Home / HEADER-NEWS / Τι απάντησε σήμερα ο Τσίπρας στην ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη σχετικά με τα θέματα Παιδείας

Τι απάντησε σήμερα ο Τσίπρας στην ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη σχετικά με τα θέματα Παιδείας

Δημοσιεύτηκε: 12:31 μμ Μάιος 8th, 2015  


Vouli-Olomeleia-aithousaΝόμο – πλαίσιο για την Παιδεία προανήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας – Τι ανέφερε για τις αλλαγές στην εκπαίδευση.

Έχουμε δεσμευτεί να φέρουμε νόμο πλαίσιο για την Παιδεία, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στην Ώρα του Πρωθυπουργού σε σχετική ερώτηση απαντώντας στον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη για την Παιδεία.

Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τις αλλαγές που έρχονται στην παιδεία και τόνισε ότι η διαμαρτυρία του Ποταμιού είναι χωρίς περιεχόμενο. «Βλέπω μια διαμαρτυρία χωρίς περιεχόμενο για δήθεν κατάργηση προτύπων. Δεν ισχύει. Η κυβέρνηση διαχωρίζει τα πρότυπα από τα πειραματικά όπως ίσχυε επί δεκαετίες. Στα πειραματικά είναι αντιεπιστημονικό να επιλέγεις με κλήρωση. Πειραματικά είναι γιατί πειραματίζονται. Με εξετάσεις θα παίρνουν τους μαθητές τα πρότυπα σχολεία, όχι τα πειραματικά» είπε ο κ. Τσίπρας.

Για την ηλεκτρονική ψηφοφορία είπε ο πρωθυπουργός: Είμαι της άποψης ότι η χρήση τεχνολογίας να μπει στη ζωή μας, αλλά αν είναι έτσι να καταργήσουμε τα παραβάν κλπ και  τότε να ψηφίζουμε όλοι από το λαπ τοπ μας. Με την ηλεκτρονική ψηφοφορία αφήνονται τα ηλεκτρονικά ίχνη, μπορεί να είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου, δεν διασφαλίζεται το απόρρητο. Δεν υπάρχει κάποιος να μετρά τους ψήφους, αλλά ένας σερβερ.

Για τους αιώνιους φοιτητές: Είναι ένα επικοινωνιακό θέμα και ανύπαρκτο. Αν και υπήρχε από το νόμο η διαγραφές τεχνικά λίγα πανεπιστήμια μπόρεσαν να το κάνουν. Δεν υπάρχει κόστος για τα πανεπιστήμια από τους αιώνιους, δεν παίρνουν βόλια κλπ. Κάποιο  φοιτητές δεν μπορούν να σπουδάσουν για οικονομικούς λόγους για αναγκάζονται να δουλέψουν, αλλά να μη στερήσουν, με την ευκαιρία  να γυρίσει κάποια στιγμή.

Είπε επίσης ότι «ξεχωρίζουμε τα πρότυπα από τα πειραματικά, πριν τα συμπτύξει η προηγούμενη κυβέρνηση. Στα πρότυπα θα μπαίνουν με εξετάσεις, όχι με κλήρωση».

https://www.dikaiologitika.gr/

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Η Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό

Θέμα: Το αναχρονιστικό νομοσχέδιο για την Παιδεία

Την Πέμπτη 16 Απριλίου Υπουργοί της κυβέρνησής σας με συνέντευξη Τύπου δημοσιοποίησαν το περιεχόμενο ενός «νέου» πολυνομοσχεδίου για την Παιδεία. Σύμφωνα μ’αυτό, η Κυβέρνηση φέρεται να προωθεί σειρά αναχρονιστικών ρυθμίσεων, που θα γυρίσουν το εκπαιδευτικό σύστημα και την Ανώτατη εκπαίδευση, μισό αιώνα πίσω. Είναι κάτι που ίσως ικανοποιεί το παλαιοκομματικό πανεπιστημιακό κατεστημένο, τις μειοψηφικές κομματικές παρατάξεις και τα συμφέροντα που θέλουν να ελέγξουν τα Ανώτατα Ιδρύματα αλλά είναι σε απόλυτη αντιδιαστολή με τις ακαδημαϊκές πρακτικές των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων.

Ειδικότερα, στην Ανώτατη εκπαίδευση, το «νέο» πολυνομοσχέδιο φέρεται πως:

– Καταργεί την ηλεκτρονική ψηφοφορία, η οποία εξασφαλίζει τη μαζική συμμετοχή των Πανεπιστημιακών στην ανάδειξη των διοικήσεων. Παραδίδουν ξανά, έτσι οι Υπουργοί σας, τις διαδικασίες στις «δυναμικές μειοψηφίες» που προσπαθούν να ελέγξουν τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών, παίρνοντας ενίοτε τις κάλπες στο σπίτι τους
– Καταργεί τα Συμβούλια Ιδρυμάτων, χωρίς καμία αξιολόγηση της προσφοράς και του έργου των σημαντικών καθηγητών που έσπευσαν να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στα ελληνικά Ιδρύματα
– Επαναφέρει τη συμμετοχή των κομματικών παρατάξεων στα συλλογικά όργανα (Σύγκλητο, Κοσμητεία κλπ), επαναφέρει δηλαδή την κομματοκρατία στη διοίκηση των Πανεπιστημίων
– Επαναφέρει τον πρωτοφανή παγκοσμίως θεσμό του «αιώνιου φοιτητή» (οι οποίοι μάλιστα θα αποφασίζουν και για τη διοίκηση του Πανεπιστημίου!) με αποτέλεσμα την «νόθευση» του πραγματικού φοιτητικού πληθυσμού και της αντίστοιχης χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων.
– Αντίστοιχες δε, φαίνεται να είναι οι προτεραιότητες των Υπουργών σας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, γεγονός που στηλιτεύθηκε από σημαντικούς ανθρώπους της εκπαίδευσης από όλο το πολιτικό φάσμα και αιφνιδίασε αρνητικά, γονείς και μαθητές.
– Προχωρούν σε ουσιαστική κατάργηση των Πρότυπων σχολείων, πριμοδοτώντας έτσι τα ιδιωτικά σχολεία, στερώντας παράλληλα από τη δημόσια εκπαίδευση ένα επίτευγμα για το οποίο καθηγητές, γονείς και μαθητές είχαν κάθε λόγο να υπερηφανεύονται
– Προωθούν την επιλογή διευθυντικών στελεχών με βάση και τις συνδικαλιστικές τους επιδόσεις δίνοντας έτσι έδαφος ξανά στις πελατειακές σχέσεις, το ρουσφέτι και την αναξιοκρατία

Όλα τα ανωτέρω μάλιστα τα πράττουν οι Υπουργοί σας με το δόγμα «αποφασίζουμε και διατάζουμε» αφού δεν έχει προηγηθεί ούτε καν ένας στοιχειώδης διάλογος με την εκπαιδευτική κοινότητα και τα δημοκρατικά κόμματα του Κοινοβουλίου. Και τούτο παρά το γεγονός ότι στις προγραμματικές δηλώσεις σας είχατε δεσμευτεί ότι στα θέματα Παιδείας θα προχωρήσετε σε διάλογο κι όχι σε αιφνιδιαστικές ενέργειες.

