Home / HEADER-NEWS / Τελικά οι Φινλανδοί δεν θα πετάξουν στα «σκουπίδια» όλα τα μαθήματα

Τελικά οι Φινλανδοί δεν θα πετάξουν στα «σκουπίδια» όλα τα μαθήματα

Δημοσιεύτηκε: 6:20 μμ Μάιος 12th, 2015  


finland

Μετάφραση: Δημήτρης Καλαϊτζίδης

Συγγραφέας: Pasi Sahlberg Visiting Professor of Practice in Education, Graduate School of Education at Harvard University

https://theconversation.com/finlands-school-reforms-wont-scrap-subjects-altogether-39328

Οι αλλαγές στα αναλυτικά προγράμματα που θα εισαχθούν στην Φινλανδία από το 2016 θα αφήσουν χρόνο για διδασκαλία στηριγμένη στα «φαινόμενα», σε όλα τα μαθήματα. Μια τέτοια αλλαγή προς αυτό τον τρόπο διδασκαλίας προκαλεί ήδη διχασμό στη Φινλανδία. Το σχέδιο της Φινλανδίας να αντικατασταθούν τα κλασικά σχολικά μαθήματα, όπως η ιστορία ή τα Αγγλικά με πιο πλατιά διαθεματικά «θέματα» ως μέρος μιας μείζονος εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης έχει προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, χάρις στο άρθρο του Ιντιπέντεντ μιας έγκυρης εφημερίδας του Ηνωμένου Βασιλείου (το έχουμε δημοσιεύσει μεταφρασμένο στμ).

Aς ηρεμήσουμε: παρά τις μεταρρυθμίσεις, τα σχολεία της Φινλαδίας θα συνεχίσουν να διδάσκουν μαθηματικά, ιστορία, τέχνες, μουσική κα άλλα μαθήματα στο μέλλον. Αλλά με τη νέα βασική σχολική μεταρρύθμιση, όλα τα παιδιά θα συμμετέχουν σε διαθεματικά σχέδια κατά τη διάρκεια ορισμένων περιόδων στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Στη διάρκειεα αυτών των περιόδων θα εξετάζουν πιο πλατιά θέματα, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, η κοινωνία και η κλιματική αλλαγή, τα 100 χρόνια από την ανεξαρτησία της Φινλανδίας, κάτι που θα εισαγάγει πολυ-επιστημονικά διδακτικά εργαλεία στις γλώσσες, στη γεωγραφία, στις φυσικές επιστήμες και στα οικονομικά.

Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε δύο θεμελιώδεις ιδιαιτερότητες του Φινλανδικού εκπαιδευτικού συστήματος, προκειμένου να έχουμε όλη την εικόνα. Πρώτα, η διοίκηση της εκπαίδευσης είναι σε μεγάλο βαθμό αποκεντρωμένη, δίνοντας στους 320 δήμους της χώρας σημαντική ελευθερία προκειμένου να διευθετήσουν τα των σχολείων σύμφωνα με τις τοπικές συνθήκες. Η κεντρική κυβέρνηση εκδίδει τους νόμους, μοιράζει τη χρηματοδότηση των σχολείων και παρέχει ένα καθοδηγητικό πλαίσιο για το τι και πώς θα διδάσκουν τα σχολεία.

Δεύτερο, το Εθνικό Πλαίσιο Αναλυτικού Προγράμματος (NationalCurriculumFramework) είναι ένα χαλαρό κοινό πλαίσιο που κατευθύνει το σχεδιασμό του αναλυτικού προγράμματος στο επίπεδο των δήμων και των σχολείων τους. Παρέχει στους εκπαιδευτικούς την ελευθερία να βρουν τους καλύτερους τρόπους προσφοράς καλής διδασκαλίας και μάθησης σε όλα τα παιδιά. Έτσι, η πρακτική διαφέρει από σχολείο σε σχολείο και συχνά προσαρμόζεται στις τοπικές ανάγκες και περιστάσεις.

Μάθηση στηριγμένη στο «φαινόμενο»

Η επόμενη μεγάλη μεταρρύθμιση που συμβαίνει στην Φινλανδία είναι η εισαγωγή ενός νέου Εθνικού Πλαισίου Αναλυτικού Προγράμματος (NCF) NationalCurriculumFramework, που θα τεθεί σε εφαρμογή τον Αύγουστο του 2016. Είναι ένα δεσμευτικό έγγραφο που θέτει τους γενικούς στόχους του σχολείου, περιγράφει τις αρχές της διδασκαλίας και της μάθησης και παρέχει οδηγίες για την ειδική εκπαίδευση, για την υγεία, για τις υποστηρικτικές υπηρεσίες και για την αξιολόγηση των μαθητών στα σχολεία. Η έννοια της διδασκαλίας «στηριγμένης στο φαινόμενο»-μια απομάκρυνση από τα «μαθήματα» προς διεπιστημονικά θέματα, θα έχει κεντρική θέση στο NCF.

Η ενσωμάτωση των διδακτικών αντικειμένων και η ολιστική προσέγγιση στη διδασκαλία και στη μάθηση, δεν είναι καινούργια πράγματα για τη Φινλανδία. Από το 1980 τα σχολεία της Φινλανδίας έχουν πειραματιστεί με την προσέγγιση αυτή και έχει γίνει μέρος της διδακτικής κουλτούρας σε πολλά Φινλανδικά σχολεία. Αυτή η νέα μεταρρύθμιση θα φέρει περισσότερες αλλαγές στους καθηγητές ειδικοτήτων των γυμνασίων οι οποίοι παραδοσιακά, εργάζονται μόνο στο ειδικό διδακτικό τους αντικείμενο, παρά όλοι μαζί με τους συναδέλφους τους στο σχολείο.

Τα σχολεία αποφασίζουν το πρόγραμμα….

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...