Home / Featured / Τι γράφουν τα Μ.Μ.Ε. για το νέο εξεταστικό (συνεχής ενημέρωση)

Τι γράφουν τα Μ.Μ.Ε. για το νέο εξεταστικό (συνεχής ενημέρωση)

Δημοσιεύτηκε: 8:53 πμ Απρίλιος 7th, 2015  


Ypepth

Η «ακτινογραφία» των αλλαγών στο νέο εξεταστικό σύστημα.

Ανακοινώθηκε το νέο εξεταστικό σύστημα από το Υπουργείο Παιδείας και πιστεύω ότι θα ηρεμήσουν οι ταλαιπωρημένοι μαθητές της Β Λυκείου, αφού οι επιλογές σχολών αυξάνονται κατά πολύ. Ακόμη τα βιβλία δεν θα αλλάξουν, δεν ήταν και χρονικά εφικτό.

Θα χρειαστούν μικροαλλαγές σε κάποια μαθήματα που δεν διδάχτηκαν στη Β Λυκείου όπως η Χημεία και τα Λατινικά. Η βάση του νέου συστήματος είναι το υπάρχον σύστημα με διαφοροποιήσεις όπου κρίθηκε απαραίτητο.

Ορίζονται πέντε μαθήματα κατεύθυνσης που θα διδάσκονται στα σχολεία, αλλά δεν θα είναι όλα πανελληνίως εξεταζόμενα. Τα μαθήματα αυτά θα διδάσκονται 15 ώρες την εβδομάδα έναντι τεσσάρων μαθημάτων που διδάσκονται 12 ώρες την εβδομάδα στη φετινή Γ Λυκείου.

Τα προγράμματα σπουδών και τα βιβλία παραμένουν ίδια, αφού δεν υπήρχε χρόνος για να υλοποιηθούν τα προγράμματα σπουδών που είχε ανακοινώσει ο κ. Λοβέρδος τις ημέρες των εκλογών.

Μικρές αλλαγές θα υπάρξουν και στο ωρολόγιο πρόγραμμα που δεν θα έχει καμία σχέση με το νόμο του κ. Αρβανιτόπουλου, αλλά θα είναι το ισχύον φέτος στη Γ Λυκείου. Τα διδασκόμενα μαθήματα, που δεν είναι απαραίτητα και εξεταζόμενα στις πανελλήνιες εξετάσεις, βλέπετε παρακάτω:

Διδασκόμενα μαθήματα προσανατολισμού
Ανθρωπιστικών Σπουδών

ΑΡΧΑΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΛΑΤΙΝΙΚΑ

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ

Διδασκόμενα μαθήματα προσανατολισμού
Θετικών Σπουδών

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΑΕΠΠ (Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον)
Διδασκόμενα μαθήματα προσανατολισμού

Οικονομίας και Πληροφορικής

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΑΟΘ (Αρχές Οικονομικής Θεωρίας)

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΑΕΠΠ (Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον)

ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ

 

Τα εξεταζόμενα μαθήματα στις πανελλήνιες εξετάσεις

Τα μαθήματα αυτά θα είναι 4 για όσους επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τις σχολές ενός μόνο πεδίου και 5 για όσους θέλουν να είναι υποψήφιοι για τις σχολές δύο πεδίων.

Η επιλογή των πεδίων θα γίνεται με τη δήλωση που κάνουν οι μαθητές το Φεβρουάριο για τη συμμετοχή τους ή μη στις πανελλήνιες εξετάσεις. Συνεπώς δεν θα υπάρχει η ανάγκη να αποφασίσουν το Σεπτέμβριο, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, όπως όριζε ο νόμος του κ. Αρβανιτόπουλου.

Θα έχουν δηλαδή την ευκαιρία να τα διδαχθούν και να επιλέξουν εκ του ασφαλούς. Μοναδικό μειονέκτημα αυτής της λύσης είναι ότι στο σχολείο θα διδάσκονται το ίδιο μάθημα μαθητές που θα το εξεταστούν στις πανελλήνιες εξετάσεις και, προφανώς θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μαθητές που δεν θα το εξετάζονται στις πανελλήνιες και θα είναι πρακτικά αδιάφοροι. Δεν γίνεται, όμως, να έχουμε και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο.

Οι μαθητές θα εξετάζονται σε υποχρεωτικά σε τρία μαθήματα της ομάδας προσανατολισμού που έχουν επιλέξει και σε ένα έως δύο από μία ομάδα τριών μαθημάτων που θα τους εξασφαλίζουν την πρόσβαση σε ένα έως δύο επιστημονικά πεδία από τα τρία επιστημονικά πεδία που θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν. Οι επιλογές φαίνονται στα σχήματα που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Παιδείας και ακολουθούν.

Βλέπουμε ότι οι επιλογές αυξάνονται κατά πολύ και αυτό είναι καλό για τους μαθητές, αφού αυτό ζητούσαν, αλλά το σύστημα δεν θα είναι δίκαιο όπως έχουμε ήδη αναλύσει.

Δεν θα έχουν όλοι οι μαθητές ισότιμη πρόσβαση σε όλες τις σχολές των πεδίων, γιατί θα υπάρχουν δύο βασικά μαθήματα σε κάθε πεδίο, όπως και τώρα, με σκοπό να περιορίζονται οι αταίριαστες επιλογές, όπως για παράδειγμα να εισάγονται μαθητές από τις θεωρητικές σπουδές στις ιατρικές σχολές. Με κάποια μείωση μορίων, που θα υπάρξει, θα μπορούν στην πράξη να διεκδικήσουν θέση στα ΤΕΙ των Επιστημών Υγείας.

Πρόβλημα θα υπάρξει με την εισαγωγή στις σχολές της πληροφορικής και τις φυσικομαθηματικές που δεν θα μπορούν να συνδυαστούν από καμία ομάδα προσανατολισμού. Ίσως μία αλλαγή στην πρόσβαση από τις οικονομικές σχολές να έλυνε το πρόβλημα.