Το Ποτάμι πιστεύει ότι ειδικά στην Παιδεία πρέπει να υπάρχει ένας εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός που θα λαμβάνει υπ’ όψη του όλες τις καινοτόμες και σύγχρονες ιδέες που έχουν δοκιμασθεί και έχουν ξεχωρίσει στον υπόλοιπο κόσμο. Μόνο μια σύγχρονη Παιδεία θα βοηθήσει τη χώρα να βγει οριστικά από την κρίση. Τα ιδεολογικά απωθημένα και οι συντηρητικές αγκυλώσεις των εκάστοτε υπουργών όλα αυτά τα χρόνια το μόνο που έχουν καταφέρει είναι να απαξιώσουν την εκπαίδευση τόσο ως διαδικασία μάθησης όσο και ως πράξη κοινωνικοποίησης. Είναι γνωστό ότι το αντιπαραγωγικό Πανεπιστήμιο των κομματικών μηχανισμών και της οικογενειοκρατίας μαζί με την απουσία επαγγελματικών ευκαιριών, ώθησαν τα τελευταία χρόνια περίπου 200.000 νέους Έλληνες να φύγουν στο εξωτερικό.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω ερωτάται ο Πρωθυπουργός:

•  Η Κυβέρνηση σας θεωρεί ότι συνιστά μεταρρύθμιση η κατάργηση του θεσμικού πλαισίου διοίκησης των ΑΕΙ, η οποία ψηφίστηκε από 255 βουλευτές και η επαναφορά ρυθμίσεων που κυριάρχησαν στη χώρα μας πριν από μισό αιώνα;
•  Θα προστατευθεί η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών στα Πανεπιστήμια ή τα ιδρύματα θα είναι έρμαια επιθετικών δραστηριοτήτων μικρών ομάδων οι οποίες λειτουργούν εις βάρος της φοιτητικής και πανεπιστημιακής κοινότητας;
•  Προτίθεται όντως η Κυβέρνηση να προωθήσει τις πιο πάνω αναχρονιστικές ρυθμίσεις, χωρίς να έχει προηγηθεί κανένας ουσιαστικός διάλογος στην κοινωνία και το Κοινοβούλιο;

Ο ερωτών βουλευτής
Σταύρος Θεοδωράκης

ΟΛΗ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Απόλυτη στήριξη στις αλλαγές που προωθεί το Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ  στην εκπαίδευση παρείχε ο Αλέξης Τσίπρας επαναφέροντας μετά από 2,5 χρόνια αδράνειας τον κοινοβουλευτικό θεσμό της ώρας του πρωθυπουργού. Την πρόταξη των θεμάτων της εκπαίδευσης έκανε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Σταυρός Θεοδωράκης με την επίκαιρη ερώτησή του στο Πρωθυπουργό.

Τόσο στην πρωτολογία (ακολουθεί ολόκληρη) του όσο και στην δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση προωθεί επείγουσες ρυθμίσεις στην δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση για το αμέσως επόμενο διάστημα και δεσμεύτηκε ότι θα ακολουθήσει εξαντλητικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους για ένα νέο νόμο πλαίσιο για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και ένα νέο σύστημα πρόσβασης στη τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο διάλογος και ειδικά για τα θέματα της παιδείας είναι αξία για την Αριστερά. Τα θέματα αυτά όμως δεν είναι ουδέτερα. Υπάρχει σαφές ιδεολογικό πρόσημο στις συγκρούσεις για την παιδεία. Υπό αυτήν την έννοια δεν ερχόμαστε λοιπόν tabula rasa, χωρίς προτάσεις. Υπάρχει ένα παρελθόν αγώνων διεκδικήσεων και κατακτήσεων καθώς και μια προσπάθεια αντιμεταρρύθμισης τα προηγούμενα χρόνια με αποκλειστικό στόχο τη δυσφήμιση του δημόσιου πανεπιστημίου με ένα ρεβανσιστικό, συμπλεγματικό τρόπο απέναντι σε κάτι που έχει μείνει όρθιο σε αυτή τη χώρα. Το δημόσιο πανεπιστήμιο παρά τα προβλήματα είναι ένας χώρος που παράγει γνώση, αξίες και έρευνα υψηλού επιπέδου.

Στη δευτερολογία του εμφανίστηκε επίσης ανοιχτός σε συζήτηση για αλλαγή του τρόπου επιλογής των στελεχών εκπαίδευσης υπεραμύνθηκε ωστόσο των διαδικασιών που ακολούθησε το Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. για την επιλογή των 13 περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης εξηγώντας γιατί αντιμετωπίζονται έως τώρα ως πολιτικές θέσεις.

Είναι 13 μικροί υπουργοί παιδείας στις περιφέρειες τους και όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα είχαν την έγνοια ότι πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να έχουν μια δυνατότητα συνεννόησης με την πολιτική ηγεσία υπουργείου. Ακολουθήσαμε και εμείς αυτό το πλαίσιο. Αν θέλετε να το αλλάξουμε να το αλλάξουμε αλλά η διαδικασία έγινε βάση του νόμου. Δεν προβλέπονται ούτε συμβούλιο κρίσης ούτε διαγωνισμός αλλά κατάθεση βιογραφικών και η επιλογή είναι στην απόλυτη κρίση του υπουργού. Και όταν είναι έτσι είναι απόλυτα λογικό ότι ο υπουργός θα επιλέξει αυτούς που θεωρεί ο ίδιος ικανούς και που έχει τη δυνατότητα επικοινωνίας μαζί τους.

Στην πρωτολογία του η οποία ακολουθεί ολόκληρη όπως και εκείνη του Σταύρου Θεοδωράκη, ο πρωθυπουργός  αναφέρθηκε

  • Στην κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρύματος. Χαρακτήρισε τον ρόλο τους διαλυτικό για να αιτιολογήσει τον επείγοντα χαρακτήρα της ρύθμισης και μίλησε σε υψηλούς τόνους για τις προεπιλογές υποψηφίων πρυτάνεων. «Ούτε στη Β. Κορέα δεν αποκλείονται υποψήφιοι επειδή έχουν διαφορετική γνώμη».
  • Υπεραμύνθηκε της κατάργησης της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στα πανεπιστήμια υποστηρίζοντας ότι δεν διασφαλίζει το αδιάβλητο της διαδικασίας και ότι η μαζικότητα στην συμμετοχή των μελών ΔΕΠ ήταν πάντα διασφαλισμένη.
  • Χαρακτήρισε δημοκρατική επιλογή την επαναφορά της φοιτητικής ψήφου και την συνάρτηση της βαρύτητάς της με την συμμετοχή στην καθολική ψηφοφορία ως απεμπλοκή από το πατρονάρισμα των φοιτητικών παρατάξεων.
  • Άσκησε κριτική στον αυθαίρετο και αντιεπιστημονικό τρόπο με το οποίο ο προηγούμενος νόμος ενοποιούσε τα πρότυπα με τα πειραματικά.

