Home / HEADER-NEWS / Απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν στις νομοθετικές ρυθμίσεις για τους αναπληρωτές (του αιρετού Δημήτρη Μπράτη)

Απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν στις νομοθετικές ρυθμίσεις για τους αναπληρωτές (του αιρετού Δημήτρη Μπράτη)

Δημοσιεύτηκε: 11:46 πμ Μάιος 5th, 2015  


ekpaideytikos

Μπράτης Δημήτρης                                                                                                                 

Αθήνα 5 /5/ 2015

Αιρετός του ΚΥΣΠΕ          

d.mpratis@gmail.com                              

http://www.mpratis.gr                            

τηλ. 6974750402 – 2103312790

2103442884                                        

fax: 2103246893    

Απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν στις νομοθετικές ρυθμίσεις για τους αναπληρωτές

Συναδέλφισσες , συνάδελφοι

Δόθηκε στη δημοσιότητα  το προσχέδιο των νομοθετικών ρυθμίσεων που αφορούν σε θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως πρόκειται αυτές να συμπεριληφθούν στο υπό κατάθεση πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΠΑΙΘ.

Πρόκειται για σημαντικές ρυθμίσεις που κινούνται σε θετική κατεύθυνση αφού με αυτές ικανοποιούνται χρόνια αιτήματα του κλάδου μας και ιδιαίτερα των αναπληρωτών συναδέλφων μας, όπως:

1.Αναγνωρίζεται  η προϋπηρεσία των αναπληρωτών από 1-9-10,

2.Καταργείται η διετής διαγραφή από τους πίνακες και γίνεται μονοετής.

3.Δίνονται επιμορφωτικές άδειες στους αναπληρωτές.

4.Επίσης , σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, έχει προστεθεί και η ρύθμιση για τη μια μέρα διαφορά στην ανάληψη υπηρεσίας αναπληρωτών κρατικού και ΕΣΠΑ Α΄ φάσης

Βέβαια το μεγαλύτερο πρόβλημα των νέων συναδέλφων αλλά και της εκπαίδευσης παραμένει, και δεν είναι άλλο από τις μηδενικές προσλήψεις των τελευταίων ετών. Στην Π.Ε. τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν αποχωρήσει 9.000 εκπαιδευτικοί και έχουν διοριστεί ως μόνιμοι 272. Για να έχουν , λοιπόν,  ουσιαστικό αντίκρισμα οι ρυθμίσεις , θα πρέπει να καλυφθούν με μόνιμους διορισμούς όλα τα οργανικά κενά της Π.Ε. και με προσλήψεις αναπληρωτών όλα τα λειτουργικά κενά.

Με αφορμή, ερωτήματα συναδέλφων αναπληρωτών και επειδή στο προσχέδιο αναφέρονται πολλά άρθρα νόμων που είναι δύσκολο κανείς να γνωρίζει, σας κοινοποιώ παρακάτω τις νέες ρυθμίσεις με προσθήκες των σχετικών άρθρων στα οποία αναφέρονται και καταργούνται ή τροποποιούνται, σε ότι αφορά τους αναπληρωτές συναδέλφους.

Αναλυτικά;

Άρθρο 5:

Θέματα αναπληρωτών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

1.Η παράγραφος 4 του άρθρου 5Α του ν.3848/2010 (Α΄ 71)* , όπως το άρθρο αυτό προστέθηκε με το άρθρο 5 του ν.4283/2014 (Α΄ 189), καταργείται.

*Η παράγραφος που καταργείται είναι :«Η διανυθείσα από 1.9.2012 και εντεύθεν υπηρεσία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών προσμετράται. Οι ενιαίοι πίνακες αναπληρωτών εκπαιδευτικών τροφοδοτούνται από το ανωτέρω χρονικό διάστημα με τα στοιχεία προϋπηρεσίας από το σχολικό έτος 2015−2016

 

  1. Οι ενιαίοι πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών, όπως αυτοί ίσχυαν μέχρι τη δημοσίευση του ν.3848/2010 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, συνεχίζουν να τροφοδοτούνται από 1.9.2010 με στοιχεία προϋπηρεσίας. Ειδικά, κατά την προσμέτρηση αυτή, ο χρόνος πραγ­ματικής εκπαιδευτικής υπηρεσίας αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών που έχει διανυθεί κατά το χρονικό διάστημα 2010-2014 σε δυσπρόσιτες ή απομακρυσμένες σχολικές μονάδες δεν υπολογίζεται σ το διπλάσιο. Οι ενιαίοι πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών τροφο­δοτούνται από το ανωτέρω χρονικό διάστημα με τα στοιχεία προϋπηρεσίας από το σχολικό έτος 2015-2016.

3.Η περίπτωση α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 59 του ν.3966/2011 (Α΄ 118), αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«α) Εκπαιδευτικοί οι οποίοι προσλαμβάνονται στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διαγράφονται από τους πίνακες αναπληρωτών για το σχολικό έτος που διανύεται κατά την ανακοίνωση της πρόσληψης, εφόσον δεν αναλαμβάνουν για οποιονδήποτε λόγο υπηρεσία εντός πέντε ημερών από την ανακοίνωση της πρόσληψής τους ή αναλαμβάνουν υπηρεσία και παραιτούνται κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους».

Η περίπτωση α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 59 του ν.3966/2011 (Α΄ 118) που αντικαθίσταται :α) Εκπαιδευτικοί οι οποίοι προσλαμβάνονται στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διαγράφονται από τους πίνακες αναπληρωτών για το σχολικό έτος που διανύεται κατά την ανακοίνωση της πρόσληψης και για το επόμενο σχολικό έτος, εφόσον δεν αναλαμβάνουν για οποιονδήποτε λόγο υπηρεσία εντός πέντε ημερών από την ανακοίνωση της πρόσληψής τους ή αναλαμβάνουν υπηρεσία και παραιτούνται κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους.

