Home / Featured / Χιλιάδες οι ανάγκες για εκπαιδευτικούς λόγω των ελάχιστων διορισμών τα προηγούμενα χρόνια. Τι είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός

Χιλιάδες οι ανάγκες για εκπαιδευτικούς λόγω των ελάχιστων διορισμών τα προηγούμενα χρόνια. Τι είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός

Δημοσιεύτηκε: 12:36 μμ Μάιος 11th, 2015  


daskalos

Αγώνας δρόμου για την εξασφάλιση κονδυλίων για τους αναπληρωτές

Χιλιάδες οι ανάγκες για εκπαιδευτικούς λόγω των ελάχιστων διορισμών τα προηγούμενα χρόνια

Στους αναπληρωτές θα στηριχθεί η λειτουργία των σχολείων και το νέο σχολικό έτος, όπως είθισται τα τελευταία χρόνια, καθώς η μαζική φυγή των εκπαιδευτικών στη σύνταξη δε συνοδεύτηκε και από μαζικές προσλήψεις από τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες που δεν εφάρμοσαν ούτε καν το 1 προς 10.

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναζητά, σύμφωνα με πληροφορίες μας, τρόπους ώστε να ξεπεράσει το πρόβλημα με τη μείωση του ΕΣΠΑ για το Παιδείας μέσω της ανακατανομής χρηματοδοτήσεων, καθώς κανείς δεν επιθυμεί να ξεκινήσει το νέο σχολικό έτος με χιλιάδες κενά.

Φέτος  οι προσλήψεις των αναπληρωτών ξεπέρασαν τις 17.000, ενώ για ακόμη μια φορά δεν καλύφθηκε το σύνολο των κενών που εκτιμάμε ότι έφθασε τις 20.000. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι δόθηκε προτεραιότητα σε προσλήψεις αναπληρωτών δασκάλων, νηπιαγωγών και βασικών ειδικοτήτων στα Λύκεια με αποτέλεσμα μαθητές να μη διδάσκονται ξένες γλώσσες αλλά ακόμα και βασικά μαθήματα στα Γυμνάσια, ενώ όπως πληροφορούμαστε από εκπαιδευτικούς υπήρχαν πολλά σχολεία στα οποία δεν στάλθηκαν εκπαιδευτικοί για Παράλληλη Στήριξη.

Το επόμενο σχολικό έτος τα κενά αναμένεται να αυξηθούν κατά 5.500 – τόσες περίπου είναι οι συνταξιοδοτήσεις που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια – ανεβάζοντας τον αριθμό των αναγκών σε 25.000.

Οι προσλήψεις που θα πραγματοποιηθούν στο υπουργείο Παιδείας δεν είναι αυτές που θα ήθελε η πολιτική ηγεσία, γεγονός που το έχει επισημάνει από τη Βουλή και ο Τάσος Κουράκης.  Οι προσλήψεις θα είναι περισσότερες από αυτές  οι οποίες έγιναν την προηγούμενη τριετία που μετά βίας ξεπέρασαν τις 400 αλλά όπως έχουμε γράψει έχει διευρυνθεί τόσο πολύ ο αριθμός των κενών που οι 2000-2.500 προσλήψεις σε Αθμια, Βθμια και Ειδική Αγωγή δε δίνουν λύση στο πρόβλημα.

Όσον αφορά τους διορισμούς συγκροτείται, επιτροπή όπως έχει γράψει το news.gr, για να εξετάσει το νέο τρόπο διορισμού που θα λαμβάνει υπόψη και την απόφαση του ΣτΕ, που έδωσε κατεύθυνση για προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ 2012-2014

15.663

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ 2012-2014

418

Καλόγηρος Βασίλειος

news.gr

……………………………………..

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ

………………………………………

TI ΕΙΠΕ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ

Συνέντευξη παραχώρησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης, στην Εφημερίδα των Συντακτών και τη δημοσιογράφο Άννα Ανδριτσάκη στην οποία αναφέρθηκε σε θέματα αναπληρωτών κι διορισμών.