Αλέξης Τσίπρας, Πρωθυπουργός

Δεν έχουμε, λοιπόν, πρόθεση να μεταφέρουμε στην εκπαίδευση κάποια οράματα, κατά την άποψή μου, φρικιαστικά –δεν αναφέρομαι σε σας- ορισμένων ακραίων της νεοφιλελεύθερης σχολής περί κοινωνίας των 2/3 και του 1/3. Με βάση αυτή τη λογική επαναφέρουμε την κλήρωση στα πειραματικά και αφήνουμε τα πρότυπα να επιλέγουν αν θέλουν εξετάσεις ή όχι.

Ακολουθούν ολόκληρες οι πρωτολογίες του Σταυρου Θεοδωράκη και του Αλέξη Τσίπρα

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Το Ποτάμι»): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Έχετε δίκιο που επισημαίνετε ότι είναι μια σημαντική μέρα. Και τώρα που ερχόμουνα σκέφτηκα να προτείνω στον κ. Τσίπρα να φορέσουμε και οι δύο γραβάτα για να τιμήσουμε αυτή τη διαδικασία, που γίνεται μετά από τρία χρόνια.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αλέξιος Μητρόπουλος): Εγώ αδιαλείπτως φορώ, κύριε Πρόεδρε.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Το Ποτάμι»): Δεν είναι έκπληξη για εσάς. Θα ήταν έκπληξη για εμάς όμως, γι’ αυτό το λέω.

Κύριοι συνάδελφοι, όπως ξέρετε, πριν από δύο μέρες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του «Ποταμιού» πήγε στους Αγίους Αναργύρους στα Δυτικά, πέρα από το ποτάμι. Καμία σχέση με το Κολλέγιο, κύριε Μπαλτά. Είδαμε, λοιπόν, εκεί τα παιδιά. Είδαμε καθηγητές, είδαμε τον διευθυντή. Δεν διακόψαμε το μάθημα. Περιμένουμε τα διαλείμματα να μιλάμε από τα κάγκελα με τα παιδιά γι’ αυτά τα οποία θέλει το Υπουργείο να κάνει σε σχέση με τα πρότυπα σχολεία.

Η κραυγή των παιδιών είναι πολύ συγκεκριμένη: «Δώστε μας τη δυνατότητα να ξεχωρίσουμε». Είναι το μοναδικό σχολείο στη Δυτική Αθήνα, το μοναδικό σχολείο σε μια λαϊκή περιοχή της Αθήνας, που είναι πρότυπο. Ήταν υπερήφανα που είχαν προσπαθήσει να είναι μέσα σε αυτό το σχολείο και πίστευαν ότι θα μπορούσαν να ξεχωρίσουν.

Η απόφαση του Υπουργείου να εκμηδενίσει ουσιαστικά τη λειτουργία των πρότυπων σχολείων, τους έχει δημιουργήσει μια μεγάλη απορία, εάν η ανάγκη τους να ξεχωρίσουν είναι κόντρα αυτή τη στιγμή στη λογική της πολιτείας.

Βέβαια, δεν είναι μόνο τα πρότυπα σχολεία. Είναι οι «αιώνιοι» φοιτητές που πρέπει να επανέλθουν, να επιστρέψουν. Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που έχουμε αυτό τον θεσμό των «αιωνίων» φοιτητών. Εμείς δεν λέμε να μην έχουμε μια συμπεριφορά ανεκτική απέναντι στους φοιτητές που είναι εργαζόμενοι, απέναντι στους φοιτητές που έχουν κοινωνικές υποχρεώσεις. Βεβαίως και θα πρέπει να έχουμε μια ανεκτική συμπεριφορά. Αλλά «αιώνιοι» φοιτητές χωρίς κανένα αποτέλεσμα;

Έχουμε την πρόθεση να καταργηθεί η ηλεκτρονική ψηφοφορία. Υπάρχουν άνθρωποι στον ΣΥΡΙΖΑ –ευτυχώς λίγοι- που μιλούν για τεχνοφασισμό. Είναι τεχνοφασισμός σήμερα η ηλεκτρονική ψηφοφορία; Πού θα επιστρέψουμε, στα περιστέρια, που είναι και λίγο πιο γραφικό;

Μετά είναι τα ξενόγλωσσα προπτυχιακά. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να ανοιχτούν τα πανεπιστήμια και σε ξένους φοιτητές, σε τμήματα προπτυχιακά ξενόγλωσσα και το Υπουργείο λέει ότι θα πρέπει να τα καταργήσουμε. Υπάρχει μια ασαφής δικαιολογία του κυρίου Υπουργού προς το πανεπιστήμιο της Θράκης και σε άλλα πανεπιστήμια ότι «θα» και «όσους» και «αυτά» κ.λπ. Υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση; Θα καταργηθούν τα ξενόγλωσσα τμήματα στα προπτυχιακά;

Και βέβαια είναι και η επιστροφή των κομματικών παρατάξεων στα πανεπιστήμια. Θα μου πείτε, είχαν φύγει ποτέ; Όχι. Αλλά τους δίνουμε πάλι έδαφος. Έχουμε πει και υποστηρίζουμε σαν «Ποτάμι» ότι οι φοιτητές πρέπει να έχουν λόγο στη διοίκηση των πανεπιστημίων. Θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο οι φοιτητές να έχουν λόγο. Όχι οι κομματικές παρατάξεις να έχουν λόγο, όχι αύριο η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα η Νέα Δημοκρατία και μεθαύριο η παράταξη του «Ποταμιού». Θα πρέπει να αφήσουμε –και το έχουν κάνει με επιτυχία σε όλα τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια- τους φοιτητές έξω από μια στείρα κομματική διαμάχη. Άλλο η πολιτικοποίηση των φοιτητών και άλλο να παίρνουν εντολές από την Κουμουνδούρου, τη Χαριλάου Τρικούπη, τη Συγγρού.

Τα παιδιά φεύγουν, κύριε Πρωθυπουργέ. Ο στρατός φεύγει. Βέβαια δεν φεύγουν σήμερα επειδή είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Έφευγαν και χθες. Φεύγουν τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης. Πάνε στα ξένα πανεπιστήμια. Προσπαθούν να αναζητήσουν λύσεις. Και εμείς, αντί να τους δώσουμε λύσεις, γυρνάμε την παιδεία κάποιες δεκαετίες πίσω.

Καταργείτε και την αξιολόγηση. Καταργείτε κάθε μορφή αξιολόγησης. Καταργούμε την αξιολόγηση για τους διευθυντές, για τα εκπαιδευτικά συμβούλια. Και θέλω συγκεκριμένα, κύριε Πρωθυπουργέ, να σας ρωτήσω τι θα πείτε στον κ. Γκουρία, όταν θα σας ρωτήσει. Είναι φιλική η σχέση σας, απ’ ό,τι έχω καταλάβει το τελευταίο διάστημα. Μιλώ για τον άρχοντα του ΟΟΣΑ.

Ξέρετε ότι ο ΟΟΣΑ έχει ως πρώτη προτεραιότητα την αξιολόγηση στην παιδεία και όχι μόνο το έχει ως πρώτη προτεραιότητα, το έχει θέσει αυστηρά απέναντι και στους προηγούμενους, στο προηγούμενο καθεστώς, ότι δεν μπορεί μια παιδεία ευρωπαϊκή να είναι έξω από πλαίσια αξιολόγησης. Και είναι απόλυτος ο κ. Μπαλτάς, αλλά και ο κ. Κουράκης για καμία αξιολόγηση σε κανένα σύστημα, δηλαδή περίπου η επιστροφή στο παλιό. Τρύπωσες στην εκπαίδευση; Σώθηκες.