Δηλαδή αντί να υπάρχει η δυνατότητα να πάει κάποιος στις επιστήμες υγείας με τη Βιολογία Γενικής Παιδείας να μπορούσε να πάει στις Θετικές Επιστήμες με Φυσική Κατεύθυνσης, γιατί κακά τα ψέματα οι Επιστήμες Υγείας απαιτούν γνώσεις φυσικής και χημείας και δεν είναι λογική επιλογή από την ομάδα προσανατολισμού των οικονομικών σπουδών και της πληροφορικής, ενώ είναι λογικό να μπορεί κάποιος να δηλώσει πληροφορική, οικονομικά και μαθηματικό. Πιστεύω ότι αυτή η μικρή αλλαγή θα έκανε πιο λογικό το νέο σύστημα.

Η αλήθεια είναι ότι το νέο σύστημα δίνει επιλογές στους μαθητές και, στα πλαίσια του εφικτού σε σχέση με τα προγράμματα σπουδών, θα τους επιτρέψει με πιο λογικό τρόπο να εισαχθούν στις ανώτατες σχολές.

Εκκρεμεί ακόμη η ανακοίνωση των σχολών που θα περιλαμβάνει το κάθε πεδίο και τα μαθήματα βαρύτητας κάθε πεδίου. Αυτό πρέπει να γίνει τάχιστα γιατί έχουμε ταλαιπωρήσει πολύ τα παιδιά που γεννήθηκαν το 1998 και γιατί τώρα πια είναι εύκολο να προσδιοριστούν.

Πηγή: ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΑΚΗΣ – Μαθηματικός – ερευνητής / ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

……………………………………………………………………………………………………………………………….

Περισσότερα μαθήματα κατεύθυνσης, λιγότερες ώρες στη Γ’ Λυκείου

Τι αλλαγές έρχονται το νέο σχολικό έτος

Αλλαγές θα έχουμε στο ωρολόγιο πρόγραμμα της Γ Λυκείου, όπως έγραψε το news.gr καθώς το αναθεωρημένο σύστημα εισαγωγής φέρνει μείωση των συνολικών ωρών διδασκαλίας στη Γ Λυκείου κατά μία συγκριτικά με την τροπολογία του Ν.4310/2014.

Θυμίζουμε ότι ο νόμος 4186/2013 προέβλεπε αρχικά ωρολόγιο πρόγραμμα 34 ωρών στη Γ Λυκείου.  Όπως αναφέρει το Υπουργείο Παιδείας οι μαθητές/τριες θα παρακολουθούν 32 διδακτικές ώρες την εβδομάδα στη Γ τάξη του Ημερήσιου ΓΕΛ.

Παράλληλα γίνεται γνωστό ότι το ωρολόγιο πρόγραμμα των Μαθημάτων Προσανατολισμού της Γ΄ τάξης Ημερήσιου Γενικού Λυκείου συνολικά περιλαμβάνει 15 ώρες. Τα διδασκόμενα μαθήματα είναι πέντε (5) αλλάδεν είναι και τα πέντε πανελλαδικώς εξεταζόμενα. Με βάση, λοιπόν, τα όσα έχουν γνωστοποιηθεί προκύπτει ότι μειώνονται οι ώρες των μαθημάτων προσανατολισμού κατά 5 ενώ αυξάνονται ο ώρες των κοινών μαθημάτων κατά 4 όπως φαίνεται και στον πίνακα που ακολουθεί.

ΝΟΜΟΣ 4186 ΝΟΜΟΣ 4310 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ 6/4
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ 20  ΩΡΕΣ 20 ΩΡΕΣ 15 ΩΡΕΣ
ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ 14 ΩΡΕΣ 13 ΩΡΕΣ 17 ΩΡΕΣ
ΣΥΝΟΛΟ 34 ΩΡΕΣ 33 ΩΡΕΣ 32 ΩΡΕΣ

Σημειώνουμε ότι με το ωρολόγιο πρόγραμμα που ήταν έως τώρα σε ισχύ οι συνολικές ώρες των μαθημάτων στη Γ Λυκείου  ήταν 32 εκ των οποίων 12 οι ώρες κατεύθυνσης, 18 οι ώρες Γενικής Παιδείας και 2 ώρες του μαθήματος επιλογής.

ΤΙ ΙΣΧΥΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 2014-15

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 12
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ 18
ΕΠΙΛΕΓΟΜΕΝΟ 2

Δεν αλλάζουν βιβλία και προγράμματα σπουδών

Το Υπουργείο κάνει γνωστό ότι για όλα τα γνωστικά αντικείμενα (Μαθήματα Γενικής Παιδείας, Μαθήματα Προσανατολισμού και Μαθήματα Επιλογής) θα ακολουθηθούν προγράμματα σπουδών ήδη εγκεκριμένα από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ή το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, που αντιστοιχούν σε επίσης ήδη εγκεκριμένα σχολικά εγχειρίδια.

Τροποποιήσεις μόνο σε Χημεία και Λατινικά

Τροποποιήσεις σε προγράμματα σπουδών και βιβλία θα έχουμε στα Λατινικά και τη Χημεία  καθώς τα εν λόγω μαθήματα δεν διδάχτηκαν στη  Β Λυκείου. Όπως αναφέρει το Υπουργείο ειδικά για τα Λατινικά Θεωρητικού προσανατολισμού και τη Χημεία Θετικού προσανατολισμού επιστημονικές ομάδες που έχουν συγκροτηθεί εργάζονται για την προσαρμογή της διδακτέας ύλης, καθώς η διδασκαλία τους δεν προβλεπόταν στο πρόγραμμα του Νέου Λυκείου για τη φετινή Β΄ Τάξη.

Ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων προσανατολισμού

Πιθανόν το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων προσανατολισμού, σύμφωνα με όσα πληροφορούμαστε, να είναι παραπλήσιο με αυτό που ήταν σε ισχύ το 2014-15 αφού δεν αλλάζουν τα προγράμματα σπουδών και τα βιβλία. Αναμένουμε βέβαια τις επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας.

