Home / HEADER-NEWS / Ελεύθερη πτώση των βάσεων λόγω θεμάτων Μαθηματικών και Αρχαίων. Ήταν κατά γενική ομολογία για… δυνατούς λύτες

Ελεύθερη πτώση των βάσεων λόγω θεμάτων Μαθηματικών και Αρχαίων. Ήταν κατά γενική ομολογία για… δυνατούς λύτες

Δημοσιεύτηκε: 9:05 πμ Μάιος 28th, 2015  


panelladikes-2015
Πτώση των βάσεων φαίνεται πώς φέρνουν τα συγκριτικά δύσκολα θέματα Αρχαίων και ιδίως Μαθηματικών στις Πανελλαδικές του 2015.
Ως προς τα Αρχαία, στους υποψηφίους δόθηκε προς εξέταση διδαγμένο κείμενο του Πρωταγόρα σχετικά με την πολιτική αρετή, ενώ το αδίδακτο κείμενο ήταν από το έργο του Θουκυδίδη «Ιστορίαι». «Το κείμενο είναι απαιτητικό, χαρακτηριστικό, όμως, για τη θουκυδίδεια πυκνότητα λόγου και ύφους» σχολίασε η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων. Το αποτέλεσμα πάντως, αναμένεται να είναι πτώση βάσεων σε φιλολογικές, νομικές και κοινωνικές επιστήμες.
Μεγάλη πτώση των βάσεων στις Πολυτεχνικές σχολές, στις σχολές Θετικών Επιστημών και γενικά σε όσες σχολές έχουν ως μάθημα αυξημένης βαρύτητας τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης, εκτιμούν καθηγητές και φροντιστές, καθώς τα θέματα που έπεσαν στις Πανελλαδικές του 2015 ήταν κατά γενική ομολογία για… δυνατούς λύτες. Έτσι, τα θέματα στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης κρίθηκαν πολύ πιο δύσκολα από ό,τι όλα τα υπόλοιπα μαθήματα που εξετάστηκαν μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να αναμένεται πτώση των βάσεων στις αντίστοιχες σχολές – καθώς τα Μαθηματικά της Θετικής Κατεύθυνσης είναι μάθημα αυξημένης βαρύτητας για το Επιστημονικό Πεδίο ΙΙ.
Ο αριθμός των μορίων που συγκεντρώνει ο μαθητής στο μάθημα αυτό προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του βαθμού του μαθήματος επί 1,3 και αντιστοιχεί στο 13% του συνολικού αριθμού των μορίων που μπορεί να συγκεντρώσει για εισαγωγή σε κάποιο τμήμα του συγκεκριμένου επιστημονικού πεδίου. Δεδομένου, μάλιστα, ότι οι πρώτες εκτιμήσεις από τα βαθμολογικά κέντρα κάνουν λόγο για λιγότερους αριστούχους από πέρυσι στα περισσότερα από τα μαθήματα που εξετάστηκαν έως τώρα, τότε είναι πιθανό η πτώση των βάσεων να έχει ευρύτερη διάσταση.
Ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας Γιάννης Τυρλής, επεσήμανε πώς τα θέματα που επελέγησαν φέτος ήταν ίσως τα δυσκολότερα από την καθιέρωση του παρόντος εξεταστικού συστήματος και θα παρατηρηθεί… σφαγή υποψηφίων, με πάρα πολλούς να πέφτουν κάτω από τη βάση. Άριστα θα είναι φέτος το 15, το πολύ 16 – και αυτό θα το πιάσουν λίγοι πολύ καλά προετοιμασμένοι. Οι βάσεις στις θετικές σχολές θα πέσουν, αλλά ο Γιάννης Τυρλής εκτιμά ότι θα εμφανιστεί πτώση και στις οικονομικές, ενδεχομένως και τις ιατρικές σχολές.
news.gr

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...