Home / HEADER-NEWS / Χριστοφιλοπούλου – Να είναι συμβουλευτική η Τράπεζα Θεμάτων για να μην χαθεί το ΕΣΠΑ

Χριστοφιλοπούλου – Να είναι συμβουλευτική η Τράπεζα Θεμάτων για να μην χαθεί το ΕΣΠΑ

Δημοσιεύτηκε: 10:41 πμ Απρίλιος 28th, 2015  


xristofilopoulou

Συμβουλευτική η Τράπεζα Θεμάτων για να μη χαθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ

Χριστοφιλοπούλου προς Υπουργό Παιδείας: Κάντε και λίγη διαβούλευση

«Αντί λοιπόν να το καταργήσετε και να το απαξιώσετε σε ένα συμβουλευτικό ρόλο για να μη χάσετε τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, και ξέρετε τι είναι αυτός ο λόγος που το κάνετε, θα μπορούσατε να το ξαναδείτε, να αναστείλετε την εφαρμογή, εάν θέλετε και αν χρειάζεται για κάποιο διάστημα μέχρι να βελτιωθεί η Τράπεζα θεμάτων και να παίξει ένα ρόλο σημαντικά».

Τα παραπάνω δήλωσε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων η πρώην υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου στην τοποθέτησή της επί του νομοσχεδίου Κοντονή στο οποίο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις και για την Τράπεζα Θεμάτων και την προαγωγή των μαθητών.

Όσον αφορά το χρόνο των δυο αυτών ρυθμίσεων η κα Χριστοφιλοπούλου δήλωσε ότι δεν είναι τυχαία η επιλογή καθώς επίκεινται οι πανελλαδικές εξετάσεις ενώ  παραδέχτηκε ότι η Τράπεζα  Θεμάτων λειτούργησε με προβλήματα, ιδιαίτερα με τη διασύνδεσή με την Α΄ και Β’ λυκείου και τις πανελλαδικές . Θα μπορούσε, όμως, να βελτιωθεί, στα πρώτα του βήματα, ένας θεσμός που θέλει να φέρει την ισότητα της μεταχείρισης και των κριτηρίων στην εκπαίδευση» τόνισε η κα Χριστοφιλοπούλου.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ συνέχισε λέγοντας ότι «υπάρχουν χώρες που η τράπεζα θεμάτων έχει εφαρμοστεί με πολύ μεγάλη επιτυχία και αναρωτιέμαι αν κάποιου είδους κριτήρια, κανόνες και ίση, περίπου, μεταχείριση, πανελλαδικά, των μαθητών, που μπορούν να επιτευχθούν, εν μέρει και αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου, εν μέρει και μέσω της τράπεζας θεμάτων, είναι λόγος αριστερός ή αν ο αριστερός λόγος είναι ότι κάνουμε αυτό που μας ζητούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, που πρόσκεινται στην κομματική μας οργάνωση».

Η κα Χριστοφιλοπούλου προέτρεψε τον κ. Κουράκη, να το ξανασκεφτεί και να δει  πως μπορεί να βελτιωθεί ή αν θέλει να αναστείλει την εφαρμογή της για μια σχολική χρονιά. «. Νομίζω λοιπόν ότι θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε και νομίζω ότι είναι μια προτροπή και για την εξάντληση της ύλης, αλλά κυρίως για την προετοιμασία των μαθητών, κυρίως, γιατί δεν είναι τόσο η ύλη το ζήτημα, όσο να προετοιμαστούν οι μαθητές σε ένα σύστημα εξετάσεων που θα ήταν κριτικό, θα ανέπτυσσε την κριτική σκέψη, αφού υπήρχε και υπάρχουν μέσα σε αυτήν πολλαπλές ασκήσεις, τύποι ασκήσεων, άλλα κριτήρια, διαφορετικές ερωτήσεις, αλλά και όπως είπα θα εξασφάλιζε τις ίδιες δυνατότητες περίπου σε όλους τους μαθητές» ανέφερε η κα Χριστοφιλοπούλου.

«Όσον αφορά δε για τις άλλες διατάξεις λυπάμαι που θα πω ότι κλείνετε το μάτι στις καταλήψεις, εισάγεται το κριτήριο της ήσσονος προσπάθειας, φέρνοντας διατάξεις οι οποίες τι κάνουν; Στην ουσία αμβλύνουν τις επιπτώσεις από μια κατάληψη, δεν έγινε δα και τίποτα, θα τα βρούμε και βεβαίως με 9,5 μπορεί κανείς να περάσει τις εξετάσεις και να προαχθεί ως μαθητής, ενώ σε πάρα πολλή σημαντικά για τη δική του αγωγή και την εκπαίδευση μαθήματα, μπορεί να έχει βαθμολογία κάτω της βάσης» επεσήμανε η κα Χριστοφιλοπούλου.