Και δεν μιλώ για διορθώσεις, που προφανώς πρέπει να γίνουν στο σύστημα αξιολόγησης. Θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες διορθώσεις. Αλλά μιλώ για την κατάργηση της αξιολόγησης, την οποία επιβάλλουν οι Υπουργοί σας.

Και πάμε, βέβαια, στο πολύ μεγάλο θέμα της παιδείας.

(Θόρυβος στην Αίθουσα)

Παρακαλώ!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αλέξιος Μητρόπουλος): Να μην διακόπτεται ο αγορητής, κύριε συνάδελφε.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ (Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Το Ποτάμι»): Μια που είναι και ο Πρωθυπουργός εδώ, θα μου επιτρέψετε να πω να μην συμπεριφερόμαστε στη Βουλή όπως στις κομματικές μας συναντήσεις. Το λέω για τις προηγούμενες συμπεριφορές. Καλό θα είναι το λάβετε υπόψη σας.

Ήθελα να πάω σε ένα πολύ μεγάλο ζήτημα.

(Θόρυβος στην Αίθουσα)

Θέλετε να πείτε κάτι δυνατά; Πείτε το.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αλέξιος Μητρόπουλος): Κύριε Πρόεδρε, συνεχίστε. Παρακαλώ.

Συνεχίστε, κύριε Πρόεδρε, για να ολοκληρώσουμε.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ (Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Το Ποτάμι»): Κοιτάξτε, λέω, και το αναγνωρίζετε κύριε Πρόεδρε, ότι οι ψίθυροι δεν είναι προς τιμήν των Βουλευτών. Δεν ψιθυρίζουμε. Αν θέλουμε να πούμε κάτι, μπορούμε να ζητήσουμε το λόγο. Είναι εδώ ο Πρωθυπουργός, υπάρχει μια ερώτηση, θα εκθέσουμε τις απόψεις μας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αλέξιος Μητρόπουλος): Μην διακόπτετε, κύριοι.

Συνεχίστε, κύριε Πρόεδρε.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ (Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Το Ποτάμι»): Ήθελα να πάω σε ένα πολύ μεγάλο θέμα που έχει τίτλο Περιφερειακοί Διευθυντές, θα το ξέρετε. Δεκατρείς Περιφερειακοί Διευθυντές ορίστηκαν από την Κυβέρνησή σας, ένας σε κάθε περιφέρεια.

Κάναμε ένα λάθος εμείς και θέλω να το διορθώσω και θα σας πω ποιο είναι αυτό. Είπαμε ότι είναι έντεκα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ένα στέλεχος των ΑΝΕΛ και ένα άλλο πρόσωπο που δεν είναι εμφανής η κομματική του ταυτότητα, τουλάχιστον στο google, γιατί η έρευνά μας δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο. Πατήσαμε ένα όνομα και είδαμε ότι αυτός ήταν υποψήφιος Βουλευτής, ο άλλος ήταν στέλεχος στην τάδε νομαρχιακή. Ήταν πολύ απλά τα πράγματα για εμάς. Ο ένας εμφανιζόταν από εμάς ως ανένταχτος, ούτε στους ΑΝΕΛ ούτε στους ΣΥΡΙΖΑ. Και λάβαμε ένα τηλεφώνημα, δεν ξέρω αν ήταν από τον ίδιο ή αν κάποιος προσποιήθηκε στο Ποτάμι. Μας τηλεφώνησε και μας εξήγησε ότι «παιδιά είμαι και εγώ ΑΝΕΛ, είμαι στη Χριστιανική Δημοκρατία με τους ΑΝΕΛ, άρα δεν είναι ότι είμαι εκτός». Ίσως να φοβήθηκε δηλαδή ο άνθρωπος μη θεωρηθεί ανένταχτος και στη δεύτερη κρίση απομακρυνθεί.

Διορθώνουμε, λοιπόν, την παρέμβασή μας, γιατί στα χαρτιά λέμε άλλα πράγματα. Είναι έντεκα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και δύο στελέχη των ΑΝΕΛ. Είναι περίπου αυτά που και το προηγούμενο καθεστώς έκανε. Αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία για να μας πείτε ότι τα ίδια έκαναν και οι άλλοι.

Έδωσαν τα χαρτιά τους τετρακόσιοι άνθρωποι γι’ αυτές τις θέσεις. Τετρακόσιοι άνθρωποι και δεν επελέγη κανείς άξιος έξω από το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα; Κάποιος ανεξάρτητος, κάποιος που δεν έχει ασχοληθεί με τα κόμματα δεν μπορεί να είναι Περιφερειακός Διευθυντής, ένας ή δύο από τους τετρακόσιους; Και αν τέλος πάντων, κύριε Πρωθυπουργέ, είχατε αποφασίσει ότι αυτοί οι δεκατρείς είναι οι καλοί, τότε γιατί κάνατε το διαγωνισμό; Και γιατί δεν δίνετε τα βιογραφικά αυτών των ανθρώπων που διεκδίκησαν μια θέση στη δημοσιότητα;

Αλλά νομίζω ότι τελικά επιβεβαιώνεται, κύριε Πρόεδρε, ότι το μόνο κράτος που έχει συνέχεια στην Ελλάδα είναι το πελατειακό.

Βέβαια η παιδεία δεν ήταν παράδεισος με το προηγούμενο καθεστώς. Υπήρχε ανισότητα, υπήρχαν συντηρητικές ιδεοληψίες, υπήρχαν αναχρονισμοί. Αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία.

ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Κύριε Πρόεδρε, το χρόνο.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ (Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Το Ποτάμι»): Θέλετε να επιταχύνω, κύριε Πρόεδρε;

ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Όχι εγώ, αλλά υπάρχει και ένας Κανονισμός.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αλέξιος Μητρόπουλος): Ολοκληρώστε, κύριε Πρόεδρε.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ (Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Το Ποτάμι»): Ολοκληρώνω.

Έλεγα, λοιπόν, ότι δεν είναι παράδεισος η παιδεία. Ούτε με τους προηγούμενους ήταν παράδεισος. Το θέμα είναι να πάμε σε κάποιες διαδικασίες που θα βελτιώνουν την κατάσταση και αυτό δεν γίνεται. Και φοβάμαι δεν γίνεται ηθελημένα, γιατί η Κυβέρνηση δεν συζητά.

Είπε ο Πρωθυπουργός σε μια συνάντησή μας –προσωπικά- ότι θα συζητήσουμε για το θέμα της παιδείας, αλλά δεν συζητήσαμε. Όλα είναι κατεπείγοντα, όλα είναι εσπευσμένα, δεν συζητά.