Δεν αποκλείεται τα Αρχαία να διδάσκονται 5 ώρες, η Ιστορία και τα Λατινικά από 3 ώρες ενώ στη Θετική τα Μαθηματικά πιθανόν να διδάσκονται 5 ώρες, 3 ώρες η Φυσική, 3 ώρες η Χημεία και από 2 ώρες η Βιολογία και ο Προγραμματισμός.

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ

ΝΟΜΟΣ 4186 ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟ ΩΡΟΛΟΓΙΟ 2014-15
ΑΡΧΑΙΑ: 10 ΩΡΕΣ ΑΡΧΑΙΑ ΑΡΧΑΙΑ: 5 ΩΡΕΣ
ΙΣΤΟΡΙΑ: 6 ΩΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ: 2 ΩΡΕΣ
ΛΑΤΙΝΙΚΑ: 4 ΩΡΕΣ ΛΑΤΙΝΙΚΑ ΛΑΤΙΝΙΚΑ: 2 ΩΡΕΣ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: 2 ΩΡΕΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ
ΣΥΝΟΛΟ: 20 ΣΥΝΟΛΟ: 15 ΣΥΝΟΛΟ: 12

 

ΘΕΤΙΚΗ

ΝΟΜΟΣ 4186 ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟ ΩΡΟΛΟΓΙΟ 2014-15
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ή ΒΙΟΛΟΓΙΑ: 8 ΩΡΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ: 5
ΧΗΜΕΙΑ Ή ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ: 6 ΩΡΕΣ ΦΥΣΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ: 3
ΦΥΣΙΚΗ: 6 ΩΡΕΣ ΧΗΜΕΙΑ ΧΗΜΕΙΑ:2
ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ:2
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΝΟΛΟ:20 ΩΡΕΣ ΣΥΝΟΛΟ:15 ΣΥΝΟΛΟ: 12 ΩΡΕΣ

Καλόγηρος Βασίλειος

news.gr

………………………………………

Νέο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ – ΤΕΙ, με νέο πρόγραμμα σπουδών και 5 επιστημονικά πεδία

ΑΥΓΗ

Στη δημοσιότητα έδωσε το υπουργείο Παιδείας το νέο σύστημα εισαγωγής για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ που θα ισχύσει το σχολικό έτος 2015-16.
Όπως ανακοινώθηκε οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις στις οποίες θα προβεί όσον αφορά το εξεταστικό σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ το σχολικό έτος 2015-16 θα γίνουν για τους παρακάτω λόγους:

1. Με το σύστημα του Νέου Λυκείου, οι μαθητές της Γ΄ Τάξης είχαν δυνατότητα πρόσβασης σε πολύ περιορισμένο αριθμό τμημάτων, αφού οι επιλογές τους περιορίζονταν μόνο σε ένα επιστημονικό πεδίο. Εξαιτίας αυτού του εγκλωβισμού των υποψηφίων σε πολύ μικρό αριθμό τμημάτων, θα αποκλείονταν χιλιάδες νέοι και νέες από την Τριτοβάθμια εκπαίδευση, παρότι μπορεί να είχαν επιτύχει υψηλή βαθμολογία στις εξετάσεις. Παράλληλα, αυτή η ρύθμιση θα έπληττε εκτός από τους μαθητές/τριες και τα ίδια τα Πανεπιστήμια, καθώς ήταν εξαιρετικά πιθανό να στερούνταν φοιτητές/τριες με πολύ υψηλές επιδόσεις, οι οποίοι δεν θα κατάφερναν να εισαχθούν στο ένα και μοναδικό επιστημονικό πεδίο στο οποίο μπορούσαν να είναι υποψήφιοι.

2. Υπήρχαν όμως και σοβαροί τεχνικοί λόγοι που επέβαλαν τις νέες ρυθμίσεις. Λόγω καθυστέρησης του έργου των επιστημονικών επιτροπών του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής που είχε σημειωθεί ήδη πριν από την αλλαγή της ηγεσίας του ΥΠΟΠΑΙΘ, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η σύνταξη των  προγραμμάτων σπουδών όλων των μαθημάτων της Γ΄ τάξης του Νέου Λυκείου και δεν έχουν καν ξεκινήσει οι διαδικασίες συγγραφής και κρίσης των αντίστοιχων σχολικών εγχειριδίων. Συνεπώς, δεν είναι εφικτή η εφαρμογή της νομοθεσίας του Νέου Λυκείου για τη Γ΄ Λυκείου. Να σημειωθεί ότι σε όλη την εκπαιδευτική διαδικασία και ακόμα περισσότερο σε αυτήν την τάξη απαιτείται έγκαιρη ενημέρωση και προετοιμασία των μαθητών/τριών καθώς και  έγκαιρη και επαρκής ενημέρωση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που αναλαμβάνουν τη διδασκαλία νέων προγραμμάτων σπουδών και σχολικών εγχειριδίων.

3. Επίσης δεν ήταν δυνατόν να διατηρηθεί ανέπαφο το σύστημα εισαγωγής της φετινής Γ΄ Ημερήσιου ΓΕΛ και Δ΄ Εσπερινού ΓΕΛ -για τις οποίες υπάρχουν βέβαια εγκεκριμένα προγράμματα σπουδών και σχολικά εγχειρίδια- επειδή θα αιφνιδιάζονταν οι υποψήφιοι του σχ. έτους 2015-16 για τους εξής λόγους:  ενώ γνώριζαν ότι θα έδιναν Πανελλαδικές εξετάσεις σε τέσσερα (4) μαθήματα, θα έπρεπε να προετοιμαστούν για έξι ή επτά και βέβαια οι υπάρχουσες κατευθύνσεις (Θεωρητική, Θετική και Τεχνολογική) απαιτούσαν διαφορετικό συνδυασμό πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων για τα επιστημονικά πεδία από εκείνον που τους είχε ήδη ανακοινωθεί. Για παράδειγμα, οι υποψήφιοι των Ιατρικών σχολών σύμφωνα με το σημερινό σύστημα θα έπρεπε να εξετασθούν υποχρεωτικά και στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης, ενώ αυτό το μάθημα δεν περιλαμβανόταν στα τέσσερα μαθήματα που τους είχαν γίνει ήδη γνωστά ως πανελλαδικώς εξεταζόμενα για αυτές τις σχολές. Με τις νέες ρυθμίσεις είναι στη δική τους επιλογή αν θα εξετασθούν και στα Μαθηματικά, για να αυξήσουν τα επιστημονικά πεδία πρόσβασης.

