Home / HEADER-NEWS / Πρακτικά της Βουλής – Νομοτεχνικές βελτιώσεις επί του Νομοσχεδίου του Υπ. Παιδείας

Πρακτικά της Βουλής – Νομοτεχνικές βελτιώσεις επί του Νομοσχεδίου του Υπ. Παιδείας

Δημοσιεύτηκε: 12:23 μμ Μάιος 9th, 2015  


vouli

ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ(ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 8/5/2015)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αλέξιος Μητρόπουλος): Ορίστε, έχετε τον λόγο.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Θα ήθελα λίγο να σας ενημερώσω, πριν πω ορισμένα πράγματα, σχετικά με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις.

Δυστυχώς, για λόγους ανώτερους από τις δυνατότητές μας δεν μπόρεσαν να υπογράφουν οι νομοτεχνικές βελτιώσεις, ώστε να σας μοιραστούν σήμερα και θα τις έχετε μόλις υπογραφούν από τον κύριο Γενικό, από τη Γραμματεία της Κυβέρνησης.

Παρ’ όλα αυτά, ενώ σας είχα πει –επαναλαμβάνω για όσους συναδέλφους  δεν ήταν- τις κυριότερες εξ αυτών, θα επαναλάβω αυτές με λιγότερα λόγια και δύο ακόμη που έχουν σημασία.

Σας είχα πει το πρωί ότι γίνεται μία νομοτεχνική βελτίωση στο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα της τρίτης λυκείου, όπου προστίθεται μία ώρα Ιστορία Κοινωνικών Επιστημών.

Γίνεται μία νομοτεχνική βελτίωση στην παράγραφο 1 του άρθρου 10 όπου στον κατάλογο των προτύπων γυμνασίων της χώρας προστίθεται το Γυμνάσιο της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων.

Με τη νομοτεχνική βελτίωση στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 13 προστίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση υποβολής υποψηφιότητας σε θέση διευθυντή προτύπου ή πειραματικού σχολείου η κατοχή διδακτορικού διπλώματος ή μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών αυτών των σχολικών μονάδων.

Ανέφερα ότι στο β΄ εδάφιο της παραγράφου 7 του άρθρου 17 προστίθενται στις κατηγορίες εκπαιδευτικών που προσφέρουν διδακτική υπηρεσία και οι υπεύθυνοι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αγωγής υγείας, πολιτιστικών σχολικών δραστηριοτήτων και υπευθύνων σε διάφορους οργανισμούς. Η προσθήκη των κατηγοριών αυτών έγινε μεταξύ άλλων και για λόγους συμφωνίας του παρόντος προς ψήφιση νόμου με κείμενες νομοθετικές διατάξεις.

Γίνεται μία νομοτεχνική βελτίωση όπου στην περίπτωση α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 19 καταργείται η μη μοριοδότηση των μονοετών μεταπτυχιακών μετά και από τοποθετήσεις συναδέλφων της Συμπολίτευσης και της Αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Η νομοτεχνική βελτίωση είναι -για να έχετε πλήρη εικόνα- ως εξής: «Το διδακτορικό δίπλωμα μοριοδοτείται με τέσσερις μονάδες, ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών είτε μονοετούς είτε διετούς με δυόμισι μονάδες» Τα υπόλοιπα παραμένουν ως έχουν.

Επίσης, με τη νομοτεχνική βελτίωση στην περίπτωση α΄ της παραγράφου 4 του άρθρου 22 αυξάνεται από δύο σε τρεις ο αριθμός των σχολικών μονάδων, στις οποίες μπορεί να υποβάλει υποψηφιότητα ένας εκπαιδευτικός, προκειμένου να επιλεγεί ως διευθυντής.Επειδή είναι σημαντική αυτή η βελτίωση -είναι πολύ σύντομο- διαβάζω:

«Οι υποψήφιοι διευθυντές σχολικών μονάδων, οι υποψήφιοι διευθυντές τετραθέσιων και άλλων νηπιαγωγείων και οι υποψήφιοι διευθυντές εργαστηρίων για τις θέσεις κατ’ ανώτατο αριθμό τριών σχολικών μονάδων, εκ των οποίων η μία σχολική μονάδα μπορεί να είναι είτε όπου κατέχουν οργανική θέση είτε σε μία από τις σχολικές μονάδες που υπηρέτησαν την τελευταία πενταετία, ως στελέχη ή ως εκπαιδευτικοί για τουλάχιστον οχτώ διδακτικές ώρες την εβδομάδα.