Και ξέρετε –για να τελειώνω, να σας πω το εξής- η χώρα, κύριε Τσίπρα, χρειάζεται μεγάλες κοινωνικές συμμαχίες, για να τα βγάλει πέρα σε αυτήν την κρίση. Υπάρχει ένα βουνό μπροστά μας και δεν μπορείτε μόνοι σας. Θα πρέπει να συστρατευθεί ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας. Μιλώ για συστράτευση πέρα από το Κοινοβούλιο, έξω. Και με αυτά που κάνετε στην παιδεία απομονώνετε τη δημιουργική Ελλάδα και δεν οδηγείτε τη χώρα σε μια σύνθεση που θα επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα της παιδείας.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αλέξιος Μητρόπουλος): Ευχαριστούμε, κύριε Θεοδωράκη.

Το λόγο έχει ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξιος Τσίπρας

ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κατ’ αρχάς, θέλω να πω κι εγώ ότι είναι μια σημαντική ημέρα η επαναφορά της ορθής δημοκρατικής λειτουργίας στο Κοινοβούλιο και η επανέναρξη της ώρας του Πρωθυπουργού μετά από δυόμισι και πλέον χρόνια.

Κύριε Θεοδωράκη, δεν έχω πρόβλημα να υπερβαίνετε τον χρόνο. Απλώς για να συνεννοηθούμε, ακριβώς επειδή είναι η πρώτη διαδικασία, εγώ που την αξιοποιούσα αυτή την ώρα και άρα έχω στο θέμα αυτό μια μεγαλύτερη εμπειρία θα σας πω ότι ο Κανονισμός ορίζει πως τα πρώτα δύο λεπτά είναι για να κατατίθενται τα ερωτήματα ενώπιον του Σώματος. Συνεπώς θα σας πρότεινα από εδώ και στο εξής να συμφωνήσουμε -και αυτό αφορά και όλους τους Βουλευτές- η ανοχή του Προεδρείου να μην είναι στα πρώτα δύο λεπτά της κατάθεσης του ερωτήματος, αλλά να είναι σε ό,τι αφορά τον Πρωθυπουργό στην ανάλυση της απάντησης και σε ό,τι αφορά τον ερωτώντα, αμέσως μετά, στη δυνατότητά του να κάνει την κύριά του τοποθέτηση.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Το Ποτάμι»): Συμφωνούμε.

ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Θεοδωράκη, θέλω να μπω κατευθείαν στην ουσία της ερώτησης και θα ήθελα την ανοχή, διότι είναι πολλά τα ερωτήματα που θέσατε. Η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα φέρει για ψήφιση ένα νέο νόμο πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και αυτό θα γίνει μετά από ολοκληρωμένη και ενδελεχή διαβούλευση και δημόσιο διάλογο. Όλα τα θέματα, αλλά ιδίως αυτά που είναι πιο ευαίσθητα -εγώ θεωρώ τα θέματα της παιδείας εξαιρετικά ευαίσθητα- απαιτούν ενδελεχή διαβούλευση και δημόσιο διάλογο και θα συμφωνήσω μαζί σας ότι απαιτούν και συναινέσεις. Στο διάλογο αυτό θα έχουν δυνατότητα να πάρουν μέρος όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι όταν η δική μας Κυβέρνηση μιλάει για δημόσιο διάλογο, το εννοεί.

Το επισημαίνω διότι ο προηγούμενος νόμος, ο ν. 4009 που ψηφίστηκε το 2011, την εφαρμογή του οποίου υπερασπίζεστε με αυτή την ερώτηση, ψηφίστηκε Αύγουστο μήνα, μέσα μόλις σε μία εβδομάδα και χωρίς καμία ουσιαστική συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων. Βέβαια, θα σας θυμίσω ότι αυτός ο νόμος και η ψήφισή του ήταν το crash test για τη δημιουργία της τότε οικουμενικής κυβέρνησης. Ήταν ο πρώτος νόμος που ψηφίστηκε από τα τρία κόμματα τότε που μετέπειτα σχημάτισαν την Κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Δημοκρατία και το ΛΑΟΣ του κ. Καρατζαφέρη. Δεν υπήρξε καμιά ουσιαστική συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων στον διάλογο τότε, που δεν υπήρξε διάλογος, ούτε καν της ΠΟΣΔΕΠ, και αυτό φυσικά δεν είναι τυχαίο, διότι έχει άμεση σχέση με τη συζήτηση που θα κάνουμε εδώ.

Μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία με τον πιο σωστό τρόπο, η διαδικασία του διαλόγου για το μέλλον της παιδείας στη χώρα μας, το Υπουργείο Παιδείας προχωράει στη συζήτηση και στην ψήφιση ενός πολυνομοσχεδίου που ρυθμίζει επείγοντα θέματα. Ένα από αυτά, στο οποίο αναφερθήκαμε στις προγραμματικές δηλώσεις, και εγώ και ο Υπουργός κ. Μπαλτάς, αφορά στην κατάργηση των συμβουλίων ιδρύματος, τα οποία προέβλεπε ο νόμος. Τι είναι αυτό που καθιστά επείγουσα, κατά την άποψή μας, την κατάργηση των συμβουλίων ιδρύματος; Είναι η εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα πανεπιστήμια, εξαιτίας της δυνατότητας που τους δίνει ο νόμος να εμπλέκονται ανοιχτά στο ακαδημαϊκό όσο και στο διοικητικό έργο.

Από την ψήφιση του νόμου μέχρι σήμερα, υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις τέτοιου είδους εμπλοκής, που αφορούν τα προγράμματα σπουδών, τη διαχείριση του προϋπολογισμού των ιδρυμάτων, τη διαχείριση των ειδικών λογαριασμών των βιβλίων έρευνας, τους εσωτερικούς κανονισμούς, συνεχώς τριβές που κάνουν αδύνατη τη λειτουργία του πανεπιστημίου. Δεν θέλω να μηδενίζω, ούτε βέβαια αυτό αφορά προσωπικότητες που έχουν έρθει με καλή πρόθεση και με καλή διάθεση να προσφέρουν έργο και συμμετέχουν σε αυτά τα συμβούλια, αλλά ως επί το πλείστον ο απολογισμός της δράσης και λειτουργίας αυτών των συμβουλίων, ο απολογισμός ως επί το πλείστον είναι πενιχρός και θα έλεγα ότι είναι αρνητικός. Ούτε στρατηγικός σχεδιασμός ούτε ανάπτυξη των ιδρυμάτων ούτε τίποτα από όλα όσα βαρύγδουπα υποσχόταν ο προηγούμενος νόμος.