 

 

4.Το άρθρο 60 του ν.3528/2007 (Α΄26), όπως έχει αντικατασταθεί με την παράγραφο 1 του άρθρου 5 του ν.4210/2013 (Α΄ 254), εφαρμόζεται και για τους  προσωρινούς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το άρθρο 60 του ν.3528/2007 (Α΄26), όπως έχει αντικατασταθεί με την παράγραφο 1 του άρθρου 5 του ν.4210/2013 (Α΄ 254):Άδειες εξετάσεων

1. Στους υπαλλήλους που είναι μαθητές, σπουδαστές ή φοιτητές, προπτυχιακοί ή μεταπτυχιακοί, σε σχολεία και ιδρύματα και των τριών βαθμίδων εκπαίδευσης, χορηγείται άδεια εξετάσεων με αποδοχές.

«2. Η άδεια εξετάσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δέκα (10) εργάσιμες ημέρες κάθε έτος και χορηγείται συνεχώς ή τμηματικώς κατά την εξεταστική περίοδο που ζητά ο ενδιαφερόμενος. Οι άδειες εξετάσεων χορηγούνται για το χρόνο φοίτησης και μέχρι δύο το πολύ εξάμηνα μετά τη λήξη του, εφόσον ο υπάλληλος εξακολουθεί να φοιτά. Για κάθε ημέρα εξετάσεων χορηγείται άδεια μίας (1) ημέρας.»

 

(Νέο άρθρο)

Στους προσωρινούς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορεί να χορηγούνται άδειες μικρής χρονικής διάρκειας για συμμε­τοχή σε συνέδρια, συνδιασκέψεις, σεμινάρια και κάθε είδους συναντήσεις επιστημονικού χαρακτήρα στο εσω­τερικό, εφόσον η συμμετοχή κρίνεται συμφέρουσα για την υπηρεσία. Οι άδειες αυτές χορηγούνται από το προβλεπόμενο για τους τακτικούς εκπαιδευτικούς όργανο και με την ίδια διαδικασία, με αποδοχές για όλο τον χρόνο κατά τον οποίο ο εκπαιδευτικός μετέχει στις εν λόγω δραστηριότητες. Στον χρόνο αυτόν προστίθενται οι ημέρες που είναι αναγκαίες για τη μετάβαση και την επιστροφή του εκπαιδευτικού.

Τέλος, επισημαίνω ότι η προϋπηρεσία υπολογίζεται με ένα μόριο για κάθε μήνα. Δεν υπολογίζονται διπλά τα μόρια σε δυσπρόσιτα και απομακρυσμένα σχολεία από 1-9-2010 έως 30-6-14. Διπλά υπολογίζονται τη φετινή σχολική χρονιά 2014-15 , σύμφωνα με το Ν. 4283 /14

 

Ο αιρετός του ΚΥΣΠΕ

Δημήτρης Μπράτης


 

Ένα σχόλιο

  1. Φαντάζομαι ότι οι εν λόγω ρυθμίσεις είναι αποσπασματικές και όχι εξαντλητικές του ζητήματος εκδημοκρατισμού της επιλογής των υποψηφίων αναπληρωτών καθηγητών κατά το σχολικό έτος 2015-2016. Σιγήν ιχθύος να υποθέσω? Μετά την σχετική απόφαση του ΣτΕ που έκρινε εμμέσως πλην σαφώς την αντισυνταγματικότητα της επετηρίδας σε σχέση με το διορισμό των εκπαιδευτικών, φαντάζει φιάσκο οποιαδήποτε εμμονή διατήρησης ρυθμίσεων επετηρίδας (ήτοι της θρυλικής αντισυνταγματικότητας του «πότε πήρε πτυχίο») για την πρόσληψη με οποιοδήποτε καθεστώς (μόνιμων ή αναπληρωτών) εκπαιδευτικών. Γιατί δεν γίνεται καμιά αναφορά στην μέλλουσα επιβεβλημένη κατάργηση της επετηρίδας που παραβιάζει το δικαίωμα ισότητας και αξιοκρατίας των συνυποψηφίων αποκλεισθέντων ή αδικηθέντων ως προς τον τόπο διορισμού αναπληρωτών εκπαιδευτικών? Δεν μπορώ να καταλάβω ως προς τι υπερισχύει το δικαίωμα εργασίας των προτασσομένων αναπληρωτών έναντι των αποκλεισθέντων ή εν μέρει αδικηθέντων? Όλοι έχουν δικαίωμα ευκαιριών στην εργασία σε μια δημοκρατική κοινωνία. Η επετηρίδα αποκλείει την ελεύθερη και αξιοκρατική πρόσβαση στη σχετική «αγορά» εργασίας. Δημιουργεί προνομιακό καθεστώς για κάποιους εις βάρος των υπολοίπων, διότι ελλείπουν αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης. Με την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας αποκλειστικά άνευ λήψεως υπόψη άλλων ακαδημαϊκών κριτηρίων εμμέσως επιβεβαιώνεται το προηγούμενο καθεστώς της επετηρίδας, εφόσον η επικαλούμενη προϋπηρεσία συγκεντρώθηκε στη βάση μιας απόλυτα μη αξιολογικής διαβάθμισης. Εισάγεται δηλαδή μια αποσπασματική σχετικά αξιολογική διαβάθμιση που λόγω της μονομέρειάς της επανεισάγει μια καινούργια μη αξιολογικά διαβάθμιση μεταξύ των συνυποψηφίων. Είναι βαθύτατα αντισυνταγματική και ανήθικη η εφαρμογή της.

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...