Home / Featured / Συνέντευξη χωρίς μόρια για τους Διευθυντές; Τι είπε ο Πρόεδρος της ΔΟΕ

Συνέντευξη χωρίς μόρια για τους Διευθυντές; Τι είπε ο Πρόεδρος της ΔΟΕ

Δημοσιεύτηκε: 3:59 μμ Μάιος 6th, 2015  


manager2

Αυτό που άκουσα από άλλους συναδέλφους, όχι σε αυτήν την αίθουσα σήμερα, αλλά το μεταφέρω, γιατί έχει πολύ μεγάλη σημασία, ότι θα μπορούσε η συνέντευξη να γίνεται, να υπάρχουν ερωτήσεις, απαντήσεις σε αυτούς που θα κριθούν για αυτές τις θέσεις, αλλά να μην αποτιμάται από μόρια και είπα ότι αυτό είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση που ενδεχομένως στην Υπουργική Απόφαση να το πραγματώσουμε. 

Τα παραπάνω δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης αναφέροντας και τα ακόλουθα:

Είπα ότι αυτή είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση που ενδεχομένως στην υπουργική απόφαση να το πραγματώσουμε. Δηλαδή να γίνεται μια ανοικτή δημόσια διαδικασία όπου να ερωτώνται και να απαντούν για το όραμά τους, για την εκπαίδευση, για τη σχέση του σχολείου με την κοινότητα και εξ αυτού να συνάγονται και συμπεράσματα, αν θα πρέπει να δοθεί η ψήφος ή όχι. Είναι θέση του κ. Σεβαστάκη και είναι πάρα πολύ σημαντική.

Ο κ. Κουράκης δήλωσε πως «οι παρατηρήσεις και προτάσεις για την επιλογή των στελεχών προφανώς και θα ληφθούν πάρα πολλές υπόψη για να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε. Αλλά αυτό, επίση,ς συναδέλφισσες και συνάδελφοι, συγκροτούν μια πολύ μεγάλη αλλαγή, όπου από ένα  ζήτημα συνέντευξης που σχεδόν απ’ όλους έχει καταδικασθεί, εκτός από τον τρόπο που ανέφερα που το τροποποίησε ο κ. Σεβαστάκης, πάμε σε μια ανάθεση ευθύνης και δημοκρατίας στους ίδιους τους συναδέλφους».

Θυμίζουμε ότι ο  κ. Σεβαστάκης είχε τοποθετηθεί για τη συνέντευξη λέγοντας τα ακόλουθα:

Τέλος, να πω για την συνέντευξη. Εάν, η συνέντευξη συγκεφαλαιώνει στοιχεία που έχει, ταλέντα, επικοινωνιακή ευκολία, τα ζητάει  άλλωστε ο νόμος, γιατί είναι ένα κακό εργαλείο. Ας μην έχει βαρύνουσα μοριοδότηση, αλλά δεν νομίζω, είναι άλλο πράγμα η εξατομικευμένη  μυστική, εξομολογητική συνέντευξη που πριμοδοτεί τον «δικό μας» και άλλο μπροστά στο εκλεκτορικό σώμα, ένας να μπορεί να αναπτύσσει τη σκέψη του. Το κάνουμε και στα πανεπιστήμια και δεν νομίζω ότι είναι μη λειτουργικό.

Παράλληλα ο κ. Κουράκης τόνισε και το μεταβατικό χαρακτήρα του συστήματος λέγοντας ότι αυτό είναι μια μεγάλη τομή. Μπορεί να έχει λάθη μπορεί να χρειάζεται διόρθωση, γι’ αυτό λέμε ότι έχει μεταβατικό χαρακτήρα και γι’ αυτό λέμε ότι θα είναι το πολύ ένα ή δύο χρόνια, όπου εκεί να πάμε μετά όλοι μαζί συζητώντας και ένα πολύ καλύτερο σύστημα, πολύ δημοκρατικότερο, πολύ πιο δίκαιο αν θέλετε.