4. Επιπλέον, στο ισχύον μέχρι φέτος σύστημα εισαγωγής έχουν παρατηρηθεί στρεβλώσεις που θεωρήθηκε αναγκαίο να αντιμετωπισθούν, όπως για παράδειγμα, η δυνατότητα να εισαχθεί κάποιος σε Χημικό τμήμα, χωρίς να έχει διδαχθεί και εξετασθεί στο μάθημα της Χημείας Κατεύθυνσης.

Ο στόχος της νέας νομοθετικής ρύθμισης είναι να θεραπευτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα κενά και οι δυσλειτουργίες του πρόσφατα νομοθετημένου συστήματος εισαγωγής, καθώς και του ισχύοντος μέχρι σήμερα. Διευκρινίζεται ότι οι ρυθμίσεις για τα ΕΠΑΛ δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί, επειδή αναμένεται η σχετική πρόταση του ΙΕΠ, όπως προβλέπει ο νόμος.

Πιο συγκεκριμένα:
1. Όσον αφορά στη δομή του ωρολογίου προγράμματος διαμορφώνονται τρεις ομάδες προσανατολισμού: Ανθρωπιστικών Σπουδών, Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής. Συνολικά οι μαθητές/τριες θα παρακολουθούν 32 διδακτικές ώρες την εβδομάδα στη Γ τάξη του Ημερήσιου ΓΕΛ και 25 ώρες στη Δ΄ τάξη του Εσπερινού ΓΕΛ.

2. Για όλα τα γνωστικά αντικείμενα (Μαθήματα Γενικής Παιδείας, Μαθήματα Προσανατολισμού και Μαθήματα Επιλογής) θα ακολουθηθούν προγράμματα σπουδών ήδη εγκεκριμένα από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ή το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, που αντιστοιχούν σε επίσης ήδη εγκεκριμένα σχολικά εγχειρίδια. Ειδικά για τα Λατινικά Θεωρητικού προσανατολισμού και τη Χημεία Θετικού προσανατολισμού επιστημονικές ομάδες που έχουν συγκροτηθεί εργάζονται για την προσαρμογή της διδακτέας ύλης, καθώς η διδασκαλία τους δεν προβλεπόταν στο πρόγραμμα του Νέου Λυκείου για τη φετινή Β΄ Τάξη.

3. Το ωρολόγιο πρόγραμμα των Μαθημάτων Προσανατολισμού της Γ΄ τάξης Ημερήσιου Γενικού Λυκείου συνολικά περιλαμβάνει 15 ώρες. Τα διδασκόμενα μαθήματα είναι πέντε (5) αλλά δεν είναι και τα πέντε πανελλαδικώς εξεταζόμενα. Ανά ομάδα προσανατολισμού το πρόγραμμα είναι το εξής:

Διδασκόμενα Μαθήματα Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών: Αρχαία Ελληνικά, Ιστορία Κατεύθυνσης, Λατινικά, Λογοτεχνία Κατεύθυνσης, Κοινωνιολογία

Διδασκόμενα Μαθήματα Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών: Μαθηματικά Κατεύθυνσης, Φυσική Κατεύθυνσης, Χημεία Κατεύθυνσης, Βιολογία Κατεύθυνσης, ΑΕΠΠ (Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον)

Διδασκόμενα Μαθήματα Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής: Μαθηματικά Κατεύθυνσης, ΑΟΘ (Αρχές Οικονομικής Θεωρίας), Ιστορία Κατεύθυνσης, ΑΕΠΠ (Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον). Κοινωνιολογία

4. Τα Επιστημονικά πεδία ορίζονται ως εξής:
1ο Επιστημονικό πεδίο (Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές  Σπουδές)
2ο  Επιστημονικό πεδίο (Τεχνολογικές και Θετικές Σπουδές)
3ο  Επιστημονικό πεδίο (Σπουδές Υγείας και Ζωής)
4ο  Επιστημονικό πεδίο (Παιδαγωγικές Σπουδές)
5ο  Επιστημονικό πεδίο (Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής)
Με υπουργική απόφαση θα καταταχθούν τα Τμήματα  ΑΕΙ και ΑΤΕΙ στα παραπάνω Επιστημονικά Πεδία.

5. Στις Εξετάσεις Εισαγωγής του σχολικού έτους 2015-16  δίνονται στους μαθητές και στις μαθήτριες οι εξής δυνατότητες:
α. Να δώσουν εξετάσεις σε τέσσερα μαθήματα και να είναι υποψήφιοι/ες σε ένα μόνο Επιστημονικό Πεδίο, όπως προβλεπόταν από το πρόσφατα νομοθετημένο σύστημα εισαγωγής (Ν.4186/2013).
β. Αν οι υποψήφιοι/ες επιθυμούν να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ένα δεύτερο Επιστημονικό Πεδίο, θα πρέπει να επιλέξουν και ένα 5ο μάθημα (Γενικής Παιδείας ή Ομάδας Προσανατολισμού), όπως αυτά περιγράφονται στους πίνακες που ακολουθούν.

6. Όλοι οι υποψήφιοι, ανεξάρτητα από την ομάδα προσανατολισμού, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν από τρία επιστημονικά πεδία το ένα ή τα δύο επιστημονικά πεδία στα οποία θα έχουν πρόσβαση.

7. Στον υπολογισμό των μορίων, δύο από τα τέσσερα μαθήματα που θα αντιστοιχούν σε ένα Επιστημονικό Πεδίο θα έχουν αυξημένο συντελεστή βαρύτητας, που θα ορισθεί με υπουργική απόφαση.

8. Στο 4ο επιστημονικό πεδίο η πρόσβαση είναι εφικτή από όλες τις ομάδες προσανατολισμού.

Πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα

Κάθε ομάδα Προσανατολισμού έχει τρία κοινά μαθήματα που απαιτούνται σε όλα τα επιστημονικά πεδία όπου έχει πρόσβαση η Ομάδα Προσανατολισμού. Το τέταρτο μάθημα αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο. Με ένα διαφορετικό τέταρτο μάθημα ανοίγεται η δυνατότητα πρόσβασης σε δεύτερο επιστημονικό πεδίο. Κάθε Ομάδα Προσανατολισμού παρέχει τρεις επιλογές από τις οποίες κάθε υποψήφιος μπορεί να επιλέξει μία ή δύο.

Τα Πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ανά ομάδα προσανατολισμού και ανά επιστημονικό πεδίο περιγράφονται αναλυτικά:

Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών
Ν. Γλώσσα, Αρχαία, Ιστορία
Λατινικά > Ανθρωπιστικές Επιστήμες
Βιολογία Γενικής Παιδείας > Επιστήμες Υγείας
Μαθηματικά Γενικής Παιδείας > Επιστήμες Εκπαίδευσης

Σύμφωνα με το παραπάνω:
α. Αν οι υποψήφιοι εκτός από τα τρία κοινά μαθήματα επιλέξουν να εξετασθούν και στα Λατινικά της Ομάδας Προσανατολισμού, τότε έχουν πρόσβαση στο 1ο Επιστημονικό  Πεδίο.
β. Αν οι υποψήφιοι εκτός από τα τρία κοινά μαθήματα επιλέξουν να εξετασθούν και στη Βιολογία Γενικής Παιδείας, τότε έχουν πρόσβαση με μειωμένα μόρια στο 3ο Επιστημονικό  Πεδίο.
γ. Αν οι υποψήφιοι εκτός από τα τρία κοινά μαθήματα επιλέξουν να εξετασθούν και στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, τότε έχουν πρόσβαση στο  4ο Επιστημονικό Πεδίο.

Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών
Ν. Γλώσσα, Φυσική, Χημεία
Μαθηματικά > Θετικές Επιστήμες
Βιολογία > Επιστήμες Υγείας
Ιστορία Γενικής Παιδείας > Επιστήμες Εκπαίδευσης

Σύμφωνα με το παραπάνω:
α. Αν οι υποψήφιοι, εκτός από τα τρία κοινά μαθήματα, επιλέξουν να εξετασθούν στα Μαθηματικά Ομάδας Προσανατολισμού, τότε έχουν πρόσβαση στα Τμήματα του 2ου Επιστημονικού Πεδίου.
β. Αν οι υποψήφιοι εκτός από  τα τρία κοινά μαθήματα, επιλέξουν να εξετασθούν στη Βιολογία Ομάδας Προσανατολισμού, τότε έχουν πρόσβαση στο  3ο Επιστημονικό Πεδίο.
γ. Αν οι υποψήφιοι, εκτός από τα τρία κοινά μαθήματα, επιλέξουν να εξετασθούν και στην Ιστορία Γενικής Παιδείας, τότε έχουν πρόσβαση στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο.

Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής
Έκθεση, Μαθηματικά, ΑΕΠΠ (Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον)
ΑΟΘ (Αρχές Οικονομικής Θεωρίας) > Οικονομικές – Πληροφορικής
Βιολογία Γενικής Παιδείας > Επιστήμες Υγείας
Ιστορία Γενικής Παιδείας > Επιστήμες Εκπαίδευσης

Σύμφωνα με το παραπάνω:
α. Αν οι υποψήφιοι, εκτός από τα ανωτέρω τρία κοινά μαθήματα επιλέξουν να εξετασθούν και στη Βιολογία Γενικής Παιδείας, τότε έχουν πρόσβαση με μειωμένα μόρια στο 3ο Επιστημονικό  Πεδίο.
β. Αν οι υποψήφιοι, εκτός από τα ανωτέρω τρία κοινά μαθήματα επιλέξουν να εξετασθούν και στην Ιστορία Κατεύθυνσης, τότε έχουν πρόσβαση στο 4ο Επιστημονικό  Πεδίο.
γ. Αν οι υποψήφιοι εκτός από τα ανωτέρω τρία κοινά μαθήματα επιλέξουν να εξετασθούν και στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ), τότε έχουν πρόσβαση στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο.

………………………………………………………………………………………………..

ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΑΝΑ ΕΠΕ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ

Απλό, λειτουργικό ως προς την οργάνωση των σχολείων και κυρίως ισορροπημένο ως μεταβατικό σύστημα που δεν έπρεπε να ανατρέψει την έως τώρα προετοιμασία, χαρακτηρίζεται, σε πρώτη ανάγνωση, το σύστημα πρόσβασης στην Γ’ εκπαίδευση που ανακοίνωσε το Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. Προκύπτει σημαντική διεύρυνση των επιλογών που θα έχουν οι υποψήφιοι για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ σε σχέση με την πρόβλεψη του Νέου Λυκείου αλλά και διόρθωση κάποιων στρεβλώσεων του εξεταστικού που ισχύει μέχρι εφέτος.

Τα έξι επιστημονικά πεδία γίνονται πέντε, ομαδοποιούνται σε τρεις Ομάδες Προσανατολισμού Σπουδών και αποκτούν επικοινωνία μεταξύ τους με ένα πέμπτο προαιρετικό μάθημα. Όλοι οι μαθητές θα διδάσκονται τέσσερα μαθήματα προσανατολισμού αλλά θα επιλέγουν αν θα εξεταστούν σε 4 ή 5 ώστε να έχουν πρόσβαση και στις σχολές δεύτερου πεδίου. Η έκθεση παραμένει κοινό πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα και για τις 3 Ομάδες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του 360pedia.gr