Στα θέματα των αναπληρωτών σημείωσε ότι:

  • Οι αναπληρωτές θα είναι αυτοί που θα στηρίξουν την προσπάθεια να λειτουργήσουν όσο γίνεται πιο εύρυθμα τα σχολεία από τον Σεπτέμβρη.
  • Καταβάλλονται προσπάθειες, ώστε να εξασφαλιστούν κονδύλια για όσο το δυνατόν περισσότερες προσλήψεις, είτε από τον τακτικό προϋπολογισμό είτε από τα ΕΣΠΑ.
  • Δεν δίνει πιστικιές απαντήσεις για το θέμα των δυσπρόσιτων σχολείων…

Για τους μόνιμους διορισμούς:

  • Υπολογίζεται ότι οι θέσεις θα είναι λιγότερες από 3.000.
  • Συστάθηκε μια επιτροπή από τις Ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών, στελέχη του υπουργείου και του ΙΕΠ, οι οποίοι από βδομάδα θα συνεδριάσουν και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα καταθέσουν το πόρισμά τους.
  • Θα πρέπει να διοριστεί οπωσδήποτε κι ένας αριθμός εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή.

• Πώς προχωράει ο σχεδιασμός για τους διορισμούς;

Ο τρόπος διορισμού και μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ αντιμετωπίζεται ως εξής: Συστάθηκε μια επιτροπή από τις Ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών, στελέχη του υπουργείου και του ΙΕΠ, οι οποίοι από βδομάδα θα συνεδριάσουν και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα καταθέσουν το πόρισμά τους, ώστε να προχωρήσουν οι διορισμοί ανάλογα με τον αριθμό που τελικά θα δοθεί στο υπουργείο μας. Υπολογίζεται, δε, ότι οι θέσεις θα είναι λιγότερες από 3.000 και, σημειωτέον, πρόκειται για τον συνολικό αριθμό των θέσεων που διατίθενται στο υπουργείο Παιδείας.

• Εκτός από τη δέσμευση του ΣτΕ, υπάρχει άλλο στοιχείο βάσης για το νέο σύστημα;

Αυτό που μας απασχολεί είναι να φτιάξουμε ένα σύστημα, το οποίο δεν θα καταπέσει. Κατά τ’ άλλα, δυστυχώς είναι τόσο περιορισμένος ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων που καθιστά τα περιθώρια στενά για όλες τις κατηγορίες διοριστέων, είτε πρόκειται για τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ του 2008, τους οποίους πρέπει φυσικά να λάβουμε υπόψη, είτε για τους έχοντες προϋπηρεσία, αλλά σε συνδυασμό πάντα με την επιτυχία στο ΑΣΕΠ. Να σημειώσουμε, δε, ότι θα πρέπει να διοριστεί οπωσδήποτε κι ένας αριθμός εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή. Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι θα προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε όσο μπορούμε περισσότερες πιστώσεις για αναπληρωτές.

• Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές που ετοιμάζετε στο σύστημα προσλήψεων αναπληρωτών;

Το βασικό είναι ότι ολοκληρώνεται το «ξεκλείδωμα» των πινάκων προϋπηρεσίας με την προσμέτρηση και της περιόδου 2010-2012, ενώ -όπως έχει γίνει γνωστό- προχωράμε σε άρσεις αδικιών ή αυστηρών μέτρων, όπως στη μείωση (σε ένα έτος) του διετούς αποκλεισμού λόγω άρνησης ανάληψης υπηρεσίας ή παραίτησης, στην ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας κ.ά.

Κατά τα άλλα, σε ό,τι αφορά τη διπλή μοριοδότηση, αυτή δεν θα μετράει για τις περιόδους 2010-2012 και 2012–2014. Πρόκειται για τις περιόδους, κατά τις οποίες οι πίνακες είχαν «κλειδωθεί» από τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις και υπεισέρχετο ο παράγοντας τύχη στην τελική τοποθέτηση των αναπληρωτών, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα συνειδητής επιλογής δυσπρόσιτων σχολείων, με στόχο τη μεγάλη μοριοδότηση. Χωρίς τη ρύθμιση αυτή θα μπορούσαν να γίνουν ανατροπές σε βάρος εκπαιδευτικών, οι οποίοι θα μπορούσαν να επιλέξουν συνειδητά δυσπρόσιτα σχολεία. Βέβαια, το συγκεκριμένο πλεονέκτημα δεν παύει να ισχύει για όλες τις άλλες περιόδους.

Θα πρέπει, πάντως, να σημειώσω ότι οι αναπληρωτές θα είναι αυτοί που θα στηρίξουν την προσπάθεια να λειτουργήσουν όσο γίνεται πιο εύρυθμα τα σχολεία από τον Σεπτέμβρη. Καταβάλλουμε προσπάθειες, ώστε να εξασφαλιστούν κονδύλια για όσο το δυνατόν περισσότερες προσλήψεις, είτε από τον τακτικό προϋπολογισμό είτε από τα ΕΣΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των επιτυχόντων στα ΑΕΙ και στα ΔΙΕΚ

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων παρατίθενται πληροφορίες για τις διαδικασίες επιλογής ...