Ο ρόλος που δίνει ο ν. 4009 στα συμβούλια ιδρύματος –και επαναλαμβάνω ότι το λέω χωρίς να αμφισβητώ καλές προθέσεις κανενός προσωπικά- είναι ρόλος διαλυτικός. Και αυτό δεν είναι ατύχημα, αυτό έχει γίνει με απόλυτη γνώση και συνείδηση του νομοθέτη. Τα συμβούλια ιδρύματος ήταν το όχημα, προκειμένου να επιβληθούν στο πανεπιστήμιο δίδακτρα, προκειμένου να επιβληθεί η έμμεση διαχείριση των πανεπιστημίων από ιδιώτες, προκειμένου να γίνει πράξη η σταδιακή απόσυρση του δημοσίου από τη στήριξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Το επόμενο διάστημα θα έχουμε εκλογές σε πέντε τουλάχιστον πρυτανικές αρχές. Σας πληροφορώ ότι η συντριπτική πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας δεν επιθυμεί αυτές οι εκλογές να γίνουν υπό την κηδεμονία των συμβουλίων, όπως συνέβη τα δύο προηγούμενα χρόνια, τα οποία συμβούλια –και αυτό είναι πρωτοφανές στον κόσμο- με βάση το νόμο μπορούν κατά το δοκούν να αποκλείσουν υποψηφιότητες, να αποκλείσουν κάποιο μέλος ΔΕΠ να θέσει υποψηφιότητα, όπως πολλάκις έγινε το προηγούμενο διάστημα και όχι με ακαδημαϊκά κριτήρια, κύριε Θεοδωράκη. Επί της ουσίας περνούν τους υποψήφιους πρυτάνεις από μία συνέντευξη, όπου κριτήριο δεν είναι πάντοτε η ακαδημαϊκή τους πληρότητα. Είναι πάμπολλες οι καταγγελίες –θα μπορούσα και να τις απαριθμήσω- από ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ, ανθρώπους όμως που είχαν μια διαφορετική άποψη απέναντι στο νόμο, με πλούσιο ακαδημαϊκό έργο, οι οποίοι απερρίφθησαν από τα συμβούλια και δεν έθεσαν υποψηφιότητα, επειδή οι πεποιθήσεις τους και η άποψή τους για το πανεπιστήμιο δεν ταυτίζονταν με το πνεύμα του ν. 4009 και έτσι, χωρίς άλλη δικαιολογία, τους απαγορεύθηκε να θέσουν υποψηφιότητα.

Αυτό είναι το όραμά μας και το όραμά σας για τη δημοκρατία στα πανεπιστήμια; Αυτό έρχεστε να υπερασπιστείτε; Αυτά ούτε στη Βόρειο Κορέα δεν γίνονται, να αποκλείεται κάποιος από υποψηφιότητα, μόνο και μόνο επειδή έχει αντίθετες απόψεις! Δεν πιστεύω ότι είναι το όραμά σας και θέλω την άποψή σας σε αυτό.

Αυτοί είναι οι λόγοι που μας υποχρεώνουν να νομοθετήσουμε άμεσα την κατάργηση των συμβουλίων, διότι όσο παραμένουν, παρά την επικείμενη αλλαγή θεσμικού πλαισίου και την ίδια στιγμή που εμείς εδώ θα κάνουμε καλόπιστα ουσιαστικό διάλογο για να φτιάξουμε ένα νομικό πλαίσιο που θα απαντά στις δυσλειτουργίες, αυτά τα συμβούλια θα συνεχίζουν να υλοποιούν μια πολιτική, η οποία κατά την άποψή μας είναι πολιτική αποδόμησης του δημοσίου πανεπιστημίου. Φτιάχνουν δικούς τους εσωτερικούς κανονισμούς χωρίς να ρωτούν κανέναν, σπεύδουν να συστήσουν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, ώστε να διαχειριστούν ό,τι προλάβουν από τους πόρους, την περιουσία και τους ειδικούς λογαριασμούς.

Έρχομαι στο θέμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Μιλήσατε για την ηλεκτρονική ψηφοφορία και είπατε ότι αυτή διασφαλίζει τη μαζική συμμετοχή.

Είμαι υπέρμαχος της άποψης ότι η χρήση τεχνολογίας πρέπει να γίνει συμβατή με την καθημερινότητα μας. Εάν όμως έχουμε την αντίληψη ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία διασφαλίζει τη συμμετοχή, γιατί δεν την προτείνουμε; Να αντικαταστήσουμε τις εκλογές, να μην κουράζεται ο κόσμος να πηγαίνει στα παραβάν να ψηφίζει, να καταργήσουμε και την ζώσα διαδικασία μέσα στο Κοινοβούλιο και να ψηφίζουμε όλοι από το laptop μας, από τα γραφεία μας.

Εδώ, λοιπόν, πρέπει να βάλουμε κάποιες διαχωριστικές γραμμές. Τόσο καιρό η ψηφοφορία στα πανεπιστήμια γινόταν με τον παραδοσιακό τρόπο. Η μαζικότητα, όχι σε ό,τι αφορά τους φοιτητές, αλλά σε ό,τι αφορά τα μέλη ΔΕΠ ήταν διασφαλισμένη. Ήταν διασφαλισμένη η μαζικότητα. Δεν υπήρχε κανένα θέμα μαζικότητας.

Αυτό που άλλαξε με την ηλεκτρονική ψηφοφορία και ο λόγος που την καταργούμε είναι ο εξής: Με την ηλεκτρονική ψηφοφορία η πραγματική εφορευτική επιτροπή δεν είναι αυτοί που συλλέγουν τα e-mails και αθροίζουν τις ψήφους, είναι ένας server, τον οποίο κανείς μη μυημένος δεν μπορεί να ελέγξει. Επομένως, το αδιάβλητο δεν διασφαλίζεται. Όμως, το ακόμη χειρότερο, κρισιμότερο και ουσιαστικότερο είναι ότι δεν διασφαλίζεται η μυστικότητα. Τα ηλεκτρονικά ίχνη και η προσωπική επιλογή του καθενός είναι εκεί, στη διάθεση του κάθε ενδιαφερόμενου.

Έρχομαι στο ζήτημα της φοιτητικής συμμετοχής. Νομίζω ότι η θέση του Υπουργείου είναι ξεκάθαρη στο θέμα της φοιτητικής συμμετοχής. Για πρώτη φορά η εκπροσώπηση των φοιτητών συναρτάται με το ποσοστό συμμετοχής τους στην καθολική ψηφοφορία.

Ο προηγούμενος νόμος απέκλειε τους φοιτητές. Δεν το θεωρούμε δημοκρατικό και ορθό. Εμείς προσπαθούμε να φέρουμε τη συμμετοχή τους, σε συνάρτηση με την παρουσία τους στην ψηφοφορία. Και αυτό, πιστέψτε με, είναι ό,τι σημαντικότερο μπορεί να κάνει κανείς, προκειμένου να απεμπλακεί από το πατρονάρισμα των φοιτητικών παρατάξεων και των φοιτητοπατέρων, όπως λέτε, η συμμετοχή του κάθε φοιτητή.

Διαγραφές. Το αιώνιο θέμα των αιώνιων φοιτητών, κατά την άποψή μας είναι ένα αιωνίως επικοινωνιακό θέμα, αλλά αιωνίως πρακτικά ανύπαρκτο και θα σας εξηγήσω γιατί. Παρά το γεγονός ότι ο προηγούμενος νόμος, της διαγραφής δηλαδή των λεγόμενων «αιωνίων φοιτητών», ισχύει από το 2011, ελάχιστα ιδρύματα είχαν τεχνικά τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε διαγραφές.