  • Η πρόσβαση στις Ιατρικές από τις Ομάδες Ανθρωπιστικών σπουδών και Οικονομίας και Πληροφορικής καθίσταται πρακτικά αδύνατη. Οι υποψήφιοι αυτών των ομάδων θα έχουνμειωμένα μόρια για τις Ιατρικές καθώς οι συντελεστές βαρύτητας της Βιολογία ΓΠ και της Έκθεσης θα είναι 0,9 και 0,4 αντίστοιχα
  • Οι συντελεστές βαρύτητας 1,3 και 1,7 παραμένουν στη λογική που ισχύει στο παλιό σύστημα
  • Οι υποψήφιοι θα μπορούν με τα ίδια μαθήματα να δηλώσουν όλες τις σχολές των Πολυτεχνείων, όλα τα τμήματα των Φυσικομαθηματικών σχολών και των Οικονομικών πανεπιστημίων. Οι μεμονωμένες σχολές πληροφορικής ανά την Ελλάδα έχουν πρόσβαση από την 3η Ομάδα όπως και όλες οι Οικονομικές. Οι σχολέςΜηχανικών Η/Υ στα Πολυτεχνεία και τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Κρήτης και Πειραιά θα έχουν πρόσβαση από την 2η Ομάδα
  • Οι Κοινωνικοπολιτικές σχολές, οι Ψυχολογίες και πιθανότατα τα τμήματα ΜΜΕ θα έχουν πρόσβαση από την 1η Ομάδα
  • Οι πρόσβαση στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές σχολές θα εξακολουθήσει να γίνεται ανάλογα με το επιστημονικό αντικείμενο. Π.χ. στη σχολή Ικάρων με Μαθηματικά από τη 2η Ομάδα, στις στρατιωτικές Ιατρικές με Βιολογία, στις αστυνομικές από την 3η Ομάδα κ.ο.κ.
  • Τα ΤΕΦΑΑ θα έχουν πρόσβαση από όλες τις Ομάδες

 Οι πίνακες λοιπόν διαμορφώνονται ως εξής

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

…………………………………………………………………………………….

ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ – ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

1.      Η Ν. Γλώσσα είναι μάθημα ΓΠ και όλοι οι μαθητές ανεξαρτήτως προσανατολισμού θα εξεταστούν πανελλαδικά (απλά στο 3ο σχεδιάγραμμα εκ παραδρομής έχουν γράψει έκθεση).
2.      Δύο μαθήματα από τα 5 σε κάθε προσανατολισμό είναι τα βασικά.
3.      Άπαξ και κάποιος μαθητής διαλέξει προσανατολισμό, ουσιαστικά το πέμπτο μάθημα μπορεί να είναι μόνο από τα συγκεκριμένα 3 που «συνδέονται με τον προσανατολισμό του» στο αντίστοιχο σχεδιάγραμμα. (π.χ. όποιος πάει οικονομία/πληροφορική δίνει οπωσδήποτε γλώσσα, μαθηματικά ΑΕΠΠ και ένα ή δύο από ΑΟΘ, Βιολογία ΓΠ και ιστορία ΓΠ ή κατεύθυνσης – δεν το ξέρουμε ακόμα γιατί στο επίσημο δελτίο τύπου του υπουργείου αναφέρει και τις δύο ιστορίες!)
4.      Η μόνη ουσιαστική βοήθεια δίνεται σε όσους θέλουν να πάνε στο θετικό προσανατολισμό, οπότε αν δώσουν 5ο μάθημα μπορούν να μπουν είτε «πολυτεχνείο» είτε «ιατρική»
5.      Το μόνο άλλο άνοιγμα είναι για τα παιδαγωγικές σχολές που λίγους απασχολούν εκτός θεωρητικών.
6.      Επιστήμες υγείας πας από παντού αλλά με μειωμένα μόρια
7.      Δεν μπορείς να πας για οικονομικά από ανθρωπιστικές σπουδές όπως συνέβαινε (και όπως υπολόγιζαν κάποιοι μαθητές της Β’ λυκείου που πήγαν εκεί λόγω του νέου μαθήματος)
8.      Δεν μπορείς να πας πληροφορική από τον θετικό προσανατολισμό.
9.      Είναι άμεσα αναγκαίο να ανακοινωθεί το ωρολόγιο πρόγραμμα για την 3η λυκείου
10.  Κάποια μαθήματα από κάθε προσανατολισμό θα έχουν ουσιαστικά το ρόλο μαθήματος ΓΠ (π.χ. κοινωνιολογία)
11.  Συνέπεια του παραπάνω είναι ότι κάποια μαθήματα θα τα παρακολουθούν ταυτόχρονα μαθητές που θα τα δίνουν πανελλαδικά και άλλοι που θα τα δίνουν ενδοσχολικά (π.χ. Βιολογία στον 2ο προσανατολισμό).
dictyo.gr/ ΔΑΚΕ Δ.Ε. ΚΑΒΑΛΑΣ
……………………………………………………….
ΠΑΙΔΕΙΑ
Σαρωτικές οι αλλαγές απο τις Πανελλαδικές του 2016
Τρεις κατευθύνσεις, «άνοιγμα» των δύο επιστημονικών πεδίων που αφορούν τις επιστήμες Υγείας και την Εκπαίδευση σε όλους τους υποψήφιους, καθώς κι ένα πέμπτο μάθημα-μπαλαντέρ είναι οι αλλαγές που θα φέρει το υπουργείο Παιδείας στις Πανελλαδικές του 2016, το επόμενο σχολικό έτος, με νομοθετική ρύθμιση.
Με σαφείς αιχμές για καθυστέρηση από την πλευρά του ΙΕΠ (Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής) κατά τη διάρκεια της θητείας των προηγούμενων ηγεσιών στην έγκαιρη προετοιμασία για την εφαρμογή του νόμου για το «Νέο Λύκειο», η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επισημαίνει στην ανακοίνωσή της ότι ένας από τους λόγους που προβαίνει σε νέες νομοθετικές ρυθμίσεις είναι τα μισοτελειωμένα προγράμματα σπουδών και η αδράνεια στις διαδικασίες συγγραφής των σχολικών εγχειριδίων που επέβαλλε ο νόμος.
Μισοτελειωμένο, βέβαια, είναι και το πρόγραμμα των Πανελλαδικών του 2016 που παρουσιάζει σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, καθώς οι άγνωστοι «χ» είναι αρκετοί.   Σε ποια μαθήματα θα μπει συντελεστής βαρύτητας και πόσο θα είναι;
Πώς θα κατανεμηθούν οι σχολές των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ στα πέντε επιστημονικά πεδία; Πώς θα καλυφθεί το διδακτικό κενό στα μαθήματα των Λατινικών και της Χημείας, καθώς αυτά θα εξετάζονται με απόφαση της νέας ηγεσίας αλλά δεν υπάρχει πρόβλεψη από την προηγούμενη για τη διδασκαλία τους στη Β’ Λυκείου.
Τα δύο πρώτα ερωτήματα θα απαντηθούν με υπουργικές αποφάσεις, χωρίς να προσδιορίζεται χρονοδιάγραμμα, ενώ για το τρίτο αναμένεται προσαρμογή ύλης από την επιστημονική ομάδα του υπουργείου. Αγνωστο παραμένει και αν αυτό το μεταβατικό σύστημα Πανελλαδικών θα κρατήσει για δύο χρόνια, όπως είχε ενημερώσει παλαιότερα η ηγεσία.