Η δεύτερη σχολική μονάδα είναι εντός του ΠΥΣΠΕ ή ΠΥΣΔΕ, όπου υπηρετούν ή υπηρέτησαν την τελευταία πενταετία. Και η επιλογή της τρίτης σχολικής μονάδας δεν υπόκειται σε κανέναν επιπρόσθετο περιορισμό, δηλαδή αυτή μπορεί να είναι οποιαδήποτε ΠΥΣΠΕ ή ΠΥΣΔΕ.»

……………… Εδώ, επίσης έχουμε κάνει ορισμένες νομοτεχνικές αλλαγές. Θα σας αναφέρω μία εξ αυτών. Στις κατηγορίες των εκπαιδευτικών που προσφέρουν διδακτική υπηρεσία, πέρα από εκείνους που υπηρετούν σε Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, συμπεριλαμβάνουμε και αυτούς που έχουν υπηρετήσει σε Συμβουλευτικούς Σταθμούς Νέων, σε θέσεις υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Εισαγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Σχολικών Δραστηριοτήτων και άλλων που θα δείτε στις νομοτεχνικές επεξεργασίες……………………

ΑΠΌ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ(ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 8/5/2015)

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων):

Όπως γνωρίζετε, είχαμε εισέλθει στη διαδικασία του κατεπείγοντος. Είχαμε επικαλεστεί ορισμένες ημερομηνίες και είχαμε μπει σ’ αυτήν εδώ τη διαδικασία.

Σήμερα, αυτή είναι η διαδικασία -όπως ακούσαμε από τον κύριο Πρόεδρο- που προβλέπει τους χρόνους που ακούσατε. Με βάση όμως τον Κανονισμό της Βουλής, όταν έχουν κατατεθεί -και έχουν κατατεθεί τροπολογίες και υπουργικές και βουλευτικές στο νομοσχέδιο- δεν μπορεί η διαδικασία να ολοκληρωθεί με την ψήφισή της σήμερα.

Επιπλέον, από ό,τι πληροφορήθηκα από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, θα κατατεθεί αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία. Παρ’ όλο που θα μπορούσαμε και σήμερα να έχουμε ονομαστική ψηφοφορία, δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε καθόλου το εμπόδιο ότι επειδή ακριβώς έχουμε τροπολογίες, θα πρέπει να τις συζητήσουμε άλλη μέρα, δηλαδή την Τρίτη.

Έτσι, λοιπόν, για λόγους καλύτερης αποτύπωσης της γνώμης των Βουλευτών όσον αφορά το αν θα γίνει ονομαστική ψηφοφορία σήμερα ή την Τρίτη, νομίζω ότι η Τρίτη είναι μια μέρα η οποία δίνει τη δυνατότητα σε περισσότερους Βουλευτές να συμμετέχουν στην ονομαστική ψηφοφορία σε ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο.

Επειδή, όμως, είναι έτσι τα πράγματα, η πρόταση του Υπουργείου είναι ότι θα μπορούσαμε, μια που δίνεται αυτή η δυνατότητα -αν και θα πρέπει να πω εκ προοιμίου ότι ο χρόνος είναι οριακός όσον αφορά τις προθεσμίες και θα φροντίσουμε το ΦΕΚ να βγει όσο γίνεται πιο γρήγορα– με την άδεια του Σώματος, προτείνω να μπορέσουμε να συζητήσουμε σήμερα, όχι με τους πιεστικούς χρόνους που επιβάλλει το κατεπείγον, αλλά με μία μεγαλύτερη άνεση, όπως τη γνωρίζουμε την κοινοβουλευτική διαδικασία, να μιλήσουμε σήμερα επί της αρχής με κατάλογο ομιλητών -και αυτό βέβαια, μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του συνόλου, γιατί οι Βουλευτές δεν είναι προετοιμασμένοι ενδεχομένως να συμμετάσχουν σε μία τόσο εκτεταμένη συζήτηση- να πάμε την Τρίτη με συζήτηση κατ’ άρθρο και να μιλήσουμε και για τις τροπολογίες τότε, να γίνει ονομαστική ψηφοφορία και να ολοκληρωθεί η συζήτηση την Τρίτη.

https://seepea-stella.blogspot.gr/

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...