Συνέδριο «Μνήμη και Αφήγηση» στις 2-3 Ιουνίου (Αίθουσα Εκμαγείων της Νέας Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ)

Δημοσιεύτηκε:

8:29 μμ Μάιος 29th, 2015

APHICHE print

Η ερευνητική ομάδα Μνημοσύνη του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας διοργανώνει  συνέδριο με θέμα «Μνήμη και Αφήγηση» στις 2-3 Ιουνίου, στην Αίθουσα Εκμαγείων της  Νέας Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Στη διημερίδα, στην οποία συμμετέχουν πάνω από 30 διακεκριμένοι επιστήμονες από εκπαιδευτικά ιδρύματα όλης της χώρας, προερχόμενοι από ένα ευρύ φάσμα ανθρωπιστικών σπουδών, θα επιχειρηθεί μια καινοτόμος και πρωτοποριακή –για τα ελληνικά δεδομένα– προσέγγιση του «Λόγου περί Μνήμης»
(λεπτομερείς πληροφορίες για την εν λόγω ομάδα και για το αντικείμενο του συνεδρίου μπορείτε να αντλήσετε από την ιστοσελίδα mnemo.del.auth.gr).

Η ενασχόληση με τη μνήμη αποτελεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες σταθερό και ανερχόμενο επιστημονικό παράδειγμα στο διεθνές ακαδημαϊκό στερέωμα. Ιδιαίτερα μετά την αναβίωση και επεξεργασία θεωριών του παλαιού Γάλλου κοινωνιολόγου Maurice Halbwachs (1877-1945) κατά τη δεκαετία του 1980 (memory turn), όροι όπως κοινωνική, συλλογική, επικοινωνιακή, πολιτισμική μνήμη κατέστησαν χρήσιμα εργαλεία των ανθρωπιστικών επιστημών για τη –συχνά διεπιστημονική– ανάλυση πολιτισμικών και κοινωνικών φαινομένων. Παράλληλα η αναψηλάφηση του παρελθόντος (γενοκτονίες  όπως το Ολοκαύτωμα ή η σφαγή των Αρμενίων κ.ά., σχέσεις θυμάτων – θυτών, αποκατάσταση μειονοτήτων σ’ έναν μεταποικιοκρατικό κόσμο κλπ.) απασχολεί τις σύγχρονες παγκοσμιοποιημένες κοινωνίες σε έντονο βαθμό προσλαμβάνοντας ενίοτε ευρεία δημοσιότητα στα ΜΜΕ. Η ελληνική κοινωνία –με την ιδιαίτερη ιστορική συνείδηση που τη διακρίνει– μετέχει με ζέση σε παρόμοιες συζητήσεις, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται και μια αυξανόμενη διάθεση αναστοχασμού σχετικά με το πλαίσιο και τους όρους που τις καθορίζουν.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  O νέος τρόπος αξιολόγησης των διευθυντών από τους εκπαιδευτικούς θα περιλαμβάνει ανώνυμο ερωτηματολόγιο

https://deutsch.gr/

…………………………….

          

     

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Σύλλογος Γ.Σεφέρης: Δελτίο τύπου για την κινητοποίηση στις 16/3 στο ΥΠΠΕΘ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. «Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ»                                                                                   N. Ιωνίας – Ηρακλείου – Μεταμόρφωσης ...

Μοιράσου!