TI EIΠΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΟΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

«Αντισυνταγματικοί περιορισμοί και αποκλεισμοί στελεχών εκπαίδευσης»

Τι δήλωσε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων o Πρόεδρος ΔΟΕ

Όταν συναντηθήκαμε την περασμένη Τετάρτη με τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας, κ. Κουράκη, χαρακτηρίσαμε την όλη διαδικασία, με την οποία μπαίνει σε ψήφιση το κατεπείγον αυτό νομοσχέδιο, ως ευτελισμό του διαλόγου. Θεωρούμε ότι όλη η διαδικασία που γεννήθηκε, οι προσδοκίες που δημιουργήθηκαν από τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού για ουσιαστικό διάλογο για τα θέματα της παιδείας, όπως έλεγε πριν τρεις μήνες, από τα λεγόμενα του ίδιου του Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας όταν συναντηθήκαμε μαζί του στις 3 Μαρτίου, που μιλούσε για έναν βαθύ και ουσιαστικό διάλογο για τα θέματα της εκπαίδευσης, ακριβώς αναιρούνται με όλη αυτή τη διαδικασία.
Τα παραπάνω δήλωσε μεταξύ των άλλων στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Αθανάσιος Κικινής ενώ  εξέφρασε την άποψη πως «όσον αφορά στο ζήτημα των στελεχών, μπαίνουν αντισυνταγματικοί περιορισμοί και αποκλεισμοί, όπως για παράδειγμα το θέμα του αριθμού των προτιμήσεων, ο τρόπος με τον οποίο αντικαθίσταται η συνέντευξη και καταντάει τον σύλλογο των διδασκόντων από ένα όργανο που είναι ζωντανό και σαφέστατα πρέπει να έχει άποψη για την λειτουργία του σχολείου, τον καταντάει ένα άλλο συμβούλιο επιλογής με εξαιρετικές παθογένειες, γιατί πείτε μου, σε ποια κριτική αντέχει η μυστική ψήφος όταν πρέπει να αιτιολογηθούν μια σειρά από καταστάσεις και πρέπει η ψήφος να είναι αιτιολογημένη για να είναι έγκυρη; Θα πέσουν στα δικαστήρια όλα αυτά και είναι κρίμα».
Απαντώντας στις ερωτήσεις που έγιναν από τους Βουλευτές ο κ. Κικινής δήλωσε:
Λυπάμαι, διότι το μεγαλύτερο μέρος των ερωτημάτων που δεχθήκαμε ως Διδασκαλική Ομοσπονδία, στηριζόταν σε ένα τεχνητό δίπολο, συνέντευξη- απόφαση αν εκλέγει τον διευθυντή ο σύλλογος διδασκόντων. Θεωρούμε ότι αδικεί όλες τις θέσεις που έχει καταθέσει καταρχάς η ομοσπονδία. Θα περίμενα να ακούσω έστω μία ερώτηση για το θέμα της συνταγματικότητας που θέσαμε, διότι θέσαμε το θέμα της αντισυνταγματικότητας των περιορισμών και των αποκλεισμών και το έχουμε και σε σημερινό μας κείμενο, όπου λέμε ότι αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο σπουδές ίδιου επιπέδου, για παράδειγμα τα μεταπτυχιακά. Βεβαίως, χθες, άκουσα ότι υπάρχει πρόθεση για μια άλλη ρύθμιση σχετικά με τα μονοετή μεταπτυχιακά.
Ο κ. Κικινής στηλίτευσε το γεγονός ότι δεν έχει γίνει διάλογος  λέγοντας ότι όλη η διαδικασία που γεννήθηκε, οι προσδοκίες που δημιουργήθηκαν από τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού για ουσιαστικό διάλογο για τα θέματα της παιδείας, όπως έλεγε πριν τρεις μήνες, από τα λεγόμενα του ίδιου του Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας όταν συναντηθήκαμε μαζί του στις 3 Μαρτίου, που μιλούσε για έναν βαθύ και ουσιαστικό διάλογο για τα θέματα της εκπαίδευσης, ακριβώς αναιρούνται με όλη αυτή τη διαδικασία.
Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα «να μην είναι αλήθεια αυτό που ακούσαμε πριν από την κυρία Χριστοφιλοπούλου ότι ενδέχεται αυτό που ήρθε χθες στα χέρια μας ως το πολυνομοσχέδιο να μπει την επόμενη εβδομάδα, διότι τότε όσα συζητούσαμε κύριε Κουράκη θα πάνε «περίπατο» και δεν θα μιλάμε για διάλογο. Ελπίζω να το διαψεύσετε. Ελπίζω, πραγματικά, το πολυνομοσχέδιο να μην τύχει της ίδιας αντιμετώπισης».
Καλόγηρος Βασίλειος
news.gr

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...