Η ίδια συνέχισε λέγοντας ότι η εκπαίδευση για την Αριστερά δεν πρέπει να είναι η εκπαίδευση της ήσσονος προσπάθειας της χαλαρότητας και της επιβράβευσης της τεμπελιάς, αλλά πρέπει να είναι οι ίσες ευκαιρίες και ένα σύστημα το οποίο να προάγει την κριτική σκέψη, να υπάρχει διάλογος, να υπάρχει διαβούλευση και μέσα στο σχολείο, αλλά να μην υπάρχει το ανεξέλεγκτο και γενικότερα η χαλαρότητα.

Η κα Χριστοφιλοπούλου  μεταξύ των άλλων ζήτησε από τον Υπουργό Παιδείας να κάνουν διαβούλευση καθώς δεν έχει φανεί η λεγόμενη πρόθεση για διάλογο.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειψε να δηλώσει   ότι «η δε επίκληση της βίας και της ανομίας αλλά και της πάταξης της στον αθλητισμό, ας ευχηθούμε να είναι γενικότερα ένας κανόνας της Κυβέρνησης γιατί κατά τα άλλα η παρούσα Κυβέρνηση, τη βία και την ανομία στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ ή σε άλλους χώρους την έχει εν πολλοίς αφήσει ανεξέλεγκτη».

Καλόγηρος Βασίλειος

NEWS.GR

……………………………………..

Τι είπε ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α  Γιάννης Αμανατίδης

«Η κατάργηση της τράπεζας θεμάτων περιορίζει τον ταξικό χαρακτήρα του Νέου Λυκείου»

«Ο Ν. 4186 ο οποίος θεωρητικά στηρίχθηκε στο πόρισμα Μπαμπινιώτη για τη δημιουργία του Νέου Λυκείου, στην πράξη δεν οδήγησε ούτε στην αλλαγή των αναλυτικών προγραμμάτων, ούτε στην ενίσχυση του παιδευτικού χαρακτήρα του Λυκείου και την αποσύνδεσή του από την εξεταστική διαδικασία, προτάσεις που περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο πόρισμα.»

«Αντίθετα, οδήγησε στην αλλαγή και μόνο του εξεταστικού συστήματος με την εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων -που δεν έτυχε καν πιλοτικής εφαρμογής -, ως να ήταν αυτή η πλέον ενδεδειγμένη κίνηση για την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο Λύκειο», τόνισε κατά την ομιλία του το μεσημέρι της Δευτέρας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α  Γιάννης Αμανατίδης.

Συνεχίζοντας, ο κ. Αμανατίδης υποστήριξε ότι η ταύτιση της διδακτέας με την εξεταστέα ύλη, δεν αποτελεί παράγοντα αναβάθμισης ενός σχολείου στο οποίο λείπουν όχι μόνο οι υποστηρικτικές δομές αλλά κυρίως οι εκπαιδευτικοί που θα την διδάξουν, αντίθετα, με τον τρόπο αυτό οδηγούνται οι μαθητές στα φροντιστήρια και όσοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, δημιουργούν τη στρατιά των ανέργων και των υποαπασχολούμενων με σχέσεις «ελαστικής εργασίας».

«Με την κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων κάνουμε ένα θετικό βήμα προς τον περιορισμό του ταξικού χαρακτήρα που προσδίδει στο Νέο Λύκειο ο Ν. 4186», υπογράμμισε καταλήγοντας ο κ. Αμανατίδης και συμπλήρωσε η αλλαγή του εξεταστικού συστήματος και η Τράπεζα Θεμάτων τι έκαναν;     Αύξησαν ή μείωσαν τη μαθητική διαρροή;     Υποβάθμισαν ή αναβάθμισαν τον μορφωτικό ρόλο του λυκείου;

Έκαναν το λύκειο να είναι μια προγύμναση για το πανεπιστήμιο ή όχι;

Μεγάλωσαν την προσφυγή των μαθητών στα φροντιστήρια ή όχι;

Η Τράπεζα Θεμάτων, εν τέλει, ήταν αυτή η αναγκαία κίνηση, με την οποία θα αναβαθμιζόταν η εκπαίδευση;

www.dikaiologitika.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...