www.dikaiologitika.gr

…………………………………

12 ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ ΤΕΙ

Αιφνιδίασε το Υπουργείο Παιδείας τον εκπαιδευτικό κόσμο αφού ανακοίνωσε εκτάκτως το νέο σύστημα εισαγωγής για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ για το οποίο τόσα έχουν γραφεί τις τελευταίες μέρες. Όπως έγραψε το news.gr επιλέχθηκε το σενάριο των τριών κατευθύνσεων ενώ με ένα πέμπτο μάθημα οι μαθητές αυξάνουν τις επιλογές των σχολών τους.

Το σύστημα Εξετάσεων Εισαγωγής  σχεδιάστηκε ως μεταβατικό σύστημα, για να αντιμετωπίσει ελλείψεις, κενά και στρεβλώσεις τόσο του συστήματος του Νέου Λυκείου όσο και του ισχύοντος σήμερα εξεταστικού συστήματος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Υπήρχαν πάρα πολλοί αντικειμενικοί περιορισμοί, που δεν επέτρεπαν την επιδίωξη ενός σχεδιασμού εκ του μηδενός. Όμως δίνει σαφώς περισσότερες ευκαιρίες στους υποψήφιους της επόμενης σχολικής χρονιάς από εκείνες που έδινε το σύστημα του Νέου Λυκείου, χωρίς να αιφνιδιάζει τους μαθητές και τις μαθήτριες και να ανατρέπει τον προγραμματισμό τους.

Το news.gr παρουσιάζει τα βασικά σημεία του νέου συστήματος:

1.Μπορώ να δώσω εξετάσεις μόνο σε 4 μαθήματα;

Οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να δώσουν εξετάσεις σε τέσσερα (4) μαθήματα και να είναι υποψήφιοι/ες σε ένα μόνο Επιστημονικό Πεδίο, όπως προβλεπόταν από το πρόσφατα νομοθετημένο σύστημα εισαγωγής (Ν.4186/2013).

2.Σε πόσα μαθήματα θα εξεταστώ αν επιθυμώ να διεκδικήσω σχολές και από άλλο επιστημονικό πεδίο;

Με τις αλλαγές που έκανε η νέα πολιτική ηγεσία αν κάποιος μαθητής επιθυμεί να διεκδικήσει σχολές και από άλλο ένα επιστημονικό πεδίο  θα πρέπει να επιλέξει και ένα 5ο μάθημα (Γενικής Παιδείας ή Ομάδας Προσανατολισμού).

3.Πόσα επιστημονικά πεδία μπορώ να επιλέξω;

Όλοι οι υποψήφιοι, ανεξάρτητα από την ομάδα προσανατολισμού, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν από τρία επιστημονικά πεδία το ένα ( με εξέταση σε 4 μαθήματα) ή τα δύο επιστημονικά πεδία ( με εξέταση σε 5 μαθήματα) στα οποία θα έχουν πρόσβαση.

4.Πόσα είναι τα επιστημονικά πεδία;

Τα επιστημονικά πεδία στα οποία θα κατανεμηθούν οι σχολές με Υπουργική Απόφαση είναι 5 και είναι τα ακόλουθα:

1ο Επιστημονικό πεδίο (Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές  Σπουδές)

2ο  Επιστημονικό πεδίο (Τεχνολογικές και Θετικές Σπουδές)

3ο  Επιστημονικό πεδίο (Σπουδές Υγείας και Ζωής)

4ο  Επιστημονικό πεδίο (Παιδαγωγικές Σπουδές)

5ο  Επιστημονικό πεδίο (Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής)

5.Θα υπάρχουν συντελεστές βαρύτητας;

Στον υπολογισμό των μορίων, δύο από τα τέσσερα μαθήματα που θα αντιστοιχούν σε ένα Επιστημονικό Πεδίο θα έχουν αυξημένο συντελεστή βαρύτητας, που θα ορισθεί με υπουργική απόφαση.

6. Είναι αλήθεια ότι στις Επιστήμες Υγείας, δηλαδή στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο έχουν πρόσβαση οι μαθητές και των τριών κατευθύνσεων;

Πράγματι με τα όσα ανακοινώθηκα χθες διαπιστώνουμε ότι εκτός από τους μαθητές της Θετικής και οι μαθητές της Θεωρητικής και της Οικονομίας και Πληροφορικής μπορούν να επιλέξουν τμήματα του 3ου πεδίου με μειωμένα όμως μόρια γεγονός που θα τους οδηγεί σε χαμηλόβαθμα τμήματα των ΑΕΙ και σε ΤΕΙ.

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
Ν.ΓΛΩΣΣΑ Ν.ΓΛΩΣΣΑ Ν.ΓΛΩΣΣΑ
ΙΣΤΟΡΙΑ ΦΥΣΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
ΑΡΧΑΙΑ ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ
ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΣΧΟΛΕΣ 3ΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ

ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΜΟΡΙΑ ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

 

7. Σε ποιο άλλο Επιστημονικό Πεδίο έχουν  τη δυνατότητα πρόσβασης οι μαθητές όλων των κατευθύνσεων; 

Εκτός από το 3ο Επιστημονικό Πεδίο, των Επιστημών Υγείας, οι μαθητές και των τριών κατευθύνσεων μπορούν να εισαχθούν, ανάλογα με το μάθημα που θα επιλέξουν, σε τμήματα του 4ου Επιστημονικού Πεδίου, στις παιδαγωγικές σπουδές. Πιθανόν να μην υπάρχει απώλεια μορίων καθώς αυτό δεν αναφέρεται από το Υπουργείο Παιδείας όπως συμβαίνει με το 3ο Επιστημονικό Πεδίο όπου και διευκρινίζεται ότι οι μαθητές της Θεωρητικής και της Οικονομίας-Πληροφορικής θα εισάγονται με μειωμένα μόρια.

