Home / Featured / Μόνο στην Ελλάδα οι εκπαιδευτικές αρχές ελέγχουν σχεδόν απόλυτα τη διδασκαλία

Μόνο στην Ελλάδα οι εκπαιδευτικές αρχές ελέγχουν σχεδόν απόλυτα τη διδασκαλία

Δημοσιεύτηκε: 10:53 μμ Μάιος 9th, 2015  


kathigitis

Σχολιασμός  Καπετσώνης Κώστας

Το  αναλυτικό πρόγραμμα και ο υποχρεωτικός χαρακτήρας περιορίζει τον εκπαιδευτικό σε μεγάλο βαθμό, εφόσον του προσδιορίζει σχεδόν τα πάντα σχετικά με την εκπαιδευτική πράξη. Το δημιουργικό κομμάτι της δουλειάς του,  που είναι ο σχεδιασμός της διδασκαλίας   του, σε όλα τα επίπεδα ( επιλογή βιβλίου, υλικού, μεθόδου διδασκαλίας κ.ά), του αφαιρείται σε σημαντικό βαθμό.  Οι Ευρωπαϊκές χώρες, χρόνια τώρα, αναγνώρισαν ότι η εκχώρηση προς τον εκπαιδευτικό του “φυσικού” δικαιώματός του για σχεδιασμό, οδηγεί και σε καλύτερα εκπαιδευτικά αποτελέσματα.

Γιατί:

  • Ένας τέτοιος σχεδιασμός γίνεται για συγκεκριμένους μαθητές και ανάγκες
  • ο εκπαιδευτικός αισθάνεται δημιουργικός για την εργασία του
  • αναπτύσσονται συνεργασίες μεταξύ των εκπαιδευτικών για το σχεδιασμό της διδασκαλίας, όπου σημαντικό ρόλο έχουν οι εμπειρίες τους
  • συμβάλλει στην επαγγελματική ανάπτυξη του εκπαιδευτικού

www.fresheducation.gr

Παρακάτω ακολουθεί απόσπασμα από το σχετικό κεφάλαιο της έκθεσης του Δικτύου Ευρυδίκη του 2013 και το οποίο γίνεται φανερό ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν έχει δώσει στους εκπαιδευτικούς το παραπάνω δικαίωμα.

ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΥΝΗΘΩΣ ΣΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ  

Οι εκπαιδευτικοί εμπλέκονται, σε διάφορους βαθμούς, στη λήψη αποφάσεων επί θεμάτων τα οποία επηρεάζουν σημαντικά την εργασία τους. Ο δείκτης αυτός εξετάζει τις ευθύνες λήψης αποφάσεων των εκπαιδευτικών σε δυο βασικούς τομείς: στον τομέα της διδασκαλίας και στον τομέα της διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων. Ο τομέας διδασκαλίας καλύπτει αποφάσεις σχετικές με το περιεχόμενο του αναλυτικού προγράμματος και τις μεθόδους αξιολόγησης, την επιλογή των σχολικών βιβλίων και την ομαδοποίηση των μαθητών για λόγους που αφορούν στη διδασκαλία.

Στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν να ενεργούν σχετικά αυτόνομα σε θέματα διδασκαλίας. Ειδικότερα, η επιλογή των μεθόδων διδασκαλίας αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια των εκπαιδευτικών σε όλες σχεδόν τις χώρες. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα όπου οι αρμόδιες εκπαιδευτικές αρχές λαμβάνουν αποφάσεις επί όλων σχεδόν των ως άνω θεμάτων τα οποία αφορούν στη διδασκαλία. Το Βέλγιο (Φλαμανδική Κοινότητα) είναι η μόνη χώρα όπου η ευθύνη όλων αυτών των θεμάτων βρίσκεται στα χέρια του διευθυντή/του οργάνου διοίκησης του σχολείου. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η εικόνα παρουσιάζεται ελαφρώς διαφορετική: σε περίπου τις μισές από τις υπό εξέταση χώρες, η ευθύνη λήψης αποφάσεων ανήκει πλέον στους

διευθυντές/στα όργανα διοίκησης των σχολείων, εκτός των αποφάσεων για τις μεθόδους διδασκαλίας, οι οποίες συνεχίζουν να αποτελούν προνόμιο των εκπαιδευτικών στις περισσότερες χώρες.

 

Πηγή: Ευρυδίκη,  Αριθμοί Κλειδιά για Εκπαιδευτικούς και Διευθυντές

Σχολείων στην Ευρώπη, 2013

Για  μερική αναδημοσίευση  του άρθρου μόνο με ενεργό link στο www.fresheducation.gr ή στοhttps://xenesglosses.eu/


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...