Home / HEADER-NEWS / Τι επισημαίνει η Πανελλήνια Επιστημονική Ενωση Διευθυντών ΠΕ για την τροπολογία επιλογής στελεχών εκπαίδευσης‏

Τι επισημαίνει η Πανελλήνια Επιστημονική Ενωση Διευθυντών ΠΕ για την τροπολογία επιλογής στελεχών εκπαίδευσης‏

Δημοσιεύτηκε: 12:45 μμ Απρίλιος 30th, 2015  


manager2

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ  ΕΝΩΣΗ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ  ΣΧΟΛΙΚΩΝ  ΜΟΝΑΔΩΝ

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Κομοτηνής  14  Αθήνα, 29-04-2015

11526  Αθήνα

Αρ. Πρωτ.:  14

www.panenosi.gr

mail@panenosi.gr

ΠΛΗΡ.: Κουντούρης Τηλέμαχος    6939415171

Μακεδών Νικόλαος            6972093097

ΘΕΣΕΙΣ–ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Με αφορμή τη δημοσίευση της τροπολογίας του Υπουργείου Παιδείας  σχετικά με την με την αλλαγή του τρόπου επιλογής των Διευθυντών Σχολικών Μονάδων και των Διευθυντών Εκπαίδευσης, το Διοικητικό Συμβούλιο της  Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Π.Ε., έχει να επισημάνει τα εξής:

Ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως η επιλογή στελεχών της εκπαίδευσης, αντιμετωπίζεται αποσπασματικά, με προχειρότητα και συνεχείς παλινωδίες, αλλά και χωρίς κανένα διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα.

  1. Είναι αντιφατικό, από τη μια το Υπουργείο Παιδείας να εξαγγέλλει ως στόχο «τη θέσπιση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τη λειτουργία των σχολικών μονάδων και των διευθυντικών στελεχών με αναβαθμισμένο τον ρόλο των συλλόγων διδασκόντων», και από την άλλη να προχωρά βεβιασμένα στην επιλογή των στελεχών εκπαίδευσης, ενώ θα έπρεπε πρώτα να θεσπιστεί το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε τα υποψήφια στελέχη της εκπαίδευσης και οι Σύλλογοι Διδασκόντων να γνωρίζουν από πριν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα κληθούν να ασκήσουν τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητές τους, και κατόπιν να γίνει η επιλογή των στελεχών.
  2. Η πρόταση με την οποία οι Σύλλογοι Διδασκόντων μετατρέπονται σε Συμβούλια Επιλογής Διευθυντών Σχολικών Μονάδων δεν έχει καμία επιστημονική βάση και δεν εφαρμόζεται σε κανένα εκπαιδευτικό σύστημα. Είναι βέβαιο πως θα οδηγήσει σε ομαδοποιήσεις, συγκρούσεις και πελατειακές σχέσεις μεταξύ των εκπαιδευτικών, οι οποίες θα διαταράξουν το ήρεμο σχολικό κλίμα και τη συνεργατική δράση και θα οδηγήσουν σε υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου.
  3. Οι Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων πρέπει να επιλέγονται με αυστηρά κριτήρια και να αξιολογούνται για το έργο τους. Στην αξιολόγησή τους, ο Σύλλογος Διδασκόντων πρέπει να συμμετέχει ενεργά.  Το μοντέλο της  αυτοαξιολόγησης  των Σχολικών Μονάδων με ανατροφοδοτικό χαρακτήρα,  το οποίο έχουμε προτείνει εδώ και χρόνια, παρέχει αυτή τη δυνατότητα στους Συλλόγους Διδασκόντων. Είναι άλλο όμως αυτό, και άλλο το να μετατρέπονται οι Σύλλογοι Διδασκόντων σε Συμβούλια Επιλογής Διευθυντών Σχολικών Μονάδων.
  1. Η συρρίκνωση της μοριοδότησης των επιστημονικών προσόντων καθώς και η μη μοριοδότηση επιστημονικών προσόντων των υποψηφίων στελεχών είναι προβληματική, διότι απαξιώνει τις προσπάθειες των εκπαιδευτικών για επαγγελματική ανάπτυξη.
  2. Η αξιολόγηση-μοριοδότηση των υποψήφιων Διευθυντών Σχολικών Μονάδων από τα μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων, εφόσον νομοθετηθεί, πρέπει να γίνει με φανερή ψηφοφορία και πλήρη πρακτικά, στα οποία θα υπάρχει τεκμηριωμένη αιτιολόγηση της ψήφου, όπως αρμόζει στις διαδικασίες ενός Συμβουλίου Επιλογής, οι οποίες πρέπει να είναι φανερές και όχι μυστικές, ώστε καθένας να αναλαμβάνει την ευθύνη της κρίσης-αξιολόγησής του.
  3. Ο περιορισμός των δηλώσεων προτίμησης των υποψήφιων Διευθυντών Σχολικών Μονάδων θα στερήσει τη δυνατότητα σε ικανούς εκπαιδευτικούς με αυξημένα προσόντα που υπηρετούν στην ίδια σχολική μονάδα, να διεκδικήσουν θέση Διευθυντή σε άλλες σχολικές μονάδες της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.
  4. Η πρόταση για εκλογή των Διευθυντών Εκπαίδευσης από τους Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων είναι εντελώς ανεδαφική και μόνο εξαιτίας του γεγονότος  ότι οι Διευθυντές Σχολικών Μονάδων δεν θα γνωρίζουν καν όλους τους υποψήφιους της Διεύθυνσής τους και πολύ περισσότερο τους υποψήφιους από άλλες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Η πρόταση αυτή, όχι μόνο δεν θα συμβάλει στην επιλογή των ικανότερων υποψηφίων Διευθυντών Εκπαίδευσης, αλλά είναι βέβαιο πως το κάθε κόμμα ή παράταξη θα πριμοδοτούν το δικό τους  υποψήφιο.

Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένη την πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας για «θέσπιση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τη λειτουργία των σχολικών μονάδων και των διευθυντικών στελεχών με αναβαθμισμένο τον ρόλο των συλλόγων διδασκόντων», προτείνουμε:

Την άμεση απόσυρση της σχετικής τροπολογίας του Υπουργείου Παιδείας και την ταυτόχρονη έναρξη διαλόγου με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με στόχο τη θέσπιση κατά σειρά:

α. ενός σαφώς καθορισμένου πλαισίου λειτουργίας των Σχολικών Μονάδων όπου οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα των μελών της Εκπαιδευτικής Κοινότητας θα είναι καθορισμένα με ακρίβεια και σαφήνεια.

β. ενός διαφανούς και αξιοκρατικού συστήματος επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης που θα είναι κοινά αποδεκτό και θα στηρίζεται σε συγκεκριμένα κριτήρια. Τα κριτήρια πρέπει να είναι αντικειμενικά και μετρήσιμα και να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της θέσης στελέχους ως προς τη γνώση και την εμπειρία, ώστε να οδηγηθούμε σε πιο ποιοτική λειτουργία των Σχολικών Μονάδων, αλλά και σε αναβάθμιση του παραγόμενου εκπαιδευτικού έργου μέσα σε κλίμα συνεργασίας και συλλογικότητας που τόσο έχει ανάγκη σήμερα το δημόσιο σχολείο.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                              Ο Γεν. Γραμματέας

Γεώργιος Ανδριάς                    Νικόλαος  Μακεδών


 

Ένα σχόλιο

  1. ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΑΝΑΝΑΣ

    ΚΑΝΕΤΕ ΣΑΝ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΚΛΕΨΑΝ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥΣ. ΚΛΑΨΟΥΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΣΑΣ .ΑΠΟ ΤΟ ΑΦΤΙ ,ΛΟΙΠΟΝ ,ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΓΙΑ ……ΜΑΘΗΜΑ. ΓΑΤΑΚΙΑ………

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ένταξη του μαθήματος της κολύμβησης στο ΕΣΠΑ

Εγκρίθηκε από την Υπουργό κ. Νίκη Κεραμέως και την αρμόδια Υφυπουργό κ. ...