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
Ν.ΓΛΩΣΣΑ Ν.ΓΛΩΣΣΑ ΕΚΘΕΣΗ
ΙΣΤΟΡΙΑ ΦΥΣΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
ΑΡΧΑΙΑ ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΣΧΟΛΕΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

 

8. Μπορώ να εισαχθώ σε τμήματα των Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής από τη Θεωρητική ή τη Θετική; 

Με όσα έχουν ανακοινωθεί προκύπτει ότι οι μαθητές της Θεωρητικής και της Θετικής δε μπορούν να δηλώσουν τμήματα που θα ενταχθούν στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο (Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

9. Ποια επιστημονικά πεδία δε μπορεί να δηλώσουν οι μαθητές ανάλογα με την κατεύθυνσή τους; 

Όπως φαίνεται και από τον πίνακα που ακολουθεί στο 3ο επιστημονικό και 4ο επιστημονικό Πεδίο μπορούν να εισαχθούν οι μαθητές όλων των κατευθύνσεων ανάλογα με το μάθημα που θα επιλέξουν. Οι μαθητές της Θεωρητικής δε μπορούν να επιλέξουν το 2ο (Τεχνολογικές – Θετικές Σπουδές) και το 5ο πεδίο ( Οικονομίας και Πληροφορικής).

Οι μαθητές της Θετικής με τη σειρά τους δε μπορούν να επιλέξουν το 5ο πεδίο ( Οικονομίας και Πληροφορικής) και το 1ο Πεδίο ( Ανθρωπιστικές Σπουδές). Τέλος οι μαθητές της Οικονομίας – Πληροφορικής δε μπορούν να επιλέξουν το 1οΠεδίο (Ανθρωπιστικές Σπουδές)  και το 2ο Πεδίο ( Θετικές , Τεχνολογίας).

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ
Ν.ΓΛΩΣΣΑ, ΑΡΧΑΙΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΛΑΤΙΝΙΚΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΘΕΤΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ
Ν.ΓΛΩΣΣΑ, ΑΡΧΑΙΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΖΩΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Ν.ΓΛΩΣΣΑ, ΑΡΧΑΙΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ

ΘΕΤΙΚΗ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ
Ν.ΓΛΩΣΣΑ, ΦΥΣΙΚΗ, ΧΗΜΕΙΑ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΘΕΤΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ
Ν.ΓΛΩΣΣΑ, ΦΥΣΙΚΗ, ΧΗΜΕΙΑ, ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΖΩΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Ν.ΓΛΩΣΣΑ, ΦΥΣΙΚΗ, ΧΗΜΕΙΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ
ΕΚΘΕΣΗ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ, ΑΟΘ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ
Ν.ΓΛΩΣΣΑ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ,ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΖΩΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΘΕΤΙΚΗΣ
Ν.ΓΛΩΣΣΑ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ

 

10. Πόσα θα είναι τα μαθήματα κατεύθυνσης και πόσες οι ώρες διδασκαλίας τους; 

Τα μαθήματα κατεύθυνσης θα είναι 5 αλλά δεν θα είναι και τα πέντε πανελλαδικώς εξεταζόμενα. Το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων προσανατολισμού θα είναι 15 ώρες και είναι κοντά στις 12 που είχαν οι μαθητές της τωρινής Γ Λυκείου.  Σύμφωνα με πληροφορίες του news.gr οι ώρες διδασκαλίας θα είναι παραπλήσιες με αυτές των μαθημάτων της Γ Λυκείου του 2014-15.

11. Πόσες θα είναι οι συνολικές ώρες του ωρολόγιου προγράμματος; 

Όπως έχει αποκαλύψει το news.gr οι συνολικές ώρες διδασκαλίας δεν  διαφέρουν από τα όσα προέβλεπε οι τροπολογία που ψηφίστηκε το Νοέμβριο και προέβλεπε ότι το ωρολόγιο πρόγραμμα θα ήταν 33 ωρών.  Το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα της Γ Λυκείου του 2015-16 θα είναι 32 ώρες. Δηλαδή οι μαθητές θα έχουν δυο 7ωρα και τρία 6ωρα όπως συμβαίνει και φέτος.

12. Αλλάζουν τα βιβλία και τα προγράμματα σπουδών στη Γ Λυκείου;

Όχι δεν αλλάζουν ούτε τα προγράμματα σπουδών, ούτε τα σχολικά βιβλία ενώ δεν αναμένονται ριζικές αλλαγές στην ύλη του 2015-16. Όπως αναφέρει το Υπουργείο. Για όλα τα γνωστικά αντικείμενα (Μαθήματα Γενικής Παιδείας, Μαθήματα Προσανατολισμού και Μαθήματα Επιλογής) θα ακολουθηθούν προγράμματα σπουδών ήδη εγκεκριμένα από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ή το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, που αντιστοιχούν σε επίσης ήδη εγκεκριμένα σχολικά εγχειρίδια.

Ειδικά για τα Λατινικά Θεωρητικού προσανατολισμού και τη Χημεία Θετικού προσανατολισμού επιστημονικές ομάδες που έχουν συγκροτηθεί εργάζονται για την προσαρμογή της διδακτέας ύλης, καθώς η διδασκαλία τους δεν προβλεπόταν στο πρόγραμμα του Νέου Λυκείου για τη φετινή Β΄ Τάξη.

Το θέμα επιμελήθηκε ο συνεργάτης του news.gr, Βασίλειος Καλόγηρος


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...