Επιπλέον, κατά την άποψή μας, είναι και μια περιττή επίδειξη αυταρχισμού. Οι φοιτητές αυτοί δεν έχουν το παραμικρό κόστος για το Πανεπιστήμιο. Μετά την παρέλευση δύο χρόνων από την κανονική διάρκεια των σπουδών τους δεν παίρνουν βιβλία, δεν δικαιούνται πάσο, δεν έχουν δικαίωμα για σίτιση ή στέγαση, δεν έχουν ούτε καν το δικαίωμα συμμετοχής σε εκλογή εκπροσώπων, σε αντίθεση με ό,τι ισχυρίζεται η ερώτησή σας. Οι περισσότεροι δε από αυτούς έχουν ήδη εγκαταλείψει το Πανεπιστήμιο.

Στερούμε κάποιους από τη θεωρητική, λέω εγώ δυνατότητα, -διότι μιας και λέτε συχνά ότι προέρχεσθε από μία λαϊκή γειτονιά θα ξέρετε ότι πολύς κόσμος, πολλά παιδιά, στερούνται της οικονομικής δυνατότητας να σπουδάσουν και ακριβώς γι’ αυτό το λόγο αναγκάζονται πολλές φορές να διακόψουν τις σπουδές τους για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, αλλά η επιθυμία αυτών των ανθρώπων κάποια στιγμή είναι να επιστρέψουν, διότι για εμάς η γνώση είναι αυταξία, και να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στη γνώση και στην ακαδημαϊκή διαδικασία- που είναι κάτι ιερό και δεν θεωρούμε ότι για μία γραφειοκρατική διαδικασία που δεν κοστίζει πρέπει να τη στερήσουμε.

Σε ό,τι αφορά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, παρακολουθώ όλο αυτό το διάστημα από πλευράς σας μια έντονη διαμαρτυρία –επιτρέψτε μου την έκφραση, όμως, χωρίς περιεχόμενο- για τη δήθεν κατάργηση των προτύπων σχολείων ή την κατεδάφιση των πειραματικών. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν ισχύει τίποτε από τα δύο. Αυτό που κάνει η Κυβέρνηση, είναι να διαχωρίζει τα πρότυπα από τα πειραματικά, όπως ίσχυε για δεκαετίες στη χώρα μας, προτού τα συμπτύξει ο προηγούμενος νόμος.

Στα πειραματικά σχολεία, κύριε Θεοδωράκη, είναι αντιεπιστημονικό και δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο να επιλέγεις με κλήρωση, διότι στα πειραματικά σχολεία πρέπει να έχεις όλη τη μαθησιακή γκάμα. Ο ρόλος των πειραματικών άλλωστε είναι ακριβώς αυτός. Να πειραματίζονται αξιοποιώντας το μέσο μαθησιακό επίπεδο των μαθητών, προκειμένου να προάγουν μαθησιακά προγράμματα βέλτιστα και ικανά να εφαρμοστούν και σε όλα τα υπόλοιπα σχολεία, αλλιώς δεν έχει νόημα να λέμε ότι είναι πειραματικά. Πειραματικά είναι ακριβώς διότι πειραματίζονται και δεν μπορούν να πειραματίζονται στους καλύτερους μαθητές. Με εξετάσεις θα συνεχίσουν να έχουν μαθητές, όχι τα πειραματικά, αλλά τα πρότυπα σχολεία, εκείνα τουλάχιστον που το επιθυμούν. Διότι υπάρχουν και πρότυπα σχολεία που δεν επιθυμούσαν ούτε επιθυμούν να παίρνουν με εξετάσεις και έπαιρναν και αυτά με κλήρωση.

Ας δούμε, όμως, τι ακριβώς υπερασπίζεστε από τον προηγούμενο νόμο, τι ακριβώς έγινε και τι δεν έγινε με αυτήν τη σύμπτυξη πειραματικών και πρότυπων σχολείων. Αυτό που έγινε με τη σύμπτυξη των προτύπων και πειραματικών, ήταν η δημιουργία ενός εκπαιδευτικού συστήματος μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα. Εξήντα σχολεία αποσπάστηκαν από τον κορμό της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και συγκροτήθηκαν σε μία αυτόνομη νησίδα ανεξάρτητη ακόμα και από τις δομές του Υπουργείου. Και ο στόχος αυτής της ενέργειας ήταν να δώσει στις προηγούμενες κυβερνήσεις την ευχέρεια να εγκαταλείψουν σιγά-σιγά το υπόλοιπο σύστημα, δηλαδή το πιο αδύναμο και μεγαλύτερο κομμάτι του εκπαιδευτικού συστήματος, στην τύχη του.

Αυτό που συνέβη στην πράξη ήταν το εξής: Πρώτον, δημιουργήθηκε ένα νέο σύστημα παραπαιδείας δίπλα στα υπάρχοντα συστήματα παραπαιδείας και δεύτερον, ειδικά σε μικρές περιοχές, υπήρξε ουσιαστικός διαχωρισμός των μαθητών και των σχολείων. Φανταστείτε μια μικρή επαρχιακή πόλη όπου αν πάρεις όλους τους καλούς μαθητές και τους πας μαζί μόνους τους σε ένα ξεχωριστό σχολειό, τότε όλα τα υπόλοιπα σχολεία υποβαθμίζονται. Και υποβαθμίζεται συνολικά το επίπεδο της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Δική μας υποχρέωση και δική μας δέσμευση είναι να διασφαλίσουμε την ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης στο σύνολό της και σε όλες τις βαθμίδες. Θα αναμετρηθούμε με το πρόβλημα αυτό και επ’ αυτού θα κριθούμε.

Είδα ότι επισκεφθήκατε μια λαϊκή γειτονιά. Να σας πω ότι βεβαίως και πρέπει να υπάρχουν πειραματικά σχολεία σε όλες τις λαϊκές και απομακρυσμένες γειτονιές. Και το πειραματικό σχολείο ήταν μία από τις σημαντικότερες καινοτομίες των αρχικών, των πρώτων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, σας θυμίζω. Εγώ προσωπικά τελείωσα πειραματικό σχολείο και Πολυκλαδικό Λύκειο και ξέρω ότι ήταν πολύ σημαντικά σχολεία υψηλού επιπέδου, παρ’ ό, τι με κλήρωση εισάγονταν εκεί για όλα τα προηγούμενα χρόνια οι μαθητές.

Δεν έχουμε, λοιπόν, πρόθεση να μεταφέρουμε στην εκπαίδευση κάποια οράματα, κατά την άποψή μου, φρικιαστικά –δεν αναφέρομαι σε σας- ορισμένων ακραίων της νεοφιλελεύθερης σχολής περί κοινωνίας των 2/3 και του 1/3. Με βάση αυτή τη λογική επαναφέρουμε την κλήρωση στα πειραματικά και αφήνουμε τα πρότυπα να επιλέγουν αν θέλουν εξετάσεις ή όχι.

Στο θέμα της επιλογής διευθυντικών στελεχών θα πρέπει να πληροφορηθείτε το σύστημα που ίσχυε μέχρι σήμερα. Και αυτό νομίζω έχει μια αξία να το πληροφορηθούμε όλοι. Τα 2/3 της μοριοδότησης σχετίζονταν με τα προσόντα. Το 1/3, όμως, ήταν συνέντευξη, χωρίς προδιαγραφές, χωρίς δέσμευση των υπηρεσιακών παραγόντων για το τι θα ρωτήσουν, χωρίς διαφάνεια, χωρίς τίποτα, κανέναν έλεγχο. Απλά και καθαρά ήταν ένα μέσο του κράτους να επιλέγει αυτούς που θέλει, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν.

