειδικότητες που καταργήθηκαν από τα Επαγγελματικά λύκεια το καλοκαίρι του 2013 αφήνοντας ξεκρέμαστους περίπου 20.000 μαθητές επανιδρύονται. Πρόκειται για 19 εξαιρετικά δημοφιλείς ειδικότητες των Ομάδων Προσανατολισμού

  • Υγείας-Πρόνοιας και Αισθητικής-Κομμωτικής
  • Εφαρμοσμένων Τεχνών και Καλλιτεχνικών Εφαρμογών

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αρκετοί συλλογικοί φορείς, οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες επικεντρώνουν την κριτική τους ωστόσο ότι στο νομοσχέδιο εντάσσονται και ρυθμίσεις οι οποίες δεν έχουν τόσο επείγοντα χαρακτήρα και θα απαιτούσαν περισσότερο διάλογο.

Αλλαγή του συστήματος επιλογής στελεχών εκπαίδευσης

Θα μπορούσε να αποτελεί ξεχωριστό νομοσχέδιο. Η πολιτική ηγεσία επέλεξε να το ρυθμίσει ως επείγον και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή που έχει δεχτεί σφοδρή κριτική για κομματικές επιλογές στις Περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ

https://360pedia.gr/h-ousia-sto-nomoshedio-tou-ypopaith/


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...