Home / Featured / Μία ώρα Ιστορία Κοινωνικών Επιστημών στη Γ Λυκείου αντί για Νεοελληνική Λογοτεχνία

Μία ώρα Ιστορία Κοινωνικών Επιστημών στη Γ Λυκείου αντί για Νεοελληνική Λογοτεχνία

Δημοσιεύτηκε: 4:08 μμ Μάιος 8th, 2015  


kourakis

Μια αλλαγή θα έχουμε στα μαθήματα γενικής παιδείας όπως προκύπτει από τα όσα δήλωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης. Συγκεκριμένα οι ώρες διδασκαλίας του  μαθήματος της Λογοτεχνίας μειώνονται από σε 2 σε 1 ώστε να βρεθεί χώρος στο ωρολόγιο πρόγραμμα για το μάθημα της Ιστορίας Κοινωνικών Επιστημών.

Η προσθήκη αφορά στους μαθητές όλων των κατευθύνσεων και έγινε προκειμένου «να συμβάλλει στην καλλιέργεια κριτικής σκέψης» όπως ανέφερε ο κ. Κουράκης. Με την αλλαγή αυτή ικανοποιείται ένα από τα αιτήματα των Κοινωνιολόγων τα οποία παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια ακρόασης των φορέων από τον Πρόεδρο κ. Κατσούλα.

Συγκεκριμένα είχε προτείνει πέρα από την αλλαγή του χαρακτηρισμού της Κοινωνιολογίας από διδασκόμενο σε εξεταζόμενο μάθημα και να υπάρχει μάθημα κοινωνικών επιστημών, με τίτλο: «Στοιχεία Κοινωνικών Επιστημών», στα μαθήματα γενικής παιδείας, έστω, για μία ώρα.» Όλα τα παιδιά, για μία ώρα, έστω. Αυτό μπορεί να γίνει απλά, μειώνοντας μία ώρα, π.χ. από τη λογοτεχνία, η οποία διδάσκεται τέσσερις ώρες, πλέον» τόνισε ο Πρόεδρος των Ελλήνων Κοινωνιολόγων.

Ο Πρόεδρος των Ελλήνων Κοινωνιολόγων τόνισε ότι είναι επιτακτική η αναβάθμιση της Κοινωνιολογίας στην εκπαίδευση, λόγω της ανάπτυξης ακραίων φαινομένων στην κοινωνία και ειδικότερα στα σχολεία. «Όταν σήμερα μιλάμε για ρατσισμό, νεοναζιστικά ακούσματα, κρίσεις θεσμών κ.λπ., ουαί κι αλίμονο αν δεν έχουμε τέτοια αντικείμενα στην εκπαίδευση. Εγώ πιστεύω ότι υπάρχει πρόθεση να έχουμε τέτοια αντικείμενα, ίσως δεν έγιναν οι κατάλληλοι χειρισμοί» υπογράμμισε ο κ. Κατσούλας.

«Βάλτε μία ώρα, τουλάχιστον, ιστορία κοινωνικών επιστημών ή στοιχεία κοινωνικών επιστημών, που μπορείτε να το κάνετε πολύ απλά. Οι συνολικές ώρες που έχουμε γενική παιδεία και πρώτη κατεύθυνση φιλολογίας, είναι 19. Κόψετε μία από αυτές, για να κάνετε μια ώρα κοινωνικές επιστήμες, που το θεωρείτε αναγκαίο και εσείς όπως και όλοι, νομίζω, σ’ αυτή την αίθουσα. Κοιτάξτε, αυτά δεν προσθέτουν ούτε αφαιρούν ώρες, γι’ αυτό είναι εύκολο να γίνει. Εμείς θα προτείνουμε τροπολογία πάνω στο σχέδιο νόμου, προς όλους τους Βουλευτές, διότι, ούτε ώρες αφαιρούνται ούτε ερχόμαστε για να βάλλουμε εναντίον κάποιου άλλου κλάδου. Απλά, διεκδικούμε το αυτονόητο. Να υπάρχει για τις κοινωνικές σχολές ως εξεταζόμενο, η κοινωνιολογία και μία ώρα κοινωνική επιστήμη» ανέφερε μεταξύ των άλλων ο κ. Κατσούλας στη δεύτερη τοποθέτησή του.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΩΡΕΣ

2015-16

ΩΡΕΣ

2014-15

ΔΙΑΦΟΡΑ
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ 1 1
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 2 2
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ 1 2 -1
ΙΣΤΟΡΙΑ 2 2
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ και ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ 2 2
ΒΙΟΛΟΓΙΑ 2 1 +1
ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ  (Αγγλικά ή Γαλλικά ή Γερμανικά) 2 2
ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 2 2
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ 0 1 -1
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ 0 2 -2
ΦΥΣΙΚΗ 0 1 -1
ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 1
ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 2 2

 

Καλόγηρος Βασίλειος

news.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...