Home / HEADER-NEWS / Βιολόγος δηλώνει στο alfavita.gr ότι τα θέματα Δ2,Δ3,Δ4 της βιολογίας ήταν εκτός ύλης

Βιολόγος δηλώνει στο alfavita.gr ότι τα θέματα Δ2,Δ3,Δ4 της βιολογίας ήταν εκτός ύλης

Δημοσιεύτηκε: 6:43 μμ Μάιος 22nd, 2015  


panelladikesss_1

Λάβαμε το παρακάτω email στο οποίο ο βιολόγος Δημήτρης Πούλος σημειώνει ότι τα θέματα Δ2, Δ3, Δ4 της βιολογίας κατεύθυνσης είναι εκτός ύλης – Διαβάστε παρακάτω τις παρατηρήσεις που έστειλε στο alfavita.gr 

Δυστυχώς κάποιοι προσπαθούν να αποδείξουν ότι η βιολογία θετικής κατεύθυνσης είναι δύσκολο μάθημα.
Είχαμε πέρσι την αμφισβητούμενη μετάλλαξη στο κωδικόνιο έναρξης και φέτος έχουμε κάτι ακόμη χειρότερο.

Αναφέρεται ότι συνέβη αμοιβαία μετατόπιση. Έστω ότι δεν είναι γονιδιακή μετάλλαξη, όπως εύστοχα διάβασα από έναν σχολιαστή.

Σοφά το σχολικό βιβλίο δεν υπεισέρχεται στο περιεχόμενο των γαμετών που παράγει ένα γεννητικό κύτταρο που φέρει αμοιβαία μετατόπιση.

Ο λόγος είναι απλός: συμβαίνει λανθασμένη διάταξη των ζευγών ομολόγων χρωμοσωμάτων, οπότε τελικά σχηματίζονται 6 είδη γαμετών που φυσικά είναι εκτός ύλης!

Αντί να ψάχνουν στην ΚΕΕ δύσκολες ασκήσεις Βιολογίας, ίσως θα ήταν προτιμότερο να αποδεχτούν ότι η Βιολογία δεν είναι Μαθηματικά!

Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία, Δημ. Χριστοφ. Πούλος, βιολόγος

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΛΥΣΕΙΣ

Τα θέματα της Βιολογίας Κατεύθυνσης ήταν εκτός προσδοκιών και όχι εκτός ύλης!

της Αγγελικής Μπάρδα

    Προσωπικά, βρίσκω τα σημερινά θέματα, εξαιρετικά απαιτητικά, για μαθητές που διδάχθηκαν και κατανόησαν σε βάθος τις βασικές έννοιες που αυτό το βιβλίο, έστω και περιληπτικά σε κάποια σημεία, προσπαθεί να διδάξει. Για την ακρίβεια, θεωρώ ότι είναι τα πιο απαιτητικά – όμως οφείλω να ομολογήσω εμπνευσμένα –  των τελευταίων 15 ετών, όσο δηλαδή το εκπαιδευτικό σύστημα των κατευθύνσεων είναι σε ισχύ!!!

    Δεν είναι η πρώτη φορά που η επιτροπή προσεγγίζει τις δομικές χρωμοσωμικές ανωμαλίες «παράτυπα» από την σκοπιά των γονιδιακών μεταλλάξεων, απεικονίζοντάς τις δηλαδή σε μικρό αριθμό βάσεων. Ας θυμηθούμε την αναστροφή του 2011, καθώς και τις αναστροφή και διπλασιασμό στις Επαναληπτικές του 2013.

    Όσον αφορά τους γαμέτες του Δ2, είναι μια απλή εφαρμογή του 1ου και 2ου νόμου του Mendel! Σημειώνω ότι η αμοιβαία μετατόπιση έγινε στα άκρα των χρωμοσωμάτων, αφορώντας λίγες βάσεις, κάτι που σημαίνει ότι μάλλον κατά τη σύναψη τα χρωμοσώματα θα αναγνωριστούν ως ομόλογα!!! Γίνεται λόγος, λοιπόν, ξεκάθαρα για τέσσερις ισοπίθανους γαμέτες…

    Από πότε, λοιπόν, η Βιολογία Κατεύθυνσης, μάθημα βαρύτητας της κατεύθυνσης αυτής που φέρνει στο κατώφλι της Ιατρικής τα παιδιά μας, θεωρείται έυκολο μάθημα και από ποιον; Από πότε το άριστα θα έπρεπε να είναι για όλους και όχι για τους λίγους; Και τελικά, ποιος θέτει τον πήχυ στην δυσκολία των θεμάτων; Μήπως, λοιπόν, χάσαμε το μέτρο του τι είναι εύκολο και τι δύσκολο;

    Ας αναλογιστούμε, λοιπόν, καλύτερα τι είναι αυτό που θα ταξιδέψει τους μαθητές μας στα βαθιά αυτής της μαγευτικής επιστήμης, προετοιμάζοντάς τους όχι απλά για έναν στείρο καλό βαθμό στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, αλλά κυρίως θέτοντας γερές βάσεις για τις βασικές έννοιες που θα κληθούν να σπουδάσουν… Η Βιολογία, όπως και κάθε άλλη επιστήμη, άλλωστε, ΔΕΝ έχει όρια…

Με εκτίμηση και κάθε σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις,

Αγγελική Μπάρδα

Μοριακή Βιολόγος

Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – Σχολή Ιατρικής

Εκπαιδευτήρια «ΑΘΗΝΑ»

ΤΡΙΚΑΛA


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...