Εμείς καταργούμε τη συνέντευξη και μεταφέρουμε αυτό το 1/3, πέραν της μοριοδότησης που ανήκε στη συνέντευξη, στη γνώμη των διδασκόντων. Δεν είναι πιο δημοκρατικό αυτό, να βαραίνει, δηλαδή, περισσότερο η γνώμη του συλλόγου διδασκόντων στην επιλογή διευθυντικού προσωπικού από τη γνώμη κάποιων στελεχών του Υπουργείου που δεν ξέρουν καν ποιον εξετάζουν και τι ακριβώς να τον ρωτήσουν; Εμείς θεωρούμε ότι είναι πιο δημοκρατικό. Και δεν βλέπω σ’ αυτό κάποιον τρομακτικό κίνδυνο.

Αν δεν κάνω λάθος, αναφερθήκατε και στο θέμα των ξενόγλωσσων. Δεν καταργούνται. Δεν υλοποιήθηκε ποτέ αυτό. Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Δεν καταργούνται. Το θέμα είναι να υλοποιηθούν τα ξενόγλωσσα τμήματα στα Πανεπιστήμια.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Το Ποτάμι»): Για τους υπηρεσιακούς διευθυντές…

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Ανοίγετε ένα θέμα, κύριε Θεοδωράκη, για τους υπηρεσιακούς διευθυντές. Εγώ θα ήθελα να σας ρωτήσω με απόλυτη ειλικρίνεια, γιατί βλέπω ότι πριν από λίγο συμβουλευθήκατε τον Βουλευτή σας, τον κ. Θεοχάρη, ο οποίος ως Γενικός Γραμματέας των Δημοσίων Εσόδων έπαιρνε τα e-mails των κομματικών στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης για να διορίζει εφοριακούς! Και είναι στις τάξεις σας! Και δεν έχει απαντηθεί αυτό!

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Και μιλάτε σ’ αυτή την Κυβέρνηση για κομματικοκρατία, η οποία βρίσκεται στην εξουσία τρεις μήνες και δεν έχει καταφέρει, εξαιτίας της διαπραγμάτευσης που μας τρώει το 70% του χρόνου, να αλλάξει ουσιαστικές δομές και κακώς κείμενα;

Όχι, κύριε Θεοδωράκη, κάνετε λάθος. Βεβαίως και δεν υπάρχει η διαδικασία του OpenGov, όπως την είχε ορίσει ο κ. Παπανδρέου. Και δεν υπάρχει διότι, κατά την άποψή μας, το πείραμα αυτό απέτυχε σε ό, τι αφορά τις πολιτικές θέσεις της Γενικής Γραμματείας των Υπουργείων. Οι Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων είναι πολιτική ευθύνη. Εκεί έχει την πολιτική ευθύνη ο Υπουργός και ο Πρωθυπουργός ακόμα. Αλλά όραμά μας δεν είναι η δημόσια διοίκηση να ορίζεται από το κομματικό κράτος.

Και εδώ θα κριθούμε. Όμως, αφήστε μας να κριθούμε. Εδώ δεν έχει αλλάξει ούτε ένας διευθυντής νοσοκομείου τρεις μήνες τώρα! Ούτε ένας διευθυντής υπηρεσίας δεν έχει αλλάξει!

(Χειροκροτήματα)

Παραμένουν ακόμα και όλοι όσοι ήταν Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ΕΛΣΤΑΤ, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Κανείς δεν έχει αλλάξει, ακόμα και αυτοί οι οποίοι είναι επικεφαλής και εμπλέκονται με δικαστικές υποθέσεις. Μόνο τότε τους ζητούμε την παραίτησή τους. Δεν μπορείτε να λέτε σε εμάς για κομματικό κράτος! Δεκτή η κριτική και την αποδέχομαι. Η κριτική είναι η πεμπτουσία της Δημοκρατίας. Θα κριθούμε, αλλά δεν μπορείτε να μιλάτε σε εμάς για κομματικό κράτος.

Κλείνοντας, επιτρέψτε μου ορισμένες παρατηρήσεις. Μη χρησιμοποιείτε το επιχείρημα για τα διακόσιες χιλιάδες παιδιά που έφυγαν στο εξωτερικό, επειδή δεν υλοποιείται ο νόμος που ψηφίστηκε για την παιδεία από τα κόμματα του μνημονίου. Μην το χρησιμοποιείτε αυτό! Διότι αν το χρησιμοποιήσει κανείς, σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζει με υπευθυνότητα την κρίση που περνάει αυτός ο τρόπος. Διότι είναι μια δομική κρίση με θηριώδη ανεργία που προκαλεί απελπισία στους νέους ανθρώπους και τους αφήνει χωρίς όνειρο, χωρίς όραμα, χωρίς ελπίδα. Και νομίζω ότι αυτό δεν μπορεί κανείς να υπερασπιστεί ότι συνέβη, επειδή δεν υλοποιήθηκε ο νόμος που έφερε στη Βουλή η κυρία Διαμαντοπούλου και ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2011 από διακόσιους πενήντα πράγματι Βουλευτές.

Όμως, επαναλαμβάνω ότι αυτός ο νόμος δεν ήταν τίποτε περισσότερο από το test τότε της νέας συμμαχίας που εκκολάπτονταν για να εφαρμοστούν τα μνημόνια. Ήταν το crash test της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού λίγο πριν δημιουργήσουν την Κυβέρνηση Παπαδήμου για να στηριχθούν τα μνημόνια. Αυτός ο αριθμός, λοιπόν, των διακοσίων πενήντα πέντε στη Βουλή δεν αντανακλούσε ανάλογο κοινωνικό συσχετισμό, πολύ περισσότερο δε που δεν έγινε διαβούλευση. Την ίδια αυτή πλειοψηφία του κ. Παπαδήμου την είδαμε να καταρρέει σαν χάρτινος πύργος λίγους μήνες μετά. Ας μη χρησιμοποιείτε, λοιπόν, αυτό το επιχείρημα.

Εγώ θα ήθελα να κλείσω θυμίζοντάς σας κάτι που πιστεύω ότι είναι πιο σημαντικό από αυτή την ψηφοφορία τότε, τον Αύγουστο του 2011 σ’ αυτήν εδώ την Αίθουσα. Ο τότε Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος παρά την τρομακτική πλειοψηφία των διακοσίων πενήντα πέντε Βουλευτών, αρνήθηκε την κομματική γραμμή. Αρνήθηκε να ψηφίσει αυτό το νομοσχέδιο. Μάλιστα, κατέθεσε μία απολύτως τεκμηριωμένη άποψη για την άρνησή του.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι αυτό θα άξιζε να θυμάστε περισσότερο και να ανασύρετε περισσότερο από το δημοσιογραφικό σας αρχείο από εκείνη την ψηφοφορία-πρόκριμα για την πρώτη αλλαγή κυβέρνησης και Πρωθυπουργού μετά τη Μεταπολίτευση ερήμην της βούλησης του λαού.  Αυτό αξίζει να το θυμόμαστε περισσότερο, κύριε Θεοδωράκη.

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...