Home / Featured / Θα επανεξεταστεί το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τη χορήγηση επάρκειας προσόντων διδασκαλίας ξένης γλώσσας

Θα επανεξεταστεί το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τη χορήγηση επάρκειας προσόντων διδασκαλίας ξένης γλώσσας

Δημοσιεύτηκε: 1:39 μμ Μάιος 14th, 2015  


kourakis-tasos

Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προτίθεται να εξετάσει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τη χορήγηση επάρκειας προσόντων διδασκαλίας ξένης γλώσσας, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις σχετικές με το θέμα υποβληθείσες προτάσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών.

Την παραπάνω γραπτή απάντηση έδωσε ο Αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης στην αναφορά του Βουλευτή Ν. Νικολόπουλου και την επιστολή της Ομοσπονδίας των Κέντρων Ξένων Γλωσσών. 

Στον «πάγο» 8.000 αιτήσεις για την χορήγηση επάρκειας διδασκαλίας ξένων γλωσσών

Το υπουργείο Παιδείας δεν χορηγεί επάρκεια διδασκαλίας ξένων γλωσσών από τις 26 Μαρτίου 2014.

Στην αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Παιδείας παραμένουν στα «συρτάρια 8.000 αιτήσεις για χορήγηση επάρκειας, οι οποίες δεν έχουν εξεταστεί , περιμένοντας από πέρσι την έκδοση υπουργικής απόφασης –όπως ορίζει ο νέος νόμος-η οποία θα καθορίζει τα κριτήρια χορήγησης.

Περιέργως ενώ ο νέος νόμος ορίζει ότι εντός ενός μήνα να εκδοθεί η υπουργική απόφαση, αυτή ουδέποτε υπογράφηκε.

Η θέση του Τ. Κουράκη

Η θέση του Αν. υπουργού Παιδείας Τ. Κουράκη, αρμόδιου για θέματα ιδιωτικής εκπαίδευσης, είναι η εξής:

«Στα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της επικράτειας, καθώς και στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, θα μπορούν να διδάξουν μόνο οι κάτοχοι πτυχίου της αντίστοιχης ξένης φιλολογίας. Οι μέχρι τώρα εργαζόμενοι στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, με προσόν την κατοχή διπλώματος επιπέδου Γ2, θα συνεχίσουν απρόσκοπτα την εργασία τους».

https://www.esos.gr/arthra/38352/i-horigisi-eparkeias-didaskalias-xenon-glosson-epanexetazetai-apo-ypoyrgeio-paideias

……………………………..

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προτίθεται να εξετάσει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τη χορήγηση επάρκειας προσόντων διδασκαλίας ξένης γλώσσας, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις σχετικές με το ως άνω θέμα υποβληθείσες προτάσεις.

Τα παραπάνω αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης σε 

του σε
του βουλευτή κ. Νικολόπουλου.

Θυμίζουμε ότι προεκλογικά ο κ. Κουράκης είχε δηλώσει πως η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι στα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της επικράτειας, καθώς και στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, θα μπορούν να διδάξουν μόνο οι κάτοχοι πτυχίου της αντίστοιχης ξένης φιλολογίας. Οι μέχρι τώρα εργαζόμενοι στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, με προσόν την κατοχή διπλώματος επιπέδου Γ2, θα συνεχίσουν απρόσκοπτα την εργασία τους”.

Την πιο πάνω

την είχε δώσει κ. Κουράκης σε ερώτηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών για το πώς πιστεύει ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα της Επάρκειας, της δυνατότητας, δηλαδή, για διδασκαλία από μαθητές που έχουν πάρει- για παράδειγμα- μόνο πιστοποιητικό Proficiency.

Ο κ. Κουράκης είχε προσθέσει τότε ότι τα πτυχία επιπέδου Γ2 πιστοποιούν την άριστη γνώση της ξένης γλώσσας-όχι την διδακτική επάρκεια του κατόχου τους- και ως τέτοια πρέπει να παραμείνουν, δίνοντας μοριοδότηση στον δημόσιο και πιστοποίηση προσόντων στον ιδιωτικό τομέα.

Στο ερώτημα για το «ποιά η θέση σας για την Πιστοποίηση Γλωσσομάθειας, για την ύπαρξη νομοθετικού κενού, την έλλειψη Φορέα Eλέγχου των φορέων πιστοποίησης, καθώς και του επιπέδου των πιστοποιητικών (εξετάσεων, επιπέδου γνώσης, κάλυψη δεξιοτήτων κλπ)».

Αναφέρθηκε ότι βασική θέση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι οι ξένες γλώσσες θα πρέπει να διδάσκονται πλήρως και επαρκώς στο δημόσιο σχολείο και η διδασκαλία τους πρέπει να συνδεθεί με εξετάσεις απόκτησης Κρατικού Πτυχίου Γλωσσομάθειας. Φυσικά, γι’ αυτό το σκοπό, πρέπει να διαμορφωθεί το κατάλληλο πρόγραμμα διδασκαλίας των ξένων γλωσσών (διδακτικό υλικό, ώρες διδασκαλίας κλπ), έτσι ώστε να παρέχονται τα απαραίτητα εφόδια στο μαθητή για την απόκτηση του πιστοποιητικού γλωσσομάθειας.

Η στόχευση αυτή, εναρμονίζεται με τη βασική θέση του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία επιδιώκεται ο σταδιακός μηδενισμός των οικογενειακών δαπανών για εκπαιδευτικές ανάγκες.

Η παράλληλη λειτουργία ιδιωτικών φροντιστηρίων εκμάθησης ξένων γλωσσών θα υπόκειται σε ένα αναμορφωμένο και επικαιροποιημένο νομικό πλαίσιο, το οποίο θα διέπει τη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων, των φροντιστηρίων και των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και στη συνέχεια θα τηρείται απαρέγκλιτα με την ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας.

«Τόσο η σύνταξη του νέου νομικού πλαισίου λειτουργίας όλων των φορέων της ιδιωτικής εκπαίδευσης, όσο και οι συγκεκριμένες διαδικασίες πιστοποίησης γλωσσομάθειας θα καθοριστούν μέσα από ανοιχτή, δημόσια και διαφανή διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς» αναφέρονταν στο γραπτό κείμενο του κ. Κουράκη.

Καλόγηρος Βασίλειος
news.gr

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...