Home / HEADER-NEWS / Συνέντευξη Υπ. Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά

Συνέντευξη Υπ. Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά

Δημοσιεύτηκε: 10:04 μμ Μάιος 11th, 2015  


mpaltas

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς στο esos, μεταξύ άλλων είπε:

Α. Για την κατάργηση των Πανελλαδιών Εξετάσεων: Παραμένει στρατηγικός στόχος αυτός .Παράδειγμα: Είναι κι αυτό προς μελέτη . Πέστε σε ένα χρόνο τελειώνει  ένα παιδία τη Γ Λυκείου και πέστε ότι έχει δύο  κατευθύνσεις , τρεις έχουμε τώρα, μπορεί να γίνουν δύο, κλασικό πρακτικό για να έρθουμε στα παλιά, και πάει  στο πρακτικό και κάνεις Φυσική Γ Λυκείου κι έχει  απέναντι σχολές που έχουν Φυσική στο Α ΄ έτος εάν αρχίσεις και συναρτάς το πρόγραμμα , το πρόγραμμα της Γ Λυκείου ως προϋπόθεση πραγματική και όχι πλασματική  της Φυσικής της Α Πανεπιστημίου στην  αντίστοιχη σχολή ήδη αρχίζεις και τα φέρνεις πιο κοντά. Κι αν  αυτό γίνει  με συνέργειες και σε επίπεδο Πανεπιστημίου και οριζόντια , δηλαδή το Φυσικό, το Βιολογικό , δηλαδή να πει εγώ κάνω αυτή τη Φυσική και αυτού τους είδους την απαίτηση έχω από το Λύκειο. ΚΙ αν οι μαθητές και οι  εκπαιδευτικοί του Λυκείου συνεργαστούν με το υπουργείο και πουν τιο αναλυτικό Πρόγραμμα της Γ Λυκείου πρέπει να έχει αυτή τη Φυσική βλέπετε ότι αρχίζουν  να συγκλίνουν τα πράγματα. Μόνο που αυτό θέλει αλλαγή στην Α και Β Λυκείου , ώστε όλο το πρόγραμμα ανά μάθημα α ν α έχει μια συνάφεια με το Πανεπιστήμιο  και το πέραμα από το ένα στο άλλο να είναι φυσιολογικό . Από κει και πέρα απαιτείται παράλληλα , ότι ένα εγώ έχω ένα παιδία που του αρέσει η ξυλουργική  για παράδειγμα και του αρέσουν και τα Αρχαία  και βρει έναν τρόπο να τα συνδυάσει  και να πει μια ωραία πρωία , ότι προτιμώ να κάνω ξυλουργική  από το να διαβάζω Αρχαία να έχει τη δυνατότητα να το κάνει χωρίς να του πει η διπλανή μαμά κοίταξε αυτός δεν τα παίρνει τα γράμματα και θα πάει στη ξυλουργική.

Β. Για το master στο Πολυτεχνείο και τη Γεωπονική: «Είναι μια παλιά ιστορία αυτή . Το Πολυτεχνείο είναι πενταετές , όπως και η Γεωπονική . Ετσι όπως είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση  είναι ισότιμο  με τριετή προγράμματα, της Αγγλίας για παράδειγμα. Είναι μια απόλυτα ανορθολογική κατάσταση . Έχουμε ήδη αρχίσει να μελετάμε το ζήτημα αυτό και να προχωρήσουμε πολύ σύντομα σε μία ρύθμιση που να ικανοποιεί όλους».

Γ. Για τη νέα σχολική χρονιά: «Τα κενά είναι πολύ μεγάλα» .

Δ. Για το Κοινωνικό Κυλικείο: «Αυτή τη στιγμή  δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο ομολογώ. Απλώς έχουμε το εξής ως πληροφορία :Συζητώντας με τις οργανώσεις των επιχειρηματιών των κυλικείων στα σχολεία διαπιστώσαμε ότι κάποια σχολεία είναι σε τόσο υποβαθμισμένες περιοχές που δε συμφέρει να υπάρξει κυλικείο. Αυτές είναι οι δυσκολότερες περιπτώσεις.  Λέμε θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια παρέμβαση στη βάση της ακραίας φτώχειας και της ανθρωπιστικής καταστροφής θα προσπαθήσουμε να αρχίσουμε από εκεί  και να διοχετεύσουμε προς τα εκεί  κάποιους πόρους που μπορεί να εξοικονομήσουμε»

Επαναφορά ωραρίου εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:  «Ελπίζουμε όταν αποκατασταθεί στοιχειωδώς ο αριθμός που απαιτείται στα σχολεία θα μπορέσουμε να ελαφρύνουμε  το βάρος σε ώρες των εκπαιδευτικών».

Για τη μετατροπή των σχολείων σε χώρους πολιτιστικούς της γειτονιάς:«Επιστρέφουν οι σχολικοί φύλακες, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε. Θα ζητήσουμε από τους σχολικούς φύλακες να έχουν και μια τέτοια μέριμνα σε σχέση με την κατ αρχήν φύλαξη του σχολείου . Αυτό είναι το εύκολο. Από κει και πέρα αν το σχολείο , καθηγητές, δάσκαλοι  , τα παιδιά οι γονείς τους σκεφτούν το σχολείο ως κάποιοι είδους κέντρο για τη γειτονιά τους , φτιάξουν τον περιβάλλοντα χώρο με δικές τους πρωτοβουλίες έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να έρχονται ν α παίζουν να κάνουν ενισχυτική διδασκαλία κάποιο πρόσθετο πράγμα που θα δώσει χαρά σ αυτά και στους  γονείς. Αν αυτό δουλέψει τότε το σχολείο μετατρέπεται από ένα κτήριο που κλείνει το απόγευμα γίνεται κάτι πιο ζωντανό».

Για το  υπουργείο Παιδείας: «Αν ανοίξει κανείς έστω στοιχειωδώς  τον οδηγό του υπουργείου Παιδείας   ποιες Διευθύνσεις υπάρχουν κλπ κάθε  Διεύθυνση  έχει ένα ξεχωριστό πρόβλημα. Τίποτα δε λειτουργεί όπως θα έπρεπε να λειτουργεί .Αυτό που  προσπαθούμε να κάνουμε είναι φέτος  τουλάχιστον να  ξεμπλέξουμε με κάποια χοντρά που εμποδίζουν  και από κει και πέρα να αρχίσουμε να βλέπουμε ε συστηματικά το βασικό κορμό του σχολείου που σημαίνει  τα προγράμματα βιβλία επάρκεια καθηγητών , ροή του προγράμματος όσο και όλα  τα άλλα  που είναι εξίσου σημαντικά» .

Για τις Πανελλαδικές: «Πρέπει να κάνουμε δουλειά σε δύο  επίπεδα: Το ένα επίπεδο που είναι η άμεση ελάφρυνση  στο μέτρο του δυνατού του φόρτου αυτού και κατά δεύτερο   ένας τρόπος σχεδιασμού που να αλλάζει στο όριο ακόμη και νοοτροπίας , δηλαδή να μην είναι ένας και μοναδικός ο στόχος της κάθε οικογένειας από το νηπιαγωγείο  όλη μου η δουλειά το παιδάκι θα μπει σε ένα δρόμο που θα είναι μονόδρομο μπαίνεις δε μπαίνεις  στο Πανεπιστήμιο».
Για την αντιμετώπιση του «πελατειακού»  συστήματος των αποσπάσεων:  «Ομολογώ ότι αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε  το είδος της παρέμβασης που θα θέλαμε να κάνουμε. Θα ήταν ανεύθυνο να πεις ξαφνικά έχω την τάδε ιδέα για τις αποσπάσεις . Τελειώνω μια κι έξω. Βγάζω ένα φιρμάνι και το λύνω».

Για την Τεχνική –Επαγγελματική Εκπαίδευση: «Θα θέλαμε το σύνολο της Τεχνικής- Επαγγελματικής Εκπαίδευσης να είναι   υπό την εποπτεία  του υπουργείου Παιδείας».

Ο υπουργός στο esos για το ωράριο των εκπαιδευτικών

Είναι κι αυτό από τα προβλήματα που πρέπει να δούμε . Καταλαβαίνουμε ότι βαρύνονται με περισσότερες ώρες οι εκπαιδευτικοί.Ταυτοχρόνως ξέρουμε ότι λείπουν εκπαιδευτικοί στα περισσότερα σχολεία. Υπάρχει κάποια δυνατότητα προσλήψεων για φέτος που είναι μνημονική δέσμευση . Ελπίζουμε όταν αποκατασταθεί στοιχειωδώς ο αριθμός που απαιτείται στα σχολεία θα μπορέσουμε να ελαφρύνουμε το βάρος σε ώρες των εκπαιδευτικών.

Την παραπάνω δήλωση έκανε στο esos ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς, απαντώντας σε σχετική ερώτησή μας , ενώ για τη νέα σχολική χρονιά είπε πως τα κενά είναι σε εκπαιδευτικό προσωπικό είναι μεγάλα.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ

https://www.esos.gr/arthra/38256/ti-apanta-sto-esos-o-ypoyrgos-paideias-aristeidis-mpaltas

https://www.esos.gr/arthra/38274/o-ypoyrgos-sto-esos-gia-orario-ton-ekpaideytikon


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...